Beauty, Hotspots, Lifestyle

Floaten op De Pier, Scheveningen, even niets aan je hoofd!

4 November 2018
floaten Pier Scheveningen

Een aanrader, floaten Pier Scheveningen, dat moet je eens ervaren. *Sinds december 2018 is het floatcenter op de Pier geen onderdeel meer van FloatCenter, tegenwoordig heet het: Health Lab De Pier. Het artikel moet deels nog worden ge-update. 

 

Wat is floaten? En wat doet het met je?

 

Het is alweer jaren geleden dat ik ronddreef in de Dode Zee en wat was dat een bijzondere ervaring. Het hoge zoutgehalte zorgt ervoor dat je blijft drijven en die belevenis zou ik iedereen aanraden. Daarvoor hoef je niet helemaal naar de Dode Zee af te reizen maar je kan het drijven ook ervaren tijdens een float-sessie in een float ruimte.

 

Ik was heel nieuwsgierig naar het drijven in een FloatRoom en wat voor effect dat heeft. Van de week beleefde ik mijn eerste float ervaring en dat ook nog eens op een unieke locatie. Namelijk bij Health Lab De Pier aan de kust van Scheveningen. Wil jij ook wel eens floaten?

 

Bij diverse wellnesscentra in Nederland zijn er zoutwater zwembaden of 1 persoonsbaden waarin je het gewichtsloos drijven kan ervaren. Het voordeel van floaten in een speciale FloatRoom is dat je volledig wordt afgesloten van prikkels zoals zwaartekracht,  geluid en licht en dat lijdt tot een diepgaande mogelijkheid van ontspanning. Officieel wordt dit Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) genoemd. Als je het floaten kan beleven zoals het bedoeld is dan kan de ervaring van 1 uur floaten gelijk staan aan 5 uur slaap.

 

Floaten in een FloatRoom

 

Het bad in de FloatRoom, met een diepte van 30 centimeter, is gevuld met 750 liter aan water waar 400 kilo Epsomzout aan is toegevoegd. Epsomzout (magnesiumsulfaat) is een mineraal zout dat door de samenstelling een positieve uitwerking heeft op het lichaam. Het zout zorgt ervoor dat het opgebouwde zuur in het lichaam wordt gereduceerd, het kalmeert het zenuwstelsel en ontspant de spieren.

 

Het water in de FloatRoom en de ruimte zelf wordt verwarmd op 35,5°C zodat je lichaam geen temperatuurverschil voelt tussen het water en de lucht er buiten. Hierdoor ‘denken’ je hersenen dat je lichaam ‘zweeft’ en kan elke spier in je lichaam zich totaal ontspannen als je je eraan overgeeft. Floaten wordt gezien als dé manier om de diepste ontspanning te bereiken die je kunt ervaren.

 

Floaten in een Floatruimte

 

Wat zijn de effecten van floaten?

 

Er is jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van floaten. Hieruit blijkt dat  floaten een effectieve methode is tegen onder andere stress, oververmoeidheid en overbelasting, zowel fysiek als mentaal. Op sport- en medisch gebied wordt floaten al langer ingezet om te werken aan de fysieke en mentale staat. Tegenwoordig wordt floaten ook steeds meer gezien als wellness beleving.

 

Duo floaten, floaten voor 2 personen is niet goed

 

Duo floaten, het is een populaire zoekopdracht ontdekte ik. Hoewel het leuk lijkt om te floaten voor 2 personen is het niet aan te raden. Het effect van floaten gaat er juist om dat je tijd neemt voor jezelf. Je moet floaten natuurlijk leuk vinden om te doen maar de hoofdreden moet zijn dat je wilt ontspannen. Dat gaat nou eenmaal makkelijker alleen dan met zijn tweeën. Wat wel mogelijk is, is om tegelijkertijd te floaten in aparte floatcabines.

 

Wat heb ik ervaren tijdens floaten Pier Scheveningen?

 

Mijn eerste floatsessie beleef ik op een wel heel bijzondere locatie. Ik ga floaten op De Pier in Scheveningen boven zee. Ik wordt vriendelijk ontvangen door Edna die zo’n rust uitstraalt dat ik mij gelijk op mijn gemak voel.

 

Het is niet zo dat als je hier komt je betaald voor het floaten, de FloatRoom instapt en een uur gaat ronddrijven. Afhankelijk of je wel of geen ervaring hebt met floaten krijg je eerst meer informatie, moet je een formulier invullen en wordt er rustig uitgelegd hoe alles werkt. De FloatRoom bevind zich in een ruimte waar je ook je eigen privédouche hebt en waar je je kan omkleden.

 

Je hoeft niet bang te zijn dat je je “opgesloten” voelt. Je kan er altijd uit en in geval van nood bevind zich in de cabine een noodknop. De deur van de privéruimte kan je op slot doen en het is goed om van te voren even te douchen en je lichaam schoon te spoelen zonder gebruik te maken van douchegel.  Mocht je eventuele wondjes hebben dan kan je die het beste even insmeren met Vaseline en afhankelijk of je iemand bent die alles hoort of niet kan je ervoor kiezen om oordopjes in te doen.

 

In de cabine zijn er drie knoppen, twee voor het licht, waarvan één voor de sterrenhemel en één voor het licht onder water en een alarm knop. Als ik eenmaal in de FloatRoom lig probeer ik eerst of het voor mij fijner ligt met of zonder nek-kussen. Daarna is het voor mij even zoeken naar mijn persoonlijke floathouding. Terwijl ik zachtjes de muziek hoor en geniet van de sterrenhemel boven me laat ik mijn lichaam diverse houdingen aannemen. Benen gestrekt en mijn armen naast me.

 

Floaten, het gevoel van gewichtloosheid

 

Vervolgens spreid ik mijn armen en benen en drijf ik even als een zeester. Ook die houding is niets voor mij. Ik doe mijn armen en handen in mijn nek en staar naar de sterrenhemel. Ik besluit het licht in de cabine uit te doen, laat mijn benen in het water drijven en leg mijn handen op mijn bovenbenen. Langzaam dommel ik weg. Ik voel niets behalve af en toe een kleine stuiptrekking, het gevoel van wakker schrikken. Daarnaast heb ik  over het algemeen al moeite om mijn gedachten los te laten en merk ik dat er ook nu van alles door mijn hoofd maalt.

 

Floaten boven zee

 

Toch voelt het relaxt om afgesloten van alles rond te drijven, niks te horen en ook niks te voelen. Ik ben al snel mijn totale besef van tijd kwijt en heb geen idee hoe lang ik al aan het floaten ben. Tijdens een massage val ik meestal direct in slaap maar nu merk ik dat ik af en toe een beetje weg zak maar niet echt in slaap val. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je verdrinkt. Het omdraaien in je slaap als je in bed ligt gebeurt alleen maar als de hersenen een prikkel krijgen dat de doorbloeding in je lichaam ergens niet optimaal is door beknelling.

 

In een FloatRoom is de druk op je lichaam weg en is de doorbloeding overal gelijk. Hierdoor krijgen je hersenen geen prikkel om te draaien en blijf je stil liggen. Van te voren vroeg ik nog aan Edna of het mogelijk is dat je niet door hebt dat de float tijd erop zit. Maar zo’n tien minuten voor het einde gaat de muziek weer langzaam aan en zorgen een paar hydrojets ter hoogte van je hoofd er voor dat je weer bij zinnen komt.

 

Ik doe het licht aan maar laat mijn ogen zo lang mogelijk dicht om even rustig bij te komen. Ik voel mij suffig en stap een beetje stoned de douche in. Heerlijk om mijzelf daarna te verwennen met de luxe producten van Rituals. Ik smeer mijn lichaam in met de bodylotion wat extra lekker aanvoelt na een zout bad. Met Edna praat ik na over mijn eerste sessie en ze geeft een informatieboekje met de 11 meest voorkomende ervaringen van wat mensen voelen na het floaten.

 

Floatcabine De Pier, Scheveningen

 

Welke float ervaringen komen er regelmatig voor?

 

 1. Gevoelens van duizeligheid
 2. Ervaren van onsamenhangende gedachten
 3. Ondervinden van emoties
 4. Zenuwtrekjes of schokkende bewegingen
 5. Misselijkheid
 6. Het verkrijgen van plotselinge inzichten en antwoorden
 7. Korte momenten van rusteloosheid, ergernis of verveling
 8. Ervaren van tijdloosheid
 9. Ervaren van levendige herinneringen
 10. Totaal niet kunnen wennen
 11. Rationeel en goed georganiseerde gedachten

 

Aan het begin had ik er moeite mee om “in mijn float te komen” en bleef mijn hoofd maar malen met allerlei gedachten. De zenuwtrekjes die ik voelde kunnen duiden op een snelle fysieke stress ontlading. Het schijnt zo te zijn dat naarmate je meer float het steeds makkelijker wordt om je aan de ervaring over te geven en je steeds beter die totale rust kan ervaren. Floaten kan vanaf €39,50 per keer (60 minuten). Daarnaast kan je er ook voor kiezen om gelijk een floatpakket af te nemen van meerdere sessies.

 

Tips voor floaten:

 

 • Scheer je lichaam niet voordat je gaat floaten in verband met het zoute water.
 • Ga niet floaten als je menstrueert.
 • Pas op jezelf en verwond jezelf niet, heb je wel een wond(je)? Smeer de wond dan in met Vaseline om het een beetje te dichten.
 • Zorg dat je in de float-tank een handdoekje in de buurt hebt om je handen droog te maken mochten ze nat worden.
 • Zorg dat je iets hebt gegeten maar niet teveel voordat je gaat floaten.
 • Ga naar het toilet voordat je gaat floaten.
 • Denk niet aan de tijd, dat bevorderd de ontspanning niet.
 • Probeer het nek-kussen en bepaal zelf of je het gebruik wel of niet prettig vind.
 • Ervaar zelf wat voor jou persoonlijk de meest prettige “float houding” is.
 • Gebruik oordopjes als alleen het afsluiten van de float-tank niet voldoende rust geeft.
 • Last but not least; geef jezelf helemaal over aan de ervaring.

 

Tips voor floaten

 

Extra wellness faciliteiten op De Pier Scheveningen

 

Health Lab De Pier Scheveningen heeft naast drie FloatRooms nog meer services op het gebied van wellness. Er is zelfs een heel Spa-menu. Zo is er onder andere een behandelkamer waarin een duo massage of een enkele massage kan worden aangeboden en er is een sauna ruimte. Met behulp van een schuifdeur kan de sauna worden opgedeeld in twee aparte sauna’s elk met een eigen ingang. Bijzonder daarnaast is ook de ruimte waarin een Spa Capsule behandeling kan worden ondergaan.

 

Ik heb zelf een minuut lang deze massagebelevenis mogen ervaren waarbij 28 computergestuurde waterjet stralen je lichaam masseren. Dat zonder dat je nat wordt en gewoon met mijn kleren aan omdat de waterjets worden gescheiden door een flinterdun en uiteraard waterdicht membraam. Afhankelijk van je wensen kan het apparaat worden ingesteld. De Spa Capsule zorgt niet alleen voor verlichting van pijn en spanning maar met een speciaal behandelprogramma zijn er ook resultaten te bereiken op het gebied van  figuur- en huidverbetering.

 

wellness faciliteiten op De Pier Scheveningen

 

Sauna FloatCenter De Pier

Sauna FloatCenter De Pier

Reserveren van een floatsessie bij Health Lab De Pier

 

Health Lab De Pier is zoals de naam al zegt gelegen op De Pier van Scheveningen. Het Health Lab bevind zich aan het eind van De Pier op het linkereiland. Health Lab De Pier is van maandag tot en met vrijdag geopend van 12.00 uur tot 21.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 19.00 uur. Het adres is:

Strandweg 152
2586 JW Den Haag
Tel. 070-369 88 58

 

Float prijzen en kosten bij Healt Lab

Je kan alleen floaten of gaan Duo fluoten. De kosten staan hieronder per sessie vermeld. Je kan als het bevalt ook een abonnement afnemen en vaker gaan floaten.

 

Floatsessies:
Single Float60 min.€ 39,5
Upgrade Single Float+ 20 min.+ € 17,50
Double Float+ 40 min.+ € 25,50
Float abonnementen:
6 packFloat€ 205,00
12 packFloat€ 385,00
24 packFloat€ 705,00
Business / SportFloat€ diverse

 

Parkeren in Scheveningen

Heb jij plannen voor een dagje Scheveningen? Check dan mijn tips voor goedkoop en gratis parkeren in Scheveningen. Een handige tip is in elk geval om eens te kijken naar het aanbod parkeerplaatsen in Scheveningen die worden verhuurd door particulieren. Inwoners van Scheveningen met een oprit of garage kunnen de parkeerplaats verhuren via Mobypark. Kijk maar eens op de website of er een passend parkeer suggestie voor jou is.

 

Ben jij wel eens gaan floaten Pier Scheveningen?

Print Friendly, PDF & Email
14

Comments

 1. Alexandra

  15 August 2016 at 14:21 Reply

  Heerlijk uitgerust raak je ervan!

 2. Sharon B.

  20 January 2017 at 15:25 Reply

  Those prices that are mentioned in the picture, have increased.. Beatiful location on the sea, but I was not really impressed by the quality of service.

  1. Henriette

   21 January 2017 at 12:57 Reply

   Hi Sharon, thanks for mentioning that. I will take that photo of the blog. Perhaps the changed the prices for 2017. Glad you like the location but too bad to hear that the service whas not what you expected. Hope next time it will be better. But how was your float experience itself?

 3. Wendy Kooij

  25 September 2017 at 07:58 Reply

  Goede dag

  Mijn vraag was kunt u bij u ook duo floten?
  Groetjes wendy

  1. Henriette

   25 September 2017 at 08:04 Reply

   Beste Wendy,

   Dank voor je bericht en interesse in het floaten.
   Ik heb zelf alleen in een floatruimte ‘gefloat’. Ik ben er niet zeker van of je ook met zijn tweeen in 1 ruimte kan floaten.

   Neem voor de zekerheid even contact op het met FloatCenter De Pier zelf:

   070-369 88 58
   relax@floatcenterdepier.nl

   http://www.floatcenter.nl/floaten/floatroom.html

   Groeten Henriette

 4. Musa

  30 October 2017 at 23:37 Reply

  hallo

  ik heb vraag over floaten.

  ik heb een vermoeiheid probleem
  waar ik een jaartje terug 2 weken lang 7 dagen ging werken en toen ben ik meegekapt maar
  voel me soms wel fit. als geestelijk & fysiek
  en soms voel ik me heel erg moe.
  ik heb 1 sessie floaten gedaan
  is het verstandig om vaker sesies te doen
  om wat iets te gaan merken.

  veder ben ik heel erg gezond
  geen gezondheidsproblemen.
  geen medicijnen gebruik..

  vriendelijk groeten

  musa

  1. Henriette

   31 October 2017 at 08:17 Reply

   Beste Musa, dank voor je bericht en leuk dat je mijn artikel hebt gelezen. Ik heb je vraag doorgestuurd aan het FloatCenter omdat zij je gerichte informatie kunnen geven. Groeten Henriette

 5. Mieke

  21 November 2018 at 18:51 Reply

  Goedenavond,

  Ik wil graag met nog 3 personen floaten.
  Is het in Scheveningen op de Pier mogelijk?Met andere woorden. Zijn er 4 cabines beschikbaar op hetzelfde tijdstip zodat we niet op elkaar hoeven wachten.
  Ik hoor graag van u
  mvg
  Mieke

  1. Henriette

   21 November 2018 at 18:55 Reply

   Hi Mieke,

   Dankjewel voor je mail.
   Leuk dat je wilt gaan floaten op de Pier in Scheveningen.
   WellnessSpots.com is een online Wellness Lifestyle Magazine. Je kan je vraag het beste even mailen naar: relax@floatcenterdepier.nl.
   Anders kan je nog contact opnemen met deze locaties:
   FloatCenter & Wellness center Babylon of Float Center – Escamp, Den Haag.

   Ter info, sinds 2018 is Wellness Spots FloatCenter ambassadeur. Dat betekent dat wij introducees en kennismakingspakketen kunnen aanbieden aan lezers met €10,- korting.
   Reserveer online bij FloatCenter en vul bij kortingscode in: Wellnessspots
   Veel plezier! Groeten Henriette

Leave a comment

float center korting
Follow Wellness SpotsWellness vakantie ideeën

___________________________

Wellness cadeaubonnen overzicht

___________________________

Wellness Scheveningen – Kurhaus Spa & Beauty

___________________________

Wellness Hotels Zuid-Limburg

___________________________

Top 10 Wellness in Nederland

___________________________

Schrijf je nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

Ontvang de leukste wellness tips
Meld je aan voor wellness inspiratie en de beste sauna aanbiedingen
Laat je inspireren op www.wellnessspots.com.
Dankjewel voor je inschrijving op de nieuwsbrief!