Lifestyle

Last van hoofdpijn tijdens of na saunabezoek, onze tips!

15 oktober 2023
Hoofdpijn na saunabezoek tips

Heb jij last van hoofdpijn na je saunabezoek? Met deze tips kan je het proberen te voorkomen en weet je in elk geval wat te doen. Het belangrijkste is dat je altijd goed naar je eigen lichaam luistert en voldoende water drinkt.

Oorzaken hoofdpijn na saunabezoek tips

 

Je hebt een lekker dagje voor jezelf gepland om te ontspannen en vervolgens krijg je tijdens je saunabezoek of erna last van hoofdpijn. Heel vervelend!

 

Vaak is de hoofdoorzaak van hoofdpijn na een saunabezoek dehydratatie. In een sauna ga je zweten, waardoor je vocht verliest. Als je dat vocht in je lichaam niet aanvult door voldoende water te drinken, dan kan je uitgedroogd raken. Door (milde) uitdroging trekken aderen en de hersenen samen waardoor ze krimpen, dit zet druk op de zenuwen en dat veroorzaakt de pijn. kan leiden tot uitdroging. Hierdoor trekken de hersenen en de aderen samen, waardoor je hersenen letterlijk krimpen, waardoor ze van de schedel af bewegen. Dit zet druk op je zenuwen, en dat resulteert in pijn.

 

Als je last hebt van hoofdpijn na een bezoek aan de sauna, kan het ook liggen aan een te hoge bloeddruk. Door de warmte in een sauna stijgt de bloeddruk, het is dan ook belangrijk dat je goed afkoelt na een saunabezoek. Dit kan door een lauwe of koude douche te nemen, in een dompelbad te stappen of een stortemmer over je leeg te trekken.

 

Heb je last van stress en zorgen? Ook dat kan hoofdpijn na een saunabezoek veroorzaken. Tijdens een saunabezoek ontspan je en komt je lichaam tot rust. Juist op momenten van rust kan hoofdpijn opkomen. Het is een beetje te vergelijken met mensen die op vakantie gaan, tijdens de vakantie tot rust komen en dan ziek worden. Ben jij wel eens zenuwachtig voor je vakantie? Lees dan ook het artikel via de link daarover.

 

Ervaar je hoofdpijn tijdens je saunabezoek? Hoofdpijn in de sauna kan ook veroorzaakt worden door de soort warmte. In een hammam wordt er gebruik gemaakt van vochtige warmte, net als in een stoombad, hierdoor ga je minder tot niet zweten. In een Finse sauna gaat het om droge warmte, waardoor je juist gaat zweten. Deze twee soorten warmte kunnen de reden zijn voor je hoofdpijn. Start met een bezoek aan de  hammam en eindig met de Finse sauna is dan ons advies. Heb je wel eens last van hoofdpijn tijdens of na je saunabezoek dan adviseren wij altijd om dit te bespreken met je eigen arts. Wellness Spots geeft geen medisch advies. Dit zijn onze tips om hoofdpijn ná een saunabezoek te voorkomen:

 

  1. Drink vóór en na saunabezoek voldoende water;
  2. Niet te veel eten of drinken vóór het saunabezoek;
  3. Blijf niet te lang in dezelfde houding in sauna liggen;
  4. Verblijf niet (te) lang in de sauna, luister naar je lichaam;
  5. Bouw je sauna ronde rustig op, stap niet direct in heetste sauna;
  6. Ga niet direct van de hitte naar de kou en andersom, neem de tijd.

 

*Wellness Spots geeft geen medisch advies en raad altijd aan om behandelingen te bespreken met een gediplomeerd arts.

 

♥ Ontdek ook al deze thuis ontspannen tips;
♥ Bekijk ook al deze eerste keer naar sauna tips voor beginners.

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, PinterestYouTube en TikTok.

 

 

Verschillenden soorten hoofdpijn

 

Wij doken eens in dit onderwerp en ontdekten dat hoofdpijn een van de meest voorkomende lichamelijke klachten wereldwijd is. Wij schrokken van de uitkomsten van een onderzoek van Scientias waaruit blijkt dat méér dan een miljard mensen hoofdpijn hebben. Hierbij de kan de hoofdpijn variëren in heftigheid en frequentie. De ene hoofdpijn is de andere niet, er zijn verschillende vormen van hoofdpijn.

 

Heb je last van een constante pijn rondom het hoofd met een extra drukkend gevoel aan de zijkanten? Dan valt dit meestal onder de noemer spanningshoofdpijn. De oorzaken van spanningshoofdpijn lopen uiteen van stress tot een slechte lichaamshouding. Het is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, gelukkig is het ook de vorm die het makkelijkst te behandelen is. Heb je last van spanningshoofdpijn? Dan kan een bezoek aan de sauna juist ook goed zijn voor je. In de sauna bent je verplicht om te rusten, je leegt je gedachten en neemt een ontspannen houding aan. Dit is goed om spanningshoofdpijn te verminderen of te voorkomen.

 

Migraine is een kloppende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid. Waar migraine exact vandaan komt is niet duidelijk, maar genetische aanleg en hormonen spelen vaak een rol. Bijzonder vervelend is dat, terwijl je door de pijn echt gevloerd bent, de migraine lang kan aanhouden.

 

Clusterhoofdpijn is een minder vaak voorkomende vorm van hoofdpijn. Als je hier last van hebt, heb je herhaalde aanvallen van intense, scherpe pijn aan één kant van het hoofd. Vaak zit dit bij het oog. Clusterhoofdpijn duurt lang, het kan in fases wel weken aanhouden. Artsen tasten in het duister over de oorzaak van deze vorm van hoofdpijn.

 

Bij migraine is het bijhouden van een hoofdpijn-dagboek een goed idee. Door je activiteiten en voeding bij te houden, kan je migraine-triggers identificeren en zo je aanval voor zijn. Dit kan bij clusterhoofdpijn ook uitkomst bieden.

 

Rust en ontspanning staat als oplossing voor alle hoofdpijn op de eerste plaats. Voorkomen is beter dan genezen, dus regelmatige beweging, een gezond lijf en het drinken van voldoende water is belangrijk. Grijp niet gelijk naar medicijnen, tenzij je eigen arts dat aanraad. Medicijnen bestrijden de hoofdpijn, maar wij vinden het belangrijk te vermelden dat het aanpakken van de achterliggende problematiek van het ontstaan van de hoofdpijn belangrijk is om naar te kijken.

 

*Wellness Spots geeft geen medisch advies en raad altijd aan om behandelingen te bespreken met een gediplomeerd arts.

 

Sauna en hoofdpijn oorzaken en tips

 

Vaker last van hoofdpijn? Zoek de juiste hulp

 

Heb je geregeld last van (zware) hoofdpijn? Leg je er niet bij neer. Via je huisarts zijn er verschillende mogelijkheden om te onderzoeken waar jouw hoofdpijn vandaan komt. Je kan je laten doorverwijzen naar een specialist bijvoorbeeld. Speelt er meer, zoals stress, zorgen etc. dan kan psychologische hulp helpen bij het aanpakken van jouw hoofdpijndossier, hier kan je huisarts je ook over informeren.

 

Als een huisartsenbezoek leidt tot een doorverwijzing, is het slim om rekening te houden met de dekking van je zorgverzekering. Er is altijd sprake van een eigen risico, maar sommige vormen van therapie worden alleen aanvullend vergoed. Wij zijn weer bijna aan het einde van het jaar, de tijd om je te oriënteren op de zorgverzekering voor 2024.

 

Wat vind jij belangrijk qua zorg wat er vergoed wordt? Een zorgverzekering is een persoonlijke verzekering waarbij je de tijd moet nemen om goed te kijken wat bij je past en wat je nodig hebt. Doe dit zorgvuldig om de kosten van de aanpak van jouw hoofdpijn te dekken in jouw keus voor 2024.

 

*Wellness Spots geeft geen medisch advies en raad altijd aan om behandelingen te bespreken met een gediplomeerd arts.

 

Hoofdpijn na saunabezoek tips

 

Heb jij wel eens last van hoofdpijn tijdens of na saunabezoek?

 

*Wellness Spots geeft geen medisch advies en raad altijd aan om behandelingen te bespreken met een gediplomeerd arts.
**In dit artikel staan zogenoemde affiliatie linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots