Lifestyle, Spa & Sauna

Ontdek de Finse sauna voordelen, de oorsprong, het gebruik en hoe te gedragen

6 November 2018
Ontdek de Finse sauna voordelen 

Ga je op reis naar Finland? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten over de Finse saunacultuur. In dit artikel lees je alles over de sauna gang van de Finnen zodat jij goed voorbereid kan deelnemen aan het sauna ritueel.

Ontdek de Finse sauna voordelen 

 

Ieder land heeft zo zijn eigen wellness cultuur. De sauna, dat komt echt uit Finland. In dit artikel nemen wij je mee in de Finse saunacultuur. Leer meer over de oorsprong, het gebruik en hoe je je hoort te gedragen als je in Finland naar de sauna gaat.

1 Duur van een sauna ronde kan verschillen

 

In Nederland hebben wij zandlopers opgehangen in de sauna en die draai je braaf om als je erin gaat. Ga je er eerder uit dan kijken je vrienden je nog lachend na terwijl ze denken, nu al. In Finland maakt het niet uit hoe lang je naar de sauna gaat. Of je nou even 10 minuten wilt opwarmen of dat je uitgebreid wilt bijkletsen. Je blijft in de sauna zo kort of lang als jij wilt.

 

2 Finnen vergeten de ruimte in de sauna

 

Finnen zijn erg gesteld op hun personal space. Let maar eens op bij de bushalte bijvoorbeeld vertelde een Finsen vriendin ooit. Iedereen staat minimaal een meter uit elkaar. Als de Finnen naar de sauna gaan zijn ze die afstand ineens vergeten.

 

3 Het contrast tussen warm en koud

 

Na een zwetende sauna sessie dompelen wij af in het dompelbad. Dit doen wij voornamelijk omdat het goed is voor onze bloedsomloop. Maar heb jij ook wel eens erbij stil gestaan wat het met je koppie doet? Je wordt er zelfs een beetje ‘high’ van als je van hoge warme temperaturen naar ijskoude temperaturen gaat.

 

Het contrast tussen het afwisselen van warm en koud is een fijn gevoel en goed voor je gezondheid. En hoe heerlijk is het dat je in Finland gewoon het ijswak in kan duiken om af te koelen in de winter en in de zomer kan je lekker in het meer zwemmen.

Op vakantie naar Finland

 

4 Geboorte tot dood, in de sauna gebeurde ooit alles

 

Wij kennen de sauna vooral als een mogelijkheid tot ontspanning. Maar tijdens mijn reis door Finland hoorde ik van Finnen zelf dat hun grootpuders geboren werden in de sauna van het huis. Zeker in het noorden van Finland woont men erg afgelegen en is een ziekenhuis niet altijd nabij.

 

Een sauna was dan een steriele en warme omgeving. Men kwam vroeger ter wereld in een sauna maar men bracht overledenen ook naar de sauna voor het was ritueel. In Finland gedraag je je in de sauna zoals je zou doen als je naar de kerk gaat.

 

5 Saunajälkeinen, oftewel ‘post-sauna’

 

De uitdrukking ‘saunajälkeinen’ wordt regelmatig gebruikt in Finland. Na een bezoek aan de sauna ben je fysiek en mentaal schoon. Een goede reden om daarna niets meer te hoeven.

 

6 Niet aan elkaar zitten in de sauna

 

De Finse sauna is zo’n beetje heilig. De onbeschreven regel is dat jij je in de sauna net zo gedraagt als in de kerk. De sauna is een sociale plek maar het is niet de bedoeling dat je aan elkaar gaat zitten.

 

Finse sauna gezond

 

7 Uitgenodigd worden is een eer

 

Wordt je door een Fin uitgenodigd om mee te gaan naar een sauna? Dan is dat een hele eer. Een bezoek aan de sauna in Finland is echt een verbindingsproces. Als je eenmaal naakt bent in alle betekenissen van het woord, kan je niets meer verbergen. Niets voor niets dat er in Finland meer belangrijke beslissingen worden genomen in de sauna dan tijdens vergaderingen op kantoor.

 

8 Mannen en vrouwen vaak apart naar de sauna

 

Omdat het normaal is om naakt naar de sauna te gaan gaan mannen en vrouwen in groepsverband meestal apart van elkaar naar de sauna. Alleen mannen en vrouwen van dezelfde families gaan samen naar de sauna. Ga je met een gemengde groep vrienden mee naar de sauna, vraag dan of er wel of geen badkleding wordt gedragen.

 

9 Blijf goed hydrateren, drink voldoende

 

Bij een bezoek aan de sauna moet je zorgen dat je voldoende blijft drinken. Wij doen dat meestal met water maar de Finnen drinken graag een bier en cider in de sauna. Heb je een blikje drink het dan snel op want die wordt bloedheet in de sauna. Het feit dat je daarna weer afkoelt in het meer zorgt ervoor dat je minder snel dronken wordt.

 

10 Regels? Die zijn er niet echt in de Finse sauna cultuur

 

De Finse saunacultuur heeft eigenlijk geen vaste regels. Naar de sauna gaan in Finland is onderdeel van het dagelijks leven en een combinatie van sociaal zijn, een moment van ontspanning en de plek voor een goed gesprek. Doe waar jij je goed bij voelt en gedraag je netjes, zeker in Finland is ‘friemelen in de sauna‘ uit den boze.

 

Finse saunacultuur

Reistips Fins Lapland

 

Als je helemaal tot rust bent gekomen in een Finse sauna dan is het tijd om Fins Lapland te gaan ontdekken. Check al mijn reistips die ik heb geschreven na een roadtrip van een week in het noorden van Finland.

 

 

Heb jij de Finse saunacultuur al eens ervaren?

 

Print Friendly, PDF & Email
2

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief:

Wellness vakantie ideeën

___________________________

Wellness cadeaubonnen overzicht

___________________________

Wellness Scheveningen – Kurhaus Spa & Beauty

___________________________

Wellness Hotels Zuid-Limburg

___________________________

Top 10 Wellness in Nederland

___________________________

Ontvang de leukste wellness tips
Meld je aan voor wellness inspiratie en de beste sauna aanbiedingen
Laat je inspireren op www.wellnessspots.com.
Dankjewel voor je inschrijving op de nieuwsbrief!