Lifestyle

Persoonlijke ervaring met Vipassana stilte meditatie van 10 dagen in België

11 februari 2022
Stilte meditatie van 10 dagen in België

Heb jij interesse in een stilte meditatie van 10 dagen in België? Wij hebben de ervaringen en tips van een stilte retraite met Vipassana meditatie bij Dhamma Pajotta op een rij gezet aan de hand van een interview met een deelneemster.

 

Ervaringen met stilte meditatie van 10 dagen in België

 

Ben jij nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een stilte retraite en wil je weten wat de ervaringen zijn van andere deelneemsters? Wij interviewde Urvashi die een stilte meditatie van 10 dagen in België heeft volbracht bij Dhamma Pajotta. Aan de hand van vragen, die jij misschien zelf hebt, geven wij antwoorden waar jij hopelijk iets aan hebt.

 

♥ Bekijk hier de website van Dhamma Pajotta en bekijk hier een video

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor de Wellness Spots Nieuwsbrief en volg ons via Facebook, InstagramPinterest & YouTube.

 

Waarom ging je een stilte meditatie doen?

 

Een coach met wie ik veel samenwerkte, vertelde mij over de mogelijkheden van een stilte meditatie. Het was voor deze coach al de 7e keer dat zij het ging doen en zij vertelde mij dat iedere keer als ze was geweest zij als herboren weer terug kwam. Ik heb haar de oren van het lijf gevraagd over haar Vipassana meditatie en besloot om het ook een keer te doen. Ik zat op dat moment in een hele zware, pijnlijke, moeilijke en emotionele periode in mijn leven en ik wist dat het mij zou helpen om meer balans te krijgen in mijn leven.

 

Waarom koos je voor een stilte meditatie in België?

 

Mijn coach ging altijd naar de Vipassana stilte meditatie in België bij Dhamma Pajotta. Ik bekeek de website van Dhamma Pajottach en zag op foto’s van de website hoe mooi het eruit zag. Veel groen en dus ook veel ruimte om buiten te lopen.

 

Het hele terrein, is eigendom van Dhamma Pajotta zelf, dus ze huren geen externe locatie om de stilte meditatie van 10 dagen in België te doen. Dit is fijn omdat je dan ook niet door andere mensen kan worden aangesproken die je bijvoorbeeld toevallig tijdens het wandelen tegen komt. Je hoeft dan ook niet met hen in conversatie te gaan, want het is een STILTE meditatie.

 

Wat is Vipassana meditatie?

 

Vipassana is leren de dingen te zien zoals ze zijn. Zonder oordeel naar iets kijken vanuit een neutrale positie. Hoe je dit moet doen wordt je tijdens een 10 dagen stilte meditatie geleerd. Het klinkt erg zweverig maar het grappige is dat deze meditatie je leert ‘laser focussen’ en dit helpt je enorm in bijvoorbeeld zaken doen, of bij beroepen waarbij je erg veel in je hoofd zit, of in sport.

 

Op de 10e dag mag je weer praten en leer je de mensen kennen die je al die dagen wel hebt gezien, maar waar je niet mee praatte. Het viel me op dat er erg veel mensen bij waren die hoog opgeleid zijn, hoge functies in het bedrijfsleven hebben. Maar ook veel jonge mensen van een jaar of 20 etc. Dus niet alleen mensen met een spirituele achtergrond komen dit doen.

 

Wat leer je bij Dhamma Pajotta?

 

Het is de bedoeling dat je dus 10 dagen lang elke dag gaat mediteren. Er worden je 3 meditaties geleerd tijdens je verblijf bij Dhamma Pajotta in België.

 

Eerste 3 dagen – Anapanna meditatie: tijdens deze meditatie leer je je mind te focussen op 1 punt. Er wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je dit moet doen.

 

Vanaf de 4e dag – Vipassana meditatie: na de Anapanna meditatie is het vanaf de 4e dag tijd voor de Vipassana meditatie. Je gaat hierbij je hele lichaam scannen, je focust op een gedeelte van je lichaam. Wordt je dingen gewaar? Dan is het de bedoeling dat je NIETS doet. Je kijkt alleen en je gaat weer verder met een ander gedeelte van je lichaam.

 

Enelaatste dag – Meta Meditatie: De ena laatste dag is de Meta Meditatie dit is een meditatie waarbij je iedereen die jouw bewust of onbewust pijn heeft gedaan, vergeeft.

 

Ondertussen leer je ook zitten in Adithaan. Dit betekent dat je voordat de meditatie begint, je een zithouding aanneemt en deze ook vast blijft houden. Dus je gaat niet tijdens de meditatie weer anders zitten of een andere houding aannemen. Al begint er iets pijn te doen, je blijft precies zo zitten. Ook al begint er iets te jeuken, je blijft zo zitten en je gaat niet jeuken.

 

Wanneer je dit doet en ook daadwerkelijk volhoudt dan merk je dat je jeuk, je pijn ook weer verdwijnt. En zo is het met alles: niks blijft hetzelfde, alles is continue in beweging. Kijk maar de natuur, een atoom, een molecuul alles is in beweging en hierom wordt je tijdens een Vipassana meditatie geleerd om met alles een neutrale houding aan te nemen, want alles gaat voorbij. Negatieve dingen gaan voorbij en positieve dingen gaan ook voorbij.

 

Tijdens mijn stilte retraite hebben alle vrouwen dit volgehouden voor minimaal een uur. Je merkte dat de mannen na 20-30 minuten toch hun benen en armen gingen bewegen.

 

Stilte retraite Dhamma Pajotta

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Je hebt centra over de hele wereld. Je verblijft er 11 dagen waarbij mannen en vrouwen in aparte ruimtes verblijven. Je doet alles op dezelfde plek, eten, slapen en mediteren. Bij aankomst lever je al je spullen in, dus je sleutels, telefoon etc. Uiteraard worden je spullen veilig opgeborgen. En je tas inpakken is niet moeilijk want je mag niets meenemen. Dus ook geen boek of pen en schriftje. Helemaal niets!

 

Bij aankomst wordt je netjes geregistreerd en kun je je sleutels en mobiel inleveren, dan worden je de kamers toegewezen en ga je hardop met iedereen een paar beloftes doen zoals: gedurende deze 10 dagen ga ik niet praten, dood ik geen levend wezen etc. en vanaf dan begint het.

 

Er wordt van je verwacht dat je ook doet alsof je alleen bent, dit is goed voor je eigen proces maar ook om niet het proces van een ander te verstoren. Vrouwen hebben een vrouwelijke manager, mannen een mannelijke manager, voor als er klachten of dingen van huishoudelijke aard zijn. Heb je vragen dan hebben vrouwen een Female Teacher en de mannen een Male Teacher. Tussen 12.00 uur en  13.00 uur kun je je naam op een lijstje zetten als je persoonlijk vragen wilt stellen aan de teacher. Hierbij mag je wel mag praten en je je vragen dus mondeling stellen.

 

Meldingen worden gedaan op een groot bord, dus kijk altijd of de stilte meditatie in je eigen taal wordt gegeven. De dag begint s’ochtends om 04.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Je dag is gevuld met meditatie sessies, rustmomenten, ontbijten, lunch en diner.

 

Je mag nooit uit jezelf gaan praten maar het is niet zo dat je 10 dagen lang helemaal niet praat. Je kan dus vragen stellen aan je Teacher als je je intekent op de lijst. Daarnaast wordt je soms tijdens groepsmeditaties in kleine groepjes naar voren gevraagd. De Teacher vraagt dan hoe het gaat, wat je ervaart, wat je voelt etc. Hier mag je natuurlijk gewoon antwoord op geven.

 

Wat is je persoonlijke ervaringen met Vipassana meditatie? 

 

Mijn ervaringen met de stilte meditatie waren life changing voor mij. Ik mediteer dagelijks en pas de principes van de dingen bekijken vanuit een neutrale positie per moment toe. Ik kan het iedereen aanraden, je hoeft niet eens in een zware emotionele periode te zitten, maar puur om je mind te leren focussen (want je mind kan soms als een wild paard bokken en steigeren!) en de gedachtespinsels die je hebt gade te slaan.

 

Ik bedoel: tijdens een 10-daagse stilte meditatie zijn alle dagen hetzelfde, je praat met niemand, je hebt geen enkele afleiding en je krijgt allerlei rare, soms nare, soms verdrietige, soms leuke, soms pijnlijke, soms boze gedachtes. Je kunt nu niks of niemand de schuld geven van je eigen gedachtes en emoties, jij bent het zelf die deze gedachtes en emoties heeft. Tijdens een 10 daagse Vipassana meditatie ga je dit beseffen en dat is goed want dan kun je de verantwoordelijkheid van je leven in eigen handen nemen want dan weet je, ik kan kiezen hoe ik me wil voelen als ik een bepaalde gedachte of emotie tegen kom in mezelf. En doordat je weet dat je altijd een keuze hebt hoe je je kunt voelen kun je dit gebruiken voor alles in je leven.

 

Ervaringen met Vipassana meditatie

 

Tips heb je voor mensen die denken over een stilte retraite?

 

Kies voor een plek in de natuur
Kijk of er genoeg ruimte is waar je ook buiten kunt wandelen en buiten kunt zijn. Het fijnste vind ik een locatie met veel natuur, maar dit is natuurlijk mede afhankelijk van je eigen wensen. Je bent urenlang binnen aan het mediteren, dus tussen meditatie sessies door heb je het gewoon nodig om even een eindje te wandelen en een frisse neus te halen.

 

Indien het omliggende natuurgebied ook bij het meditatiecentrum hoort, is dit fijn omdat je dan ook niet door andere mensen kan worden aangesproken. Je kunt ook niet met hen in conversatie gaan, want het is een STILTE meditatie.

 

Je mag NIETS meenemen, behalve…
Het is even wennen maar denk er aan dat je niets mee mag nemen. Geen boek waar je in kunt lezen, geen schrift waar je dingen in kunt opschrijven. Er is niets wat je kan afleiden, je hebt alleen jezelf en je bent met jezelf.

 

Dit mag je wel meenemen: een thermoskan want er wordt altijd verse kruidenthee gemaakt, genoeg schone kleren en handwas, je eigen lakens en deken, je krijgt een lijstje met wat je wel moet meenemen.

 

Ik vindt dat de natuur je “heelt”! Alles wat je tijdens de stilte meditatie van 10 dagen wordt geleerd zie je als je stil bent en naar binnen gaat ook buiten in de natuur, zo wordt je een met de natuur.

 

Een leuke anekdote van mijn 10 daagse stilte retraite
in Dilsen Stokken/ Dhamma Pajotta:

 

Geniet van non verbalen communicatie
Bij het meditatie centrum in Dilsen-Stokkum hebben ze een behoorlijk natuurgebied om de gebouwen heen, er was een plek middenin de tuin waar iedereen een wandelingetje maakte. Op een gegeven moment had er iemand een gezichtje gemaakt van wat scherven van een gebroken pot. Twee ogen keken mij aan, een mond.

 

De volgende dag had iemand anders met witte stenen het hoofd, de ogen en de mond omlijnd. Weer een dag later heb ik met wat mos, gras en bladeren “haren” gemaakt en zo kwam het dat er iedere dag, er steeds meer dingen bijkwamen bij onze tuincreatie. Uiteindelijk is het een gezicht met een pijp in de mond geworden! Dit was zo leuk en bijzonder, de non verbale communicatie die je dan met elkaar hebt.

 

De beste tijd voor een stilte meditatie van 10 dagen in België
Let ook op de tijd wanneer je wilt gaan; in de lente en zomer heb je veel meer “last” van insecten en staat alles in volle bloei. Zit je op een locatie wat erg bosrijk is, en je hebt last van hooikoorts zou ik mijn 10 daagse stilte retraite in het najaar plannen. Ikzelf ben erg angstig voor insecten, ik heb echt een insectenfobie. Zelf zou ik nooit een 10 daagse meditatie in de lente /zomer doen.

 

Ook maak je voordat je de stilte meditatie in België begint een paar beloftes. Een van de dingen die je hardop uitspreekt met de groep is de belofte dat je geen enkel dier dood mag maken. Dus dit betekent ook dat mocht je een mug op je kamer hebben, je deze niet dood mag slaan.

 

Kies voor een locatie dichtbij huis voor je eerste stilte meditatie
Tot slot kies een locatie uit die het dichts bij jou in de buurt is, trek je het echt niet meer na een paar dagen, kun je veel sneller naar huis.

 

Wanneer kan je een stilte meditatie in België gaan doen?
Als je eenmaal besloten hebt om ook eens te ervaren wat een stilte meditatie van 10 dagen in België bij het meditatie centrum in Dilsen-Stokkum voor je kan doen, dan moet je allereerst kijken naar de startdatum. ‘Ik ben bijvoorbeeld in februari gegaan maar had mij al op 3 oktober ingeschreven het jaar ervoor’. 

 

Inschrijvingen gaan meestal open op de dag van de startdatum om 07.00 uur. Je komt automatisch op een wachtlijst en Urvashi wist bijvoorbeeld pas twee weken voor vertrek dat ze ook daadwerkelijk kon gaan. In de tussentijd heeft ze wel een aantal keren gebeld en gemaild of er uitvallers waren etc.

Twee á drie weken voor vertrek kreeg ik een mail met een bevestiging van mijn deelname plaats. Je moet er namelijk rekening mee houden dat er maar plaats is voor 40 mannen en 40 vrouwen. Daarvan zijn er 20 oud leerlingen van de stilte meditatie en 20 nieuwe leerlingen.

 

Wat kost een stilte meditatie van 10 dagen in België?

 

Een stilte meditatie van 10 dagen in België kost niets! Als je de 10 dagen stilte retraite hebt volbracht dan ben je vrij om een donatie te geven. Al het eten wat je krijgt tijdens de stilte retraite wordt aangeboden en zo ook de slaapplaats.

 

De instructies van de mentoren zijn op vrijwillige basis van mensen die al eerder een 10 daagse stilte meditatie gedaan hebben.

 

Zou jij ook wel eens een stilte meditatie van 10 dagen in België willen ervaren?
Wil jij ook jouw ervaringen met een stilte meditatie delen, laat een comment achter!

Print Friendly, PDF & Email

Comments

 1. Arthur

  15 juni 2021 at 12:57 Beantwoorden

  Zeer geïnteresseerd in een 10-daagse stille meditatie..

  1. Redactie Wellness Spots

   22 juni 2021 at 09:52 Beantwoorden

   Beste Arthur, leuk dat je interesse hebt in de stilte meditatie in België. Je kan hier de contactgegevens en meer info vinden:
   https://pajjota.dhamma.org/nl/contact-us/. Groeten Henriette

  2. Steve Vanderhaeghen

   2 april 2022 at 21:51 Beantwoorden

   Hoe kan ik in contact komen met de organisatie?

   Dank u!

   1. Redactie Wellness Spots

    4 april 2022 at 15:18 Beantwoorden

    Beste Steve, de contactgegevens staan in het artikel. Groeten Henriette

 2. charlotte

  29 oktober 2021 at 21:35 Beantwoorden

  Hoi,

  Ik heb erg veel interesse om deel te nemen aan een tien daagse stilte mediatie in de periode februari / maart.
  Is er hiervoor een aanbod?

  Warme groet

  Charlotte

  1. Redactie Wellness Spots

   1 november 2021 at 19:34 Beantwoorden

   Beste Charlotte,

   Dank voor je interesse in de tien daagse stilte mediatie.
   Zal ik je in contact brengen met de organisatie?

   Ontspannen groet,
   Henriëtte Bokslag

   1. Jan van dam

    2 augustus 2022 at 15:24 Beantwoorden

    Graag zou ik deelndeelnemen aan de stilte medidatie

    1. Redactie Wellness Spots

     2 augustus 2022 at 16:52 Beantwoorden

     Beste Jan, je kan contact opnemen met de organisatie voor meer informatie over de stilte meditatie in België. De contact gegevens staan in het artikel. Groeten Henriette

 3. erik

  7 januari 2022 at 06:56 Beantwoorden

  Hoi, ik zou graag in contact komen met de organisatie van de 10 daagse meditatie.
  Ik zou willen deelnemen in het voorjaar of zomer van 2022

  Groetjes, Erik

  1. Redactie Wellness Spots

   9 januari 2022 at 13:17 Beantwoorden

   Beste Erik, leuk dat je interesse hebt in de stilte meditatie. Wij hebben je een e-mail gestuurd en je aanvraag doorgezet naar de organisatie. Groeten Henriette

 4. Anja Van der Snickt

  9 april 2022 at 08:42 Beantwoorden

  Ik zou zeer graag op meditatie gaan om mijn leven weer richting te kunnen geven, nu lijkt het 1 grote warboel.

  1. Redactie Wellness Spots

   11 april 2022 at 11:57 Beantwoorden

   Beste Anja, wij hopen dat een reis waarbij je stil kan staan en kan leren om je weer richting te geven je een nieuwe houvast kan geven. Groeten Henriette

   1. Marcella Vermeer

    20 juli 2022 at 12:35 Beantwoorden

    Ik ben zeer geïnteresseerd.

    1. Redactie Wellness Spots

     20 juli 2022 at 12:45 Beantwoorden

     In het artikel staan de gegevens van de organisatie waar je contact mee kan opnemen.

 5. Brenda Nickol

  7 mei 2022 at 18:44 Beantwoorden

  Ik zou heel graag in aanmerking komen voor een plek voor deze 10 daagde retrait. Ik kan niet vinden welke periodes dit kan … Ik maak hier heel graag tijd voor en hoop dat ik zo snel als mogelijk bij jullie zou mogen verblijven

  1. Redactie Wellness Spots

   9 mei 2022 at 09:27 Beantwoorden

   Beste Brenda, leuk om te horen dat je interesse hebt. Je kan contact opnemen met het
   Vipassana Meditatie Centrum Dhamma Pajjota. De gegevens staan in het artikel. Groeten Henriette

 6. Leo

  29 oktober 2022 at 18:42 Beantwoorden

  Ik zou heel graag in aanmerking komen voor een plek voor deze 10 daagde retrait. Ik zie vooral veel heil voor mijzelf in het vinden van rust in mijn hoofd en leren wat je werkelijk voelt en wilt. Tijdstip maakt mij niet uit, ik maak tijd.

  1. Redactie Wellness Spots

   30 oktober 2022 at 08:41 Beantwoorden

   Beste Leo,

   Dank voor je interesse in de tien daagse stilte mediatie.
   De contactgegevens van de organisatie staan in het artikel.

   Ontspannen groet,
   Henriëtte Bokslag

 7. Hannes

  25 februari 2023 at 10:29 Beantwoorden

  Is er de mogelijkheid om een kortere retraite te volgen zoals bijvoorbeeld 2 a 3 dagen?

  1. Redactie Wellness Spots

   28 februari 2023 at 14:01 Beantwoorden

   Beste Hannes, volgens mij is het alleen mogelijk om de retraite van 10 dagen te volgen, omdat het gehele programma daar op is gericht. Voor meer info kan je het beste contact opnemen met de locatie zelf. Groeten Henriette

 8. Brenda

  19 oktober 2023 at 19:50 Beantwoorden

  Ik zou hier heel graag heen willen. Waar kan ik me opgeven?

  1. Redactie Wellness Spots

   22 oktober 2023 at 10:10 Beantwoorden

   Beste Brenda, leuk dat je interesse hebt! De contactgegevens staan in het artikel. Groeten Henriette

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots