Financial well-being, zorg voor je financiële gezondheid!

Onderzoek en investeer in je financiële gezondheid voor mentale weerbaarheid!

Financial well-being heet het zo mooi in het Engels, oftewel zorg goed voor je financiële gezondheid.

In deze Wellness Lifestyle Special gaan we dieper in op de mogelijkheden van financieel goed voor jezelf zorgen, dat maakt je namelijk ook gelijk mentaal rustiger en weerbaarder en het geeft een fijn gevoel als je alles op orde hebt.

Financial well-being, zorg voor je financiële gezondheid!

Financial well-being, als je in het Engels op deze term zoekt zal je veel informatie, documentatie en onderzoeken tegenkomen. In het Nederlands hebben wij het over financiële gezondheid dat vaak samenhangt met mentale gezondheid. In tijden van crisis is het een van de dingen waar je je echt bewust van wordt. Het beste natuurlijk is om een eventuele crisis voor te zijn en stappen te ondernemen zodat je in alle situaties financieel gezond blijft.

Self care en goed voor jezelf zorgen is zó belangrijk! En dat gaat veel verder dan de tijd nemen voor jezelf, je beauty rituelen uit te voeren en een dagje sauna. De Wellness Lifestyle is veelomvattender en wij proberen met Wellness Spots alle facetten te belichten in de wondere wereld van wellness.

♥ Lees ook deze tips voor je mentale gezondheid verbeteren.
10 Oktober is elk jaar de World Mental Health Day, dat bestaat sinds 1992. 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor de Wellness Spots Nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagramPinterest & YouTube.

Financieel goed voor jezelf zorgen

Wat doen geldzorgen en financiële stress met je gezondheid?

Mensen die met geldzorgen te maken hebben een van de zwaarste mentale lasten die er zijn. Als je eenmaal geldzorgen hebt is de kans helaas groot dat je in een vicieuze cirkel terecht komt en daar zonder hulp van buitenaf moeilijk grip op kan krijgen.

Financiële problemen, geldzorgen, schulden, te weinig inkomen zijn allemaal een bron van stress en kunnen psychische klachten veroorzaken en chronische stress met zich meebrengen wat kan uitlopen op angststoornissen en depressies.

Gevoelens die gepaard gaan met financiële zorgen en financiële stress zijn de negatieve emoties die naar boven komen zoals angst, gebrek aan zelfvertrouwen (onzekerheid), machteloos, moedeloos, uitzichtloos, verdriet, eenzaamheid, schaamte, neerslachtigheid. Je psychische gezondheid krijgt een flinke knauw en het is moeilijk om ook als je op den duur het een en ander weer op orde hebt te herstellen van deze gevoelens en eventuele psychische problemen.

  1. Heb je zorgen? Neem contact op met de huisarts.
  2. Voel je je niet prettig bij de huisarts? Vraag naar de praktijkbegeleider.
  3. Probeer hoe moeilijk ook te beseffen dat als je niets doet, het alleen maar erger wordt.
  4. Neem iemand in vertrouwen en deel je zorgen met diegene, stap af van het idee dat je het alleen zou moeten doen.
  5. Probeer je er niet voor te schamen, je zal je verbazen hoeveel mensen problemen hebben wij jij het niet van had kunnen denken.
  6. Neem contact op met SchuldHulpMaatje, zij zijn erop gericht om mensen met (dreigende) schulden hulp te bieden via internet met getrainde vrijwilligers.
Financiële gezondheid

Hoe herken je mensen met schulden en hoe ontstaan geldzorgen?

Wat ons betreft is het altijd belangrijk om voor je naasten te zorgen en naar ze om te kijken. Heb ij het vermoeden dat er iemand in je vriendengroep of familie geldzorgen heeft? Probeer er dan voor diegene te zijn en te helpen waar je kan.

Het is een foute aanname dat mensen met geldzorgen dom zouden zijn, het er waarschijnlijk zelf naar gemaakt hebben of wat voor gedachten je er ook maar over mag hebben. Ja het kan, maar vaak schuilt er een heel verhaal achter. Mensen met schulden herkennen of mensen die geldzorgen hebben is niet altijd heel voor de hand liggend. In de meeste gevallen gebeurt dit achter de voordeur en zal je het dus niet zien. Vraagt iemand vaker geld aan je te leen dan kan je op den duur eens doorvragen.

  • Niet (meer) op verjaardagen komen omdat er geen geld is voor een cadeau.
  • Als mensen proberen om contact te vermijden zodra het gaat over een uitje naar een koffietentje, bar of restaurant.

De meeste geldzorgen ontstaan door een verandering in het leven, overlijden, scheiding, kinderen op komst. Daarnaast zijn er voorbeelden van mensen die financiële problemen ontwikkelen door compensatie, men gaat iets kopen om zich beter te voelen bijvoorbeeld.

En dan heb je nog een groep die altijd meer uitgeeft dan er binnenkomt omdat ze geen overzicht hebben van de in- en uitgaven en speelt gedrag natuurlijk ook een grote rol. Mensen van alle soorten en maten willen nou eenmaal graag ergens bij horen.

Financiële gezondheid

Is het verstandig om iemand financieel te helpen?

Of het verstandig is om iemand financieel te helpen is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het is namelijk enerzijds afhankelijk van de financiële problemen van de een en anderzijds van de financiële mogelijkheden van de ander.

Zorg er in elk geval altijd voor dat je duidelijk afspreekt wat de een verwacht en de ander biedt en schrijf dat op. Geef niet lukraak geld aan iemand maar vraag door, wie weet kan je iemand meer helpen door de financiën op orde te brengen en door te helpen een paar telefoontjes te plegen. Je zal je verbazen hoeveel mensen met financiële zorgen ook belangst hebben en geen contact op durven te nemen met instanties.

  1. Zorg dat je de geldproblemen niet overneemt.
  2. Spreek van te voren af wat je kan doen en bieden.
  3. Controleer goed of beide personen hetzelfde idee hebben bij de hulp.
  4. Laat de zeggenschap en de verantwoordelijkheid over alle financiële handelingen bij diegene zelf. s
Financiële gezondheid

Hoeveel mensen hebben geldzorgen?

Geldzorgen en financiële stress is een breed begrip. De een kan niet rondkomen van het inkomen, de ander geeft zelf structureel teveel geld uit, de een heeft een gokverslaving, de ander is net gescheiden wat financiële problemen met zich meebrengt.

Weet in elk geval dat als jij diegene bent met geldzorgen dat je niet de enige bent en als je geen geldzorgen hebt is het interessant om je er eens in te verdiepen. Uit het European Consumer Payment Report (ECPR) dat Intrum jaarlijks laat uitvoeren blijkt dat er ook een nieuwe doelgroep te maken krijgt met geldzorgen en financiële stress wat lijdt tot schulden en incasso.

Hoe ga je om met weinig geld?

Sommige dingen die wij hieronder noemen zijn een opendeur. Wij begrijpen dat als je structureel geld tekort komt, de eindjes aan elkaar moet knopen en amper rond kan komen dat je er dan niet voor kan zorgen dat je minder geld uitgeeft dan wat er binnenkomt. Wellicht zitten er toch een paar tips tussen waar je iets aan hebt.

  1. Geef minder geld uit dan er binnenkomt.
  2. Neem je eigen lunch mee en je eigen drinken.
  3. Lees niet boven je stand, wat niet kan, kan niet.
  4. Gebruik een kasboek, op papier of de computer.
  5. Ga sparen en begin er zo vroeg als mogelijk is mee.
  6. Leer om een bedrag apart te leggen, al is het nog zo klein.
  7. Let op de aanbiedingen, gebruik kortingscodes
    Blader alle folders door, maak er een sport van, heb je de serie Extreme Couponing uit Amerika wel eens gezien?
  8. Doe geen impulsaankopen en laat je niet verleiden.
    Denk twee keer na, ga desnoods naar huis en wie weet vergeet je het wel. 
Financial well-being

Leer beter met je geld omgaan en begin met investeren

Beter laat dan niet, dat geldt voor het investeren van je geld. Helaas wordt het spaargeld op de bank steeds minder waard. En als je wel genoeg hebt gespaard is de kans groot dat je zelfs negatieve rente moet betalen.

Daarentegen is het wel belangrijk dat je altijd geld op de bank hebt staan zodat je altijd iets van geld beschikbaar hebt en dat ook direct ten gelde kan maken als de nood daar is. Over het algemeen is het goed om na te denken of je financiële gezondheid en te zorgen voor spreiding.

  1. Verdiep je in de financiële mogelijkheden.
  2. Leer om te sparen en begin er zo vroeg mogelijk mee.
  3. Begin zo vroeg als mogelijk met geld investeren in diverse assets, van aandelen, ETF’s, vastgoed en garageboxen tot crypto currencies.
Leer beter met je geld omgaan, begin met investeren

Denk jij wel eens aan je financiële gezondheid en heb je een plan?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen