Ontdek de Finse sauna voordelen 

Ontdek de Finse sauna voordelen, de oorsprong, het gebruik en hoe te gedragen

Op reis naar Finland? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten over de Finse saunacultuur en wat de Finse sauna voordelen zijn. In dit artikel lees je alles over de sauna gang van de Finnen zodat jij goed voorbereid kan deelnemen aan het sauna ritueel.

Ontdek de Finse sauna voordelen 

Ieder land heeft zo zijn eigen wellness cultuur. De sauna, dat komt echt uit Finland. In dit artikel nemen wij je mee in de Finse saunacultuur. Leer meer over de oorsprong, het gebruik en hoe je je hoort te gedragen als je in Finland naar de sauna gaat. Leuk om te weten is dat de Finse saunacultuur in 2020 is toegevoegd aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Sauna on koyhan miehen apteekki“, dat vrij vertaald betekent: “de sauna is goed en gezond voor je”. Ik zet in elk geval hier alvast de 10 dingen die je echt moet weten over de Finse sauna op een rij. Scroll snel verder voor een uitgebreide beschrijving per sauna ritueel. Ben je van plan op reis te gaan naar Finland en wil je wel een sauna tour in Finland doen? Bekijk dan al deze vakantie tips voor een sauna bezoek in Finland.

 • Niet alleen goed hydrateren;
 • Uitgenodigd worden is een eer;
 • Niet aan elkaar zitten in de sauna;
 • Het contrast tussen warm en koud;
 • Saunajälkeinen, oftewel ‘post-sauna’;
 • Finnen vergeten de ruimte in de sauna;
 • Duur van een sauna ronde kan verschillen;
 • Mannen en vrouwen vaak apart naar de sauna;
 • Geboorte tot dood, in de sauna gebeurde ooit alles;

♥ Ontdek ook deze sauna’s in Vuokatti in Finland

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.

Naar de sauna in Finland

Zo gaat het Finse sauna ritueel

Als je naar de Finse sauna gaat wil je natuurlijk goed voor de dag komen bij de Finnen. Dus denk aan de onderstaande tips zodat je geen flater slaat en onthoud altijd je gaat naar en in de sauna zolang jij je daar fijn bij voelt. Leuk hoor, hier in Nederland al die sauna meters in de sauna, in Finland zie je dat niet je blijft gewoon in de sauna zolang als je wilt.

Trek in een biertje? Ook dat kan je gewoon drinken in de sauna. Finnen zijn geen praatgraag volk maar man man, als je met ze in de sauna zit dan weten ze niet van ophouden en blijven ze maar praten. Stijgt de hitte naar je hoofd in de sauna? Geen probleem, je hoeft niet direct naar buiten te rennen. In de sauna zit gewoon een watertap om jezelf tussendoor even af te koelen met water. Oh en elke Finse sauna heeft een ‘Sauna Elf‘. Deze ‘Tonttu’ zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt en houdt een oogje in het zeil. Lichtsauna’s, aromatische sauna’s en muziek sauna’s? De Finnen hebben dat niet nodig, een sauna is een sauna en die is goed genoeg.

 • Je gaat de sauna in zolang jij je daar fijn voelt;
 • Ondertussen was je je met zeep en spoel je jezelf af in de sauna;
 • Pak een bosje bij elkaar gebonden takken en ‘sla’ je jezelf waar en hoe jij het prettig vind of laat het doen;
 • Daarna smeer je jezelf in met een klei masker;
 • Je spoelt het af in de sauna en duikt het meer in;
 • Daarna koel je af in je badjas op een rendiervel;
 • En relax je met hapjes en drankjes uit de natuur;
 • Tijd voor sauna ronde 2.
Sauna Helsinki Finland

Duur van een sauna ronde kan verschillen

In Nederland hebben wij zandlopers opgehangen in de sauna en die draai je braaf om als je erin gaat. Ga je er eerder uit dan kijken je vrienden je nog lachend na terwijl ze denken, nu al.

In Finland maakt het niet uit hoe lang je naar de sauna gaat. Of je nou even 10 minuten wilt opwarmen, dat je uitgebreid wilt bijkletsen met je sauna vrienden of dat je jezelf in de sauna masseert met bijvoorbeeld de Finse sauna producten van Hukka Design. Je blijft in de (Finse) sauna zo kort of lang als jij wilt.

*Bekijk al deze Hukka Design Finland sauna producten.

Hukka Design Saunajoy

Finnen vergeten de ruimte in de sauna

Finnen zijn erg gesteld op hun personal space. Let maar eens op bij de bushalte bijvoorbeeld vertelde een Finse vriendin ooit. Iedereen staat minimaal een meter uit elkaar. Als de Finnen naar de sauna gaan zijn ze die afstand ineens vergeten.

Het contrast tussen warm en koud

Na een zwetende sauna sessie dompelen wij af in het dompelbad. Dit doen wij voornamelijk omdat het goed is voor onze bloedsomloop. Maar heb jij ook wel eens erbij stil gestaan wat het met je koppie doet? Je wordt er zelfs een beetje ‘high’ van als je van hoge warme temperaturen naar ijskoude temperaturen gaat.

Het contrast tussen het afwisselen van warm en koud is een fijn gevoel en goed voor je gezondheid. En hoe heerlijk is het dat je in Finland gewoon het ijswak in kan duiken om af te koelen in de winter en in de zomer kan je lekker in het meer zwemmen.

Op vakantie naar Finland

Geboorte tot dood, in de sauna gebeurde ooit alles

Wij kennen de sauna vooral als een mogelijkheid tot ontspanning. Maar tijdens mijn reis door Finland hoorde ik van Finnen zelf dat hun grootouders geboren werden in de sauna van het huis. Zeker in het noorden van Finland woont men erg afgelegen en is een ziekenhuis niet altijd nabij.

Een sauna was dan een steriele en warme omgeving. Men kwam vroeger ter wereld in een sauna maar men bracht overledenen ook naar de sauna voor het was ritueel. In Finland gedraag je je in de sauna zoals je zou doen als je naar de kerk gaat.

Oorsprong Finse sauna

Oorsprong Finse sauna

Vroeger woonde men in Finland deels in onder de grond gebouwde hutten. Om de hutten te verwarmen werden stenen opgewarmd op een kampvuur en daarna in de hutten gelegd om zo de temperatuur te doen stijgen. Op deze manier werd de warmte gelijkmatig de gehele nacht afgegeven. Zo kwam men er ook achter dat als er water over die hete stenen werd gegoten, de ruimte ineens veel warmer werd en de aanwezigen begonnen te zweten. De sauna is dus ontstaan uit de noodzaak om ruimtes te verwarmen.

De temperatuur in een Finse sauna is hoog, meestal tussen de 70 en 120°C. Het zweten in een sauna is een reiniging van je lichaam. Daarom wordt het naar de sauna gaan ook wel als een ‘saunabad’ aangeduid. Een saunabad is een vorm van persoonlijke verzorging. De traditionele Finse sauna’s worden op hout gestookt en hebben 6 tot 8 uur nodig om goed op te warmen. In de ‘smoke sauna’s’ blijft de rook in de sauna totdat de sauna heet genoeg is en klaar voor gebruik.

Als je naar de sauna gaat in Finland is zwemkleding ondenkbaar en als je Finnen verteld over onze ‘badkledingdagen’ dan zijn ze verbaasd. Maar ze accepteren je wel, dus als jij het fijner vind om in zwemkleding naar de sauna te gaan dan is dat prima. De meeste openbare sauna’s in Finland zijn trouwens gescheiden voor mannen en vrouwen.

Met je kinderen naar de sauna gaan is in Finland heel normaal. Ik merk dat er in Nederland een beetje een taboe op zit als ouders met kinderen naar de sauna willen gaan. Veel mensen denken dat het niet kan omdat men elkaar dan naakt ziet. Echter zien die mensen naar de sauna gaan als iets ‘seksueels’ terwijl het eigenlijk gewoon een vorm van persoonlijke reiniging is en in Finland dus ook vooral een sociaal gebeuren. In Finland gedraag je je in de sauna zoals je zou doen als je naar de kerk gaat. Baby’s gaan nooit mee in de sauna in Finland omdat baby’s niet in staat zijn hun lichaamstemperatuur zelfstandig te reguleren. Wil jij in Nederland met je kinderen naar de sauna, bekijk dan het artikel voor een overzicht van kindvriendelijke sauna’s in Nederland.

Sauna's in Estland

Jyväskylä dé sauna regio van de wereld in Finland

Saunajälkeinen, oftewel ‘post-sauna’

De uitdrukking ‘saunajälkeinen’ wordt regelmatig gebruikt in Finland. Na een bezoek aan de sauna ben je fysiek en mentaal schoon. Een goede reden om daarna niets meer te hoeven.

Niet aan elkaar zitten in de sauna

De Finse sauna is zo’n beetje heilig. De onbeschreven regel is dat jij je in de sauna net zo gedraagt als in de kerk. De sauna is een sociale plek maar het is niet de bedoeling dat je aan elkaar gaat zitten.

Finse sauna gezond

Uitgenodigd worden is een eer

Wordt je door een Fin uitgenodigd om mee te gaan naar een sauna? Dan is dat een hele eer. Een bezoek aan de sauna in Finland is echt een verbindingsproces. Als je eenmaal naakt bent in alle betekenissen van het woord, kan je niets meer verbergen. Niets voor niets dat er in Finland meer belangrijke beslissingen worden genomen in de sauna dan tijdens vergaderingen op kantoor.

Mannen en vrouwen vaak apart naar de sauna

Omdat het normaal is om naakt naar de sauna te gaan gaan mannen en vrouwen in groepsverband meestal apart van elkaar naar de sauna. Alleen mannen en vrouwen van dezelfde families gaan samen naar de sauna. Ga je met een gemengde groep vrienden mee naar de sauna, vraag dan of er wel of geen badkleding wordt gedragen.

Blijf goed hydrateren, drink voldoende

Bij een bezoek aan de sauna moet je zorgen dat je voldoende blijft drinken. Wij doen dat meestal met water maar de Finnen drinken graag een bier en cider in de sauna. Heb je een blikje drink het dan snel op want die wordt bloedheet in de sauna. Het feit dat je daarna weer afkoelt in het meer zorgt ervoor dat je minder snel dronken wordt.

Solán de Cabras natuurlijk mineraalwater Spanje

Regels? Die zijn er niet echt in de Finse sauna cultuur

De Finse saunacultuur heeft eigenlijk geen vaste regels. Naar de sauna gaan in Finland is onderdeel van het dagelijks leven en een combinatie van sociaal zijn, een moment van ontspanning en de plek voor een goed gesprek. Doe waar jij je goed bij voelt en gedraag je netjes, zeker in Finland is ‘friemelen in de sauna‘ uit den boze.

Finse saunacultuur

Reistips Fins Lapland

Als je helemaal tot rust bent gekomen door de Finse sauna voordelen dan is het tijd om Fins Lapland te gaan ontdekken. Check al mijn reistips die ik heb geschreven na een roadtrip van een week in het noorden van Finland.

Sauna Boat Experience

De Finse sauna voordelen, heb jij de Finse saunacultuur al eens ervaren?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen