Houtgestookte hottub opwarmen, met welk hout een hottub stoken?
Of je er nu over nadenkt om een hottub te kopen of dat je binnenkort naar een leuk wellness vakantiehuisje vertrekt met een hottub en benieuwd bent naar dé tips voor het opstoken van een hottub. Er is een reden dat je bij ons terecht bent gekomen wij helpen je graag met al je wellness vragen.
Een van de vragen die beginners hebben als het aankomt op een hottub is hoe je deze eigenlijk moet opstoken. Het opstoken van een hottub vergt aardig wat voorbereiding. Om ervoor te zorgen dat ook jij in staat bent om je hottub op de juiste manier op te stoken hebben we in dit artikel het een en ander voor je op een rijtje gezet. Een hottub opstoken wordt hierdoor een fluitje van een cent en voor je het weet kan je ontspannen in je eigen Wellness Spot!
De eerste vraag die veel mensen stellen is welk hout ze moeten gebruiken om een hottub mee op te stoken. Over het algemeen is het voor de grotere blokken verstandig om te kiezen voor wat harder haardhout. De reden hiervoor is eenvoudig, deze houtblokken blijven namelijk langer warm.
Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.
Hoe lang duur het om een hottub op te stoken?
Een veelgestelde vraag aan ons is; “hoe lang het duurt om een hottub op te stoken met hout“? De ene stoker heeft een hottub warm gestookt in 1.5 uur, een andere stoker doet er 3 uur over en soms heb je wel 6 uur of meer nodig.
De vraag hoe lang je een of jouw hottub moet opstoken is nog niet zo eenvoudig om te beantwoorden. Dit hangt namelijk volledig af van de soort brander en van de kuipgrootte (de omvang van de hottub). Ook de temperatuur van het water waarmee de kuip gevuld wordt en de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol.
Over het algemeen duurt het 2 tot 3 uur om het water op te warmen tot de gewenste temperatuur van 38ºC. Op een warme dag met een licht briesje en wat zachte beweging van het water zal het water sneller opwarmen dan tijdens een gure herfstdag of als het vriest. Het ligt er ook aan of de kachel van de hottub in de hottub zit of buiten de hottub zit. Als de kachel er buiten zit heeft de warmte logischerwijs meer tijd nodig.
Je kunt de temperatuur eenvoudig onder controle houden door de hoeveelheid toegevoegd hout en de luchttoevoer naar de kachel te beheren. Laat aan het begin het deurtje van de kachel bijvoorbeeld goed open zodat er lucht bij komt. Op een gegeven moment kan je het deurtje sluiten.
De kuip (hottub) moet minstens 5 centimeter boven de bovenste aansluitpijpen van de kachel gevuld zijn alvorens het vuur in de kachel aan te steken.
Met welke specifieke soorten hout kan je een hottub stoken?
Houtsoorten zoals essen of eiken hout doen het eigenlijk altijd wel goed. Deze houtsoorten branden zeer langzaam op en voorzien je hottub van meer dan genoeg warmte.
Er zijn ook vakantieparken in Nederland met wellness huisjes met een hottub waarbij ze geperst hout gebruiken om een hottub op te stoken. Het voordeel van geperst hout is dat er geen vonken uit de hottub pijp komen, dat er minder rook vrijkomt en dat het langer brandt. Je ziet dit veel bij vakantiehuizen die op de Veluwe zijn gelegen, hier wordt er extra veel aandacht besteed aan brandveiligheid en rook ontwikkeling. Op de foto hieronder zie je geperst hout in de kachel liggen.
Hoe moet je het hout in de kachel leggen van een hottub?
“Hoe moet je het hout in de kachel leggen van een hottub”? Ook dit is weer een van de veelgestelde vragen die wij ontvangen. Het antwoord is,”je kan het hout het beste zo neerleggen dat het eruit ziet als een soort hashtag. Dus eerst 2 blokken hout in de lengte dan twee dwars erop en dan nog twee of één erboven op. Het aanmaakblokje of tondel kan je dan eronder in het midden neerleggen en voilá”.
Wel is het, dat het natuurlijk afhankelijk is van de kachel die bij de openhaard hoort. Op de foto hieronder zie je een kachel die in de hottub zit. Dit werkt hetzelfde als een kachel die buiten een hottub zit. Maar er zijn ook hottubs waarbij de kachel aan de bovenkant zit, in een gescheiden deel van de kuip van de hottub. Dan is het de bedoeling dat je het hout erin laat zakken.
Hoeveel hout heb je dan nodig voor het opstoken?
