Spa & Sauna

Ervaar Turkse weldaad, bezoek Hammam Hürrem Sultan Hamami in Istanbul

2 mei 2022
Hammam Hürrem Sultan Hamami in Instanbul

Ervaar de Turkse weldaad voor lichaam en geest! Een van de dingen die je moet ervaren tijdens een vakantie in Turkije is een bezoek brengen aan een Turks badhuis. Op de foto hierboven zie je Hammam Hürrem Sultan Hamami in Istanbul. De koepel rechts is het Turkse badhuis voor vrouwen en de koepel links is voor mannen. In traditionele hammams gaan vrouwen en mannen gescheiden naar een hammam.

 

Bezoek Hammam Hürrem Sultan Hamami in Istanbul

 

De eeuwenoude traditie van stomen, scrubben en masseren is een wellness ervaring die je niet mag missen als je naar Turkije reist. Voor de Ottomanen was het bezoeken van het badhuis veel meer dan alleen noodzaak. Ook op het gebied van tradities was het een belangrijke plek. Zo was het de gewoonte dat een bruid met haar vrouwelijke familieleden en vriendinnen de dag voor de bruiloft een bezoek bracht aan de hamam. Hier werd ze mooi gemaakt voor de bruiloft en werd gezongen, gegeten en gedanst. Nog steeds is het badhuis een belangrijk onderdeel van veel Turkse feesten.

 

Heb je alle bezienswaardigheden in Istanbul gezien en wil je even bijkomen en ontspannen tijdens je citytrip Istanbul? Laat je vertroetelen in een van de hammams in Istanbul en ervaar de Turkse weldaad voor lichaam en geest in een Turks badhuis.

 

Wij bezochten een van de oudste hammams van Istanbul middenin het centrum van de stad. De Hammam Hürrem Sultan Hamami ligt tegenover een van de bekendste bezienswaardigheden in Istanbul, de Hagia Sophia ook wel Aya Sofia genoemd. Aan de andere kant ligt de beroemde Blauwe Moskee. Het is een van de meest luxe en historische badhuizen in het centrum van Istanboel. Het Turkse badhuis werd in 1556 gebouwd door architect Sinan op de plaats waar vroeger de baden van Zeuxippus waren.

 

In de onderstaande video krijg je een goed beeld van hoe de Hammam Hürrem Sultan Hamami er van binnen uit ziet. Verwacht alleen geen onthaal in feestelijke kleding en al zeker geen muziek- en dans taferelen in de hammam, dat moet je even weg denken als je deze hammam in Istanbul gaat bezoeken.

 

Bekijk hier alle mogelijkheden bij dit Turkse badhuis.
♥ Woww! Ga naar de top van al deze uitzichtpunten in Istanbul.

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

 

Hammam Istanbul

 

Etiquette en meenemen naar je hammam bezoek

 

Belangrijk om te weten is dat als je een hammam wilt bezoeken in Istanbul, dat alle traditionele hammams in Istanbul een gescheiden badhuis hebben voor mannen en vrouwen. Bij de grote hammams in Turkije begint dat al buiten want de ingang voor vrouwen is aan een andere kant dan de ingang voor mannen. Bij kleinere hammams zijn er aparte openingstijden voor mannen en vrouwen. Dit betekent dus dat je los van elkaar geniet van je Turkse badhuis ervaring.

 

Wil je toch graag samen genieten van je hamam bezoek in Istanbul? Er zijn een aantal toeristische hammams in Istanbul waar gasten gemixt de weldaad van een Turks badhuis kunnen ervaren. Bekijk hiervoor dit overzicht van Mixed Turkish Bath in Istanbul.

 

Bij binnenkomst doe je direct je schoenen uit of je krijgt plastic hoesjes om die om je schoenen heen te doen. Vervolgens wacht je even tot er iemand naar je toe komt die je uitlegt hoe het wellness arrangement in het Turkse badhuis in zijn werk gaat.

 

Het ligt er een beetje aan welke hammam in Istanbul je bezoekt en voor welk arrangement je hebt gekozen. Hoe uitgebreider het hammam arrangement hoe meer er is inbegrepen natuurlijk. Over het algemeen is standaard in elk geval slippers, een hammamdoek en handdoeken inbegrepen. Heb je een grotere maat voeten dan 41? Dan kan je beter je eigen slippers meenemen omdat ze meestal maar tot die maat aan slippers beschikbaar hebben.

 

  1. Je toilettas en je haarborstel.
  2. Ga je liever niet naakt? Neem dan badkleding mee.

 

Hürrem Sultan Hamami in Instanbul

 

Tips voor meer historische badhuizen in Istanbul

 

Luxe hotels in Istanbul hebben vaak ook een hammam. Ook heerlijk om je in onder te dompelen, maar de oude historische hammams in Istanbul zijn echt een bezoek waard en al een  bezienswaardigheid op zich. Hoe bijzonder is het dat je plaats kan nemen op een verwarmd marmeren plateau waar al eeuwenlang mensen ontspannen en worden gescrubd, gemasseerd en gewassen. Dat wil je beleven!

 

  • De Çemberlitaş hamam in Sultanahmet is gebouwd door architect Sinan. Het is een van de oudste hamams van de stad en is nog steeds in gebruik.
  • Hammam Cağaloğlu, ook in Sultanahmet is één van de meest beroemde badhuizen in Istanbul.  Het was een cadeau aan de bewoners van sultan Mahmut de Eerste. De hamam is groot, goed onderhouden en heeft door de jaren heen heel wat beroemdheden van een bad voorzien. Van Florence Nightingale tot Keizer Wilhelm en van Harrison Ford tot Kate Moss.
  • De Galatasaray hammam is een Turks badhuis uit 1481 en was oorspronkelijk alleen voor mannen toegankelijk. Na een renovatie in de 20e eeuw werd er een apart gedeelte voor vrouwen aan toegevoegd. Anders dan de meeste hammams, zijn hier verschillende kleinere marmeren plateaus, waardoor er meer privacy is tijdens de behandelingen.

 

♥ Bekijk dit arrangement bij Çemberlitaş hamam in Sultanahmet

 

Historische badhuizen in Istanbul

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots