Waarom is lachen goed voor je?
Lachen is gezond voor je, maar waarom is dat eigenlijk? Zelf weten wij allemaal dat als je lacht dat je daar blij van wordt. Lachen heeft positieve effecten op zowel je lichaam als op de geest. Maar wat zijn de medische en psychologische redenen dat lachen goed is voor je?
- Tijdens het lachen produceren de hersenen endorfine, ook wel het geluk hormoon genoemd;
- Door te lachen relativeer je problemen en ‘sores’ en kan je van een grote olifant een muizengaatje maken;
- Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect, stresshormonen als adrenaline en cortisol worden verlaagd.
Er zijn allerlei opties die je kan onderzoeken om meer te gaan lachen. In dit artikel gaan wij dieper in op de onderstaande lach mogelijkheden. Het is natuurlijk allemaal op meer lachen gericht maar dat kan in diverse vormen. Een ding staat in elk geval overal centraal en dat is dat je zomaar gaat lachen, zonder reden. Op een gegeven moment lijkt het nog het meeste op de slappe lach. Een lachvorm die soms helemaal nergens over gaat. Lachen doe je met elkaar en niet om elkaar. Door voluit te lachen stop je vanzelf met denken en ervaar je dat je gewoon bent wie je bent.
- Lachyoga;
- Lachsessie;
- Lachtherapie;
- Lachcoaching;
- Lachmeditatie;
- Lachworkshop.
*Bekijk onderaan dit artikel alle tips voor boeken over lachen!
**Ook lekker, koop eens een dieren gezichtsmasker, lachen en wellness in één!
Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.
Wat is lachmeditatie?
Lachmeditatie is een vorm van meditatie waarbij je lach inzet. Oorspronkelijk is het afkomstig uit India en bedacht door Dr. Madan Kataria, waarbij het lachen je in het hier en nu brengt en de stilte daarna deze ervaring verdiept door bewustwording. Over het algemeen bestaat een lachmeditatie uit drie onderdelen.
- Je begint met het losmaken van je lichaam door enkele oefeningen;
- Krul vervolgens je mondhoeken op en tover een glimlach tevoorschijn. Probeer hardop te gaan lachen en voordat je het weet ‘schuddebuik’ je van het lachen. Laat het toe, lach voluit, denk niet dat het gek is, je lacht met elkaar en niet om elkaar;
- Geniet van de stilte na het lachen, wat heeft het lachen met je gedaan? Maak jezelf bewust van wat voel je, waar denk je aan?
Wat zijn de effecten van een lach meditatie?
De effecten van een lachmeditatie of een lachworkshop kunnen voor iedereen anders zijn. Er is geen goed of fout! De ene persoon krijgt van een lachmeditatie volop energie waarbij het voelt alsof men de hele wereld aan kan. Een ander is compleet ontspannen na het lachen en misschien ook wel moe en hoeft verder niets.
Je hebt ook mensen die de vrolijkheid zelve zijn en zouden bij wijze van spreken nog uren kunnen door lachen. Het kan ook zijn dat het lachen iets met je doet op emotioneel gebied, dat het dingen losmaakt. Constateer dat, onderzoek wat het is en laat het gaan.
Wat is lach therapie?
Lachtherapie wordt ook vaak lachmeditatie genoemd. Als je zoekt naar de betekenis van ‘lachtherapie’ dan geeft Wikipedia het volgende aan;
‘Lachtherapie is een meditatievorm die oorspronkelijk uit India komt. Met deze meditatie zou je mentale ontspanning kunnen bereiken en kunnen genieten van het moment’. Bron: Wikipedia – Lachtherapie.
Lachen zonder reden is een combinatie van oude Oosterse wijsheden uit de yogaleer gecombineerd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De Clinic Clowns is een mooi voorbeeld van een vorm van lachtherapie. Een clown of animatoren brengen een bezoek aan een ziekenhuis om mensen te laten lachen. Want lachen is gezond, het biedt afleiding en als mensen vrolijk zijn kan dat een bijdrage geven aan de verbetering van de leefomstandigheden en aan de behandeling.
*Lees meer over de effecten van een Clinic Clown.
Wat is lach yoga?
Lachyoga is in 1995 ontstaan en de Indiase arts Dr. Madan Kataria is de grondlegger hiervan. Hij ontwikkelde lachyoga, in het Engels bekend als ‘Laughter Yoga‘ en in het Indiaas als ‘Hasya Yoga’. Hij ontdekte dat het lichaam niet weet of iemand spontaan lacht of nep lacht. Bij zowel de spontane lach als bij de neplach, worden dezelfde processen in het lichaam in gang gezet. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol worden verlaagd en geluk stofjes zoals endorfine worden aangemaakt. Bij lachyoga wordt er gebruik gemaakt van lachoefeningen en ademhalingsoefeningen, waardoor je in een positieve en ontspannen vibe raakt.
Bij lachyoga leer je dat je geen reden nodig hebt om te lachen. Je hoeft geen goed humeur te hebben, er hoeft niks grappigs te gebeuren. Het enige wat je nodig hebt, is dat je bereid bent om te lachen. Je leert dus zelf het heft in eigen handen te nemen om een positieve vibe te creëren. Je wordt hierdoor minder afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Hierdoor wordt ook je veerkracht vergroot, waardoor het makkelijker wordt om met tegenslagen om te gaan.
Laughter Yoga van Dr. Madan Kataria
Ontdek meer over Laughter Yoga van Dr. Madan Kataria en de Laughter Yoga University.
Bekijk hier alle YouTube video’s op het Dr. Madan Kataria YouTube kanaal.
Wat is een lachworkshop en wat doe je dan?
Wat ga je doen tijdens een lach workshop? Tijdens een lachworkshop worden er verschillende lachoefeningen gedaan waardoor je leert nep-lachen. Vaak rolt het nep lachen uit in echt lachen. Tijdens lachworkshops wordt er ook gebruik gemaakt van spelelementen, omdat spelen een grote invloed heeft op het creëren van een positieve vibe, het loskomen uit het hoofd en lachen. Tijdens een lachworkshop ervaar je de kracht van de lach. De lachoefeningen die onder andere worden toegepast zijn onder andere:
De Telefoonlach:
Houdt je telefoon aan je oor en doen net alsof iemand aan de andere kan van de lijn, een goede grap vertelt en lach hard op. In de lach video hieronder zie je bij 0.35 seconden een voorbeeld van de ‘Telefoonlach’.
De vergevingslach:
Bied vergeving, armen uit elkaar en de handpalmen geopend: vergeef jezelf, vergeef anderen.
Lachen zonder reden:
Handpalmen naar boven, gebogen elle bogen, schouders ophalen en hard lachen.
Voor wie is een lachworkshop geschikt?
- Voor iedereen die graag lacht, jong en oud.
- Voor iedereen die geen reden heeft om te lachen.
- Je kan een lachworkshop alleen doen, in een groep of in een zaal met heel veel mensen.
- Je collega’s eens op een andere manier leren kennen? Organiseer een lachmeditatie als personeelsuitje of teambuildingstraject.
- Zware kost te verwerken tijdens een seminar of congres? Even lachen tussendoor en deelnemers kunnen er weer vol tegenaan.
- Lachen met je vrienden of je familie? Organiseer als cadeau een lachworkshop om samen lachend iets te vieren.
Wat er ook gebeurt altijd blijven lachen!
Wie lacht, wordt vanzelf vrolijk volgens Sylvia (de lach coach)
Voorheen stonden in dit artikel tips voor het volgen van de lachworkshop van Anjo, de lachende vrouw die je ook op de foto’s in dit artikel ziet. Helaas verzorgd Anjo geen lachworkshops meer. Zij raden ons Sylvia van Swaaij, de oprichter van de Lachcoach© and Your-Flow© aan. Wij hebben geen ervaring met de workshops en cursussen die Sylvia aanbied. Uiteraard ben je zelf vrij om contact op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden.
*Wil je meer weten, neem contact op met Sylvia van de lachcoach.
Tips voor boeken over lachen
Wil je nog meer weten over lachen? Bekijk dan deze tips voor boeken over lachen!
- Bestel ‘Lachen Werkt‘ van auteur Ben Decock.
- Bekijk het boek Lachyoga‘ van auteur Saskia van Velzen.
- Laat je inspireren door de ontdekker van de lachyoga met het boek ‘Laughter Yoga‘ van Dr. Madan Kataria.
*Ook lachen! Koop eens een dieren gezichtsmasker, lachen en wellness in één!
Heb jij gelachen terwijl je dit hele artikel hebt gelezen
en zou jij een lachworkshop willen volgen?
Geef een reactie