Als richtlijn voor het opwarmen van een hottub wordt er gesteld dat er tussen de 60 en 120 kg aan berkenhout nodig is. Alleen is dit geen vast gegeven, het hangt namelijk weer af van de omstandigheden.
Als je hout hebt wat vrij vochtig is dan zal je meer hout nodig hebben om het op de juiste temperatuur te krijgen. Dit geldt ook voor de kwaliteit van het hout. Soms heb je eikenhout wat sneller brandt dan andere soorten eikenhout.
Daarnaast hangt het ook af van de temperatuur van het water en de grote van de hottub. Hoe kouder het is, hoe langer het duurt om een hottub op te stoken. En hoe meer water er in een hottub zit, hoe meer oppervlakte er verwarmd moet worden.
Voor mensen die duurzaamheid belangrijk vinden, is het goed om te weten dat een hottub met geperst hout opstoken milieuvriendelijker is dan met ander hout. Je hebt onder andere namelijk minder hout nodig voor het verwarmen van een hottub. Nieuwsgierig? Bekijk ons artikel over de hottub opstoken bij Park Berkenrhode op de Veluwe.
Met geperst hout, heb je aan ongeveer 24 kleine blokjes meer dan genoeg voor een weekend van vrijdagavond tot zondagavond. Dan kan je twee avonden en één middag gebruik maken van de hottub. De stapel hout die je hieronder op de foto ziet, brand je zo in één avond op als je echt urenlang in de hottub gaat zitten met vrienden. Hoeveel hout je nodig hebt voor het opstoken van een hottub, hangt dus af van:
- Soort hout;
- Weeromstandigheden;
- Grootte van het bad en temperatuur water;
- Bevind de kachel zich in de hottub of erbuiten.
♥ Ook leuk, ontdek deze Tiny Houses met hottub in Nederland;
♥ Of deze leuke huisjes met een open haard en hottub, of deze wellness huisjes met sauna en hottub buiten.
Wat zijn de kosten voor het opstoken van een hottub?
De kosten voor het opstoken zijn ook weer volledig afhankelijk van je eigen keuzes. Als je ervoor kiest om eikenhout bij een professionele partij te kopen dan betaal je tussen de €200,- en €300,- euro voor een volledige pallet. Dit is dan ook gelijk een vrij dure optie voor beginners. Echter is het ook mogelijk om je hout via een site als Marktplaats te kopen.
Let wel echt goed op, wat voor hout je koopt. Je wilt absoluut geen geverfd hout en/of geïmpregneerd hout in je hottub kachel plaatsen in verband met vonken en rookontwikkeling.
Door tweedehands hout te kopen van iemand die het toevallig over heeft kun je veel geld besparen. Het is natuurlijk nog goedkoper als je zelf hout kunt hakken in de tuin, al zal dit voor veel mensen niet echt tot de mogelijkheden behoren.
Méér tips voor een hottub opstoken
Nu je antwoord hebt op de vraag hoeveel hout je nodig hebt voor het opstoken en over de vraag hoe lang je een hottub moet stoken is het tijd om te kijken naar een aantal handige tips.
Door de onderstaande tips en tricks bij de hand te houden is het mogelijk om jouw hottub op de beste manier warm te krijgen. Deze tips zijn van toepassing op iedere op hout gestookte hottub.
Maak het brandhout op voorhand klaar
Het is een goed idee om het brandhout voor je hottub op hout op voorhand klaar te maken. Dit houdt in dat je wat aanmaakhout moet maken en wat fijn brandhout zou moeten verzamelen. Leg vervolgens ook een aantal grotere houtblokken klaar. Je kan natuurlijk ook aanmaakblokjes gebruiken. Gebruik geen papier of karton!
Zorg ervoor dat je droog brandhout gebruikt, dit zorgt er namelijk voor dat je geen last hebt van de rook. Door op voorhand al hout klaar te leggen hoef je niet ondertussen uit de hottub te stappen om hem bij te vullen.
Controleer het waterpeil in je hottub
Je moet de kachel in de hottub nooit opstoken als de hottub leeg is of als het water het minimum vulniveau niet bereikt. Je mag de kuip ook niet leegmaken als je klaar bent met baden als je het hout nog in de kachel hebt zitten.
Zodra het water het vereiste niveau heeft bereikt en je klaar bent om te gaan badderen doe je de deksel op de hottub zodat het water sneller opwarmt. Je kunt hem natuurlijk altijd open maken om de watertemperatuur te controleren
Begin met tondel en aanmaakhout of aanmaakblokjes
Vooral in het begin is het noodzakelijk om goed bij het hout te blijven als je de op hout gestookte hottub met succes wilt opwarmen. Je kunt kant-en-klare aanmaakblokjes gebruiken, maar je kunt ook normale kleine houtsnippers gebruiken om je hottub aan te maken. Hier kan je meer lezen over wat tondel is.
Gebruik nooit papier of karton voor het opstoken nu de as hiervan in je hottub terecht kan komen. Met welk hout moet je een hottub in het begin opstoken? Gebruik in ieder geval zacht hout voor de opbouw van het vuur, later kun je ander hout gebruiken wat we hierboven al hebben genoemd.
Zolang je de informatie uit dit artikel goed hebt doorgelezen zal het ook voor jou mogelijk zijn om je hottub op de beste manier warm te krijgen. Een hottub op hout is dé aanwinst voor bij jou in de tuin.
Hoewel het wat meer voorbereiding vergt dat de elektrische varianten is het wel gelijk een stuk duurzamer én natuurlijk een stuk gezelliger. Blijf zeker even hangen op deze site als je nog veel meer te weten wilt komen over het optimaal gebruik van jouw hottub!
Hottub opstoken tips bij vakantiehuizen (op vakantieparken)
Ga je naar een vakantiepark met wellness huisjes met een hottub of heb je ergens een vakantiehuis met hottub gereserveerd. Overal gaat men anders om met het gebruik van een hottub en het opstoken van een hottub.
Op de ene locatie moet je alles zelf uitzoeken, op een andere locatie is het hout voor de hottub bij de prijs inbegrepen en op weer een andere locatie moet je betalen voor al het gebruik van het hout. Op het ene vakantiepark ontvang je na boeking een link naar een instructievideo hoe je een hottub moet opstoken en op een ander vakantiepark komt er iemand naar je wellness huisje met hottub om alles uit te leggen over hoe je een hottub opstookt.
Huisje met hottub opstoken op Vakantiepark Berkenrhode op de Veluwe
Bij Vakantie Park Berkenrhode op de Veluwe kan je kiezen voor vele soorten wellness huisjes met een hottub. Een ding is zeker, je ontvangt altijd geperst hout voor het opstoken van de hottub. Dit heeft te maken met de extra veiligheid die op de Veluwe in acht wordt genomen met het oog op brandveiligheid en rookontwikkeling
Tijdens onze wellness vakantie op de Veluwe verbleven wij op Park Berkenrhode in de Bos Lodge Eco voor 4 personen met wellness. Dit is een wellness huisje met een hottub en een sauna buiten.
♥ Ontdek hier onze uitgebreide reportages over de wellness huisjes op Park Berkenrhode op de Veluwe.
♥ Bekijk hier de alle vakantiehuizen op Park Berkenrhode, vink in de zoekfilter bij ‘wellness’, hottub aan en je ziet een overzicht van 30 soorten huisjes met een hottub in de tuin.
Huisje met hottub opstoken op Vakantiepark Mölke in Zuna in Overijssel
Bij Vakantiepark Mölke in het Overijsselse Zuna zijn meerdere soorten huisjes met hottubs te huur. Zelf verbleven wij eens in een zogenoemde River Cabin met hottub.
In het geval van het verblijf in de River Cabin was onze ervaring dat er een grote bak met hout bij het vakantiehuisjes met hottub stond. Wij verbleven daar eens eind november. Het was een guur, koud en nat weekend. Waarbij het hout dus ook nat was geworden, ondanks de deksel aan de bovenkant. Dat betekent dat je langer bezig bent met de hottub opstoken om die op de gewenste temperatuur te krijgen. Daarnaast bevind de kachel van de hottub zich buiten de hottub, daardoor duurt het warm stoken van een hottub ook langer.
♥ Bekijk hier alle soorten wellness huisjes met hottub bij Mölke.
↓ Video 1 is opgenomen bij de River Cabin met hottub op Vakantiepark Mölke in Zuna.
Handige instructievideo’s over een hottub opstoken met hout
Zoals je hebt kunnen zien hebben wij een uitgebreid artikel geschreven over het opstoken van een hottub. Wil je het graag nog even voor je zien? Dan kan je de onderstaande instructievideo’s bekijken waarin ook goed wordt uitgelegd hoe je een hottub opstookt.
↓ Video 1 is opgenomen bij de River Cabin met hottub op Vakantiepark Mölke in Zuna.
↓ De 2e video is opgenomen bij The Unbound in Amsterdam West, bij The Lighthouse.
Heb jij nog meer tips voor een op hout gestookte hottub opwarmen?
Geef een reactie