Spa & Sauna

Jyväskylä is dé sauna regio van de wereld met méér dan 30.000 sauna’s

14 februari 2023

Finland is hét land van de sauna’s en Jyväskylä is de sauna regio van de wereld in Finland met naar schatting méér dan 30.000 sauna’s! Nergens ter wereld vind je zoveel verschillende soorten sauna’s.

 

Jyväskylä dé sauna regio van de wereld, méér dan 30.000 sauna’s!

 

Voor wie dol is op de sauna is Finland de wellness bestemming van je dromen! Wil je zoveel mogelijk verschillende soorten sauna’s ontdekken? Dan kan je het beste naar Jyväskylä reizen, dé sauna regio in Finland. Hier kan je in allerlei soorten sauna’s stappen, diverse sauna belevenissen ervaren en alles ontdekken over de geschiedenis van de Finse sauna.

 

Gezien Jyväskylä de sauna regio van de wereld is, is het niet gek dat hier ook jaarlijks een ‘Sauna Region Week‘ wordt georganiseerd. Check de link voor de actuele data, meestal wordt het de sauna event week in de eerste week van juli georganiseerd. Op de laatste dag vind de ‘Sauna Heating World Championships’ plaats, oftewel een kampioenschap waarbij het team wint dat zo snel mogelijk de sauna heeft opgewarmd tot de doeltemperatuur. Verderop in dit artikel kan je meer lezen over de Sauna Region Week in Jyväskylä.

 

Op een gegeven moment zijn ze in Jyväskylä, de sauna regio van de wereld, de tel kwijt geraakt. Naar schatting zijn er nu meer dan 30.000 sauna’s. In die aantallen zijn ook pop-up sauna’s en particuliere sauna’s meegeteld die soms worden opengesteld voor publiek gebruik. De highlights van sauna’s in Jyväskylä zijn:

 

  1. Saunakylä, het sauna dorp;
  2. ’s Werelds oudste rooksauna;
  3. ’s Werelds eerste iglo sauna op het water;
  4. Aan boord stappen van een drijvend saunavlot.

 

Het is onmogelijk voor ons om alle sauna’s te laten zien aan jullie, wij lichten in dit artikel alleen de bijzondere sauna’s in Jyväskylä uit en waar je wat ons betreft echt naar toe zou moeten. Op de website van Visit Jyväskylä Region vind je nog méér informatie over de sauna regio van de wereld. Je kan via de zoekopties eenvoudig zoeken naar sauna’s in de Jyväskylä regio aan de hand van bepaalde plaatsnamen en je kan zoeken op diverse soorten sauna’s:

 

  1. Check waar sauna rafts drijven;
  2. Ontdek aantal publieke sauna’s;
  3. Huur een sauna tijdens je vakantie in Jyväskylä;
  4. Bekijk de mogelijkheden aan sauna services en sauna experiences.

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor de Wellness Spots Nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagramPinterest & YouTube.

 

Jyväskylä dé sauna regio van de wereld in Finland

Jyväskylä dé sauna regio van de wereld in Finland

Saunakylä, het grootste sauna dorp

 

Voor wie dol is op de sauna en interesse heeft in de geschiedenis van de Finse sauna moet naar Saunakylä reizen. Saunakylá Sauna Village is het grootste sauna dorp ter wereld waar je alles te weten kan komen over de Finse saunacultuur. Belangrijk om te weten is dat het geen historisch sauna dorp is. De collectie aan sauna’s die je hier ziet tezamen maken het een onschatbare tentoonstelling van Fins cultureel en historisch erfgoed.

 

De inmiddels overleden oud Finse president Urho Kaleva Kekkonen, een toegewijde saunaliefhebber en zelf een ervaren saunadiplomaat, heeft er eind jaren zeventig mee ingestemd om de beschermer van de historische saunacollectie te worden. Het doel was om historische rooksauna’s uit verschillende tijdperken uit het hele land samen te brengen, de saunatraditie te koesteren en dit essentiële onderdeel van de Finse cultuur levend te houden. De sauna’s die je zal zien in het sauna dorp komen dus uit allerlei delen van Finland.

 

Het sauna dorp is sinds 2015 te vinden in Jämsä, aan de oevers van het Päijänne-meer. Het saunadorp is vandaag de dag in beheer van de non-profitorganisatie Suomen Saunakulttuuri ry die zichzelf als doel hebben gesteld om de traditionele Finse saunacultuur te behouden en erover te vertellen. Tijdens een rondleiding die ongeveer een uur duurt reis je langs de eeuwenoude geschiedenis, bekijk je de oudste rooksauna’s ter wereld en ontdek je de tradities van het bouwen van sauna’s in verschillende gebieden. Hier bevind zich ook de oudste rooksauna ter wereld, uit de 18e eeuw. De rooksauna (smoke sauna), is de oudste vorm van een sauna zoals men dat vroeger gebruikte. De meeste sauna’s die je hier zal zien stammen uit de late 19e eeuw en vroege 20e eeuw.

 

De meeste sauna’s blijven een bezienswaardigheid en onderdeel van het openlucht museum. In totaal kan je hier 24 rooksauna’s zien. In de zomermaanden, van juni tot september, worden op zaterdagen een aantal gerestaureerde rooksauna’s verwarmd zodat je het zelf kan ervaren. Tip: ga niet in je mooiste badkleding en met je mooiste handdoek naar een rooksauna, grote kans dat het zwart wordt.

 

♥ Meer info over Sauna Village vind je hier. 

 

Stap aan boord van een sauna raft

 

Wij zeiden het al eerder, Jyväskylä is de sauna regio van de wereld en is gelegen in centraal Finland in het merengebied. Sauna’s en meren, dat vraagt erom dat de Finnen een sauna raft gaan bouwen. In totaal zijn er zo’n 7 sauna rafts te vinden in Jyväskylä regio.

 

Een sauna raft is een drijvend vlot met daarop een sauna. Oftewel een soort saunaboot. Wij hebben al eens aan boord mogen stappen van een saunaboot, maar wij deden dat in Posio, in Fins Lapland. Dit is vooral een activiteit die je in de lente en (na)zomer kan beleven. In de wintermaanden zijn de meren bevroren en kan er niet gevaren worden. Soms ligt een sauna raft aan de kant en wordt er wel eens een wak in het ijs gemaakt om af te koelen. Echter de meeste sauna rafts in Jyväskylä zijn alleen in de zomermaanden te bezoeken.

 

Ieder sauna raft ziet er weer anders uit. Via de website kan je zoeken naar sauna rafts en iedere sauna los bekijken. Het meest bijzondere sauna raft is Huvilautta MS Flamia, ’s werelds eerste iglo sauna op het water. Zie onder andere de video en foto hieronder. Uiteraard hebben wij deze locatie ook getipt in ons overzicht van meest bijzondere sauna’s ter wereld.

 

Jyvaskyla sauna

Nieuw, sauna restaurant in haven Jyväskylä, Sataman Víílu 

 

Een van de nieuwste sauna complexen bevind zich in de haven nabij de Kuokkala brug in Jyväskylä stad. Sataman Víílu is een sauna restaurant dat werd geopend in de zomer van 2022. Met een sauna restaurant wordt bedoeld dat er een sauna complex is met in hetzelfde gebouw een restaurant. Ga je in Nederland naar een wellnessresort dan is het vaak gebruikelijk om in badjas te gaan dineren in het restaurant van het resort.

 

Bij Sataman Víílu is dat niet het geval. Hier maak je eerst gebruik van de sauna, je betaald voor twee uur of drie uur toegang tot het complex. In het sauna complex bevind zich een grote Finse sauna en een wat kleinere Finse sauna. De grote sauna heeft een raam van zo’n 60 centimeter breed waardoor je een zijaanzicht hebt op het Jyväsjärvi meer. De kleinere sauna heeft een groot raam dat frontaal uitzicht biedt op het meer. Al is die afstand nog best groot want voor het raam staat een bubbelbad en vervolgens is er een trap naar beneden die leidt naar het afgesloten buiten zwembad. Het zwembad is dus eigenlijk het meer waar je in zwemt.

 

Heb jij al je sauna rondes gedaan en zit je tijd erop? Dan is het tijd om je aan te kleden en kan je plaatsnemen in het sauna restaurant met de open keuken. Het eten dat hier geserveerd wordt is bijna Michelin ster waardig! Ben je geen sauna liefhebber dan is alleen een bezoek aan dit sauna restaurant al een must! Wat ons betreft bestel je de Pike-perch vis die lokaal gevangen wordt. Zeer smakelijk! Oh, en voor de bierliefhebbers, bestel het lokale blonde biertje, heerlijk bij de witte vis.

 

♥ Wij raden je aan om vooraf je sauna bezoek en tafel te reserveren

 

Jyväskylä, sauna regio van de wereld in Finland

Sauna Region Week & Wereld kampioenschappen sauna opstoken

 

Wij schreven het al in de introductie van dit artikel. Elk jaar vind in dé sauna regio van de wereld de Sauna Region Week‘ plaats. Check de link voor de actuele data en het meest up to date programma. Over het algemeen word deze sauna event week in de eerste week van juli georganiseerd. Goed om te weten is dat tijdens deze week, elk sauna event, een op zichzelf staand event is en wordt georganiseerd door de betreffende sauna. Visit Jyväskylä Region doet de marketing van de sauna week, check dus zelf goed de website.

 

Voor zowel lokale bewoners als voor toeristen die dol zijn op de sauna is het een mooie tijd om naar Jyväskylä te reizen. Tijdens deze week kan je allerlei sauna ervaringen beleven in verschillende sauna’s en op diverse plaatsen in de Jyväskylä regio. Zo kan je in een traditionele smokesauna (rooksauna) stappen, (zie foto hieronder) jezelf verwennen met een Fins sauna ritueel, ervaren hoe het zweten in een tent sauna is, meedoen aan een sauna yoga les en diverse bijzondere (pop-up) sauna’s bezoeken.

 

Op de laatste dag van de Sauna Region Week vind het ‘Wereld Kampioenschap Sauna opwarmen’ plaats. Tijdens dit kampioenschap draait het erom dat verschillende teams zo snel mogelijk een Savotta sauna tent opwarmen tot de doeltemperatuur. Extra leuk, je kan ook je eigen team samenstellen en meedoen aan het wereld kampioenschap. Verzin een geweldige sauna team naam, verkleed je en maak ook nog eens kans op de titel voor de beste outfit. Ben je al helemaal enthousiast? Hier kan je alles lezen over het wereldkampioenschap en de voorwaarden om deel te nemen. Ook leuk om te weten is dat veel Finnen zelf een sauna tent hebben. Ze gaan bijvoorbeeld een lange hike door de wildernis maken en nemen een sauna tent mee als bagage. Na een sauna ronde kan je daarna zelfs slapen in een sauna tent.

 

Jyväskylä is gelegen in het merengebied in Centraal-Finland en beslaat in totaal een oppervlakte van 1466 kilometer. Als je de tijd hebt en genoeg vakantiedagen dan heb je ook wel een hele week nodig om zoveel mogelijk sauna’s te ontdekken.

 

Wereld kampioenschappen sauna opstoken

Reizen naar Jyväskylä regio

 

De regio Jyväskylä is eenvoudig te bereiken vanaf Helsinki. De snelste manier is met een binnenlandse vlucht vliegen naar het vliegveld van Jyväskylä. Je kan er ook voor kiezen om een auto te huren vanaf de luchthaven van Helsinki en zelf een roadtrip te gaan maken in het merengebied. Iets wat ik zeker aanraad zodat je alle flexibiliteit hebt om je eigen plan te trekken.

 

Reis je liever met het openbaar vervoer dan kan dat natuurlijk ook. Reizen met de trein in Finland is een hele fijne manier om van A naar B te gaan. Treinreizen zijn betaalbaar en de treinen zelf zijn erg comfortabel.

 

Vlieg naar Helsinki met KLM of Finnair.
♥ Ook leuk, bekijk deze Fly & Drive naar het merengebied in Finland.

 

Reizen naar Jyväskylä regio

 

Krijg jij al zin om naar Jyväskylä, de sauna regio van de wereld in Finland te reizen?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots