Lifestyle, Spa & Sauna

Eerste keer naar sauna? Alles wat je moet weten op een rij!

22 oktober 2023
Eerste keer naar sauna tips voor beginners

Dit artikel is voor iedereen die voor de eerste keer naar sauna tips voor beginners zoekt! Wij vertellen je alle sauna tips, over de sauna etiquette en sauna regels, over alleen naar de sauna gaan, hoe werkt een sauna bezoek, wanneer je handdoek om in de sauna, een bezoek aan een privé sauna en nog veel meer informatie.

 

Eerste keer naar sauna tips voor beginners

 

Als je voor de eerste keer naar de sauna wilt, dan is dit artikel perfect voor jou! Hier staat werkelijk alles in wat je maar zou willen weten als je erover nadenkt om voor het eerst een dagje naar de sauna te gaan. Ontdek snel alle sauna tips voor beginners:

 

 1. De sauna etiquette en sauna regels;
 2. Wel of niet alleen naar de sauna gaan?
 3. Wat zijn de sauna rituelen en wat is de sauna volgorde?

 

Heb je twijfels of je wel een dagje naar de sauna kan vanwege een bepaalde lichamelijke aandoening, omdat je in een rolstoel zit of omdat je last hebt van een hoge bloeddruk? Wat betreft het gebruik van een sauna in combinatie met een hoge bloeddruk kan je het beste contact opnemen met je huisarts of behandelend arts. Zit je in een rolstoel? Dan is dit artikel met tips voor rolstoelvriendelijke sauna’s een aanrader om te bekijken.

 

 

Zie hier de sauna volgorde op een rij;
♥ Bekijk hier de Top 10 wellnessresorts in Nederland;

In de zomer naar de sauna met warm weer, dé voordelen;
♥ Klein beginnen? Kies voor een van de beste privé sauna’s in Nederland;
Heb je nog nooit in een sauna gezeten? Kies voor vakantie in vakantiehuis met wellness faciliteiten om te proberen!

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

 

 

Dé belangrijkste sauna etiquette:

 

Ga je voor de eerste keer naar de sauna, dan is het belangrijk dat je je aan de sauna etiquette houdt. Elke sauna, wellnessresort of spa locatie heeft zijn of haar eigen huisregels in de sauna. Over het algemeen geldt deze sauna etiquette overal waar je komt in Nederland. Ik zeg bewust in Nederland, omdat naar de sauna gaan in Finland een sociaal gebeuren is. In Finland is het bijvoorbeeld heel normaal om uitvoerige gesprekken te voeren.

 

 

 1. Zorg dat je stil bent in de sauna;
 2. Ga met respect met andere sauna bezoekers en sauna werknemers om;
 3. Ga niet met je benen wijd in een sauna zitten of liggen, neem een gepaste houding aan;
 4. Neem altijd een handdoek/hamamdoek mee in de infrarood of Finse sauna om op te zitten;
 5. Bekijk de algemene huisregels direct na aankomst voordat je gaat genieten van dagje sauna;
 6. Loop niet de hele tijd naakt door het gehele complex, draag een badjas of sla een handdoek om.

 

♥ Heb je last van hoofdpijn na saunabezoek, bekijk deze tips:
♥ Draag je make-up? Dit is waarom make-up verwijderen voor sauna bezoek goed is

 

Eerste keer naar sauna tips voor beginners

Wil je met of zonder badkleding naar de sauna?

 

Een saunabezoek naakt heeft de voorkeur, maar het kan zijn dat je dit echt niet prettig vindt of niet mag vanuit een bepaalde overtuiging. Een optie is nog om te kijken naar een sauna die speciale dagen heeft zoals onder andere een dames dag, badkleding dag of badkleding mag dag, deze informatie kun je altijd vinden op de website van de sauna van jouw keuze.

 

De sauna’s die een badkleding mag dag hebben de ervaring dat veel mensen die de vrees hebben om naakt te gaan, in de loop van de dag toch besluiten de badkleding uit doen en ook deze vrees hebben overwonnen. Wil je echt geen badkleding dag of perse wel, kijk dan ook goed op de website zodat je niet voor een verrassing staat op de dag zelf tijdens het inchecken of omkleden, je zult niet de eerste zijn die dit overkomt.

 

Als je uit bovenstaande een keus hebt gemaakt kun je de sauna uitzoeken waar je naar toe wilt. Vaak kiest men een sauna wat verder weg omdat men bang is bekenden tegen te komen, de kans dat je een bekende tegenkomt is net zo groot omdat de meeste mensen zo denken. Als je naar een sauna in je omgeving gaat heb je inderdaad kans om een bekende tegen te komen, maar dit zijn dan vaak personen die regelmatig de sauna bezoeken en nergens van opkijken. Ga niet meteen als de sauna opengaat maar iets later, dan is het waarschijnlijk net iets rustiger bij het inchecken.

 

Dan heb je ook nog de keus uit een kleine sauna of een groot saunacomplex, dit heeft allebei voor- en nadelen die wij hieronder uiteen zetten. Bekijk hieronder de video voor een voorbeeld hoe een dagje sauna eruit kan zien bij Thermen Binnenmaas.

 

 

Het verschil tussen een groot en klein sauna complex / wellnessresort

 

Groot saunacomplex: vaak wat drukker zodat je minder opvalt, en dus de eerste keer wat meer op je gemak kan voelen, veel mogelijkheden i.v.m. grotere keus faciliteiten. Nadeel is, dat het vaak wat drukker is en je niet altijd in de faciliteit kan waarvoor je net de keuze had gemaakt en dus op het laatste moment een andere keuze moet maken, hierdoor dus minder ontspanning. De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat het in een groot wellnessresort de komende tijd minder druk is vanwege de huidige maatregelen en richtlijnen.

 

Klein saunacomplex: minder gasten waardoor je het gevoel hebt dat je wat makkelijker wordt aangekeken. De keuzes in faciliteiten zijn wat minder maar twee keer dezelfde sauna op een dag kan ook makkelijk, je zult merken dat je ook in een groot complex met veel diverse soorten sauna’s vaak een voorkeur hebt als je er  vaker komt. Doordat er in een kleiner saunacomplex minder gasten kun je het gevoel hebben dat je wat meer kunt ontspannen.

 

Privé sauna met zwembad in Limburg 

 

Wat is een privé sauna en tips voor 1e bezoek

 

Ben je nog nooit in een privé sauna geweest of wist je nog niet eens dat het bestond? Een bezoek aan een privé sauna is een van dé sauna tips voor beginners. Zeker als je in alle rust kennis wilt maken met diverse wellness faciliteiten zonder andere mensen om je heen.

 

Wij kunnen je er alles over vertellen want wij gaan regelmatig naar een privésauna. Ben je nieuwsgierig naar al onze tips bekijk dan zeker even onze speciale privé sauna in Nederland pagina vol tips.  Wij raden je aan om ook even de video hieronder van Privésauna.nl met antwoorden op de meest gestelde vragen en uitleg over wat een privé sauna is.

 

 

Sauna tips voor beginners voor saunaronde

 

 • Vraag altijd om een rondleiding, zo leer je het saunacomplex of wellnessresort kennen. Je hebt de tijd om rustig in je badjas alvast een beetje te wennen. Vaak krijg je tijdens deze rondleiding nog informatie over de juiste volgorde van een saunagang, ook wel een sauna ronde genoemd.
 • Hoe lang in sauna? Begin niet met een hete sauna en ga niet meteen bovenin zitten of liggen, probeer eerst een wat mildere sauna ga op de onderste bank zitten of liggen en bouw dit langzaam op, het belangrijkst is dat je goed naar je lichaam luistert. In veel saunacabines hangt een zandloper of een klok en hangt bij de deur een aanbevolen verblijfsduur. Het is geen plicht om de zandloper of de aanbevolen tijd uit te zitten, als je lichaam zegt dat het genoeg is, kun (of eigenlijk moet) je gewoon de cabine verlaten.
 • Voor de rest, geniet van zo’n dag, het is niet verplicht elke faciliteit te hebben gedaan op zo’n dag. Het belangrijkste is dat je na afloop ontspannen en met een tevreden gevoel naar huis gaat.

 

Als je voor de eerste keer naar een sauna of wellnessresort gaat dan zal je een heleboel nieuwe namen ontdekken. Alle sauna’s hebben een naam passend bij de sauna en er zijn verschillende temperaturen in de sauna. Het grootste verschil zit hem in een bezoek aan een Finse sauna en een infraroodsauna.

 

Alles over het verschil tussen een Finse sauna, infraroodsauna, stoomcabine en Turks stoombad lees je hier.  En in dit artikel kom je alles te weten over het verschil tussen een Jacuzzi, hottub, whirlpool en een spabad.

 

♥ Naar de sauna met kinderen? Lees hier onze sauna tips met kinderen.
♥ Ben je minder valide? Bekijk hier ons overzicht met rolstoelvriendelijke sauna’s in Nederland.

 

Sauna tips voor beginners

Wat neem je mee naar de sauna?

 

Als je weet welke sauna je wilt gaan bezoeken, ga dan naar de website van deze sauna en bekijk welke faciliteiten ze hebben, lees het huishoudelijk reglement en kijk ook eens bij FAQ ofwel de veel gestelde vragen. Hier staat ook veel informatie die handig is als je voor de eerste keer naar sauna tips voor beginners zoekt. Reserveer als dit noodzakelijk is, er zijn sauna’s waar je moet reserveren, maar er zijn ook sauna’s waar dit kan, maar niet noodzakelijk is. Voor de dames, zorg ervoor dat je op de dag van je saunabezoek niet net de maandelijkse periode hebt, dit maakt een dagje sauna al een stuk relaxter.

 

 • Ten eerste een goed humeur;
 • Als je van lezen houdt is het ook fijn om een boek of e-reader (zonder camera) mee te nemen;
 • Voor de rest een badjas, badslippers en minimaal twee handdoeken en 1 grote om volledig op te kunnen liggen in de sauna en een kleinere om jezelf te kunnen afdrogen na een douche of bad, prettig is nog een extra handdoek om jezelf af te drogen als je hebt gedoucht en naar huis gaat;
 • Een flesje water is ook onmisbaar het liefst een hervulbare en zeker niet van glas. Eventueel je eigen doucheproducten. Mocht je onverhoopt toch wat zijn vergeten, kun je alles (behalve het goede humeur) nog huren of kopen bij de receptie. Heel belangrijk: drink en eet voldoende door de dag heen, je verliest veel vocht tijdens een saunabezoek, vul dit ook weer aan door veel (liefste water) te drinken.

 

Wat neem je mee naar een privé sauna? Dit!
♥ En eerste keer wellness? Dan neem je dit mee;
♥ Handig deze grote sauna tas met rits en vakken.

 

 

Wat neem je mee naar de sauna?

 

Misverstanden over een sauna bezoek!

 

Van een saunabezoek val je af. Helaas van een bezoekje aan de sauna val je niet af, door het vele vochtverlies zul je wel wat lichter worden, maar omdat je ook veel moet drinken na de sauna wordt dit weer gecompenseerd. Alleen als je als je regelmatig de sauna bezoekt zal het een klein beetje effect hebben, dit omdat een saunabezoek de stofwisseling in ons lichaam motiveert.

 

Badkleding maakt geen verschil. Badkleding in de sauna sluit de poriën af hierdoor kun je de warmte, afvalstoffen en transpiratie minder kwijt en zul je het als minder prettig ervaren. Als u transpireert zal deze transpiratie in de badkleding gaan zitten en zal er ook niet zo makkelijk uitgaan tijdens douchen, met badkleding naar de sauna is dus minder hygiënisch voor jezelf en voor de andere gasten. Badkleding kan erg heet worden en kan de huid beschadigen, zeker metalen sluitingen.

 

In sauna gebeuren vieze dingen. Intimiteit is in alle sauna’s ten strengste verboden, staat ook bij elke sauna in de huisregels. Als een medewerker van de sauna intiem gedrag waarneemt zal deze in eerste instantie altijd verzoeken om hiermee te stoppen, of in het ergste geval u uit de sauna verwijderen. Andere gasten zullen het ook vaak melden bij het personeel. Intimiteit wordt niet geaccepteerd in de sauna.

 

Ik word bekeken. Het mooie van de sauna is dat er geen verschil is, iedereen is gelijk. Het perfecte lichaam is maar voor weinigen van ons weggelegd. Als je voor de allereerste keer een sauna naakt bezoekt voelt dit onwennig voor jezelf en heb je misschien het gevoel dat je wordt bekeken, maar ik kan zeggen dat na een paar minuten dit gevoel al weg is en je zult zelf merken dat andere mensen je ook niet meer opvallen.

 

Een bezoek aan de sauna is saai en heet. Het woord ‘sauna’ kan voor veel mensen niet aantrekkelijk klinken. Voor mensen die zoeken naar informatie met de eerste keer sauna tips willen wij ook graag vertellen dat een bezoek aan een sauna veel meer kan zijn dan je misschien zou denken. Een sauna bezoek in Nederland moet je veel breder zien dan alleen naar de sauna gaan. Een bezoek aan een sauna is eigenlijk onderdeel van een Wellness Lifestyle. Alle wellnessresorts in Nederland, groot en klein zijn veel meer dan een sauna. Er zijn vaak tientallen faciliteiten waarvan je gebruik kan maken. Hou jij niet van een warme Finse sauna? Kies dan voor een minder warme infraroodsauna. Wil je helemaal niet in een sauna zitten? Dan is dat ook prima, dan ga je gewoon lekker zwemmen of zonnen. In een wellnessresort moet je niks maar kan er van alles. En zo zullen er nog veel meer misverstanden zijn, deze kun je alleen maar ontdekken (of misschien ook niet) tijdens een heerlijk dagje sauna.

 

Misverstanden over een sauna bezoek

 

Bezoek sauna ongemakkelijk of sauna angst?

 

Als je echt sauna angst hebt is mijn advies in eerste instantie om gewoonweg niet te gaan, als ik hoogtevrees heb ga ik ook de hoogte niet opzoeken.

 

Anderzijds sommige angsten kun je overwinnen, het belangrijkste is laat je niet dwingen of overhalen, je moet er zelf klaar voor zijn. Mijn voorkeur zou zijn, ga met iemand waarvan je weet dat die persoon regelmatig de sauna bezoekt en je dus heel goed kan begeleiden die dag.

 

Wat je ook zou kunnen proberen is een privé sauna, dit zijn kleinschalige sauna’s die je boekt voor bijvoorbeeld twee personen of een heel klein gezelschap, de kosten zijn in verhouding wat hoger maar men heeft wel de mogelijkheid om alles heel rustig en in een vertrouwde kring uit te proberen.

 

♥ Kies voor een van de beste privé sauna’s in Nederland.

 

Eerste keer naar sauna tips voor beginners

 

Alleen naar de sauna, wel of niet doen?

 

Alleen naar de sauna gaan is iets persoonlijks of je dat wel of niet moet doen. Ga je voor de eerste keer naar een sauna dat kan het voor de een prettiger zijn omdat alleen te doen en voor de ander fijner als er iemand bij is die bijvoorbeeld al vaker naar een sauna is geweest. Als je alleen naar de sauna gaat heb je veel rust. Je kiest zelf wanneer je in welke sauna of andere faciliteit gaat, en hoe lang je daarin verblijft. Je neemt iets om te lezen en gaat op je gemak ergens liggen of zitten.

 

Ook als je niet alleen gaat hoef je ook niet heel de dag met elkaar hetzelfde te gaan doen en kun je ook af en toe ieder je eigen weg kiezen, maar dat is toch anders. Het nadeel van alleen naar de sauna gaan vind ik persoonlijk als je iets gaat eten, alleen aan een tafeltje is toch minder gezellig.

 

Alleen naar de sauna

 

Dé sauna regels en sauna etiquette

 

Niet te missen bij onze eerste keer naar sauna tips voor beginners, nog even alle sauna regels en sauna etiquette op een rij. Heel veel saunaregels zijn bij elke sauna of wellnessresort op de website terug te vinden in het huishoudelijk reglement. Ons advies is dan ook om deze door te lezen alvorens je deze sauna bezoekt zodat je ook niet voor verrassingen komt te staan op het moment van je eerste sauna bezoek.

 

 1. Wat is sauna etiquette? Het belangrijkste is volgens mij respect voor elkaar;
 2. Een andere belangrijke is hygiëne, ga altijd douchen, ook al heb je thuis al gedoucht;
 3. Bewaar de stilte, dus niet praten, fluisteren, zingen of nog erger, zuchten en kreunen;
 4. Praat buiten de cabines op gepast volume, niet iedereen zit te wachten op al die gesprekken van anderen;
 5. Ga niet wijdbeens in de sauna liggen of zitten, dit is voor andere saunagasten of personeel heel onaangenaam;
 6. Geen intieme handelingen, dus niet zoenen, knuffelen aan elkaar hangen en andere gewenste of ongewenste intimiteiten;
 7. In de saunacabine neem volledig plaats op je handdoek zodat de transparantie op je eigen handdoek valt en niet op de banken;
 8. Ga niet naakt door het hele saunacomplex wandelen, doe een handdoek of badjas om, het enige moment dat je naakt buiten loopt is op het moment dat je bezig bent met je koelronde. In de restaurants ben je sowieso altijd verplicht een badjas te dragen;
 9. Apparaten die voorzien van een camera laat je in je kluisje en gebruik je ook niet in de kleedruimtes, mocht je echt de berichtjes op je telefoon willen checken of je moet een telefoontje plegen, doe dit dan in een ruimte waar geen ontklede mensen lopen, bijvoorbeeld bij de receptie of voor meer privacy even naar buiten bij de receptie;
 10. Houdt afstand, als iets vol is zoals bijvoorbeeld een whirlpool ga er dan niet in zodat andere mensen moet opschuiven en men “bil aan bil” zit, dit is niet prettig en voor sommige gasten intimiderend. Het afstand houden zal voorlopig, en misschien wel blijvend heel belangrijk blijven zolang we met de huidige maatregelen te maken hebben.

 

Alle informatie in dit artikel berust niet op wetenschappelijke feiten, maar op kennis en ervaringen van onze redactie. Dit artikel is geschreven in opdracht van ons door René Gibbels, werkzaam als saunameester bij Spa Sense. Mis je nog iets in dit sauna tips voor beginners artikel? Laat het ons weten!

 

 

Wat vind jij van onze eerste keer naar sauna tips voor beginners?

 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots