Lifestyle

Vitaal en sociaal, gezond oud worden voor 60-plussers

12 oktober 2023
Gezond oud worden

Gezond oud worden, wie wil dat niet? Je hebt het natuurlijk niet voor het zeggen qua gezondheid, maar je kan wel je best doen om zo sociaal en vitaal als mogelijk oud te worden.

 

Vitaal en sociaal gezond oud worden voor 60-plussers

 

Het begon met een idee voor een beweegprogramma voor 60-plussers en inmiddels bestaat GezondOud, (GO) 5 jaar en telt het maar liefst 72 sportlocaties in de natuur. Toch is ‘in beweging blijven’ niet het hoofddoel van oprichtsters Constance Schuller en Esther Zoetmulder. ‘Het kopje koffie of thee na de training is minstens zo belangrijk om vitaal en sociaal ouder te worden. GO-deelnemers houden het sporten daadwerkelijk vol, en bewegen wordt onderdeel van hun wekelijkse routine. Zo gaan ze fitter, gelukkiger en zelfstandiger hun oude dag tegemoet’, aldus Esther Zoetmulder.

 

Ze vervolgt: ‘We geloven dat sterke groepen de kern vormen van een gezonde samenleving. Wij willen een bron van plezier, inspiratie en steun zijn voor alle individuen die bij ons sporten. Onze missie uit 2018 is daarom nog steeds ons uitgangspunt: zoveel mogelijk mensen faciliteren om gezond en gelukkig ouder te worden.’

 

Het effect van buiten sporten op je gezondheid en gemoed is groot’, beamen Jennie Beukelman en Mieke Westerduin, ‘GO-ers’ van het eerste uur. ‘Naast samen actief bezig zijn, is het belang van een praatje na afloop van niet te onderschatten waarde. Dat weten wij uit eigen ervaring, maar ook van de mensen uit onze groep. Ga je sporten in groepsverband, dan doe je waardevolle nieuwe contacten op. GO is een uitnodiging tot verbinding, met elkaar en met de natuur.’

 

♥ Bekijk ook dit artikel over VitaalPlus bewegingsprogramma voor 50 plussers.

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, PinterestYouTube en TikTok.

 

 

Sporten belangrijk onderdeel in valpreventiebeleid

 

Door de vele gesprekken die Constance en Esther voerden met deskundigen, artsen, 1e- en 2e lijn fysiotherapeuten, en de eigen GO-deelnemers weten ze wat de positieve uitwerking van sporten op mensen is. Tegelijkertijd ondervinden ze aan den lijve hoe moeilijk men het vindt om te beginnen:

 

Zestigplussers hebben vaak een extra duwtje in de rug nodig – bij voorkeur specialisten of een ‘peer’ uit de eigen omgeving – om in beweging te komen én te blijven. Hoe meer GO-locaties we openen, hoe meer mensen we daarbij kunnen helpen’, aldus Constance Schuller.

 

Beweging is goed voor je

 

Artrose-klachten nemen af door sportroutine

 

De leeftijd van de ‘GO-ers’ varieert van 57 jaar tot en met 88 (!) jaar. De grootste groep sporters zit tussen de 65 en 75 jaar en bestaat uit gezonde en minder gezonde mensen.

 

‘Wat we terugkrijgen van onze deelnemers is dat ze positiever, sterker en energieker in het leven staan sinds ze regelmatig sporten. Artrose-klachten verminderen, mensen met diabetes spuiten minder vaak insuline en mensen met Parkinson voelen zich letterlijk ‘frisser’. Ook betrokken artsen bevestigen dat. Maar het belangrijkste is: onze deelnemers houden het vol omdat bewegen echt onderdeel wordt van hun wekelijkse routine. Ze blijven langer zelfstandig en fit. Dát is waar we het voor doen.’

 

Buiten sporten voor 60 plussers

 

72 locaties, 850 sportende zestigplussers

 

GezondOud is actief op 72 trainingslocaties in Noord-Holland, Amsterdam, ’t Gooi, Utrecht en Gelderland. ‘We hopen dat er dit jaar nog nieuwe locaties in o.a. Noord-Brabant volgen. Het is onze droom om overal in Nederland met zestigplussers te sporten in de buitenlucht, in de mooiste natuurparken van ons land’, aldus Esther.

 

Op dit moment trainen 700 deelnemers in de buitenlucht, en 150 mensen volgen het online jaarprogramma. Ook organiseert GO gemiddeld 4 grote evenementen per jaar, zoals fietstochten, wandelingen, museumbezoeken, en gezamenlijke sportieve reizen naar bijvoorbeeld de Belgische Ardennen of de Dolomieten. ‘De grote GO community en activiteiten dragen bij aan het succes van ons trainingsprogramma, aldus Esther.

 

 

Vitaal en sociaal gezond oud worden voor 60-plussers

 

Gezond oud worden met leeftijdsgenoten voor meer vitaliteit? Ben jij daar mee bezig? 

 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de accommodatie dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots