De spirituele Hawaiaanse vloedgolf die lomi lomi heet

lomi lomi? Als redacteur voor diverse online wellness magazines maak ik regelmatig reportages over het gevarieerde aanbod aan wellness mogelijkheden en massages.

Een massagevorm die ik nog niet eerder had ervaren en waar ik erg nieuwsgierig naar was, is de Hawaiiaanse massage lomi lomi. Op de website www.malamalomi.com, school en praktijk voor Hawaiiaanse Massage te Amsterdam, las ik dat de lomi lomi massage (HawaiianTemple Bodywork) een massagevorm vol compassie, warmte en gratie is. De massage wordt uitgevoerd met warme olie waarbij de masseur lange en ritmische strijkingen over het hele lichaam maakt.

Net als veel andere massagesoorten wordt het lymfesysteem geactiveerd, de bloedsomloop gestimuleerd en de spieren zodanig behandeld dat stress en overbelasting kunnen worden losgelaten. Maar een lomi lomi behandeling biedt méér; een lomisessie is een helingsritueel dat voor de cliënt op maat wordt gemaakt.

♥ Bekijk ook deze Hawaiian Tropic Sunless tan lijn;
Ontdek hier alle locaties waar deze massage wordt gegeven

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en TikTok.

Mijn ervaring met de lomi lomi massage

Voor een twee uur durende lomi lomi massage klop ik op de deur van, een Hans en Grietje-achtig huisje, dat het woonadres is van Agnes Bolte, in Otterlo. Sinds vier jaar runt Agnes hier haar eigen praktijk. Zo’n tien jaar geleden wilde Agnes iets anders met haar handen doen dan het beeldhouwen en schilderen waar ze zich daarvoor mee bezighield. Ze volgde diverse massagecursussen en via een nieuwsbrief die ze ontving werd haar interesse in Hawaiaanse massages, ook wel ‘lomi’ genoemd, gewekt.

De studiereis die in één van de nieuwsbrieven werd aangeboden kwam voor haar precies op het juiste moment. ‘’Ik voelde van binnen dat ik daar bij moest zijn’’, zegt ze. Het grootste gedeelte van de drie weken durende reis besteedde Agnes aan het kennismaken met de Hawaiaanse cultuur. “Het is de bedoeling dat je als lomimasseur ook het gedachtegoed en de cultuur van Hawaï uitdraagt” vervolgt Agnes haar verhaal. Zo heeft Agnes onder meer de Hula gedaan, met een kano op zee gevaren en geholpen bij de traditionele manier van vis vangen. De verbinding met- en respect voor de natuur is erg belangrijk voor Hawaiianen. “Voor mij komt met lomi alles samen wat voor mij belangrijk is’’, vervolgt ze. Uiteindelijk volgde Agnes de tweejarige opleiding tot lomimasseur.

De spirituele Hawaiaanse vloedgolf die lomi lomi heet

Op zoek naar innerlijke rust?

Als we ons in de behandelruimte met een kopje thee hebben geïnstalleerde merk ik meteen het verschil met een gewone massagebehandeling. ‘’Hoe gaat het met je?’’ vraagt Agnes. Het is voor mij de eerste keer dat een masseur mij deze vraag stelt. Het prettige gesprek dat er op volgt blijkt onderdeel van de behandeling te zijn. Agnes vraagt me of ik een intentie uit wil spreken die ze tijdens het massage ritueel wil integreren. Ik vertel haar dat ik van plan ben om wat gezonder te gaan leven. Tijdens het gesprek komt de onderliggende intentie “ik heb innerlijke rust nodig” naar voren. Tijdens de massage moet ik mijn naam hardop uitspreken, samen met de intentie die ik wil manifesteren.

Het valt me op Agnes de voorbereidingen voor de uiteindelijke massage op bijzonder discrete en respectvolle wijze uitvoert. Ik moet me uitkleden en op mijn buik op de massagetafel plaatsnemen met het laken over me heen. Agnes wacht op de gang tot ik daar mee klaar ben. Ze begint de sessie met gezang boven me en vraagt me mijn intentie uit te spreken. Dan gaat de muziek aan. De aangename klanken van Hawaiiaanse zangers en zangeressen vullen de ruimte.

De spirituele Hawaiaanse vloedgolf die lomi lomi heet

Ervaar de Aloha-spirit

Ik had al gelezen dat de massage strijkingen lang en vloeiend zijn, maar als ik het zelf ervaar verbaas ik me over de lange slagen die zij uitvoert. Van boven naar beneden en weer terug. De massageolie is heerlijk warm en het gezang op de achtergrond neemt me mee naar het strand van Maui, waar ik in het warme zand lig. Ik voel daadwerkelijk de golven aankomen vanaf mijn voeten om in mijn hals een beetje te borrelen voordat de golf zich weer terugtrekt. Terwijl ik op mijn buik lig, worden gedeelten van mijn voorkant gemasseerd en het gevoel van een hand op mijn rug en een hand op mijn buik, kan ik alleen maar beschrijven als liefdevol en koesterend. Zou dat de Aloha-spirit zijn die ik ervaar? Het lijkt wel een spirituele ervaring.

Er lijkt geen einde te komen aan de massage en telkens als ik haar naar de fles olie hoor lopen, ben ik eventjes blij dat het nog niet is afgelopen. Aan het eind, als de massagetafel helemaal glibberig van de olie is krijg ik weer een laken over me heen. Agnes dekt me helemaal af met het laken en trekt dat in een bepaalde beweging van me af waardoor het lijkt alsof ik de warme wind ervaar, een wonderbaarlijke ervaring. Ik mag nog even blijven liggen terwijl ze een glas water haalt. “Als je zover bent dan mag je je aankleden, ik wacht op de gang tot je de deur open doet’’ zegt ze. Een beetje dizzy stap ik naar buiten en bedenk me dat ik na deze heftige ervaring goed op moet letten in het verkeer. Mijn eerste lomi lomi ervaring zal zeker niet de laatste zijn.

Meer informatie over Iomi Iomimassage bij Agnes Bolte:

Behalve lomilomi massages geeft Agnes Bolte ook meditatielessen en workshops. De massagebehandelingen vinden plaats in Otterlo, Ede en op aanvraag in Amsterdam. Daarnaast is het ook mogelijk om een vier- of zeshanden massage te ondergaan. Een reguliere behandeling is mogelijk vanaf €45,- en duurt 45 minuten. Daarnaast zijn er ook bijzondere en speciale behandelingen mogelijk van diverse tijdsduren.

Zou jij ook wel eens een lomi lomi massage willen ervaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen