Franken Therme in Bad Königshofen

Onze ervaringen bij Franken Therme in Bad Königshofen im Grabfeld – Franken – Beieren

Wil jij ontspannen in een thermen tijdens je vakantie in de deelstaat Beieren? Denk dan eens aan de noordelijk gelegen provincie Franken in Beieren. Hier vind je de Franken Therme in Bad Königshofen im Grabfeld in Franken in deelstaat Beieren.

Franken Therme in Bad Königshofen – Franken – Beieren

In Duitsland zijn er meer dan 350 kuuroorden, van thermen met thermale baden, tot medische kuuroorden, luchtkuuroorden, Heilwasser meren en Seeheilbaden. Hier kan je alles lezen over wat een kuuroord is en wat thermale baden zijn. In Duitsland mogen kuuroorden pas de naam Bad dragen als ze aan een drietal voorwaarden voldoen:

 1. de “Bad” plaats moet schone lucht bevatten;
 2. natuurlijk bronwater bevatten dat ter plekke gewonnen wordt;
 3. het kuuroord moet in een groene en natuurlijke omgeving liggen.

Een van die kuuroorden is Franken Therme Bad Königshofen, Das Gesundheits – und Erlebnisbad. In 1974 kreeg Königshofen het predikaat “Bad” en sindsdien mag het de naam Bad Königshofen dragen. In 1998 werd de Franken Therme gebouwd. In Bad Königshofen zijn twee geneeskrachtige bronnen dat calcium-natriumsulfaat-chloridewater bevat. De Regius bron werd in 1974 ontdekt en de Urbani bron werd al in 1897 ontdekt tijdens de zoektocht naar drinkwater.

De Regius bron bevat een hoger % aan mineralen en beide bronnen hebben een hoog sulfaatgehalte. Het thermale water is qua samenstelling en toepassing vergelijkbaar met de bronnen van Mergentheim. Het effect is voornamelijk gebaseerd op het gehalte aan sulfaationen, die samen met de gelijktijdig aanwezige natrium- en magnesiumionen de Glauber’s en Epsom-zouten vormen. Wil je alles weten over de samenstelling van de mineralen uit de geneeskrachtige bron dan kan je dat hier lezen in het Duits.

De regio Franken in Duitsland was voor ons onbekend. Wij moesten dan ook even op de kaart kijken waar het precies ligt. De Duitse regio Franken ligt in het noorden van de deelstaat Beieren. Zowel de Duitsers als wij praten over de regio Franken, in andere talen benoemd men het als; Franconia, Franconie of Frankonie. De deelstaat Beieren is vooral bekend vanwege München. Als je op de kaart kijkt zie je dat Bad Königshofen im Grabfeld een beetje in het midden ligt tussen bekende Duitse steden als Frankfurt am Main, Leipzig, Dresden en iets meer dan 1,5 uur rijden ten noorden van de luchthaven van Neurenberg. Op de website van Franken Toerisme kan je alle gezondheidsparken in Franken vinden. Ontdek hier meer kuuroorden in Beieren.

Handig, op de website van Franken Therme kan je altijd het actuele aantal bezoekers zien. In totaal kunnen er tegelijkertijd 490 gasten gebruik maken van de thermen. Ben je langer op wellness vakantie in Bad Königshofen kan je besluiten om op een ander moment naar de Franken Therme te gaan. Over het algemeen zijn het in de ochtend vooral volwassenen en ouderen van 65+ die de thermen bezoeken en komen er in de middag steeds meer kinderen die ook graag willen zwemmen en gebruik willen maken van de glijbaan. Een van de opties is dan ook als je van meer rust houdt om in de ochtend te zwemmen in het zwembad of in de Heilwassersee buiten en s’ middags van de rust te genieten in de het sauna dorp.

Let op: De Franken Therme die wij hier beschrijven betreft de Franken Therme Bad Königshofen, bekijk hier de locatie op Google Maps. Er is nog een Franken Therme in een andere plaats, namelijk Franken-Therme Bad Windsheim. Het enige verschil is het streepje in de naam.  

♥ Alle informatie over Franken Therme.
♥ Bekijk al onze camperplaats met sauna in Duitsland tips.
♥ Ontdek hier al onze fijne wellness vakantie tips in Duitsland

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

Franken Therme in Bad Königshofen - Franken - Beieren

Het hoogtepunt van Franken Therme, de Heilwassersee

Ga je speciaal naar de Franken Therme voor de publieksmagneet de Heilwassersee? Dan is het goed om te weten dat de natuurlijke Heilwassersee alleen is geopend van half april tot half oktober. De chloorvrije Heilwassersee is alleen in deze periode geopend omdat het water op een natuurlijke manier door planten schoon en bacterievrij wordt gehouden. Planten kunnen in de wintermaanden niet aan fotosynthese doen (lichtenergie omzetten in chemische energie).

De Heilwassersee werd geopend in 2005 en was het eerste natuurlijke geneeskrachtige watermeer van Duitsland. De Heilwassersee is 720 m² groot en wordt gevoed met 1.000 m³ geneeskrachtig water uit de Regius-bron dat wordt verwarmd tot 28°-30° graden. Bij de meeste natuurlijke warmwaterbronnen is het zo dat het water afgekoeld moet worden voor gebruik. Bij Franken Therme komt het thermale water juist met 0°C uit de grond en moet het water dus opgewarmd worden. Het opwarmen van het thermale water gebeurt op een duurzame eco vriendelijke manier. De Heilwassersee heeft de Beierse innovatieprijs gewonnen voor dit toeristisch aanbod.

De Heilwassersee met natuurlijk geneeskrachtig water wordt landelijk beschouwd als het warmste en gezondste meer van Duitsland en wordt volledig biologisch behandeld. In het meer zijn diverse onderwater jets en bubbel zitplaatsen en bubbelbanken. Heb jij last van astma of bronchites? Dan is baden in de Heilwassersee erg goed voor je.

♥ Lees hier meer in het Duits over de Heilwassersee.

Franken Therme, de Heilwassersee

Ontspan in het Fins-Frankische Saunadorp

Franken Therme bestaat uit twee ‘gedeelten’. Enerzijds heb de je thermale baden en het zwembad van de Franken Therme en daarnaast heb je het afgesloten sauna gedeelte dat men zelf het “Finnisch-Fränkisches Saunadorf” noemt. Het saunadorp is gebouwd in de stijl van Frankische vakwerkhuizen. In de periode 1631 – 1634 brachten Finse bezettingstroepen de eerste sauna in Zuid-Duitsland naar Königshofen. De sauna’s bevinden zich in de kleine vakwerkhuizen die zijn gegroepeerd rond de saunadorp fontein.

Je kan een entreeticket voor de thermen kopen en een toeslag betalen voor het gebruik van de sauna faciliteiten. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen een entreeticket voor het sauna dorp te kopen. Er zijn diverse sauna mogelijkheden waar je uit kan kiezen:

 1. Bio-Sauna – 55°C
 2. Stoombad – 60°C
 3. Mühlensauna – 80°C
 4. Brauhaussauna – 95°C
 5. Lichtstubensauna – 90°C
 6. Trockensauna “Gute Stube“ – 85°C
 7. Infraroodsauna – 60°C met licht simulatie en ontspanningsmuziek

De brouwerijsauna is de nieuwste sauna bij de Franken Therme en heeft een temperatuur van 95 °C. In de sauna staat een originele brouwketel. Hier worden met hop, mout en bier regelmatig bier opgietingen, Aufguss in het Duits, gegeven.

Fins-Frankische Saunadorp

Verwen jezelf met een fijne wellness behandeling zoals een Moorbad

Hoe fijn is het om jezelf extra te verwennen tijdens een wellness vakantie. Bij Franken Therme in Bad Königshofen is er een uitgebreid spa menu beschikbaar waarop diverse wellness behandelingen worden aangeboden.

Een van de lokale wellness behandelingen is het Moorbad. Een moorbad is het Duitse woord voor een modderbad, oftewel je gaat genieten van een modderbehandeling. Het gebruik van modder wordt vaak toegepast als modderbad zoals je op de foto ziet of als modderpakking. Het gebruik van modder is heilzaam bij huidproblemen, spier- en gewrichtsklachten.

Uiteraard zijn er nog veel meer wellness behandelingen ter ontspanning mogelijk en worden er ook medische wellness therapieën aangeboden. Wij genoten tijdens ons verblijf bij Franken Therme van een oliebad met watermassage en ter voorbereiding op de hot stone massage met warme lavastenen werd eerst ons complete lichaam gescrubd tijdens een zout peeling met Aloë Vera. Voor een wellness ervaring met badjas aan kan je ontspannen op een Hydro massagebed.

Tijdens het oliebad word eerst je complete lichaam ingesmeerd met olie. Daarna wordt je ingepakt in folie en kan je 20 minuten ontspannen terwijl hydrojets van onder het luchtbed voor stimulatie zorgen. Daarna kan je plaatsnemen in een bubbelbad, het Caracalla wellnessbad, zoals je in de fotocollage op de rechter foto ziet. Dit bubbelbad is echt heel fijn omdat de waterstralen van je voeten via je kuiten langs je lichaam en armen naar je rug en terug gaan.

Wellness behandelingen Moorbad

Wellness behandelingen

Thermaal water drinken is goed voor je huid

Zodra je naar binnen stapt bij de Franken Therme zie je links gelijk de lotus fontein staan waar thermaal water uit stroomt. De Lotusfontein werd in 1999 ontworpen en gebouwd door de beeldhouwer Peter Picciani uit Ipthausen. De lotusbloem symboliseert wedergeboorte en de vernieuwing van levensenergie. Het water stroomt vanuit de kelk in de komvormige gestileerde bladeren, stap voor stap presenteert het zich als een bron van gezondheid en levensvreugde. Het thermale water is 100% zuiver en bevat talloze natuurlijke mineralen. Het water proeft dan ook naar zout water.

Vul een half bekertje en drink het thermale water op dat rechtstreeks uit de Regius bron komt. Door het water te drinken kan het een bijdrage leveren aan aandoeningen van maag, darmen, lever, galblaas en de stofwisseling. Voor het beste effect adviseert men elke dag een drinkkuur uit te voeren. Over het algemeen worden 2 glazen van 200 á 300 gram aangeraden om te drinken.

Voor gasten die speciaal voor deze drinkkuur komen is het de bedoeling dat ze het geneeskrachtige water in 5 tot 10 minuten lopend opdrinken op een lege maag. Na het eerste glas moet er een pauze van 10 minuten zijn. Daarna wordt het 2e glas op dezelfde manier gedronken. Het ontbijt kan ongeveer een half uur gestart worden na het drinken van het 2e drankje. Ook wordt aangeraden om ongeveer 1 uur voor het avondeten een glas (300 gram) geneeskrachtig water te drinken. Let op, wij geven geen medische adviezen dit is puur ter informatie! Vraag jouw (spa) arts om specifieke en persoonlijke  aanbevelingen.

Geniet daarna van het baden in het thermale water in de thermen en verzorg jezelf daarna met beauty producten waar thermale mineralen inzitten.

Thermaal water drinken is goed voor je huid

Restaurant Storchennest, in badjas lunchen

In Franken Therme bevind zich Restaurant Storchennest, het ooievaarsnest. Je kan hier als niet thermen gast naar toe om te lunchen of te dineren. Ben je wel een gast van de thermen dan kan je hier ook lunchen of dineren in badjas. Wel zo fijn dat je tijdens een dagje ontspannen je niet hoeft om te kleden.

Er zijn plaatsen binnen en er is een klein buiten terras. Zeker met goed weer is het fijn dat je buiten in je badjas kan lunchen. Op de kaart staat een ruime keuze qua gerechten waaronder een aantal Duitse specialiteiten zoals Flammkuchen. Een fijn en licht gerecht tijdens een dagje thermen. In Duitsland is het drinken van een biertje heel normaal tijdens een dagje ontspannen. En nee, dat zijn geen kleine glaasjes, standaard schenken ze een halve liter bier.

Restaurant Storchennest

Met een camper naast de thermen overnachten

Reis je met een camper dan is een bezoek aan de Franken Therme helemaal ideaal. Je kan er namelijk een camperplaats met sauna huren voor een nacht of langer.

Een camperplaats met sauna in de zin van, je parkeert je camper naast de Franken Therme en koopt een entreeticket voor de thermen inclusief een toeslag voor het sauna dorp. Zo kan je in je badjas vanuit de camper naar de Franken Therme lopen en van de verschillende sauna’s en het thermale water genieten.

♥ Bekijk hier al onze camperplaats met sauna in Duitsland tips.

Camperplaats met sauna Duitsland

Plattegrond en overzicht Franken Therme in Bad Königshofen

De Franken Therme is een groot complex met een binnen zwembad, een buiten zwembad, grote ligweide, een meer met bronwater, een sauna dorp met binnen en buiten faciliteiten, wellness therapie kamers en een restaurant. Aan de achterkant van Franken Therme bevinden zich de camperplaatsen.

Op de onderstaande drone foto kan je goed zien hoe groot het terrein is en waar alle faciliteiten zich een bevinden. Zo weet je wat je ongeveer kan verwachten tijdens je bezoek aan de thermen in Franken en hoe de camperplaatsen naast de thermen eruit zien.

Plattegrond Franken Therme

Plattegrond Franken Therme in Bad Königshofen

Overnachten hotel in Bad Königshofen

Voor de echte wellness liefhebbers die er geen genoeg van kunnen krijgen raden wij aan om in Hotel Ebner te verblijven. Dit hotel ligt het meest dichtbij van alle hotels bij de Franken Therme, het is nog geen 5 minuten lopen. Het hotel heeft een binnen zwembad, een stoombad en een sauna. Daarnaast hebben ze een grote Biergarten tegenover het hotel.

Verblijf je liever aan de rand van het centrum en ben je naast een bezoek aan de Franken Therme niet op zoek naar een verblijf in een wellness hotel. Dan raden wij een verblijf in het Landhotel Vierjahreszeiten aan dat grenst aan Arlington Park. Via het Arlington Park kan je door het Kürpark in ongeveer 15 minuten naar de Franken Therme lopen. Bij Landhotel Vierjahreszeiten kan je kiezen voor hotelkamers met een tuintje of met een groot balkon. De balkons zijn in elk geval groter dan bij Hotel Ebner.

♥ Bekijk de beschikbaarheid bij Hotel Ebner
♥ Bekijk de beschikbaarheid bij Landhotel Vierjahreszeiten

Overnachten hotel in Bad Königshofen

Wat te doen en bezienswaardigheden in Bad Königshofen

Bad Königshofen im Grabfeld ligt in Naturpark Haßberge en is omringd door Rhön en het Thüringer Wald. Alle bezienswaardigheden in Bad Königshofen im Grabfeld zijn op loopafstand van de thermen. Wat ons betreft blijf je 1 á 2 nachten in Bad Königshofen im Grabfeld in Franken in Beieren en bezoek je 1 hele dag de thermen om te ontspannen.

 1. Wandel door het Kürpark;
 2. Ga dineren bij Restaurant Kleine Küche;
 3. Adem de zoute lucht in, in het Gradierpavillion;
 4. Drink een biertje in de Biergarten van Hotel Ebner;
 5. Bezoek het archeologie museum en het grensmuseum over de tijd van de DDR in Bad Königshofen.
Wat te doen en bezienswaardigheden in Bad Königshofen

Bad Königshofen im Grabfeld

Zou jij ook wel eens naar de Franken Therme in Bad Königshofen im Grabfeld willen?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliate linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de locatie dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
**Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau in Nederland. Het gehele artikel bestaat uit onze eigen ervaringen en wij zijn vrij in het publiceren van onze informatie. Door samen te werken met partners zijn wij in staat jullie als lezer gratis van reis- en wellness tips te voorzien.  

Van:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen