Hoe werkt lichttherapie

Hoe werkt lichttherapie en wat kan het voor jou betekenen?

Ervaar jij moeite met de donkere dagen door het gebrek aan licht? Wij waren benieuwd, ‘hoe werkt lichttherapie’? Wat zijn de ervaringen met lichttherapie, voor wie zou het kunnen werken en wat zijn de mogelijkheden hierin.

Wat is lichttherapie en hoe werkt lichttherapie? 

Donkere dagen, kale bomen, weinig mensen op straat en guur weer. Het winterseizoen zorgt bij veel mensen voor neerslachtige, sombere en futloze gevoelens en kan leiden tot winterblues, een winterdip of nog erger een winterdepressie. Voor alle drie geldt dat het wordt veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht waarvan onze biologische klok van slag raakt.

Dagelijks een portie zonlicht is essentieel voor je gezondheid. Zonlicht geeft je hersenen een boost. Het zorgt dat je brein beter functioneert en je krijgt er energie van. Wie veel binnen zit, heeft kans op een tekort aan zonlicht en vooral in de winter als de dagen kort zijn, kan het geen kwaad de natuur een handje te helpen. Je kunt het tekort aan zonlicht compenseren door middel van lichttherapie.

De inzet van lichttherapie kan op verschillende manieren. Door middel van een lichtcabine bijvoorbeeld of voor thuisgebruik: een lichttherapiebril. Bij lichttherapie worden je ogen blootgesteld aan fel licht. Het is een vorm van intensief licht dat zo natuurgetrouw mogelijk is nagemaakt van zonlicht.

Lichttherapie is vooral bekend vanwege het gebruik in de winter tegen winterdepressie. In de winter is ons gebrek aan zonlicht het grootst omdat er buiten minder zonlicht is en we meer binnen leven. In de zomer hebben de meeste mensen nog steeds een groot gebrek aan zonlicht omdat we ook dan nog vooral binnen leven. Lichttherapie kan het hele jaar ingezet worden om de ogen en hersenen van voldoende zonlicht te voorzien, ook bij een goede gezondheid maar zeker bij gezondheidsklachten‘ aldus Medifoton.

Lichttherapie onderga je een behandeling die gebaseerd is op licht en de helende werking ervan. Het gebruik van diverse kleuren licht kan een positief effect hebben op de gemoedstoestand vanwege de aanmaak van vitamine D. Daarnaast kan lichttherapie ook een helende werking bieden voor mensen met diverse vormen van huidaandoeningen.

De zeven hoofdkleuren uit het kleurenspectrum bieden ieder hun eigen specifieke uitwerking. Lichttherapie beïnvloed onder andere je biologische klok op een positieve manier. Door je ogen bloot te stellen aan een lichttherapielamp met een hoge lichtintensiteit wordt ervoor gezorgd dat lichaamsfuncties zoals je hartslag, gemoedstoestand en slaap-waakritme goed functioneren. Door het ervaren van een lichttherapie behandeling, ook wel chromotherapie genoemd, kan je een positief effect op je gemoedstoestand ervaren.

*Lees hier meer over onze ervaringen met een lichttherapiebril voor thuisgebruik.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor de Wellness Spots Nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest & YouTube.

Lichttherapiebril thuisgebruik ervaringen

Hoe kun je lichttherapie thuis inzetten?

Zonlicht heeft een intensiteit van 5.000-30.000 lux, bevat het hele kleurenspectrum en flikkert met een breed frequentiespectrum. Het activeert de hersenen en helpt je gezondheid op peil te houden. Een gebrek aan zonlicht kan een negatieve impact op je mentale, emotionele en fysieke gezondheid hebben. Gelukkig kun je nu dus gewoon thuis aan de slag om een gebrek aan zonlicht te compenseren en wel met deze FIT 915 lichttherapiebril.

Wat zijn onze lichttherapiebril thuisgebruik ervaringen? Je zet de bril op en met één druk op de knop kun je hem instellen op rood of wit licht. Dagelijks een of meer behandelingen is het beste. Bijvoorbeeld: na het wakker worden 5 minuten rood en 15-20 minuten wit. In de middag 15 minuten wit, aldus onze contactpersoon van Medifoton. Daarnaast geeft onze contactpersoon de onderstaande tips en adviezen aan ons mee:

  • Bij allerlei klachten: vooral wit licht omdat het volledige spectrum van zonlicht daarin zit, rood + oranje + geel + groen + blauw etc. en zonder UV en infrarood.
  • Wit licht: stimuleert alle functies van de hersenen.
  • Rood licht: start de dag met rood licht om de ogen en hersenen geleidelijk te laten wennen aan meer licht. Rood licht staat voor zonsopgang en zonsondergang. Als je ’s morgens vroeg in de natuur bent krijgen je ogen ook eerst rood van de opgaande zon en komen er daarna steeds meer kleuren bij =  volspectrum wit. Rood kan ook ’s avonds na zonsondergang. Dan bevordert het slapen en ontspanning.

Persoonlijk hadden wij verwacht dat er meer specifieke richtlijnen zouden zijn en/of in de gebruiksaanwijzing zouden staan. In de zin van: stel je hebt last van slaapproblemen, dan kun je het beste dagelijks deze instelling gebruiken. Heb je last van spierverkramping of depressieve gevoelens, dan kun je beter meer wit of rood licht gebruiken.

Voor wie is lichttherapie geschikt?

Voor veel mensen is lichttherapie geschikt, maar bij hersenbeschadigingen, epilepsie en medicijngebruik bij psychoses wordt lichttherapie afgeraden. Twijfel je, raadpleeg dan je arts*. Zonlicht activeert álle processen in je brein. Omdat een lichttherapiebril dezelfde kwaliteit licht produceert als de zon heeft de bril een identieke uitwerking op je hersenen en daarmee op je geestelijk en lichamelijk welbevinden.

Lichttherapie kan helpen bij veel aandoeningen. Het stimuleert de productie van neurotransmitters die je stemming verbeteren. Ook stimuleert het licht onder meer je denk- en concentratievermogen, geheugen, zenuwstelsel en hormoonhuishouding.

Iedereen voor wie geen medische belemmeringen gelden, kan de bril gebruiken. Heb je last van migraine, dan is de bril niet aan te raden. Je huisarts kan je adviseren*. Veel mensen gebruiken de lichttherapiebril om hun gezondheid op peil te houden of te verbeteren.

Zowel bij lichamelijke als geestelijke klachten kan de bril uitkomst bieden. Denk aan slaapproblemen, vermoeidheid, stress, hormonale problemen, angsten, depressie, geheugenverlies, concentratieproblemen, apathie, ADHD enz.

Emotionele aandoeningen: zonlicht stimuleert de productie van neurotransmitters die samengaan met een goede stemming.
Mentale aandoeningen: zonlicht stimuleert alle cognitieve processen in de hersenen die nodig zijn voor denken, onthouden, concentreren, leren.
Lichamelijke aandoeningen: zonlicht stimuleert alle processen in de hersenen die nodig zijn voor het aansturen van het lichaam door de hersenen.

Start vroeg in de ochtend met lichttherapie

Lichttherapie is het beste om vroeg in de ochtend te ondergaan, zodat je biologische klok een duidelijk signaal krijgt dat de dag is begonnen. De functies die je biologische klok regelen sluiten hierdoor aan op het dagritme. Door het licht wordt het hormoon melatonine onderdrukt en ben je alerter. Normaal gesproken piekt het hormoon melatonine aan het einde van de dag pas als signaal dat de vermoeidheid mag intreden.

Wanneer krijg je lichttherapie?

De meeste mensen denken dat lichttherapie helend kan werken voor mensen met een depressie of mensen die last hebben van slaapproblemen. Lichttherapie kan echter ook goed werken voor mensen met huidaandoeningen. Voorbeelden van aandoeningen die behandeld kunnen worden met lichttherapie zijn:

  • Acne
  • Vitiligo
  • Eczeem
  • Depressie
  • Psoriasis
  • Winterdepressie
  • Slaapproblemen

Keuze in type lichttherapie

Als je een lichttherapie behandeling ondergaat, kan er gekozen worden uit twee vormen van lichttherapie, te weten met UVB-licht of UVA-licht. Natuurlijk zonlicht bestaat zowel uit UVB-licht als UVA-licht, alleen is UVA minder sterk dan UVB.

Daarom wordt UVA-lichttherapie altijd toepast in combinatie met het geneesmiddel psoraleen. Dit zorgt ervoor dat je huid beter in staat is om de UVA-stralen op te nemen. Deze vorm van lichttherapie wordt ook wel PUVA genoemd.

Waar moet je op letten als je een lichttherapiebril aanschaft?

Het belangrijkste is dat je een bril kiest zonder schadelijke UV-straling. De FIT 915 is zo’n bril: deze zendt zon-identiek licht uit zonder ultraviolet en infrarood. De FIT 915 lichttherapiebril is bestemd voor thuisgebruik en is zo goed dat hij evengoed te gebruiken is in een medische praktijk.

Nog iets waar je bij aanschaf van een lichttherapiebril op moet letten is de lichtsterkte. Te fel licht is niet goed. Een lichtsterkte van rond de 10.000 lux is ideaal en dat is wat de FIT 915 bril je biedt (8.000-11.000 lux). Let bij aanschaf ook op de maat. Het brilmontuur van de FIT 915 is er in twee breedtematen: standaard 15 cm en groot 17 cm.

Wordt een lichttherapiebril vergoed door de zorgverzekering?

Sinds 2013 valt lichttherapie onder de basisverzekering, maar alleen bij lichttherapie in een ziekenhuis of privékliniek bij ernstige vormen van huidaandoeningen als psoriasis of vitiligo. Lichttherapie tegen een winterdepressie valt niet onder de basisverzekering. Wel kun je je bij de meeste zorgverzekeraars aanvullend verzekeren voor lichttherapie, ook bij thuisgebruik.

De premie en de vergoeding kunnen sterk variëren per verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden 100%, anderen vergoeden tot een maximumbedrag of een deel van de aankoop. Andere vergoeden alleen de volledige kosten als je een behandelaar kiest waar jouw zorgverzekeraar een deal mee heeft. Mocht je lichttherapie thuis willen gaan gebruiken dan raden wij je aan goed onderzoek te doen naar een zorgverzekering die bij je past.

*Bron: Geld.nl.

Lichttherapiebril thuisgebruik ervaringen

In een etui krijg ik de bril thuis: hij is compact en klaar voor gebruik, de accu is al opgeladen. Er zit een USB kabel en een eigen USB stekker bij om de lichttherapiebril tussendoor op te laden. De basisregel is: “kort rood, lang wit”. Ongeduldig als ik ben, kies ik tijdens de testperiode vaker voor rood licht, ook al omdat je daarbij je ogen mag sluiten. Bij wit licht kan dat niet, omdat het blauwe deel niet door de oogleden dringt.

Waar gebruik ik hem voor? Ik zit zoveel achter de computer dat mijn schouders wel verkrampt lijken van de stress. De bril helpt. Met rood licht opstaan bijvoorbeeld geeft instant een opgeruimd en ontspannen gevoel. Ik begin de dag letterlijk door een (roze) rode bril! Bij wit licht zet ik muziek op, dan vliegt de tijd. Toeval of niet: na een maand zijn de verkrampingen al veel minder!

Om een divers beeld te krijgen hebben wij een tweede persoon gevraagd om de Fit 915 lichttherapiebril voor thuis gebruik te testen. Zij koos voor een telefonisch consult waarbij op basis van de genoemde klachten ze een persoonlijk advies kreeg van onze contactpersoon. Het advies bestond uit 5 tot 10 minuten rood licht aan te zetten en 10 tot 20 minuten wit licht na het wakker worden te gebruiken. Hetzelfde advies wat in de gebruiksaanwijzing staat voor de behandelingen.

In de gebruiksaanwijzing wordt aangegeven dat de intensiteit van het licht als erg fel kan worden ervaren maar dat de ogen en hersenen hier snel aan wennen. Helaas was dit niet het geval bij onze tweede testpersoon. Het pulseren werd ervaren als flikkeren waardoor ze moeilijk kon ontspannen. Bij het schakelen naar wit licht kreeg ze traanogen. Het had dus geen ontspannend/werkend gevoel zoals gehoopt. Wellicht dat 30 dagen testen te kort is voor haar en dat hier eigenlijk wat langer voor nodig is. Dit is dus erg persoonlijk, iedereen ervaart het immers anders.

Naar aanleiding van de ervaringen van onze tweede testpersoon geeft onze contactpersoon aan dat een kleine groep mensen het licht van een lichttherapiebril kunnen ervaren als heel fel licht. Zij vertelde; ‘theoretische gezien is de meetbare intensiteit van ongeveer 10.000 lux niet fel en de intensiteit is lager dan van zonlicht buiten. De ervaring van het flikkeren van het licht zou meer te maken kunnen hebben met de gezondheidstoestand van de hersenen dan met het licht van de bril. Het flikkeren van de bril is namelijk identiek aan het flikkeren van de zon en daar zijn onze ogen en hersenen voor gemaakt. In dit geval zou ik lichttherapie voor een langere periode aanbevelen om de hersenen te laten herstellen. Soms is er meer tijd en geduld nodig voor positieve effecten‘.

Zoals je hebt kunnen lezen is een lichttherapiebril voor thuis gebruik iets heel persoonlijks. Voor de ene persoon is het dé oplossing, voor een ander een fijn hulpmiddel en voor sommige mensen is het niet geschikt. Wij raden aan om sowieso eerst contact op te nemen met de huisarts voor een persoonlijk advies. Over het algemeen kent je huisarts je gezondheidstoestand het beste. Vervolgens adviseren wij een telefonisch consult of een afspraak te maken voor een persoonlijk advies. En mocht je naar aanleiding van dit artikel enthousiast zijn kies dan voor een lichttherapiebril die je gedurende een bepaalde periode kan testen zodat je kan ervaren hoe het is om daarna eventueel zelf een eigen bril aan te schaffen.

Wij hebben deze lichttherapiebril getest

Zitten er ook minpunten aan de lichttherapiebril?

Behalve dat je voor het witte licht dus een klein beetje geduld moet opbrengen om het geadviseerde kwartier of halfuur vol te maken, viel me één ding op. Hoe goed de therapie me ook beviel, het draagcomfort kan wat mij betreft nog wel ietsje verbeterd worden. De bril is van hard kunststof. Een zacht randje zou geen overbodige luxe zijn. Vooral als ik lig, drukt de bril op mijn gezichtshuid. Qua instellen had ik het prettiger gevonden als dit vanaf de buitenkant mogelijk is zodat je de bril kan ophouden tijdens het instellen van de juiste lengte. Op dit moment moet je de bril op en af doen om hem op de juiste lengte in te stellen zodat het goed past.

De bril betekent wél een goede oefening in mindfulness, ik oefen mijn geduld! Handig is de bril ook. Door de compacte uitvoering met een ingebouwde accu is de FIT 915 altijd en overal te gebruiken. Ik kan hem dus ook makkelijk meenemen op reis.

Disclaimer: 
In samenwerking met Medifoton hebben twee van onze redacteuren de FIT 915 lichttherapiebril een maand lang dagelijks getest om een lichttherapiebril voor thuisgebruik te ervaren. Het is onze persoonlijke ervaring en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Wij adviseren voor het gebruik van een lichttherapiebril altijd contact op te nemen met de eigen huisarts om te informeren of dit past bij je gezondheid. Vervolgens adviseren wij je een afspraak te maken met iemand van Medifoton om meer te weten te komen over lichttherapie en persoonlijk advies voor de meest optimale lichttherapiebril thuisgebruik ervaringen.

Lichttherapiebril thuisgebruik ervaringen

Lichttherapie behandeling bij wellnessresorts

In diverse wellnessresorts, zowel in Nederland als over de grens, zijn er mogelijkheden voor het ondergaan van een lichttherapie behandeling. Er bestaan sauna’s met een temperatuur rond de 60 graden die voorzien zijn van bio-kleurlicht. Rustruimtes waar kleuren gecombineerd worden met een palet aan aroma’s, kristallen en edelstenen behoort ook tot de mogelijkheden.

Winterarrangementen in een lichtstudio

Er zijn zelfs winterarrangementen in een lichtstudio inclusief bioresonantie behandelingen, waarbij elektroden op het lichaam geplaatst worden. Heb je een voorkeur voor een specifieke kleur geef dat dan aan of er wordt gewerkt met een kleur die past bij het tijdstip en het seizoen.

Naast de lichttherapie behandeling kan een dagje uit naar een wellnesscentrum ook goed zijn tegen een winterdip. Opwarmen in een warm kruidenbad of in de infrarood sauna. Na een dag in de koude buitenlucht je spieren tot rust laten komen met een sportmassage helpt ook om je gemoedstoestand te optimaliseren. Ken je de Duitse keten van Wellness-Hotels & Resorts? Daar worden bijvoorbeeld in de winter diverse behandelingen, arrangementen en anti-dip arrangementen georganiseerd om de donkere winterdagen door te komen met behulp van lichttherapie.

Wat is lichttherapie

Heb jij wel eens ervaren hoe lichttherapie werkt en zo ja, wat deed het met je?

 

Van:

dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons