Lifestyle

Biodynamische therapie, wat is het en wat zijn onze ervaringen

12 september 2023
Biodynamische therapie massage en wandel sessies

Wat is de betekenis van biodynamische therapie en wat brengt het je? HartLijfLeven is de praktijk voor biodynamische therapie van Cornella Luiten, oftewel lichaamsgerichte psychotherapie. Zij verzorgt biodynamische therapie gesprekken, massages en wandel sessies. Harmke nam de proef op de som…

 

Biodynamische therapie, massage en wandel sessies

 

“Neem een kam of borstel mee, je haar kan in de war raken” is de enige instructie die ik vooraf krijg. Dat maakt alvast nieuwsgierig. Waarschijnlijk vanwege een hoofdmassage? Ik bel aan bij HartLijfLeven in Zwijndrecht, de praktijk van biodynamisch therapeute Cornella Luiten, en word binnengelaten in een schoon en opgeruimd huis. In de rustgevende behandelkamer ligt een nopjeskleed waarop ik voorafgaand aan de behandeling mijn blote voeten kan masseren. De sessie begint met een kop thee en een inleidend gesprek. Waarom ben ik hier, wat speelt er, zijn vragen die aan bod komen. Cornella: “Soms bestaat een sessie alleen uit praten, maar meestal volgt er een gerichte massage ter ondersteuning. Elke behandeling is maatwerk.”

 

Op een kastje staan boeken die we erbij pakken, waaronder het mooie kinderboek De jongen, de mol, de vos en het paard.* “Verdriet mag er zijn. Stop het niet weg, maar verzorg het,” staat er. Ik ben hier niet alleen uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat ik daadwerkelijk klachten heb. Ik wil er niet te veel over uitweiden, maar er is iemand die ik mis en dat gevoel uit zich in psychosomatische klachten waar ik iets aan wil doen. Terwijl we in gesprek zijn, peilt Cornella mijn woorden en lichaamstaal. Beide zijn voor haar aanwijzingen voor hoe ze me kan helpen en daar stemt ze de behandeling op af. Het lijkt erop dat ik baat zal hebben bij een massage die erop gericht is me ontspanning te brengen. “Adem maar eens diep in en uit,” vraagt ze me.

 

♥ Ontdek hier meer over onze Remescar ervaringen.

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

Biodynamische therapie: ervaringen

 

Er staat een heerlijk zacht en comfortabel massagebed klaar en met de geurige hammam-olie van Rituals krijg ik een ontspannende massage. Voordat we beginnen, vraagt Cornella me tot mijn verrassing het borststuk van een stethoscoop onder mijn buik te leggen. Het apparaat is aangesloten op een versterker, zodat we beiden mee kunnen luisteren met wat er in mijn lichaam gebeurt, in dit geval in mijn darmen! “De stethoscoop registreert de peristaltiek. Je darmen worden wel je tweede brein genoemd,” licht Cornella toe. Aan de geluiden ontleent ze allerlei informatie. De massage is nog niet begonnen of het begint al flink te borrelen in mijn lijf! Vreemde klanken die mij vooral aan het lachen maken, maar die voor Cornella betekenis hebben.

 

De verschillende geluiden, van klotsen en schuren tot klikgeluiden, afhankelijk van welk deel van mijn lichaam ze aanraakt, blijken heel normaal. Er komt letterlijk wat in me los tijdens de sessie. De zachte massage doet kennelijk zijn werk. Ik luister gefascineerd naar al die wonderlijke geluiden die mijn darmen voortbrengen. Af en toe blijft het daarbinnen stil. “Dat zijn meestal de momenten dat je vooral met je ratio bezig bent en je gevoel even uitschakelt, bijvoorbeeld als je nadenkt over iets,” legt Cornella uit. Ondertussen lig ik comfortabel op dit bed, nog even en ik val misschien in slaap. Ik ben gewend aan de stevige massages van een sportmasseur, en die zijn fantastisch, maar deze zachte massage is wel zo weldadig en rustgevend. Wat levert het me op (behalve dat mijn haar inderdaad in de war raakt door een hoofdmassage!)?

 

Cornella voorspelt dat de behandeling een paar dagen zal nawerken en dat het dus heel goed kan zijn dat ik niet meteen vandaag het gewenste resultaat zal bereiken. Direct na de behandeling voel ik een aangename rust in mijn lichaam en geest. Later op de dag maakt die rust afwisselend plaats voor blijdschap en pijn. Weggestopte herinneringen komen boven. Fijne gedachten en pijnlijke wisselen elkaar af. De dag erna voel ik een soort misselijkheid opkomen, alsof er gif vrijkomt in mijn lichaam. Pas de derde dag voel ik me letterlijk een stuk opgeruimder! Dat opgeruimde gevoel wordt de dagen erna gelukkig alleen maar sterker. De behandeling heeft blijkbaar echt wat gedaan! Wie echt iets wil aanpakken, zal baat hebben bij meer dan één behandeling.

 

Biodynamische therapie massage

 

Biodynamische therapie betekenis, wat is het?

 

Biodynamische therapie betekenis is: lichaamsgerichte psychotherapie. De basis is dat je lichaam vaak meer weet dan jijzelf denkt of voelt. Emoties kunnen zich soms vastzetten in je lichaam. Biodynamische therapie helpt je om de psychische en emotionele spanningen in je lichaam weer af te voeren.

 

Voor wie is het geschikt?

 

Iedereen die last heeft van spanningen, stress of trauma’s, of angstig, onzeker of eenzaam is, kan er baat bij hebben. Als ervaringsdeskundige met een aangeboren hartkwaal richt Cornella zich met HartLijfLeven tevens op hartpatiënten. Ook voor hen kan biodynamische therapie uitkomst bieden.

 

Hoe werkt het?

 

We maken allemaal mooie en minder mooie dingen mee in ons leven. Je lichaam kan zulke ervaringen opslaan en daar kun je last van krijgen. Het gaat vaak gepaard met spierspanning of een te hoge ademhaling. De lichaamsgerichte (psycho)therapie helpt je om van de spanning los te komen.

 

Wat kun je verwachten?

 

HartLijfLeven biedt je een veilige plek waar je vrijuit kunt zeggen wat er bij jou speelt. Om te zien of je een ‘klik’ hebt met deze vorm van therapie is er eerst een intakegesprek. Samen met de therapeute onderzoek je welke werkwijze het beste bij jou past, van massages en gesprekken tot wandelsessies.

 

HartLijfLeven-wandelsessies

 

Door te bewegen in de buitenlucht daalt het niveau van het stresshormoon (cortisol). Het niveau van de ‘gelukshormonen’ (endorfine en serotonine) gaat juist omhoog. Het wandelen activeert dat deel van je hersenen dat belangrijk is voor je zelfvertrouwen, besluitvaardigheid, concentratie en empathie!

 

HartLijfLeven-wandelsessies

 

Biodynamische therapie ervaringen

 

Wie is Cornella Luiten?

 

Cornella Luiten is behalve dynamisch therapeute ook tenniscoach. Ze werd geboren met een hartafwijking en heeft veel baat gehad bij biodynamische therapie. Dat motiveerde haar de opleiding tot biodynamisch therapeut te volgen en in 2020 in Zwijndrecht haar eigen biodynamische praktijk te starten: HartLijfLeven. Haar ervaring als tenniscoach komt haar daarbij goed van pas.

 

Ook leuk! Deze boekentip

 

De jongen, de mol, de vos en het paard, door Charlie Mackery, vertaald door Arthur Japin. Het is een boek vol prachtige illustraties en levenswijsheden, teksten die je raken en troosten, een aanrader voor groot en klein. Bol.com

 

*Bestel hier het boek van Charlie Mackery

 

 

*Tijdens periodes van lockdown zijn er geen massages mogelijk. De wandelingen en gesprekken bij HartLijfLeven kunnen wel doorgaan.

 

Biodynamische therapie betekenis, wat is het

 

Nu je weet wat biodynamische therapie betekenis is, wil jij het ook eens ervaren?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots