Inspiratie voor een wellness tuin ontwerpen
Inspiratie voor een wellness tuin ontwerpen krijg je vaak van voorbeelden. Daarom hebben wij een nieuwe rubriek op WellnessSpots, buitenkijken bij…
Deze keer interviewen wij Annet die een prachtige wellness tuin heeft aangelegd. Haar tuin beslaat maar liefst 700m2 dus er was aardig wat ruimte om een fijne tuin te creëren waar je kan relaxen. Maar wie is Annet?
Ik ben eigenaar van Strategisch Opleiden. Met dit bedrijf hou ik me bezig met Leren en Ontwikkelen binnen organisaties. Een prachtig vak, waarbij we managers en medewerkers helpen om een inspirerende gesprekscyclus te kunnen uitvoeren, met een focus op medewerkersontwikkeling. Daarnaast heb ik een actief leven waarbij ik veel sport (hardlopen, wielrennen, badminton) en veel in de tuin te vinden ben. Ik ben vaak te vinden in de natuur van de Utrechtse Heuvelrug, waar ik woon met mijn man André en onze dochter Donna.
♥ Benieuwd waarom tuinieren goed is voor je gezondheid.
Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.
Hoe kwam je op het idee van een wellness tuin?
Toen we ons huis kochten, vonden we de tuin eigenlijk een maatje te groot. Wat doe je met zoveel vierkante meters? Aangezien we enorme wellness liefhebbers zijn, wilden we in ieder geval een sauna aanschaffen.
Toen onze hovenier het idee opperde om een veranda achterin de tuin te bouwen, dachten we eerst nog dat we het niet veel zouden gebruiken. Maar toen we de veranda combineerde met het wellness idee, wisten we het zeker: dat wordt ons plekje. Daar gaan we lekker tot rust komen.
Hoe hebben jullie de inrichting van de wellness tuin bepaald?
Dat liep eigenlijk vanzelf: het sauna ‘huisje’ paste mooi onder de veranda. Om visuele redenen hebben we aan de andere kant van de veranda het huisje nagebootst en daar kunnen we nu spullen opslaan. De moeilijkste keuze was de locatie van de veranda met wellness faciliteiten: achterin de tuin werd ons afgeraden.
Het is zo’n 40 meter lopen en iedereen zei dat je het dichter bij het huis moest zetten wilde je er gebruik van maken. Uiteindelijk gaf voor ons de doorslag dat je dan niet optimaal gebruik maakt van je tuin. Achteraf een hele goede keuze: ’s avonds kun je er lekker eten want dan staat er nog een zonnetje op. En als je naar de sauna gaat, dan wil je in de winter lekker de kou voelen: dat lukt prima tijdens een wandelingetje in de tuin.
Welke faciliteiten staan er in je wellness tuin?
In onze veranda hebben wij een loungebank staan, daarnaast een ruimte met daarin een stoomcabine, een infrarood sauna en een Finse sauna. In de stoomcabine is ook een douche aanwezig (warm & koud).
*Ontdek meer over de voordelen van een Finse sauna.
Heb je de Finse en infrarood sauna ergens gekocht of zelf gemaakt?
Dat is nog wel een leuk verhaal: we waren met een hovenier in gesprek voor de tuin en die wees ons op een veiling. Een saunabouwer verkocht zijn showroom sauna’s om plaats te maken voor nieuwe projecten. Daar hebben we deze sauna op de kop getikt, niet wetend wat ons nog te wachten stond. Want: het uit elkaar halen en vervoeren kostte ons een flinke duit. Dit deed gelukkig de hovenier voor ons, want het uit elkaar halen was geen makkelijke klus vanwege al het red cedar hout (dat is heel droog en gaat dus snel kapot).
Toen we vervolgens de sauna in de tuin hadden staan, kon de hovenier ons niet helpen met het in elkaar zetten. We hebben daarom meerdere saunabouwers over de vloer gehad, maar die durfden het allemaal niet aan. Het was namelijk geen standaard bouwpakket, maar een maatwerk project. Daarom is mijn man zelf aan de slag gegaan: stukje bij beetje heeft hij de sauna in elkaar gepuzzeld. Het leidingwerk en de elektra hebben we overgelaten aan de professionals. Het duurde 10 maanden en toen was het eindelijk zover: onze eerste saunagang was een feit.
Hoe vaak maak je gebruik van je wellnesstuin?
Vaak! Zeker in de winter, dan gaan we eenmaal per week. Meestal in het weekend. Nu met Corona is het helemaal een uitkomst: alle sauna’s zijn dicht, maar wij kunnen heerlijk genieten. Het is echt een uitje en dan valt zo’n lockdown goed te doen.
Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
Voor ons wellness tuin ontwerp hebben wij op diverse manieren inspiratie opgedaan. Zo hebben wij veel blogs over interieur en styling gelezen, geïnformeerd naar de mogelijkheden bij hoveniers en saunabouwers gevraagd naar de diverse mogelijkheden.
Voor de inrichting en meubilair hebben we stad en land afgezocht en uiteraard online foto’s en beelden bekeken van wat we wilden. Veel buitenkamers gezien en daar alle elementen uitgehaald die we zelf leuk vonden. Een loungebank stond op nummer 1. Daarvoor hebben we maandenlang ieder tuincentrum bekeken. Helaas vonden we heel veel banken op elkaar lijken. Of het zat gewoon niet lekker. We wilden iets wat ‘anders’ was, niet zo standaard, maar toch lekker zat en praktisch was. Ook hadden we een specifieke zithoek in gedachte, daar heeft onze hovenier in meegekeken. De vorm van je bank wordt met name bepaald door de ruimte die er is. En natuurlijk ook een beetje je eigen voorkeuren. Zo houden wij er niet van om direct tegen de achterkant van de overkapping aan te zitten. Dat bepaalt ook weer hoeveel ruimte je hebt. We hebben daar echt tekeningen van gemaakt, opgezocht wat de maten waren voor de ruimte om ergens langs te kunnen lopen. Ook hebben we van bankstellen die we mooi vonden eerst de contouren uitgezet onder onze veranda: bleef er genoeg ruimte over voor de deur van de sauna en het tuinhuis? Kon je makkelijker ergens langs lopen?
We zijn ook al heel lang op zoek naar een mooie buitenhaard en iets om de voorkant van de veranda af te sluiten. Dat doen we weer via dezelfde manier: plaatjes op Pinterest zoeken, Googelen op plaatjes van buitenkamers en verschillende showrooms bezoeken. Het is vooral een langdurig proces.
De ’tierlantijntjes’ om onze wellnesstuin op te leuken vinden we door winkels af te struinen en aan elkaar te vertellen wat wij mooi vinden. Zodra de ander dat ook vindt, bedenken we een plekje voor onze nieuwste aanwinst. Het is wel makkelijker met tierlantijntjes aankopen omdat die kosten natuurlijk veel lager zijn. Wij houden wel heel erg van een ‘kneuterige’ en beetje meditatieve stijl. Dat maakt het wat ons betreft ook meer wellness, want wat ons betreft moet een wellness verblijf rust uitstralen.
Wil jij ook een keer geïnterviewd worden en onze lezers laten meegenieten van jouw wellness tuin?
Stuur een mail naar redactie@wellnessspots.com.
Geef een reactie