Spa & Sauna

Een gebruikte houten hottub in elkaar zetten doe je zo

23 augustus 2023
houten hottub in elkaar zetten

Wil jij je eigen hottub maken? Koop online een gebruikte hottub en leer hier hoe je hem in elkaar kan zetten en waar je op moet letten.

Genieten in je eigen houten hottub

 

Nadat ik voor het eerst in een houten hout gestookte hottub had gezeten, was ik verkocht! Ik vond het zo gaaf dat ik er zelf een wilde hebben. De keus voor een houten hout gestookt hottub is voor mij puur vanwege de ervaring. Er zijn veel wellness mogelijkheden qua baden, van een opblaasbare jacuzzi tot aan zelf een houten hottub maken.

 

Zoals gezegd de keus voor mij was eenvoudig alleen vanwege het gevoel. Wil je meer weten over de diverse soorten baden, lees dan hier meer over het verschil tussen een hottub, Jacuzzi, spabad en bubbelbad.

 

Als je nog steeds niet weet of je er echt een wil aanschaffen is mijn advies er gewoon voor gaan (mits je er een vind voor een goede prijs). Het plezier en genot wat je er voor terugkrijgt is geweldig, net als met mijn eerste ervaring.

 

Denk je, daar heb ik geen zin in? Bekijk deze waar op letten tips voor bubbelbad kopen

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

Ervaring gebruikte houten hottub kopen

 

Als je net als ik niet zoveel geld uit wil geven aan een nieuwe hottub kun je een gebruikte kopen. Het risico wat je loopt bij de aanschaf van een gebruikte hottub is dat je nooit weet of deze in een goede staat is. De gevaren waar je tegen aan loopt zijn dat de tub niet waterdicht kan zijn en de kachel lek is. Aan de andere kant is het principe van een hottub simpel en eventuele problemen zijn met wat creativiteit zo op te lossen. Een houten hout gestookte hottub bestaat uit:

 

  1. Stalen banden;
  2. Een houten bodem;
  3. Houten duigen (zijkant);
  4. Een hout gestookte kachel;
  5. Houten accessoires zoals zitbankjes, houten trapje, etc.

 

gebruikte houten hottub kopen

 

Een gebruikte hottub in elkaar zetten doe je zo

 

Laten we eerst even teruggaan naar school, en dan specifiek de Natuurkunde les over; Hout. Hout is hygroscopisch, wat betekent dat het altijd vocht afgeeft én opneemt. Een vers gekapte boom bevat veel vocht: 40% tot 200% van het drooggewicht, je merkt het verschil tussen droog en nat hout heel goed als je het optilt.

 

Hout is als een soort spons en kan veel water bevatten, als je het water “uitknijpt” droogt hij op wordt kleiner, harder en een stuk lichter. In onderstaande figuur zie je hoeveel hout uitzet in aanraking met water. In het geval van een Hottub is dit een goede eigenschap omdat het natuurlijk gedrag van hout zorgt voor een waterdichte tub.

 

gebruikte hottub in elkaar zetten

Voor het opzetten van de houten hottub raad ik je aan om dit met twee personen te doen en je belangrijkste gereedschap is een rubber hamer.

 

De bodem. Of eigenlijk bij de ondergrond. Deze moet in ieder geval “redelijk” vlak zijn. Later als hij gevuld is zal het gewicht enorm toenemen en dit moet enigszins gelijk verdeeld worden over de bodem om te voorkomen dat hij gaat verzakken (in geval bij zachte ondergrond) of  dat er teveel kracht komt op de zijkant.

 

Bij plaatsing op een stenen ondergrond zou dit zonder problemen moeten kunnen aangezien het ontwerp al een soort fundering heeft. In het geval van een zachte ondergrond is mijn advies om in ieder geval een soort van fundering te maken. Dit hoeft niet zo ingewikkeld te zijn (zie mijn fundering dit is een laag stenen met wat houten balken) zolang het maar een stabiele basis bied voor de hottub.

 

De duigen. Een tip hierbij is geduld, dit geldt eigenlijk voor het hele montage proces. De duigen zijn als het ware een soort puzzel welke in elkaar klikken. Er zit een halfronde bolle kant aan en een halfronde open kant, het makkelijkst werkt het als je de open kant in de bolle kant klikt/duwt. Je zal merken als je het geheel in elkaar zet dat je meer gevoel krijgt voor wat je aan het doen bent.

 

En wees vooral niet bang om opnieuw te beginnen als je erachter komt dat het toch niet helemaal goed zit of er een fout is gemaakt. Je zal merken dat het eenvoudiger wordt naarmate je er meer ervaring in krijgt.

 

Bij het in elkaar zetten concentreer je vooral niet al te veel hoe het eruit ziet maar laat je leiden door je gevoel en hou heel goed in je achterhoofd dat hout uitzet. Dus het hoeft er niet zo netjes uit te zien, en vooral in het begin moeten de duigen niet te “strak” zitten, later worden de duigen vast getrokken door de stalen banden. Maak vooral gebruik van je zintuigen je “voelt” het gewichtsverschil tussen een duig die nat of droog is. En je kan zien door de wateropname en weersinvloeden hoe hij in elkaar heeft gezeten. Wat mij erg geholpen heeft om alle duigen naast elkaar te leggen en goed te kijken hoe ze eruit zien en ze te selecteren op kleur. Uiteindelijk is het niet zo belangrijk hoe hij in elkaar heeft gezeten zolang hij aan het einde maar waterdicht is, en waterdicht wordt het wel door de unieke eigenschappen van hout.

 

Als je de duigen bijna allemaal in elkaar hebt zitten zal je je afvragen hoe in hemelsnaam je de laatste duig kunt plaatsen. Met nog 1 duig over is het niet mogelijk om de tub “dicht” te krijgen, dit kan alleen door dit met de laatste 2 of 3 duigen tegelijk te doen. Door de vorm van de duigen gaat dit redelijk eenvoudig. Vervolgens sla je met de rubberen hamer de hele tub rondom dicht en wat ik al eerder vertelde is om de duigen niet te strak vast te slaan in het begin. Als je merkt dat dit te moeilijk gaat, wees dan niet bang om vanuit de binnenzijde van de tub de duigen weer wat uit elkaar te slaan.

 

Aannemend dat de duigen in elkaar zitten dan is het nu tijd om deze vast te zetten met de stalen banden. In mijn geval zijn er 2 banden, 1 voor de onderzijde en 1 voor de bovenzijde.  Het belangrijkste wat je moet doen is zorgen dat de banden op dezelfde hoogte zitten. Dit is te doen door gebruik te maken van schroeven welke je op dezelfde hoogte in de buitenzijde schroeft waar de stalen band op kan rusten. De schroeven niet te diep erin draaien anders heb je allemaal kleine gaatjes.

 

Begin met de onderste band te monteren en vervolgens de bovenste band, en vooral ook de bovenste band niet te strak aandraaien. Als je de bovenste band te strak vast zet dan zal de onderste band veel moeilijker gaan. Dit is een proces wat enig geduld vergt en misschien zelfs wel wat extra hulpmiddelen. De draadeinden waarmee de band aan elkaar bevestigd zit heeft een bepaalde lengte en in mijn geval was deze lengte te kort en ik moet eerst een langere lengte draadeinde gebruiken om de duigen genoeg in elkaar te trekken om vervolgens de originele draadeinde te gebruiken.

 

Vullen maar.  Aannemend dat de kachel en de bankjes verder geen probleem vormen om deze te monteren (bankjes wel vastschroeven anders drijven ze naar boven) kun je de hottub gaan vullen met water. Eerst met een klein laagje (dit water stroomt er weer uit) om het hout rustig te laten uitzetten zodat de hottub waterdicht kan worden. Het waterdicht maken kan van een aantal dagen tot wel een week of 3 duren.

 

Tubben geblazen. Als alles goed is gegaan en de hottub met water is gevuld en de kachel is aangestoken duurt het bij het eerste gebruik een uur of drie voordat de watertemperatuur warm genoeg is om lekker in te zitten. En dan is het echt heel tof om erin te zitten en maakt het eigenlijk niet uit wat voor een weer het is.

 

Houten hottub monteren

 

Heb jij ook wel eens een gebruikte hottub in elkaar gezet?

 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email

Comments

  1. Arnold

    27 juli 2020 at 15:29 Beantwoorden

    Beste, ik ben opzoek naar een nieuwe hottub bodem voor mijn hottub van 150 cm doorsnede, hebben jullie suggesties ?
    Ik hoor het graag, bedankt alvast !

    1. Henriette Bokslag

      27 juli 2020 at 16:13 Beantwoorden

      Leuk dat je bij ons uitkomt, wij gaan je mailen!

    2. DJ

      28 juli 2020 at 12:54 Beantwoorden

      Hallo Arnold,

      Allereerst zou je voor jezelf na moeten gaan wat je middelen zijn qua financiën, bereidwilligheid om dingen zelf te doen/ uit te zoeken etc. Ikzelf heb er geen ervaring mee en weet ook niet of ik het je aan zou raden om de bodem te vervangen. Aan de andere kant ik zie geen reden waarom het niet zou kunnen werken.

      Het belangrijkste is naar mijn mening dat het dezelfde houtsoort en dikte waar de duigen in passen aangezien er een waterdichte afdichting gecreëerd moet worden. Voor echt professioneel advies zou ik je verwijzen naar de fabrikant, deze zijn experts in deze materie.

      De suggesties welke ik kan bedenken voor een nieuwe hottub bodem zijn:
      *Dezelfde houtsoort kopen en de bodem opnieuw maken (of laten maken). er zijn bedrijven welke hout voor een hottub leveren (https://www.storvatt.com/nl/western-red-cedar-plank-diverse-lengtes)
      *Kunststof binnen kuip kopen
      *De bestaande bodem bekleden/waterdicht maken met een epoxy hars. (https://polyestershoppen.nl/informatie/houten-hottub-waterdicht-maken)
      Hopelijk heb je wat aan de suggesties. Groet DJ

  2. Patrick

    17 mei 2022 at 15:54 Beantwoorden

    Beste DJ,

    Ik ben ook bezig een gebruikte Hottub waterdicht te maken. Zou dit ook kunnen met rubberverf?
    Het is een oude Hottub met kieren. Deze wilde ik eerst dicht kitten alvorens de Tub verder te bewerken met de rubberverf als dat mogelijk is.

    Ik hoor het graag,
    Vriendelijke groet, Patrick

    1. Miranda

      22 september 2022 at 18:06 Beantwoorden

      Hoor graag hoe je het gedaan hebt
      Ik zit met hetzelfde

      1. Redactie Wellness Spots

        4 oktober 2022 at 12:38 Beantwoorden

        Beste Miranda, Dirk Jan die het artikel heeft geschreven geeft dit advies:
        Wat je kunt proberen is houtzaagsel in het water te strooien. Maakt niet zoveel uit welk houtsoort (mooiste is hetzelfde houtsoort als de hottub). Het zaagsel gaat vanzelf naar het “lek” waar het zaagsel zich ophoopt en het “lek” dicht. Dit kun je een aantal keer proberen. Let wel wees geduldig omdat hout blijft werken en het misschien niet de eerste keer lukt. Laat me weten of dat het gelukt is. Groet DJ

        Ontspannen groet,
        Henriëtte

    2. Redactie Wellness Spots

      4 oktober 2022 at 12:39 Beantwoorden

      Beste patrick, Dirk Jan die het artikel heeft geschreven geeft dit advies:
      Wat je kunt proberen is houtzaagsel in het water te strooien. Maakt niet zoveel uit welk houtsoort (mooiste is hetzelfde houtsoort als de hottub). Het zaagsel gaat vanzelf naar het “lek” waar het zaagsel zich ophoopt en het “lek” dicht. Dit kun je een aantal keer proberen. Let wel wees geduldig omdat hout blijft werken en het misschien niet de eerste keer lukt. Laat me weten of dat het gelukt is. Groet DJ

      Ontspannen groet,
      Henriëtte

  3. René Kortooms

    30 september 2022 at 12:19 Beantwoorden

    Hallo
    We hebben een oude, houten kaastobbe als hottub. Als hij helemaal gevuld is, zakt naar enige dagen het waterpeil. We vermoeden dat de bodem water doorlaat.
    Wat kunnen we hieraan doen? Wat zijn mogelijkheden om de bodem waterdicht te maken?

    René

    1. Redactie Wellness Spots

      3 oktober 2022 at 17:09 Beantwoorden

      Beste René, dank voor je bericht. Wat leuk, een kaastobbe als hottub. Zou je eens een foto willen sturen? Ben wel heel benieuwd hoe dat eruit ziet. Dirk Jan die het artikel heeft geschreven geeft dit advies:

      Wat je kunt proberen is houtzaagsel in het water te strooien. Maakt niet zoveel uit welk houtsoort (mooiste is hetzelfde houtsoort als de hottub). Het zaagsel gaat vanzelf naar het “lek” waar het zaagsel zich ophoopt en het “lek” dicht. Dit kun je een aantal keer proberen. Let wel wees geduldig omdat hout blijft werken en het misschien niet de eerste keer lukt. Laat me weten of dat het gelukt is. Groet DJ

      Ontspannen groet,
      Henriëtte

  4. Hans

    14 januari 2023 at 19:35 Beantwoorden

    Hallo,

    Ik heb een hottub van mijn oude buren gekregen.
    Toen ik hem vandaag uit elkaar haalde blijken er een paar duigen rot te zijn aan de onderkant (waar ze aan de bodem bevestigd worden). Zijn deze duigen los verkrijgbaar?
    Mijn hottub is 2 mtr doorsnee en 1 mtr hoog.

    Bedankt,

    Hans

    1. Redactie Wellness Spots

      23 februari 2023 at 16:16 Beantwoorden

      Beste Hans, wat leuk dat je een oude hottub hebt gekregen! Diegene die dit artikel heeft geschreven adviseert je om naar een hout werkplaats te gaan. Neem een oude duig mee als voorbeeld en laat daar een paar nieuwe duigen op maat maken. Ik hoop dat dat helpt. Groeten Henriette en veel succes! En hopelijk ook veel plezier ervan straks;)

  5. alain

    26 mei 2023 at 09:08 Beantwoorden

    Hoi,

    vraag mbt lekken en ben benieuwd naar jullie ervaring. Ik heb een hottub volledig in elkaar gezet en bij het vullen drupt het tussen sommige duigen, daarin heb ik wel vertrouwen dat het hout uitzet en dit de lekkage oplost. Ik heb op 2 plekken echter ook dat er een straaltje water doorheen loopt, waarin ik minder vertrouwen heb dat het zich vanzelf oplost.
    Het hout was gortdroog dus het zal nog uitzetten, maar de mate waarin vraag ik me dus af.
    Weten jullie in hoeverre een kier oke is en wanneer je met zaagsel aan de slag moet?

    Dank!

    1. Redactie Wellness Spots

      26 mei 2023 at 14:46 Beantwoorden

      Beste Alain, dank voor je info aanvraag! Ik heb het even bij Dirk-Jan nagevraagd en hij geeft het volgende aan:
      “Het is een kwestie van geduld. Straaltjes water of kieren zijn niet zo erg en gaan meestal vanzelf dicht. Met meestal bedoel ik dan, na een week of drie. Ook uit mijn eigen hottub komen zo nu en dan nog wel eens straaltjes. Met zaagsel kan je altijd werken, dus dat kan je nu ook al doen”. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Groeten Dirk-Jan & Henriette

  6. rem

    16 februari 2024 at 08:55 Beantwoorden

    Beste lezers,

    Hoeveel zaagsel moet je gebruiken en is het verstandig dit eerst even in een bak met water te zetren en dan toe te voegen aan de hottub?

    Dank alvast

    1. Redactie Wellness Spots

      29 februari 2024 at 13:45 Beantwoorden

      Beste Rem, je moet er zoveel zaagsel in doen als nodig. Het is niet verstandig om het zaagsel eerst in een bak water te zetten. Het zaagsel moet namelijk door het “gat” stromen om het te dichten. Succes! Groeten Dirk-Jan.

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots