Waarom is lachen goed voor je

Lachen houdt je staande, volg een lachcursus en ervaar lachmeditatie!

Waarom is lachen goed voor je? Lachyoga, een lachsessie, lachtherapie, meedoen met een lachmeditatie of lachworkshop of zelfs het volgen van lachcoaching. Alles over lachen lees je in dit artikel! Krul je mondhoeken op en lach terwijl je dit verhaal leest.

Waarom is lachen goed voor je?

Lachen is gezond voor je, maar waarom is dat eigenlijk? Zelf weten wij allemaal dat als je lacht dat je daar blij van wordt. Lachen heeft positieve effecten op zowel je lichaam als op de geest. Maar wat zijn de medische en psychologische redenen dat lachen goed is voor je?

 • Tijdens het lachen produceren de hersenen endorfine, ook wel het geluk hormoon genoemd;
 • Door te lachen relativeer je problemen en ‘sores’ en kan je van een grote olifant een muizengaatje maken;
 • Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect, stresshormonen als adrenaline en cortisol worden verlaagd.

Er zijn allerlei opties die je kan onderzoeken om meer te gaan lachen. In dit artikel gaan wij dieper in op de onderstaande lach mogelijkheden. Het is natuurlijk allemaal op meer lachen gericht maar dat kan in diverse vormen. Een ding staat in elk geval overal centraal en dat is dat je zomaar gaat lachen, zonder reden. Op een gegeven moment lijkt het nog het meeste op de slappe lach. Een lachvorm die soms helemaal nergens over gaat. Lachen doe je met elkaar en niet om elkaar. Door voluit te lachen stop je vanzelf met denken en ervaar je dat je gewoon bent wie je bent.

 1. Lachyoga;
 2. Lachsessie;
 3. Lachtherapie;
 4. Lachcoaching;
 5. Lachmeditatie;
 6. Lachworkshop.

*Bekijk onderaan dit artikel alle tips voor boeken over lachen!
**Ook lekker, koop eens een dieren gezichtsmasker, lachen en wellness in één!

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.

Lachworkshop

Wat is lachmeditatie?

Lachmeditatie is een vorm van meditatie waarbij je lach inzet. Oorspronkelijk is het afkomstig uit India en bedacht door Dr. Madan Kataria, waarbij het lachen je in het hier en nu brengt en de stilte daarna deze ervaring verdiept door bewustwording.  Over het algemeen bestaat een lachmeditatie uit drie onderdelen.

 1. Je begint met het losmaken van je lichaam door enkele oefeningen;
 2. Krul vervolgens je mondhoeken op en tover een glimlach tevoorschijn. Probeer hardop te gaan lachen en voordat je het weet ‘schuddebuik’ je van het lachen. Laat het toe, lach voluit, denk niet dat het gek is, je lacht met elkaar en niet om elkaar;
 3. Geniet van de stilte na het lachen, wat heeft het lachen met je gedaan? Maak jezelf bewust van wat voel je, waar denk je aan?

Wat zijn de effecten van een lach meditatie?

De effecten van een lachmeditatie of een lachworkshop kunnen voor iedereen anders zijn. Er is geen goed of fout! De ene persoon krijgt van een lachmeditatie volop energie waarbij het voelt alsof men de hele wereld aan kan. Een ander is compleet ontspannen na het lachen en misschien ook wel moe en hoeft verder niets.

Je hebt ook mensen die de vrolijkheid zelve zijn en zouden bij wijze van spreken nog uren kunnen door lachen. Het kan ook zijn dat het lachen iets met je doet op emotioneel gebied, dat het dingen losmaakt. Constateer dat, onderzoek wat het is en laat het gaan.

Cursus lach oefeningen

Wat is lach therapie?

Lachtherapie wordt ook vaak lachmeditatie genoemd. Als je zoekt naar de betekenis van ‘lachtherapie’ dan geeft Wikipedia het volgende aan;

Lachtherapie is een meditatievorm die oorspronkelijk uit India komt. Met deze meditatie zou je mentale ontspanning kunnen bereiken en kunnen genieten van het moment’. Bron: Wikipedia – Lachtherapie.

Lachen zonder reden is een combinatie van oude Oosterse wijsheden uit de yogaleer gecombineerd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De Clinic Clowns is een mooi voorbeeld van een vorm van lachtherapie. Een clown of animatoren brengen een bezoek aan een ziekenhuis om mensen te laten lachen. Want lachen is gezond, het biedt afleiding en als mensen vrolijk zijn kan dat een bijdrage geven aan de verbetering van de leefomstandigheden en aan de behandeling.

*Lees meer over de effecten van een Clinic Clown.

Wat is lach yoga?

Lachyoga is in 1995 ontstaan en de Indiase arts Dr. Madan Kataria is de grondlegger hiervan. Hij ontwikkelde lachyoga, in het Engels bekend als ‘Laughter Yoga‘ en in het Indiaas als ‘Hasya Yoga’. Hij ontdekte dat het lichaam niet weet of iemand spontaan lacht of nep lacht. Bij zowel de spontane lach als bij de neplach, worden dezelfde processen in het lichaam in gang gezet. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol worden verlaagd en geluk stofjes zoals endorfine worden aangemaakt. Bij lachyoga wordt er gebruik gemaakt van lachoefeningen en ademhalingsoefeningen, waardoor je in een positieve en ontspannen vibe raakt.

Bij lachyoga leer je dat je geen reden nodig hebt om te lachen. Je hoeft geen goed humeur te hebben, er hoeft niks grappigs te gebeuren. Het enige wat je nodig hebt, is dat je bereid bent om te lachen. Je leert dus zelf het heft in eigen handen te nemen om een positieve vibe te creëren. Je wordt hierdoor minder afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Hierdoor wordt ook je veerkracht vergroot, waardoor het makkelijker wordt om met tegenslagen om te gaan.

Laughter Yoga van Dr. Madan Kataria

Ontdek meer over Laughter Yoga van Dr. Madan Kataria en de Laughter Yoga University.
Bekijk hier alle YouTube video’s op het Dr. Madan Kataria YouTube kanaal.

Wat is een lachworkshop en wat doe je dan?

Wat ga je doen tijdens een lach workshop? Tijdens een lachworkshop worden er verschillende lachoefeningen gedaan waardoor je leert nep-lachen. Vaak rolt het nep lachen uit in echt lachen. Tijdens lachworkshops wordt er ook gebruik gemaakt van spelelementen, omdat spelen een grote invloed heeft op het creëren van een positieve vibe, het loskomen uit het hoofd en lachen. Tijdens een lachworkshop ervaar je de kracht van de lach. De lachoefeningen die onder andere worden toegepast zijn onder andere:

De Telefoonlach:
Houdt je telefoon aan je oor en doen net alsof iemand aan de andere kan van de lijn, een goede grap vertelt en lach hard op. In de lach video hieronder zie je bij 0.35 seconden een voorbeeld van de ‘Telefoonlach’.

De vergevingslach:
Bied vergeving, armen uit elkaar en de handpalmen geopend: vergeef jezelf, vergeef anderen.

Lachen zonder reden:
Handpalmen naar boven, gebogen elle bogen, schouders ophalen en hard lachen.

Voor wie is een lachworkshop geschikt?

 1. Voor iedereen die graag lacht, jong en oud.
 2. Voor iedereen die geen reden heeft om te lachen.
 3. Je kan een lachworkshop alleen doen, in een groep of in een zaal met heel veel mensen.
 4. Je collega’s eens op een andere manier leren kennen? Organiseer een lachmeditatie als personeelsuitje of teambuildingstraject.
 5. Zware kost te verwerken tijdens een seminar of congres? Even lachen tussendoor en deelnemers kunnen er weer vol tegenaan.
 6. Lachen met je vrienden of je familie? Organiseer als cadeau een lachworkshop om samen lachend iets te vieren.

Wat er ook gebeurt altijd blijven lachen!

Lachyoga oefeningen

Wie lacht, wordt vanzelf vrolijk volgens Sylvia (de lach coach)

Voorheen stonden in dit artikel tips voor het volgen van de lachworkshop van Anjo, de lachende vrouw die je ook op de foto’s in dit artikel ziet. Helaas verzorgd Anjo geen lachworkshops meer. Zij raden ons Sylvia van Swaaij, de oprichter van de Lachcoach© and Your-Flow© aan. Wij hebben geen ervaring met de workshops en cursussen die Sylvia aanbied. Uiteraard ben je zelf vrij om contact op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden.

*Wil je meer weten, neem contact op met Sylvia van de lachcoach.

Tips voor boeken over lachen

Wil je nog meer weten over lachen? Bekijk dan deze tips voor boeken over lachen!

 1. Bestel ‘Lachen Werkt‘ van auteur Ben Decock.
 2. Bekijk het  boek Lachyoga‘ van auteur Saskia van Velzen.
 3. Laat je inspireren door de ontdekker van de lachyoga met het boek ‘Laughter Yoga‘ van Dr. Madan Kataria.

*Ook lachen! Koop eens een dieren gezichtsmasker, lachen en wellness in één!

Lach cursus

Heb jij gelachen terwijl je dit hele artikel hebt gelezen
en zou jij een lachworkshop willen volgen?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

dit bericht delen:

9 reacties op “Lachen houdt je staande, volg een lachcursus en ervaar lachmeditatie!”

 1. Ingrid Van Grembergen avatar
  Ingrid Van Grembergen

  Geeft u lachworkshops – Engelstalig – op verplaatsing (Dilbeek) ?
  De datum is 29 November

  1. Redactie Wellness Spots avatar
   Redactie Wellness Spots

   Beste Ingrid,

   Hartelijk dank voor uw reactie en interesse in een lachworkshop.
   Ik stuur uw e-mail door naar Anjo de Bruijckere, de aanbieder van de workshops.

   Ontspannen groet,
   Henriëtte Bokslag

 2. Barbara Sendker avatar
  Barbara Sendker

  Ik wil graag lachyogacoach worden, zijn er ook speciale opleidingsmogelijkheden voor?

  1. Sylvia avatar

   Hoi Barbara, er zijn zeker opleidingsmogelijkheden.
   Kijk maar eens op de website van De Lachcoach.

   Vrolijke groet,
   Sylvia

 3. Barbara Sendker avatar
  Barbara Sendker

  Zijn er ook opleidingsmogelijkheden voor een lachcoach?

 4. Rozanne avatar
  Rozanne

  Ik zou wel graag wat meer informatie willen over het volgen van een lachworkshop met mijn man. Is dat ook mogelijk? Eventueel met een groep, voor ons onbekende, mensen?

  1. Redactie Wellness Spots avatar
   Redactie Wellness Spots

   Beste Rozanne, leuk dat je meer informatie wilt over het volgen van een lachworkshop. Voorheen stonden in dit artikel tips voor het volgen van de lachworkshop van Anjo, de lachende vrouw die je ook op de foto’s in dit artikel ziet. Helaas verzorgd Anjo geen lachworkshops meer. Zij raden ons Sylvia van Swaaij, de oprichter van de Lachcoach© and Your-Flow© aan. Wij hebben geen ervaring met de workshops en cursussen die Sylvia aanbied. Uiteraard ben je zelf vrij om contact op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden. 

  2. Sylvia van Swaaij avatar

   Hoi Roxanne,

   Er is veel mogelijk zoals het organiseren van een lachworkshop met vrienden, 30 dagen lachen via de lachlijn en/of het volgen van de 2-daagse training “ontdek de kracht van je lach”!
   Anjo heeft bij mij de 2-daagse training gevolgd. Een betere referentie als deze verwijzing kan ik niet geven, maar kan je zelf natuurlijk wel komen ervaren. Haha!

   Vrolijke groeten,

   Sylvia van Swaaij
   http://www.delachcoach.nl

   1. Redactie Wellness Spots avatar
    Redactie Wellness Spots

    Dank voor het delen van de informatie Sylvia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons