Vitaal en sociaal gezond oud worden voor 60-plussers
Het begon met een idee voor een beweegprogramma voor 60-plussers en inmiddels bestaat GezondOud, (GO) 5 jaar en telt het maar liefst 72 sportlocaties in de natuur. Toch is ‘in beweging blijven’ niet het hoofddoel van oprichtsters Constance Schuller en Esther Zoetmulder. ‘Het kopje koffie of thee na de training is minstens zo belangrijk om vitaal en sociaal ouder te worden. GO-deelnemers houden het sporten daadwerkelijk vol, en bewegen wordt onderdeel van hun wekelijkse routine. Zo gaan ze fitter, gelukkiger en zelfstandiger hun oude dag tegemoet’, aldus Esther Zoetmulder.
Ze vervolgt: ‘We geloven dat sterke groepen de kern vormen van een gezonde samenleving. Wij willen een bron van plezier, inspiratie en steun zijn voor alle individuen die bij ons sporten. Onze missie uit 2018 is daarom nog steeds ons uitgangspunt: zoveel mogelijk mensen faciliteren om gezond en gelukkig ouder te worden.’
Het effect van buiten sporten op je gezondheid en gemoed is groot’, beamen Jennie Beukelman en Mieke Westerduin, ‘GO-ers’ van het eerste uur. ‘Naast samen actief bezig zijn, is het belang van een praatje na afloop van niet te onderschatten waarde. Dat weten wij uit eigen ervaring, maar ook van de mensen uit onze groep. Ga je sporten in groepsverband, dan doe je waardevolle nieuwe contacten op. GO is een uitnodiging tot verbinding, met elkaar en met de natuur.’
♥ Bekijk ook dit artikel over VitaalPlus bewegingsprogramma voor 50 plussers.
Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en TikTok.
Sporten belangrijk onderdeel in valpreventiebeleid
Door de vele gesprekken die Constance en Esther voerden met deskundigen, artsen, 1e- en 2e lijn fysiotherapeuten, en de eigen GO-deelnemers weten ze wat de positieve uitwerking van sporten op mensen is. Tegelijkertijd ondervinden ze aan den lijve hoe moeilijk men het vindt om te beginnen:
‘Zestigplussers hebben vaak een extra duwtje in de rug nodig – bij voorkeur specialisten of een ‘peer’ uit de eigen omgeving – om in beweging te komen én te blijven. Hoe meer GO-locaties we openen, hoe meer mensen we daarbij kunnen helpen’, aldus Constance Schuller.
Artrose-klachten nemen af door sportroutine
De leeftijd van de ‘GO-ers’ varieert van 57 jaar tot en met 88 (!) jaar. De grootste groep sporters zit tussen de 65 en 75 jaar en bestaat uit gezonde en minder gezonde mensen.
‘Wat we terugkrijgen van onze deelnemers is dat ze positiever, sterker en energieker in het leven staan sinds ze regelmatig sporten. Artrose-klachten verminderen, mensen met diabetes spuiten minder vaak insuline en mensen met Parkinson voelen zich letterlijk ‘frisser’. Ook betrokken artsen bevestigen dat. Maar het belangrijkste is: onze deelnemers houden het vol omdat bewegen echt onderdeel wordt van hun wekelijkse routine. Ze blijven langer zelfstandig en fit. Dát is waar we het voor doen.’
72 locaties, 850 sportende zestigplussers
GezondOud is actief op 72 trainingslocaties in Noord-Holland, Amsterdam, ’t Gooi, Utrecht en Gelderland. ‘We hopen dat er dit jaar nog nieuwe locaties in o.a. Noord-Brabant volgen. Het is onze droom om overal in Nederland met zestigplussers te sporten in de buitenlucht, in de mooiste natuurparken van ons land’, aldus Esther.
Op dit moment trainen 700 deelnemers in de buitenlucht, en 150 mensen volgen het online jaarprogramma. Ook organiseert GO gemiddeld 4 grote evenementen per jaar, zoals fietstochten, wandelingen, museumbezoeken, en gezamenlijke sportieve reizen naar bijvoorbeeld de Belgische Ardennen of de Dolomieten. ‘De grote GO community en activiteiten dragen bij aan het succes van ons trainingsprogramma, aldus Esther.
Gezond oud worden met leeftijdsgenoten voor meer vitaliteit? Ben jij daar mee bezig?
Geef een reactie