Overnachten, Spa & Sauna

Wellness over de grens, Kuuroord Bad Bentheim Duitsland

13 september 2019
Kuuroord Bad Bentheim

Een weekendje over de grens naar kuuroord Bad Bentheim in Duitsland. Duitsland is al jaren hét kuurland en wij gingen op ontdekking naar het kuuroord in Bad Bentheim, vlak over de grens bij Enschede.

Kuren in Duitsland

 

Duitsland is een kuurland. Het is goed om te weten wat het kuren in Duitsland betekent en wat je kan verwachten van kuuroorden in Duitsland. Kuren in Duitsland heeft altijd drie kernwaarden, lucht, water en bodem. De heilzame lucht en de mineralen uit de bodem en in het water hebben een therapeutische werking.

 

Jarenlang was het voor inwoners van Duitsland de normaalste zaak van de wereld om één keer per jaar te gaan kuren. Dit werd vergoed vanuit de Duitse ziektekostenverzekering. Ook in Duitsland is er de laatste jaren veel gekort op vergoedingen vanuit de Duitse zorgverzekering waardoor Duitse kuuroorden zich breder hebben moeten ontwikkelen om het bestaansrecht te behouden.

 

De toeristische markt voor wellness vakanties in Duitsland is voor vele kuuroorden erg aantrekkelijk. In veel Duitse kuuroorden zie je dan ook een mix van een medische en toeristische kuurvakantie. Verwacht dus geen blinkende wellnessresorts met tientallen wellness faciliteiten zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Verwacht niets en laat je verrassen.  

 

klik hier voor meer informatie over Bentheimer Mineraltherme.

 

Verschil tussen thermaal water en bron water

Terwijl ik mij verdiepte in de kuuroorden in Duitsland kwam ik steeds de termen, bronwater en thermaal water tegen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Thermaal water en bron water worden vaak in één zin benoemd waarbij men op hetzelfde doelt. Echter is er wel degelijk een verschil tussen thermaal water en bronwater.
Thermaalwater heeft een temperatuur van rond de 30 graden en wordt geneeskrachtig als het een hoog mineraalgehalte heeft. Mineraalwater is heet grondwater waarin mineralen zitten zoals zouten waardoor het therapeutisch ingezet kan worden. In beide gevallen hebben vulkanische activiteiten ervoor gezorgd dat het bronwater ten grondslag ligt aan de kuurcultuur.

Kuuroord Bad Bentheim – Duitsland

 

Kuuroord Bad Bentheim is ooit gebouwd als een medische kliniek met kuur faciliteiten. Aan het begin van de 18e eeuw gingen mensen hier al naar toe voor een kuurbehandeling. In 1722 werd hier de eerste patiënt geholpen die reumatische klachten had. De kliniek stond bekend als de plek waar je naar toe moest als je last had van huidproblemen. Inmiddels is er ook een groot wellnesscentrum bijgebouwd dat grenst aan het naastgelegen bos van 1000 hectare.

 

 

De oorsprong van de zwavelbronnen van Bad Bentheim liggen in de geologische formatie van de Boven-Jura. Het bronwater is rijk aan zwavelwaterstof, calciumsulfaat en andere mineralen. Zwavel heeft een wondhelende werking omdat door een zwavelbadkuur afweerreacties worden getraind die zorgen voor hormonale verbeteringen.

 

 

Bentheimer Mineraltherme

 

Bentheimer Mineraltherme

De Bentheimer mineraalbron, het hart van kuuroord Bad Bentheim, ligt midden in het Bentheimer bos. Als je komt aanrijden zal je wellicht net als ik het idee hebben dat je een ziekenhuis terrein op rijd. Overal grote witte gebouwen en bewegwijzering op het terrein. Als je daar doorheen kijkt en in het buitenzwembad ligt en het mooie karakteristieke gebouw zit dan zal je een ander gevoel hebben.

 

Het saunalandschap biedt diverse mogelijkheden en is alleen naakt toegankelijk. In Duitsland is het gebruikelijk dat alle sauna’s alleen naakt en zonder badkleding toegankelijk zijn. Het zwembad is toegankelijk voor zowel volwassenen als kinderen. Persoonlijk vind ik het een nadeel dat het zwembad zowel voor sauna gasten als families toegankelijk is. Ik ga juist voor mijn rust naar een wellnesscentrum. Maar als je zo eind van de middag gaat, rond etenstijd, dan zullen de meeste families afdruipen en kan jij genieten van de faciliteiten en de rust. De snackcorner naast de sauna’s biedt simpele gerechten en hier hoef je geen mooi opgemaakte super healthy lunch te verwachten. Een tosti met een smootie is voor mij prima en ook lekker.

 

Dit is een beetje wat ik bedoel zoals ik al eerder aangaf. Ik ben verwend door de hippe wellnessresorts in Nederland. Ik ben gewend aan zoveel faciliteiten die je zelfs in twee dagen nog niet allemaal kan uitproberen. Een menukaart waar ik bijna stress van krijg omdat ik niet kan kiezen uit al het lekkers. Maar als je al die verwachtingen loslaat en blanco het kuuroord in Bad Bentheim instapt dan kan je hier wel degelijk ontspannen en genieten van het kuren op zijn Duits. Het is gewoon een kwestie van een andere mindset waarbij je gebruikt maakt van wellness faciliteiten die ooit behoorde tot een kliniek die ver over de landgrenzen beroemd was.

Kuren in Bad Bentheim, het kan nog steeds

 

Je gezondheid is het belangrijkste in het leven. Als dat zelf niet meer lukt vanwege bepaalde klachten of aandoeningen dan kan je er ook vandaag de dag nog steeds voor kiezen om een kuurbehandeling te ondergaan. In kuuroord Bad Bentheim heb je alle tijd voor een persoonlijke kuurbehandeling. Je kan bijkomen, aansterken, kracht op doen en je fijn voelen. Kuuroord Bad Bentheim is gespecialiseerd in behandelingen met betrekking tot:

 

 • Reumatologie
 • Dermatologie
 • Orthopedie
 • Cardiologie

 

De therapieën die in de kliniek worden aangeboden zijn voor het grootste deel gebaseerd op de natuurlijke geneesmiddelen zwavelhoudend mineraalwater en warm zout water. Dit water heeft een zoutgehalte dat tot het hoogste in de wereld behoort.

 

Het hoog geconcentreerde zoute water wordt van een diepte van ongeveer 1.200 meter naar boven gepompt. Het bronwater heeft een temperatuur van rond de 34 °C en de zoutconcentratie is circa 27%. Daarmee zijn het bronnen met het hoogste zoutgehalte ter wereld. Vergelijkbaar met de Dode Zee.

 

Zwembad - Bad Bentheim

 

Openingstijden zwembad Bad Bentheim

 

Het zwembad in Bad Bentheim is 7 dagen per week geopend. Van maandag tot vrijdag van 13.00 uur tot 20.00 uur en op donderdagavond tot 22.00 uur. Op zaterdag en zondag is het zwembad open van 10 tot 19.00 uur. Handig is ook om even online de openingstijden te checken, je kan hier de pdf downloaden.

 

Sauna Bad Bentheim openingstijden

 

Voor de sauna in Bad Bentheim gelden anders openingstijden als voor het zwembad. De sauna is geopend van maandag tot en met donderdag van 13.00 uur tot 20.00 uur. Op vrijdag van 13 tot 23.00 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 23.00 uur en op zondag van 10 tot 19.00 uur. Goed om te weten is dat de sauna op woensdag alleen toegankelijk is voor vrouwen. Daarbij is het niet toegestaan om badkleding te dragen in de sauna.

 

Sauna Bad Bentheim openingstijden

 

Ben jij ook wel eens in Kuuroord Bad Bentheim geweest?

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

 1. Joanna

  14 april 2019 at 09:22 Beantwoorden

  Dank je voor jouw duidelijke rewiew. Ik zocht naar de kuroord in de buurt en dankzij jou weet ik wat moet ik verwachten

  1. Henriette

   14 april 2019 at 20:07 Beantwoorden

   Wat leuk om te horen Joanna dat je iets aan deze review hebt gehad. Dankjewel voor je bericht!

   1. Yvonne

    21 september 2019 at 19:09 Beantwoorden

    Is het zwavelbad toegankelijk zonder badkleding of met?

    1. Henriette

     21 september 2019 at 20:06 Beantwoorden

     Als het zwavelbad zich binnen het sauna gedeelte bevind is het dragen van badkleding niet toegestaan. Zie ook: https://www.bentheimer-mineraltherme.nl/prijzen.php. Groeten Henriette en ik hoop dat je ervan kan genieten.

 2. S. Kiewiet

  22 augustus 2019 at 11:11 Beantwoorden

  Bedankt voor je review.
  Ik heb ze zojuist een offerte gevraagd om daar enkele dagen te verblijven.
  Ik vind het wel spannend,dit is voor mij de eerste keer.Ik ga nooit kuren,of sauna.
  Maar ivm gezondheid, lijkt het mij wel een strak plan😊

  Groetjes Sannie Kiewiet

  1. Henriette

   22 augustus 2019 at 23:28 Beantwoorden

   Hi Sannie, leuk dat je mijn artikel hebt gevonden. En goed om te horen dat je een offerte hebt aangevraagd. Zeker voor kuren i.v.m. gezondheid kan het kuuroord in Bad Bentheim een goede plek zijn. Laat je het weten als je gaat? Ik ben benieuwd. Groeten Henriette

 3. Letty

  13 september 2019 at 23:05 Beantwoorden

  Ik heb interesse om naar Duitsland te gaan voor een kuur maar kan niet vinden hoe daarmee in contact te Komen. Kunt u mij verder helpen.

  1. Henriette

   13 september 2019 at 23:06 Beantwoorden

   Beste Letty,

   Dank voor je reactie.
   Leuk dat je mijn artikel hebt gelezen.
   Ik hoop dat je hier de juiste informatie kan vinden, zo niet dan hoor ik het alsnog graag en kijk ik verder voor je.

   https://www.bentheimer-mineraltherme.nl

   Groeten Henriette,

   1. Letty

    14 september 2019 at 19:23 Beantwoorden

    Dank je wel Henriëtte. Is er een speciaal arrangement voor mensen met psoriasis? Ik wil een week rusten en alles doen wat goed is voor mijn huid, vandaar mijn vraag.
    Groet Letty

    1. Henriette

     14 september 2019 at 19:26 Beantwoorden

     Beste Letty,

     Ik heb online deze informatie gevonden.
     Het kuurcentrum Fachkliniek Bad Bentheim. Ik hoop dat je daar iets aan hebt om meer info op te vragen.

     https://www.fk-bentheim.nl/specialistische-afdelingen/dermatologie/

     Groeten Henriette

     1. Letty

      17 september 2019 at 08:16

      Heel fijn en heel erg bedankt. Ik wil niet via de zorgverzekering komen maar als particulier kan dat ook? Ik heb dus psoriasis.
      Kan ik uiteraard tegen betaling de baden bezoeken en zijn er dan aparte ruimtes en of dagen voor psoriasispatiënten?
      Ik hoor het graag.
      Groet Letty

     2. Henriette

      17 september 2019 at 08:47

      Beste Letty,

      Dank voor je vragen en ik snap dat het er een aantal zijn.
      Ik moet alleen wel vermelden dat ik eigenaar ben van Wellness Spots en dat het een online wellness magazine is. Daar bedoel ik mee dat ik bij Bad Bentheim ben geweest voor een wellness ervaring en verder heb beschreven dat je er ook voor medische reizen naar toe kunt.

      Ik kan alleen niet op basis van mijn kennis antwoorden geven m.b.t. persoonlijke adviezen en in dit geval psoriasis. Hiervoor kunt u het beste direct contact opnemen met het kuuroord Bad Bentheim. Ik hoop je hiermee voldoende informatie te hebben gegeven en ik hoop dat je eruit komt.

      Succes met de voorbereidingen en bedankt. Groeten Henriette,

 4. Diny

  14 januari 2020 at 22:29 Beantwoorden

  Hallo, Ik wil graag een dagje voor twee personen reserveren voor zondag 26 januari.
  Kunnen we ook een massage voor twee personen erbij boeken en een gezichtsbehandeling voor twee personen? De massage en de gezichtsbehandeling graag in de namiddag. Wij hebben dat weekend een boeking in hotel Oelen Daar stond vermeld dat er een korting was voor het Thermen bad. Ik hoor graag van U.Bij voorbaat dank

  1. Henriette

   14 januari 2020 at 22:47 Beantwoorden

   Beste Diny,

   Hartelijk dank voor uw bericht en leuk dat u een dag van wellness wilt genieten.
   Gezien u aangeeft naar Hotel Oelen te gaan vermoed ik dat u naar Bad Bentheim wilt gaan.

   WellnessSpots is een online wellness magazine en wij schrijven over wellness tips in dit artikel:

   https://www.wellnessspots.com/kuuroord-bad-bentheim-duitsland

   U kunt het beste zelf contact opnemen met de Thermen.

   https://www.bentheimer-mineraltherme.nl/

   Veel succes en geniet ervan!

   Groeten, Henriette

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots