Lifestyle

Even offline, een social detox tijdens Digitale Detox week

27 september 2023
Digitale Detox week

Een Digitale Detox week is er om jou een week lang los te weken van alle online sociale prikkels die je dagelijks tot je neemt. Ga ook even offline voor een social detox.

Digitale Detox week, even offline voor een social detox

 

Steeds vaker lezen wij in magazines, kranten en online wat het gebruik van social media met ons doet. Mensen raken extreem vermoeid en krijgen zelfs burn-out vanwege de overkill aan alle prikkels. Is het de sociale druk waar het om gaat? Gaat het om online bevestiging? Willen wij echt constant weten wat iedereen doet? Of is het makkelijk om even door je tijdlijn te scrollen ter afleiding? Hoeveel plezier haal jij eigenlijk uit je telefoon?

 

Ik merk het ook bij vrienden. Ik ben iemand die graag belt. Soms hoor ik dan; ‘heb je dat niet op Facebook gezien dat ik dat heb gedaan’. Ehm nee, ik zie niet altijd alles voorbij komen en daarbij vind ik het veel leuker als je het mij gewoon verteld wat je hebt gedaan. Liever nog face to face dan via de telefoon.

 

Ik weet nog dat ik voor mijn werk eens op reis ging voor een Yoga & Wellness weekend op Vlieland. Iedereen deed mee aan de yogasessie en tussen de ontspannende houdingen door maakte ik foto’s. In de wellness was ik alleen maar bezig met foto’s maken. Voor mij kwam de ontspanning pas toen ik klaar was met de fotografie van de sessie en het wellnessresort.

 

Tijdens een Digitale Detox Week is het de bedoeling dat je de mobiele data op je telefoon uit zet. Een week lang geen gebruik van Whatsapp, Instagram, Facebook, Facebook Messenger, Pinterest, Twitter, YouTube, SnapChat of welke andere online ‘verslaving’ dan ook. Wat dan wel? Gewoon weer bellen en sms’en. Net als vroeger. Of ga nog verder terug en stuur iemand weer eens een kaartje.

 

♥ Ontdek ook deze afgelegen plekken om tot rust te komen

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, PinterestYouTube en TikTok.

 

Digitale Detox week 2018

 

Digitale Detox Week, waarom meedoen?

 

Weet je nog vroeger, die tijd zonder mobiele telefoon? Ik weet het nog goed. Ik was 17 jaar en mijn toenmalige vriendje gaf mij een Nokia zo groot als een pak melk met een antenne. Dan konden we elkaar bellen. Wat een onzin dacht ik, ik heb een huistelefoon en je kan zo bij mij aanbellen.

 

Was ik niet thuis, dan was ik niet thuis. Wilde ik mijn ouders laten weten dat ik later thuis kwam? Dan belde ik vanuit het huis van vriendinnen. Had ik pech onderweg dan liep ik naar een praatpaal. Op school had ik stiekem een spiekbriefje en de enige afleiding op werk was even kletsen met collega’s.

 

Anno nu is mijn telefoon een verlengde van mijzelf. Alles staat erop en ik heb overal toegang tot. Ik kan de hele dag mijn mail checken, ik zie wat al mijn vrienden overal ter wereld dagelijks uitspoken, ik lees een app van een werkgever om elf uur in de avond en zit in allerlei groeps apps die te maken hebben met werk, afspraken voor borrels etc.

 

Even geen prikkels…

 

Persoonlijk vind ik het heerlijk om te vliegen, wat mij betreft mogen die vluchten zonder wifi mogelijkheden door blijven gaan. Even geen prikkels. Tijd voor een boek en een dutje. Is er geen internet op de bestemming? Jammer dan! Ok, de eerste paar uur is dat prima maar ik wil toch even elke dag alles checken. Vooral omdat het ook mijn werk is. Thuis zet ik regelmatig mijn telefoon uit of leg hem even weg zodat ik ongestoord kan doen waar ik op dat moment mee bezig ben.

 

Je moet de onderstaande twee filmpjes eens kijken, ik vind het hilarisch om te zien hoe snel de wereld is veranderd en hoe wij er toen over dachten. Bedenk je eens dat je nu misschien ook sceptisch reageert op bepaalde nieuwe zaken die over vijf jaar misschien doodnormaal zijn.

 

Hoe kan jij meedoen aan de Digitale Detox Week

 

Ok, voor sommigen van ons is het echt ons werk. Ik prikkel dagelijks mensen met reis en wellness inspiratie. Daarmee prikkel ik mijzelf ook constant doordat ik veel online te vinden ben. Ik zeg niet dat je je telefoon helemaal links moet laten liggen maar je kan wel meedoen op een manier die bij jou past.

 

Zelf ben ik van plan om alle social media in te plannen voor wat betreft mijn werk. Mijn e-mail blijf ik gewoon checken en ik mag om de dag mijn zakelijke social media accounts checken. Het gaat er vooral om dat je het internet uit zet van je telefoon zodat je niet de hele tijd die prikkels ervaart. Wat kan je nu al doen?

 

  • Doe je geluid eens uit
  • Zet je meldingen uit, dus geen overvol scherm
  • Zet af en toe je vliegtuigstand eens aan om even niet bereikbaar te zijn. Wist je dat je bepaalde nummers toegang kan geven om de vliegtuigstand te omzeilen? Zo ben je toch bereikbaar voor bijvoorbeeld je moeder of zusje in geval van nood.


Een week offline, kan jij het?

 

Zou jij het kunnen, een week offline? Uit onderzoek blijkt dat Instagram de meest schadelijke app is voor onze gezondheid. Dagelijks zien wij daar de mooiste foto’s voorbij komen. Social Media platformen kunnen gelinkt worden aan mentale problemen zoals; angststoornissen, depressie, onzekerheid en een slechte nachtrust.

 

En eerlijk is eerlijk, het onderstaande beeld is toch verschrikkelijk? Ik spreek wel eens af met vriendinnen als wij met zijn allen gaan eten of borrelen dat de telefoons in de tas blijven. Wie haar telefoon het eerste pakt, zonder geldige reden, betaald het volgende rondje. Ik ben persoonlijk heel benieuwd wat het effect gaat zijn en wat de ervaring mij oplevert, daarom doe ik mee.

Wist je dat er serieuze bijwerken kunnen zijn als je een smartphone verslaving hebt? Volgens Women Health Magazine liggen de onderstaande vijf bijwerkingen op de loer waar je last van kan gaan krijgen:

 

  1. SMS nek;
  2. Computervisiesyndroom;
  3. Fantoom vibratie syndroom;
  4. App duim en telefoonelleboog;
  5. Nomofobia oftewel > no-mobile-phone fobia.

Digitale Detox week 2018

 

Heb jij een smartphone verslaving?

 

Niet veel Nederlanders zullen eerlijk toegeven dat ze een smartphone verslaving hebben. Mijn moeder zou zeggen dat ik er wel een heb maar die begrijpt nog steeds niet dat mijn werk zich ook online afspeelt. Persoonlijk leg ik af en toe bewust mijn telefoon weg of zet mijn telefoon op ‘vliegtuigstand’ zodat ik niet gestoord wordt.

 

Ik ben benieuwd hoe verslaafd jij bent aan je mobiele telefoon? Beantwoord de onderstaande vragen eens eerlijk. Heb je 3 x A ingevuld? Dan moet je zeker eens een Digitale Detox week houden.

 

Je staat bij de bushalte en komt erachter dat je je telefoon bent vergeten. Wat doe je?
A) Je gaat direct terug naar huis, dan maar te laat op je afspraak.
B) Je denkt na en weegt de voor- en nadelen af tegen elkaar.
C) Jammer dan, je stapt de bus in zonder telefoon.

 

Waar gebruik jij je mobiele telefoon voor?
A) Wat doe ik niet met mijn telefoon? Ik doe er werkelijk alles mee. Hij gaat zelfs mee naar bed en naar de wc.
2) Ik gebruik mijn telefoon voor social media, om te bellen en om mijn e-mail te checken.
3) Mijn mobiel gebruik ik alleen om bereikbaar te zijn buitenshuis.

 

Hou jij de batterij van je telefoon in de gaten?
A) Standaard heb ik een powerbank en oplader in mijn tas.
2) Ik zet mijn telefoon af en toe aan en uit zodat die zo lang mogelijk mee gaat.
3) Is mijn telefoon leeg? Jammer dan!

 

Doe jij mee met de Digitale Detox week 2018?

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots