Lifestyle, Spa & Sauna

Hoe stook je een hottub op zodat die lekker warm is? Dat doe je zo!

1 januari 2022
Houtgestookte hottub opwarmen, welk hout een hottub stoken

Hoe stook je een hottub op? De kans is groot dat je zelf een hottub hebt of dat je er over nadenkt om er een te kopen. Een houtgestookte hottub opwarmen is met onze wellness tips een fluitje van een cent.

 

Houtgestookte hottub opwarmen, welk hout een hottub stoken?

 

Of je er nu over nadenkt om een hottub te kopen of dat je binnenkort naar een leuk wellness vakantiehuisje vertrekt met een hottub en benieuwd bent naar dé tips voor het opstoken van een hottub. Er is een reden dat je bij ons terecht bent gekomen wij helpen je graag met al je wellness vragen.

 

Een van de vragen die beginners hebben als het aankomt op een hottub is hoe je deze eigenlijk moet opstoken. Het opstoken van een hottub vergt aardig wat voorbereiding. Om ervoor te zorgen dat ook jij in staat bent om je hottub op de juiste manier op te stoken hebben we in dit artikel het een en ander voor je op een rijtje gezet. Een hottub opstoken wordt hierdoor een fluitje van een cent en voor je het weet kan je ontspannen in je eigen Wellness Spot!

 

De eerste vraag die veel mensen stellen is welk hout ze moeten gebruiken om een hottub mee op te stoken. Over het algemeen is het voor de grotere blokken verstandig om te kiezen voor wat harder haardhout. De reden hiervoor is eenvoudig, deze houtblokken blijven namelijk langer warm.

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

Houtgestookte hottub opwarmen, welk hout een hottub stoken

 

Met welke specifieke soorten hout kan je een hottub stoken?

 

Houtsoorten zoals essen of eiken hout doen het eigenlijk altijd wel goed. Deze houtsoorten branden zeer langzaam op en voorzien je hottub van meer dan genoeg warmte.

 

Hoeveel hout heb je dan nodig voor het opstoken?

 

Als richtlijn voor het opwarmen van een hottub wordt er gesteld dat er tussen de 60 en 120 kg aan berkenhout nodig is. Alleen is dit geen vast gegeven, het hangt namelijk weer af van de omstandigheden.

 

Als je hout hebt wat vrij vochtig is dan zal je meer hout nodig hebben om het op de juiste temperatuur te krijgen. Dit geldt ook voor de kwaliteit van het hout. Soms heb je eikenhout wat sneller brandt dan andere soorten eikenhout.

 

*Ook leuk, ontdek deze Tiny Houses met hottub in Nederland.
**Of deze leuke huisjes met een open haard en hottub, of deze wellness huisjes met sauna en hottub buiten.

 

Tiny Houses met hottub in Nederland

 

Wat zijn de kosten voor het opstoken?

 

De kosten voor het opstoken zijn ook weer volledig afhankelijk van je eigen keuzes. Als je ervoor kiest om eikenhout bij een professionele partij te kopen dan betaal je tussen de 200 en 300 euro voor een volledige pallet. Dit is dan ook gelijk een vrij dure optie voor beginners. Echter is het ook mogelijk om je hout via een site als Marktplaats te kopen.

 

Door tweedehands hout te kopen van iemand die het toevallig over heeft kun je veel geld besparen. Het is natuurlijk nog goedkoper als je zelf hout kunt hakken in de tuin, al zal dit voor veel mensen niet echt tot de mogelijkheden behoren.

 

Wat zijn de kosten voor het opstoken

 

Hoe lang moet je een hottub stoken?

 

De vraag hoe lang je jouw hottub moet opstoken is nog niet zo eenvoudig om te beantwoorden. Dit hangt namelijk volledig af van de soort brander en van de  kuipgrootte. Ook de temperatuur van het water waarmee de kuip gevuld wordt speelt een belangrijke rol.

 

Hoe lang moet je een hottub gemiddeld stoken vraag je je af?

 

Over het algemeen duurt het 2 tot 3 uur om het water op te warmen tot de gewenste temperatuur van 38C. Op een warme dag met een licht briesje en wat zachte beweging van het water zal het sneller opwarmen.

 

Je kunt de temperatuur eenvoudig onder controle houden door de hoeveelheid toegevoegd hout en de luchttoevoer naar de kachel te beheren. De kuip moet minstens 5 cm boven de bovenste aansluitpijpen van de kachel gevuld zijn alvorens het vuur in de kachel aan te steken.

 

Hoe lang moet je een hottub stoken

 

Tips voor een hottub opstoken

 

Nu je antwoord hebt op de vraag hoeveel hout je nodig hebt voor het opstoken en over de vraag hoe lang je een hottub moet stoken is het tijd om te kijken naar een aantal handige tips.

 

Door de onderstaande tips en tricks bij de hand te houden is het mogelijk om jouw hottub op de beste manier warm te krijgen. Deze tips zijn van toepassing op iedere houtgestookte hottub.

 

*Ook handig, deze instructievideo’s over een hottub opstoken.
↓ Video is opgenomen bij de River Cabin met hottub op Vakantiepark Mölke in Zuna.
↓ De 2e video is opgenomen bij The Unbound in Amsterdam West, bij The Lighthouse.

 

 

 

Maak het brandhout op voorhand klaar

 

Het is een goed idee om het brandhout voor je hottub op hout op voorhand klaar te maken. Dit houdt in dat je wat aanmaakhout moet maken en wat fijn brandhout zou moeten verzamelen. Leg vervolgens ook een aantal grotere houtblokken klaar.

 

Zorg ervoor dat je droog brandhout gebruikt, dit zorgt er namelijk voor dat je geen last hebt van de rook. Door op voorhand al hout klaar te leggen hoef je niet ondertussen uit de hottub te stappen om hem bij te vullen.

 

Controleer het waterpeil in je hottub

 

Je moet de kachel in de hottub nooit opstoken als de hottub leeg is of als het water het minimum vulniveau niet bereikt. Je mag de kuip ook niet leegmaken als je klaar bent met baden als je het hout nog in de kachel hebt zitten.

 

Zodra het water het vereiste niveau heeft bereikt en je klaar bent om te gaan badderen doe je de deksel op de hottub zodat het water sneller opwarmt. Je kunt hem natuurlijk altijd open maken om de watertemperatuur te controleren

 

Begin met tondel en aanmaakhout

 

Vooral in het begin is het noodzakelijk om goed bij het hout te blijven als je de houtgestookte hottub met succes wilt opwarmen. Je kunt kant-en-klare aanmaakblokjes gebruiken, maar je kunt ook normale kleine houtsnippers gebruiken om je hottub aan te maken.

 

Gebruik nooit papier voor het opstoken nu de as hiervan in je hottub terecht kan komen. Met welk hout moet je een hottub in het begin opstoken? Gebruik in ieder geval zacht hout voor de opbouw van het vuur, later kun je ander hout gebruiken wat we hierboven al hebben genoemd.

 

Zolang je de informatie uit dit artikel goed hebt doorgelezen zal het ook voor jou mogelijk zijn om je hottub op de beste manier warm te krijgen. Een hottub op hout is dé aanwinst voor bij jou in de tuin.

 

Hoewel het wat meer voorbereiding vergt dat de elektrische varianten is het wel gelijk een stuk duurzamer én natuurlijk een stuk gezelliger. Blijf zeker even hangen op deze site als je nog veel meer te weten wilt komen over het optimaal gebruik van jouw hottub!

 

Huisjes met hottub in Nederland

 

Heb jij nog meer tips voor een houtgestookte hottub opwarmen?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots