Inspiratie, Lifestyle

Wellness over de grens, Kuuroord Bad Bentheim Duitsland

21 July 2019
Kuuroord Bad Bentheim

Een weekendje over de grens naar kuuroord Bad Bentheim in Duitsland. Duitsland is al jaren hét kuurland en wij gingen op ontdekking naar het kuuroord in Bad Bentheim, vlak over de grens bij Enschede.

Kuren in Duitsland

 

Duitsland is een kuurland. Het is goed om te weten wat het kuren in Duitsland betekent en wat je kan verwachten van kuuroorden in Duitsland. Kuren in Duitsland heeft altijd drie kernwaarden, lucht, water en bodem. De heilzame lucht en de mineralen uit de bodem en in het water hebben een therapeutische werking.

 

Jarenlang was het voor inwoners van Duitsland de normaalste zaak van de wereld om één keer per jaar te gaan kuren. Dit werd vergoed vanuit de Duitse ziektekostenverzekering. Ook in Duitsland is er de laatste jaren veel gekort op vergoedingen vanuit de Duitse zorgverzekering waardoor Duitse kuuroorden zich breder hebben moeten ontwikkelen om het bestaansrecht te behouden.

 

De toeristische markt voor wellness vakanties in Duitsland is voor vele kuuroorden erg aantrekkelijk. In veel Duitse kuuroorden zie je dan ook een mix van een medische en toeristische kuurvakantie. Verwacht dus geen blinkende wellnessresorts met tientallen wellness faciliteiten zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Verwacht niets en laat je verrassen.  

Verschil tussen thermaal water en bron water

Terwijl ik mij verdiepte in de kuuroorden in Duitsland kwam ik steeds de termen, bronwater en thermaal water tegen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Thermaal water en bron water worden vaak in één zin benoemd waarbij men op hetzelfde doelt. Echter is er wel degelijk een verschil tussen thermaal water en bronwater.
Thermaalwater heeft een temperatuur van rond de 30 graden en wordt geneeskrachtig als het een hoog mineraalgehalte heeft. Mineraalwater is heet grondwater waarin mineralen zitten zoals zouten waardoor het therapeutisch ingezet kan worden. In beide gevallen hebben vulkanische activiteiten ervoor gezorgd dat het bronwater ten grondslag ligt aan de kuurcultuur.

Kuuroord Bad Bentheim – Duitsland

 

Kuuroord Bad Bentheim is ooit gebouwd als een medische kliniek met kuur faciliteiten. Aan het begin van de 18e eeuw gingen mensen hier al naar toe voor een kuurbehandeling. In 1722 werd hier de eerste patiënt geholpen die reumatische klachten had. De kliniek stond bekend als de plek waar je naar toe moest als je last had van huidproblemen. Inmiddels is er ook een groot wellnesscentrum bijgebouwd dat grenst aan het naastgelegen bos van 1000 hectare.

 

 

De oorsprong van de zwavelbronnen van Bad Bentheim liggen in de geologische formatie van de Boven-Jura. Het bronwater is rijk aan zwavelwaterstof, calciumsulfaat en andere mineralen. Zwavel heeft een wondhelende werking omdat door een zwavelbadkuur afweerreacties worden getraind die zorgen voor hormonale verbeteringen.

 

 

Bentheimer Mineraltherme

 

Bentheimer Mineraltherme

De Bentheimer mineraalbron, het hart van kuuroord Bad Bentheim, ligt midden in het Bentheimer bos. Als je komt aanrijden zal je wellicht net als ik het idee hebben dat je een ziekenhuis terrein op rijd. Overal grote witte gebouwen en bewegwijzering op het terrein. Als je daar doorheen kijkt en in het buitenzwembad ligt en het mooie karakteristieke gebouw zit dan zal je een ander gevoel hebben.

 

Het saunalandschap biedt diverse mogelijkheden en is alleen naakt toegankelijk. In Duitsland is het gebruikelijk dat alle sauna’s alleen naakt en zonder badkleding toegankelijk zijn. Het zwembad is toegankelijk voor zowel volwassenen als kinderen. Persoonlijk vind ik het een nadeel dat het zwembad zowel voor sauna gasten als families toegankelijk is. Ik ga juist voor mijn rust naar een wellnesscentrum. Maar als je zo eind van de middag gaat, rond etenstijd, dan zullen de meeste families afdruipen en kan jij genieten van de faciliteiten en de rust. De snackcorner naast de sauna’s biedt simpele gerechten en hier hoef je geen mooi opgemaakte super healthy lunch te verwachten. Een tosti met een smootie is voor mij prima en ook lekker.

 

Dit is een beetje wat ik bedoel zoals ik al eerder aangaf. Ik ben verwend door de hippe wellnessresorts in Nederland. Ik ben gewend aan zoveel faciliteiten die je zelfs in twee dagen nog niet allemaal kan uitproberen. Een menukaart waar ik bijna stress van krijg omdat ik niet kan kiezen uit al het lekkers. Maar als je al die verwachtingen loslaat en blanco het kuuroord in Bad Bentheim instapt dan kan je hier wel degelijk ontspannen en genieten van het kuren op zijn Duits. Het is gewoon een kwestie van een andere mindset waarbij je gebruikt maakt van wellness faciliteiten die ooit behoorde tot een kliniek die ver over de landgrenzen beroemd was.

Kuren in Bad Bentheim, het kan nog steeds

 

Je gezondheid is het belangrijkste in het leven. Als dat zelf niet meer lukt vanwege bepaalde klachten of aandoeningen dan kan je er ook vandaag de dag nog steeds voor kiezen om een kuurbehandeling te ondergaan. In kuuroord Bad Bentheim heb je alle tijd voor een persoonlijke kuurbehandeling. Je kan bijkomen, aansterken, kracht op doen en je fijn voelen. Kuuroord Bad Bentheim is gespecialiseerd in behandelingen met betrekking tot:

 

 • Reumatologie
 • Dermatologie
 • Orthopedie
 • Cardiologie

 

De therapieën die in de kliniek worden aangeboden zijn voor het grootste deel gebaseerd op de natuurlijke geneesmiddelen zwavelhoudend mineraalwater en warm zout water. Dit water heeft een zoutgehalte dat tot het hoogste in de wereld behoort.

 

Het hoog geconcentreerde zoute water wordt van een diepte van ongeveer 1.200 meter naar boven gepompt. Het bronwater heeft een temperatuur van rond de 34 °C en de zoutconcentratie is circa 27%. Daarmee zijn het bronnen met het hoogste zoutgehalte ter wereld. Vergelijkbaar met de Dode Zee.

 

Zwembad - Bad Bentheim

 

Openingstijden zwembad Bad Bentheim

 

Het zwembad in Bad Bentheim is 7 dagen per week geopend. Van maandag tot vrijdag van 13.00 uur tot 20.00 uur en op donderdagavond tot 22.00 uur. Op zaterdag en zondag is het zwembad open van 10 tot 19.00 uur. Handig is ook om even online de openingstijden te checken, je kan hier de pdf downloaden.

 

Sauna Bad Bentheim openingstijden

 

Voor de sauna in Bad Bentheim gelden anders openingstijden als voor het zwembad. De sauna is geopend van maandag tot en met donderdag van 13.00 uur tot 20.00 uur. Op vrijdag van 13 tot 23.00 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 23.00 uur en op zondag van 10 tot 19.00 uur. Goed om te weten is dat de sauna op woensdag alleen toegankelijk is voor vrouwen. Daarbij is het niet toegestaan om badkleding te dragen in de sauna.

 

Sauna Bad Bentheim openingstijden

 

Ben jij ook wel eens in Kuuroord Bad Bentheim geweest?

 

Print Friendly, PDF & Email
3

Comments

 1. Joanna

  14 April 2019 at 09:22 Reply

  Dank je voor jouw duidelijke rewiew. Ik zocht naar de kuroord in de buurt en dankzij jou weet ik wat moet ik verwachten

  1. Henriette

   14 April 2019 at 20:07 Reply

   Wat leuk om te horen Joanna dat je iets aan deze review hebt gehad. Dankjewel voor je bericht!

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief:

Wellness vakantie ideeën

___________________________

Wellness cadeaubonnen overzicht

___________________________

Wellness Scheveningen – Kurhaus Spa & Beauty

___________________________

Wellness Hotels Zuid-Limburg

___________________________

Top 10 Wellness in Nederland

___________________________

Ontvang de leukste wellness tips
Meld je aan voor wellness inspiratie en de beste sauna aanbiedingen
Laat je inspireren op www.wellnessspots.com.
Dankjewel voor je inschrijving op de nieuwsbrief!