Overnachten, Spa & Sauna

De Sauna Boat Experience, zweten op een Fins meer!

6 november 2020
Sauna Boat Experience

Wat je zeker moet doen in Finland is naar de sauna gaan. Een bijzondere sauna in Fins Lapland, Sauna Boat Experience, kan je beleven aan het meer van Kitkajärvi in de regio Posio.

Bijzondere sauna in Fins Lapland

 

De Sauna Boat Experience in Posio is dé meest bijzondere sauna waar ik ooit ben geweest. Ik schreef ooit eens een artikel over vijf bijzondere sauna’s ter wereld maar daar kan deze Finse sauna zeker bij. De Sauna Boat Experience kan je beleven tussen mei en  november. Ik vertel je graag wat deze avond voor mij betekende.

 

De weg naar een onvergetelijke avond…

 

In de avond schemering rij ik mijn huurauto via kronkelwegen door het bos. Ik navigeerde naar een locatie waar zelfs Google Maps moeite mee had. Ik verbleef deze dagen bij Holiday Village Himmerki en van hieruit is het ongeveer 20 minuten rijden naar de locatie waarvan ik later zal onthouden dat het één van mijn meest bijzondere avonden ooit is.

 

Eenmaal aangekomen op de locatie in het bos wacht Tuukka ons op. Tuukka zal later omgedoopt worden tot ‘de beste pancake man van Fins Lapland‘. Hij leidt ons langs verlichte lantaarns en hij laat ons zeker nog eens 20 minuten wandelen over een paadje waarvan de heide al bedekt is met douw. Ik ben zo bezig met opletten waar ik mijn voeten neerzet dat mijn mond open valt als ik op een verlaten  strand ben aangekomen grenzend aan het Kitkajärvi meer. Wowwww….

 

Je hoort niets, je kan mijlenver kijken, in de verte zie ik de Sauna Boat die op ons wacht en even verderop ligt een halfopen blokhut met daarvoor een tafel gedekt met wit linnen alsof ik hier zomenteen een romantische avond voor twee ga beleven met Finse lekkernijen. Ik hoor alleen maar ‘ohhss en ahhsss‘ om mij heen.  Dit is zo bijzonder dat ik amper kan omschrijven wat er door mij heen ging. Een belevenis als deze is voor iedereen natuurlijk anders maar voor mij was het fantastisch.

 

Praten bij het kampvuur, zweten in de sauna,
op- en afkoelen in het meer…

 

Genieten van goede gesprekken rondom het kampvuur. In het pikdonker jezelf uitkleden en met een ijskoud blikje bier in de Sauna Boat stappen. Zweten totdat je niet meer kan en dan in het meer springen en zwemmen om af te koelen voor de volgende saunaronde. Als je genoeg hebt van de sauna loop je terug naar het kampvuur waar ‘pancake men’ een lekkere Finse pannenkoek voor je klaarmaakt een een kruidenthee inschenkt. Dat vond ik fantastisch. We zaten nog te dollen rondom het vuur met zijn allen dat het enige wat we mistte nog het zien van het noorderlicht zou zijn.

 

Na een fantastische avond aan het meer van Kitkajärvi is het tijd om Tuukka Kokkonenvan de organisatie; ‘Lonely Lapland‘ te bedanken en terug te rijden naar mijn accommodatie in Himmerki. Terwijl ik lig weg te dromen in bed van deze geweldige avond gebeurt precies dat waarvan je alleen maar kan hopen als je in Fins Lapland bent. Het is tijd om naar buiten te rennen en de avond af te sluiten met het natuurspektakel van het noorderlicht dat over het meer van Kitkajärvi schijnt.

 

*Leuk om te weten, Posio is in 2020 door Visit Finland uitgeroepen tot de eerste reisbestemming met een ‘Duurzame Reis label’. En de Finse saunacultuur is in 2020 is toegevoegd aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

 

Bijzondere sauna Finland

 

Sauna Boat Finland, in Posio Fins Lapland

 

Wil jij ook deze bijzondere Sauna Boot experience in Posio beleven? Neem contact op met eigenaar Tuukka Kokkonen om een reservering te maken. Een Sauna Boot belevenis is mogelijk van mei tot november. Je kan kiezen uit de onderstaande ‘Sauna boat trips‘ in de regio Posio in Fins Lapland.

 

  • Sauna Boat avond – 4/5 uur – €79,- per persoon, minimaal 2 personen – Lake Kitka;
  • Sauna Boat dagtrip – 8/9 uur – €149,- per persoon, minimaal 3 personen – Lake Kitka en Bear Island.

 

Saunaboat experience, Posio Lapland


Overnachten bij Himmerki Holiday Village

 

Aan de rand van het meer Kitkajärvi is Holiday Village Himmerki gelegen. Leuk om te weten is dat dit ‘vakantiepark’ eigendom is van de bedenken van de Nokia telefoon. Op het terrein kan je kiezen uit een scala van accommodatie mogelijkheden. Kies jij voor een stoere blokhut met sauna of wil je in de villa met veranda grenzend aan het water? Overnacht je liever iets meer afgelegen in de driehoekige cottages of wil je met vrienden in een groot luxe vakantiehuis verblijven? Hier kan je alle kanten op en is er voor iedereen wat wils.

 

Als je boodschappen nodig hebt hoef je niet ver te rijden. Het dorpscentrum van Posio licht op 7 minuten rijafstand. In deze omgeving kan je je prima een aantal dagen vermaken. Zomers kan je diverse watersporten beoefenen op het meer en in de omgeving kan je uren wandelen en cranberry bessen pukken tijdens de Finse herfst, Ruska. In de winter kan je hier langlaufen en op nog geen vijf kilometer afstand vind je het skicentrum Kiri.

 

Doen in de omgeving

 

Het bijzondere Riistunturi National Park ligt op ongeveer 40 minuten rijden. Dit Finse Nationale Park is vooral benoemd vanwege de ‘Tykky’, dat moet je even Googlen. Ik ben in het Riistunturi National Park gaan wandelen met rendieren, dat is geen standaard excursie in de zomer en herfst maar kan je aanvragen. Als je op zoek bent naar meer tips voor een vakantie in Fins Lapland, dan raad ik je aan om de onderstaande tips te lezen.

 

  1. Wandelen met rendieren in Riistunturi National Park;
  2. Noorderlicht zien in Fins Lapland;
  3. Excursies in Fins Lapland;
  4. Bruine beren fotograferen in Finland;
  5. Tips voor een auto huren in Finland;
  6. Bijzonder overnachten in Fins Lapland;
  7. Saunatour in Lapland en de voordelen van een bezoek aan een Finse sauna.

 

Noorderlicht zien in Fins Lapland

 

Zou jij ook wel eens naar deze bijzondere sauna in Fins Lapland willen?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots