Lifestyle

Lachen houdt je staande, volg een lachcursus en ervaar lachmeditatie!

20 oktober 2021
Waarom is lachen goed voor je

Waarom is lachen goed voor je? Lachyoga, een lachsessie, lachtherapie, meedoen met een lachmeditatie of lachworkshop of zelfs het volgen van lachcoaching. Alles over lachen lees je in dit artikel! Krul je mondhoeken op en lach terwijl je dit verhaal leest.

 

Waarom is lachen goed voor je?

 

Lachen is gezond voor je, maar waarom is dat eigenlijk? Zelf weten wij allemaal dat als je lacht dat je daar blij van wordt. Lachen heeft positieve effecten op zowel je lichaam als op de geest. Maar wat zijn de medische en psychologische redenen dat lachen goed is voor je?

 

 • Tijdens het lachen produceren de hersenen endorfine, ook wel het geluk hormoon genoemd.
 • Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect, stresshormonen als adrenaline en cortisol worden verlaagd.
 • Door te lachen relativeer je problemen en ‘sores’ en kan je van een grote olifant een muizengaatje maken.

 

Er zijn allerlei opties die je kan onderzoeken om meer te gaan lachen. In dit artikel gaan wij dieper in op de onderstaande lach mogelijkheden. Het is natuurlijk allemaal op meer lachen gericht maar dat kan in diverse vormen. Een ding staat in elk geval overal centraal en dat is dat je zomaar gaat lachen, zonder reden. Op een gegeven moment lijkt het nog het meeste op de slappe lach. Een lachvorm die soms helemaal nergens over gaat. Lachen doe je met elkaar en niet om elkaar. Door voluit te lachen stop je vanzelf met denken en ervaar je dat je gewoon bent wie je bent.

 

 1. Lachyoga
 2. Lachsessie
 3. Lachtherapie
 4. Lachcoaching
 5. Lachmeditatie
 6. Lachworkshop

 

*Bekijk onderaan dit artikel alle tips voor boeken over lachen!
**Ook lekker, koop eens een dieren gezichtsmasker, lachen en wellness in één!

 

Lachworkshop

 

Wat is lachmeditatie?

 

Lachmeditatie is een vorm van meditatie waarbij je lach inzet. Oorspronkelijk is het afkomstig uit India en bedacht door Dr. Madan Kataria, waarbij het lachen je in het hier en nu brengt en de stilte daarna deze ervaring verdiept door bewustwording.  Over het algemeen bestaat een lachmeditatie uit drie onderdelen.

 

 1. Je begint met het losmaken van je lichaam door enkele oefeningen.
 2. Krul vervolgens je mondhoeken op en tover een glimlach tevoorschijn. Probeer hardop te gaan lachen en voordat je het weet ‘schuddebuik’ je van het lachen. Laat het toe, lach voluit, denk niet dat het gek is, je lacht met elkaar en niet om elkaar.
 3. Geniet van de stilte na het lachen, wat heeft het lachen met je gedaan? Maak jezelf bewust van wat voel je, waar denk je aan?

 

Wat zijn de effecten van een lach meditatie?

 

De effecten van een lachmeditatie of een lachworkshop kunnen voor iedereen anders zijn. Er is geen goed of fout! De ene persoon krijgt van een lachmeditatie volop energie waarbij het voelt alsof men de hele wereld aan kan. Een ander is compleet ontspannen na het lachen en misschien ook wel moe en hoeft verder niets.

 

Je hebt ook mensen die de vrolijkheid zelve zijn en zouden bij wijze van spreken nog uren kunnen door lachen. Het kan ook zijn dat het lachen iets met je doet op emotioneel gebied, dat het dingen losmaakt. Constateer dat, onderzoek wat het is en laat het gaan.

Cursus lach oefeningen

 

Wat is lach therapie?

 

Lachtherapie wordt ook vaak lachmeditatie genoemd. Als je zoekt naar de betekenis van ‘lachtherapie’ dan geeft Wikipedia het volgende aan;

 

Lachtherapie is een meditatievorm die oorspronkelijk uit India komt. Met deze meditatie zou je mentale ontspanning kunnen bereiken en kunnen genieten van het moment’. Bron: Wikipedia – Lachtherapie.

 

Lachen zonder reden is een combinatie van oude Oosterse wijsheden uit de yogaleer gecombineerd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De Clinic Clowns is een mooi voorbeeld van een vorm van lachtherapie. Een clown of animatoren brengen een bezoek aan een ziekenhuis om mensen te laten lachen. Want lachen is gezond, het biedt afleiding en als mensen vrolijk zijn kan dat een bijdrage geven aan de verbetering van de leefomstandigheden en aan de behandeling.

 

*Lees meer over de effecten van een Clinic Clown.

 

Wat is lach yoga?

 

Lachyoga is in 1995 ontstaan en de Indiase arts Dr. Madan Kataria is de grondlegger hiervan. Hij ontwikkelde lachyoga, in het Engels bekend als ‘Laughter Yoga‘ en in het Indiaas als ‘Hasya Yoga’. Hij ontdekte dat het lichaam niet weet of iemand spontaan lacht of nep lacht. Bij zowel de spontane lach als bij de neplach, worden dezelfde processen in het lichaam in gang gezet. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol worden verlaagd en geluk stofjes zoals endorfine worden aangemaakt. Bij lachyoga wordt er gebruik gemaakt van lachoefeningen en ademhalingsoefeningen, waardoor je in een positieve en ontspannen vibe raakt.

 

Bij lachyoga leer je dat je geen reden nodig hebt om te lachen. Je hoeft geen goed humeur te hebben, er hoeft niks grappigs te gebeuren. Het enige wat je nodig hebt, is dat je bereid bent om te lachen. Je leert dus zelf het heft in eigen handen te nemen om een positieve vibe te creëren. Je wordt hierdoor minder afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Hierdoor wordt ook je veerkracht vergroot, waardoor het makkelijker wordt om met tegenslagen om te gaan.

 

Laughter Yoga van Dr. Madan Kataria

 

Ontdek meer over Laughter Yoga van Dr. Madan Kataria en de Laughter Yoga University.
Bekijk hier alle YouTube video’s op het Dr. Madan Kataria YouTube kanaal.

 

 

Wat is een lachworkshop en wat doe je dan?

 

Wat ga je doen tijdens een lach workshop? Tijdens een lachworkshop worden er verschillende lachoefeningen gedaan waardoor je leert nep-lachen. Vaak rolt het nep lachen uit in echt lachen. Tijdens lachworkshops wordt er ook gebruik gemaakt van spelelementen, omdat spelen een grote invloed heeft op het creëren van een positieve vibe, het loskomen uit het hoofd en lachen. Tijdens een lachworkshop ervaar je de kracht van de lach. De lachoefeningen die onder andere worden toegepast zijn onder andere:

 

De Telefoonlach:
Houdt je telefoon aan je oor en doen net alsof iemand aan de andere kan van de lijn, een goede grap vertelt en lach hard op. In de lach video hieronder zie je bij 0.35 seconden een voorbeeld van de ‘Telefoonlach’.

 

De vergevingslach:
Bied vergeving, armen uit elkaar en de handpalmen geopend: vergeef jezelf, vergeef anderen.

 

Lachen zonder reden:
Handpalmen naar boven, gebogen elle bogen, schouders ophalen en hard lachen.

 

 

Lach workshops en lach coaching van Anjo

 

Ik ben Anjo en in december 2018 kwam ik door medische redenen ziek thuis te zitten. Dit zette mijn leven letterlijk en figuurlijk stil en gaf me veel tijd om na te denken. Ik kwam tot het besef dat ik mijn leven erg serieus had genomen. Dat ik zo hard bezig was om het allemaal goed te doen op mijn werk, in mijn relatie in mijn sociale leven, dat er weinig plek was voor echt plezier. Ik besefte me dat het heel lang geleden was dat ik echt zo hard had gelachen dat ik in mijn broek pieste.

 

Ik beloofde mezelf dat als ik weer hersteld zou zijn, ik meer voor plezier zou kiezen. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan, want ik wist voor mezelf niet zo goed wat maakte dat ik het allemaal zo serieus nam. Toen ben ik wat gaan googelen en kwam ik lachyoga tegen en ben ik meteen een 2-daagse gaan volgen. Ik ontdekte dat er een hele wereld achter de lach ligt en dat lachen een begin kan zijn om je leven leuker te maken. En tegelijkertijd is lachen ook het resultaat van het leuker maken van je leven.

 

Voor mij is lachyoga één van de aspecten die ik gebruik in mijn coaching en training, juist omdat er zoveel meer aan vast hangt. Lachen geeft een ingang om je zelfvertrouwen te vergroten, je communicatie te verbeteren, om op een andere manier met je stress om te gaan. Lachen laat je weer voelen hoe krachtig je eigen stem is en hoe je deze kan gebruiken om ruimte te maken voor jezelf. Door de kennismaking met de lach, ben ik deze aspecten zelf allemaal gaan onderzoeken, waardoor ik voor mezelf steeds meer plezier in mijn leven ervoer.

 

Ik was hier zo enthousiast over dat ik dit graag met anderen wil delen, omdat ik er in geloof dat als we meer plaats maken voor plezier en lachen in ons leven, dat we daardoor de wereld mooier kunnen maken. Het geeft ons de brandstof die we nodig hebben, om ook in moeilijke tijden positief te blijven en uitdagingen aan te gaan. Door vaker te lachen en meer plezier te hebben, ontstaat er meer vertrouwen in jezelf en in de wereld. En hoe mooi zou het zijn als we een wereld kunnen creëren waarin kinderen in liefde en vertrouwen kunnen opgroeien?

 

Aan het einde van je leven telt niet hoe goed je het hebt gedaan,
maar hoeveel plezier je hebt beleefd…

 

Lachyoga oefeningen

 

Online lachcursus ‘ Lachen houdt je staande’

 

Op dit moment is de lach workshop van Anjo alleen op aanvraag beschikbaar! In deze training krijg je tools in handen, hoe je toch positief kan blijven in tijden van tegenslagen. Zo hebben we nu bijvoorbeeld te maken met de crisis waarin wij met zijn allen verkeren, die voor veel mensen onzekerheid en stress met zich mee brengen. Hoe blijf je er dan de moed in houden?

 

Je leert in deze training op welke manier je je eigen lach kan inzetten om een positieve vibe te creëren, maar er is ook aandacht voor stress en de emoties die de gebeurtenissen in je leven bij je oproepen. De deelnemers aan de vorige ronde waren erg enthousiast, omdat het hen praktische handvatten heeft gegeven hoe ze de zware dingen in het leven toch wat luchtiger kunnen maken. Het heeft hen meer ademruimte, rust en plezier gegeven.

 

*Informeer naar de mogelijkheden voor de lach workshop van Anjo!

 

Voor wie is een lachworkshop geschikt?

 

 1. Voor iedereen die graag lacht, jong en oud.
 2. Voor iedereen die geen reden heeft om te lachen.
 3. Je kan een lachworkshop alleen doen, in een groep of in een zaal met heel veel mensen.
 4. Je collega’s eens op een andere manier leren kennen? Organiseer een lachmeditatie als personeelsuitje of teambuildingstraject.
 5. Zware kost te verwerken tijdens een seminar of congres? Even lachen tussendoor en deelnemers kunnen er weer vol tegenaan.
 6. Lachen met je vrienden of je familie? Organiseer als cadeau een lachworkshop om samen lachend iets te vieren.

Wat er ook gebeurt altijd blijven lachen!

 

Lach cursus

Wat is lach coaching van De Lachgoeroe?

 

Voor mij is lach coaching dat je mensen leert om weer te lachen met hun lichaam, niet met het hoofd. Kinderen lachen vanuit spelen, vanuit beleven en ervaren, van uit plezier.

 

In onze reis naar volwassenheid is ons hoofd zich er mee gaan bemoeien of iets grappig is of niet en vaak is het zo dat we daardoor veel kansen missen om te lachen. Bij lach coaching leer je lachen zonder reden, wordt je uitgedaagd om buiten je comfortzone te gaan waardoor nep-lachen iets normaals wordt.

 

Bij lach coaching leer je hoe je lachen weer een plaats in je leven kan geven, ook als er niks te lachen valt. Waar ik eerst lach coaching als iets op zichzelf staand aanbood, is het nu een onderdeel van de coaching en training die ik bied, waarbij ik vrouwen uitdaag om de deur naar plezier weer open te zetten. Want daar komt meer bij kijken dan alleen lachen.

 

In je weg naar het goed willen doen,
heb je al het plezier gemist!

 

Tips voor boeken over lachen

 

Wil je nog meer weten over lachen? Bekijk dan deze tips voor boeken over lachen!

 

 1. Bestel ‘Lachen Werkt‘ van auteur Ben Decock.
 2. Bekijk het  boek Lachyoga‘ van auteur Saskia van Velzen.
 3. Laat je inspireren door de ontdekker van de lachyoga met het boek ‘Laughter Yoga‘ van Dr. Madan Kataria.

 

*Ook lachen! Koop eens een dieren gezichtsmasker, lachen en wellness in één!

 

Heb jij gelachen terwijl je dit hele artikel hebt gelezen
en zou jij een lachworkshop willen volgen?

Print Friendly, PDF & Email

Comments

 1. Ingrid Van Grembergen

  12 oktober 2021 at 11:56 Beantwoorden

  Geeft u lachworkshops – Engelstalig – op verplaatsing (Dilbeek) ?
  De datum is 29 November

  1. Redactie Wellness Spots

   12 oktober 2021 at 18:44 Beantwoorden

   Beste Ingrid,

   Hartelijk dank voor uw reactie en interesse in een lachworkshop.
   Ik stuur uw e-mail door naar Anjo de Bruijckere, de aanbieder van de workshops.

   Ontspannen groet,
   Henriëtte Bokslag

 2. Barbara Sendker

  17 september 2022 at 20:29 Beantwoorden

  Ik wil graag lachyogacoach worden, zijn er ook speciale opleidingsmogelijkheden voor?

 3. Barbara Sendker

  17 september 2022 at 20:31 Beantwoorden

  Zijn er ook opleidingsmogelijkheden voor een lachcoach?

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots