Lifestyle

Hoe werkt lichttherapie en wat kan het voor jou betekenen?

2 januari 2021
Hoe werkt lichttherapie

Ervaar jij moeite met de donkere dagen door het gebrek aan licht? Wij waren benieuwd, ‘hoe werkt lichttherapie’? Wat zijn de ervaringen met lichttherapie, voor wie zou het kunnen werken en wat zijn de mogelijkheden hierin.

Hoe werkt lichttherapie? 

 

Donkere dagen, kale bomen, weinig mensen op straat en guur weer. Het winterseizoen zorgt bij veel mensen voor neerslachtige, sombere en futloze gevoelens en kan leiden tot winterblues, een winterdip of nog erger een winterdepressie. Voor alle drie geldt dat het wordt veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht waarvan onze biologische klok van slag raakt. Het is tijd voor winter wellness.

 

Lichttherapie onderga je een behandeling die gebaseerd is op licht en de helende werking ervan. Het gebruik van diverse kleuren licht kan een positief effect hebben op de gemoedstoestand vanwege de aanmaak van vitamine D. Daarnaast kan lichttherapie ook een helende werking bieden voor mensen met diverse vormen van huidaandoeningen.

 

De zeven hoofdkleuren uit het kleurenspectrum bieden ieder hun eigen specifieke uitwerking. Lichttherapie beïnvloed onder andere je biologische klok op een positieve manier. Door je ogen bloot te stellen aan een lichttherapielamp met een hoge lichtintensiteit wordt ervoor gezorgd dat lichaamsfuncties zoals je hartslag, gemoedstoestand en slaap-waakritme goed functioneren. Door het ervaren van een lichttherapie behandeling, ook wel chromotherapie genoemd, kan je een positief effect op je gemoedstoestand ervaren.

 

*Lees hier meer over onze ervaringen met een lichttherapiebril voor thuisgebruik.

 

Lichttherapiebril thuisgebruik ervaringen

 

Start vroeg in de ochtend met lichttherapie

 

Lichttherapie is het beste om vroeg in de ochtend te ondergaan, zodat je biologische klok een duidelijk signaal krijgt dat de dag is begonnen. De functies die je biologische klok regelen sluiten hierdoor aan op het dagritme. Door het licht wordt het hormoon melatonine onderdrukt en ben je alerter. Normaal gesproken piekt het hormoon melatonine aan het einde van de dag pas als signaal dat de vermoeidheid mag intreden.

 

Wanneer krijg je lichttherapie?

 

De meeste mensen denken dat lichttherapie helend kan werken voor mensen met een depressie of mensen die last hebben van slaapproblemen. Lichttherapie kan echter ook goed werken voor mensen met huidaandoeningen. Voorbeelden van aandoeningen die behandeld kunnen worden met lichttherapie zijn:

 

  • Acne
  • Vitiligo
  • Eczeem
  • Depressie
  • Psoriasis
  • Winterdepressie
  • Slaapproblemen

 

Keuze in type lichttherapie

 

Als je een lichttherapie behandeling ondergaat, kan er gekozen worden uit twee vormen van lichttherapie, te weten met UVB-licht of UVA-licht. Natuurlijk zonlicht bestaat zowel uit UVB-licht als UVA-licht, alleen is UVA minder sterk dan UVB.

 

Daarom wordt UVA-lichttherapie altijd toepast in combinatie met het geneesmiddel psoraleen. Dit zorgt ervoor dat je huid beter in staat is om de UVA-stralen op te nemen. Deze vorm van lichttherapie wordt ook wel PUVA genoemd.

 

Lichttherapie behandeling bij wellnessresorts

 

In diverse wellnessresorts, zowel in Nederland als over de grens, zijn er mogelijkheden voor het ondergaan van een lichttherapie behandeling. Er bestaan sauna’s met een temperatuur rond de 60 graden die voorzien zijn van bio-kleurlicht. Rustruimtes waar kleuren gecombineerd worden met een palet aan aroma’s, kristallen en edelstenen behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Winterarrangementen in een lichtstudio

 

Er zijn zelfs winterarrangementen in een lichtstudio inclusief bioresonantie behandelingen, waarbij elektroden op het lichaam geplaatst worden. Heb je een voorkeur voor een specifieke kleur geef dat dan aan of er wordt gewerkt met een kleur die past bij het tijdstip en het seizoen.

 

Naast de lichttherapie behandeling kan een dagje uit naar een wellnesscentrum ook goed zijn tegen een winterdip. Opwarmen in een warm kruidenbad of in de infrarood sauna. Na een dag in de koude buitenlucht je spieren tot rust laten komen met een sportmassage helpt ook om je gemoedstoestand te optimaliseren. Ken je de Duitse keten van Wellness-Hotels & Resorts? Daar worden bijvoorbeeld in de winter diverse behandelingen, arrangementen en anti-dip arrangementen georganiseerd om de donkere winterdagen door te komen met behulp van lichttherapie.

 

Tijd voor winter wellness, lichttherapie tegen winterblues

 

Heb jij wel eens ervaren hoe lichttherapie werkt en zo ja, wat deed het met je?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots