Overnachten, Spa & Sauna

Leuk, leuker, Leukerbad – Zwitserland

3 oktober 2017
Leukerbad-Thermaalbaden-Zwitserland

Het Zwitserse Leukerbad staat bekend om haar warmwaterbronnen die dienstdoen als thermaalbaden, (openlucht)zwembaden en badhuizen. Leukerbad, in het Frans bekend als “Loèche-les-Bains” en in het Duits wordt er gesproken over “Leiggerbad” is gelegen in het Zwitserse kanton Wallis.  Vroeger kon je Leukerbad vanuit Leuk met de trein bereiken maar nu kan dat alleen nog maar per auto. Vanuit Leuk rij je in 20 minuten naar Leukerbad.

 

Ontspannen in Leukerbad

 

Voor het echte wellness gebeuren moet je naar Leukerbad. Sodium, strontium, fluoride en ijzer klinkt niet echt gezellig, maar het zijn wel de componenten die een bezoek aan Leukerbad Thermal Resort rechtvaardigen. In de omgeving van Leuk liggen tien thermale baden met een temperatuur van 28 tot 43 graden. Al deze baden liggen op een hoogte van 1400 meter boven zeeniveau. De baden bevatten allemaal rijke mineralen en gekoppeld aan de indrukwekkende bergwereld is dit een unieke belevenis. De tijdnood dwingt me om een keuze te maken en ik kies voor het Leukerbad.

 

Dit complex is de grootste thermale spa in de Alpen en is 365 dagen per jaar geopend. Wat jammer dat ik er maar een paar uurtjes mag doorbrengen! In het Leukerbad worden allerlei bijzondere activiteiten georganiseerd, zoals een champagne-ontbijt, rituele Romeinse bad-ervaringen, Aqua Mystica en maaltijden die op drijvende houten planken worden gepresenteerd. Ik ga voor de basic ervaring. Gewoon het bad in en genieten van de verrukkelijke bruisende en klaterende watervallen en douches die constant uit de diverse spuitmonden komen.

 

Als een kind in een speelgoedwinkel voel ik me als ik van de ene naar de andere attractie zwem. Ik heb nauwelijks oog voor de prachtige omgeving waarin zich het bad bevindt. Als ik omhoog kijk, realiseer ik me pas hoe prachtig het moet zijn om hier in de winter, als er sneeuw ligt te mogen badderen. Leukerbad is behalve het centrum van de thermale baden een prachtige uitvalsbasis voor mooie wandelingen.

 

Ontspannen in Leukerbad

 

Leukerbad en haar baden

 

Veel hotels in Leukerbad en omgeving hebben een eigen aansluiting op het warme bronwater. Het is bijna niet voor te stellen maar dagelijks wordt er bijna 3 miljoen liter water met een temperatuur van 51 °C uit de bodem in de directe omgeving aangevoerd. Leukerbad telt negen openlucht- en tien overdekte zwembaden. Het bekendst zijn het Bürgerbad en het nieuwere Alpentherme. Dit complex ligt temidden van hotels, die een eigen toegang hebben tot het gebouw. Het Bürgerbad ligt aan de hoofdweg van Leuk naar Leukerbad.

 

De watertemperatuur varieert van 28 tot circa 41 graden. Fanatieke zwemmers kunnen in twee van de 11 baden terecht. De overige baden zijn bedoeld om alleen te baden. Een bezoek aan het Bürgerbad of het Alpentherme-complex kost voor volwassenen rond de CHF 30. Als je naast het zwemmen ook echt even wilt ontspannen en genieten van wellness dan moet je zeker ook een bezoek brengen aan het Römisch-Irisches Bad. Hier kan je jezelf onderdompelen in damp- en whirlpools, genieten van diverse sauna’s of je laten masseren.

 

Warmwaterbron Leukerbad

 

To do in Leukerbad en omgeving

 

 • Stap in de kabelbaan naar het Gemmi-uitzichtplatform
 • Bewandel de Gemmipass
 • Ga wandelen over de Thermalquellen-Steg langs de Dala rivier
 • Neem een kijkje bij de bron op de Dorfplatz
 • Breng een bezoek aan Leuk

 

Het Zwitserse plaatsje Leuk (‘what’s in a name’) vormt het startpunt voor een ontdekking door de omringende wijngaarden. Valais, wij noemen het Wallis, de regio waarin Leuk ligt, is bekend om zijn wijngaarden. Rondom het plaatsje Leuk is het vooral de Pfyfoltruwijn die hier vandaan komt. Leuk om te weten; Pfyfoltru betekent ‘Vlinder’. Onder leiding van een gids kan je een wandeling maken door de wijngaarden. Rondom Varen en Leuk zijn talloze gemarkeerde wandelingen uitgezet door de wijngaarden. Een fijne manier om te ontspannen en dan bedoel ik vooral de after-walk, waarin er overal wijnproeverijen mogelijk zijn.

 

Ben jij wel eens in Leukerbad geweest?

Print Friendly, PDF & Email

Comments

 1. Kelly

  21 november 2017 at 20:13 Beantwoorden

  Ik ben nog nooit in Zwitserland geweest, maar ontspannen in Leukerbad lijkt me erg leuk 😉 . Warmwaterbronnen vind ik altijd erg fijn.

  1. Henriette

   21 november 2017 at 21:14 Beantwoorden

   Daar moet je dan echt een keer naar toe als je van outdoor houdt;) Ik heb er ook wel zin in zo na het gastartikel van Ank te hebben gelezen.

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots