Beauty, Overnachten, Spa & Sauna

Arabische massages in woestijn van Jordanië

1 oktober 2023
Massages in woestijn van Jordanië

Arabische massages in woestijn van Jordanië, dat zijn bijzondere wellness treatments. Door bij de Bedoeïenen te leven ben ik in aanraking gekomen met hun wijze van leven en massage therapieën. Immers, als je lang in de woestijn bent dien je gezond te blijven, een dokter is vaak ver weg.

Traditionele massages in woestijn van Jordanië

 

Bedoeïenen schrijven meestal niets op, alles wordt doorgegeven door overlevering. Op de meest verrassende momenten kwamen daar  massage therapieën aan te pas. Er is een vrij bekende techniek genaamd ‘Hijama’. De huid wordt ingesneden en er worden glazen met vuur op gezet. Dit was al bekend in de tijd dat de Islam opkwam, zo’n 1400 jaar geleden. De profeet Mohammed (pbuh) liet dit regelmatig toepassen en promootte deze therapie ook aan zijn volgelingen. Hijama wordt gebruikt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. De glaasjes vullen zich met een beetje bloed dat alle afvalstoffen in zich draagt zodat de cliënt daarna kan genezen van dieperliggende oorzaken. Deze therapie wordt nog steeds in Jordanië toegepast.

 

Een therapie die hier veel op lijkt is de Kasaath Hawa, glaasjes die met behulp van vuur op het geoliede lichaam worden geplaatst om een vacuüm te creëren. Ook hierdoor worden afvalstoffen losgemaakt in het lichaam. Bovendien wordt er met de glazen op het lichaam gemasseerd. Op plaatsen waar de glazen niet verder willen blijven ze een tijdje staan om afvalstoffen los te maken in het onderliggend bindweefsel. Het is een zeer diepgaande massage die de oorzaak van veel problemen kan oplossen. De massage werkt zeer ontspannend.

 

Het is belangrijk om daarna veel water te drinken om de losgemaakte afvalstoffen te kunnen oplossen en uit te scheiden. De massage is zeer effectief bij luchtwegproblemen, in detox programma’s. Het zorgt ervoor dat verzuurde en pijnlijke spieren weer ontspannen, het verbetert de bloedcirculatie en kan cellulitis verminderen.

 

Zelf heb ik beide vormen van massagetherapie ondergaan en ervaar het als zeer positief, ook bij vermoeidheid. Het voelt alsof je wordt ontdaan van veel overbodige ballast, ik voelde me lichter in kilo’s. De therapie blijft een paar dagen nawerken, daarna voel je pas het volledige resultaat.

 

Ontdek hier meer over woestijn retraites in Wadi Rum Jordanië.

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

Traditionele massages in woestijn van Jordanië

 

Massage therapie Kasaath Hawa

 

De Kasaath Hawa is één van de massage therapieën die je ook in de woestijn, de Wadi Rum in Jordanië kunt laten uitvoeren. In de natuur, in de open lucht, met mooie vergezichten. Op een bijzondere plaats waar geen andere toeristen komen. De woestijn heeft namelijk een zeer ontspannende werking op veel mensen. Tijd is niet meer belangrijk, er is geen wifi, er zijn geen stoorzenders, het gaat alleen om jou en jouw therapie. Zodat jij je na een sessie weer als herboren voelt.

 

 

Als je zelf een massage therapeut bent kun je de Kasaath Hawa ook in een dag aanleren. Zowel de theorie als de praktijk. Het is een massage techniek die veel dieper gaat als bijvoorbeeld de Zweedse massage omdat je op een ander niveau van het lichaam werkt. Als massage therapeut wilde ik altijd mijn cliënten van hun klachten afhelpen en dat lukt met deze therapie.

Even zijn in de woestijn…

 

Sinds 2005 heb ik veel mensen opgeleid en de therapie zowel in Nederland als in Jordanië bij de inwoners toegepast die het heel bijzonder vinden omdat ze geholpen worden door middel van een techniek die ze kennen en waar ze in vertrouwen. Daarnaast masseer ik toeristen of mensen die voor een retraite komen en verschillende massages ondergaan naast het “zijn” in de woestijn. Beleving en zingeving staan centraal door middel van creatieve, ontspannende en inspannende  uitingen.

 

Massage Kasaath Hawa

 

Wellness reis, massages in woestijn van Jordanië

 

We zijn nooit helemaal alleen in de woestijn. Er reizen altijd één of meerdere Bedoeïenen mee die voor de hele entourage (vervoer, eten, overnachten, bagage) zorgen en ons op de mooiste plaatsen brengen. Overnachten kan in de woestijn, heel primitief en comfortabel of in een camp met alle basisvoorzieningen. We merken dat het overnachten onder de sterren een nog veel diepere indruk achterlaat omdat je zo één bent met de natuur.

 

In de woestijn kom je weer in contact met je zelf, wie je bent, wat er werkelijk toe doet in het leven. Het is een mooi proces om jezelf weer helemaal terug te vinden en te ontdekken wat belangrijk is in jouw leven. De verschillende massages in woestijn van Jordanië helpen om veel los te maken en jouw lichaam te helen, zowel op fysiek, mentaal als spiritueel niveau.

 

Wil je meer informatie over een wellness reis in de woestijn van Jordanië? Wil je meer weten over de massage therapieën of ze zelf ervaren tijdens een rondreis door Jordanië? Neem contant op met Brenda om je persoonlijke wellness (studie)reis samen te stellen.

 

 

Wellness reis Jordanië

 

Leven bij de Bedoeïenen in Jordanië

 

Wat zo mooi is aan het leven bij de Bedoeïenen is hun wijsheid. Ze reppen er niet met zoveel woorden over, maar als ze in hun geliefde woestijn vertoeven dan zijn zij helemaal in hun element. Dan delen ze graag hun kennis over de natuur, natuurlijke medicijnen, therapieën, sporen in het zand, de bergen, hun reizen, familie en over hun leven. Als je hen hoort praten over de woestijn, de dieren die er leven en hoe deze zich gedragen, over de geneeskrachtige planten en kruiden die ze verzamelen, laten drogen en meenemen in een gevonden vodje stof of plastic. Dit aan jou laten zien, alsof het de grootste schat is die je ooit in je leven zult zien. Hun trots, hun een zijn met het universum, hun aversie tegen materialisme. Het is bijzonder en ik geniet er volop van.

 

Hoewel de meeste Bedoeïenen zich tegenwoordig verplaatsen met een pick-up in plaats van op hun kameel is al deze kennis nog steeds aanwezig gezien ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen in de woestijn. Daarentegen zijn er ook veel Bedoeïenen naar de stad getrokken omdat zij daar hun werk hebben, hun kinderen die daar kunnen studeren. Naarmate de generaties langer in de stad wonen vergeten ze veel van de wijsheid over de natuur. Moderne technologieën hebben ook hier, in de woestijn in Jordanië hun intrede gedaan. De ware Bedoeïenen zal zich daar regelmatig van losrukken om weer de woestijn in te gaan. Blij om even verlost te zijn van alles wat moet.

 

Bij de Bedoeïenen is het gewoonte dat alle kennis wordt doorgegeven aan de kinderen. Grootvader zit te vertellen, de kinderen en kleinkinderen zijn muisstil en luisteren. Dat kunnen avonturen uit zijn leven zijn, hoe bepaalde zaken werden opgelost, soms een verhaal uit de Koran, over de genezing van een zieke of er wordt poëzie gereciteerd. Iedereen hangt aan zijn lippen en hij wordt niet onderbroken.

 

Zou jij ook wel eens massages in woestijn van Jordanië willen ervaren?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots