Mindful wandelen in de natuur

Alles wat je wilt weten over Mindful wandelen!

Mindful wandelen in de natuur is niets anders dan wandelen met aandacht! Wij geven je alle tips voor mindful wandelen voor de eerste keer, mindfulness oefeningen voor onderweg, tips voor boeken over Mind-Walks, welke mindfulness app je het beste kan gebruiken, of een mindfulness training wordt vergoedt en wat de kracht van de natuur is.

Mindful wandelen in de natuur tips

Mindful wandelen betekent wandelen met aandacht. Met mindfulness richt je je op het hier en nú en leef je in het moment. Mindfulness is een eeuwenoude meditatietraditie uit het boeddhisme. De bedoeling is dat je tijdens mindful wandelen alle gedachten loslaat en niet nadenkt of piekert over het verleden, het heden of de toekomst. Door proberen deze gedachtes los te laten kunnen zorgen, stress en angst verminderd worden.

Denk nu niet ‘ik moet hier niet aan denken, dat mag niet‘! Komen er toch gedachtes bij je op die je niet wenst laat ze dan voor wat ze zijn en probeer er geen aandacht aan te geven. Het zijn gewoon gedachten, niet meer dan dat. Het is absoluut niet eenvoudig om innerlijke rust te bereiken, maar het is wel mogelijk. Geef het de tijd, ervaar wat mindful wandelen met je doet, geniet van de ontdekking en als het prettig wordt dan ga je vaker mindful wandelen of wellness wandelen zoals het ook wel wordt genoemd. Waarom is mindful wandelen goed voor je?

 1. Wandelen werkt ontspannend en stressverlagend;
 2. Wandelen kan bijdragen aan het verminderen van spanningen;
 3. Door te wandelen verhoog je je concentratie, energie, creativiteit en geluksgevoel.

Het fijne van mindful wandelen is dat je er niets voor nodig hebt en het nog gratis kan ook als je er zelf op uittrekt. Het enige is dat als je van plan bent om vaker en/of langer te gaan wandelen dat goede wandelschoenen eigenlijk wel een must zijn. Bedenk goed dat je lief moet zijn voor je voeten want die leiden je over deze weg. Tijdens mindful wandelen kan jij je batterij weer opladen. Zeg jij op alle onderstaande vragen ‘JA’? Dan is mindful wandelen zeker iets voor jou!

 1. Wil jij je hoofd leeg lopen?
 2. Heb jij de behoefte om jezelf ruimte te geven?
 3. Wil jij ervaren wat de natuur voor je kan betekenen?
 4. Wil jij graag ontspannen wandelen en genieten van de natuur?
 5. Vind jij het belangrijk om je fitter en energieker te voelen?

♥ Ontdek deze tips voor bewust wandelen in de natuur en de voordelen ervan. 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en TikTok.

Mindful wandelen in de natuur

De tips voor eerste keer Mindful walking

Mindful walking is een manier van bewegen waarbij je aandacht hebt voor bewust wandelen, focus op je ademhaling en plezier beleeft aan wat je doet op dat moment. Het mooie is dat je op elk moment kan beginnen. Als je in de ochtend naar de bus loopt, tijdens je lunchpauze op werk, een avondwandeling voor het slapen gaan of in het weekend op een mooie dag.

 1. Begin met een kwartier wandelen
 2. Kies een vlakke route en wandel rustig=
 3. Adem langzaam en diep in
 4. Houd je aandacht bij wat je ervaart en laat je gedachten en emoties gaan.

Mindful wandelen app

Ergens klinkt het raar, leven in het hier en nu en dan een app gebruiken die je helpt bij mindful wandelen. Maar “De apps kunnen een mooie introductie en aanvulling zijn op mindfulness”, stelt Ellen Jansen, psycholoog en mindfulnesstrainer aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Ze zijn laagdrempeliger dan een reguliere mindfulnesstraining, geeft ze als reden voor het grote succes. Bron: Trouw.nl.

Headspace
De meest populaire mindfulness-app ter wereld is Headspace. Leuk om te weten is dat de app Headspace bedacht is door een gestreste Britse carrièretijger en zijn mindfulness-coach, een voormalige boeddhistische monnik. Inmiddels hebben miljoenen mensen over de hele wereld de app gedownload als hulp app voor een mindful leven.

 • Download Headspace voor iPhone of Android.
  Gratis oefeningen – Voor beginners én gevorderden – toegang tot specifieke trainingen is betaald.

Mindfulness app van VGZ
Zorgverzekeraar VGZ ontwikkelde de Mindfulness app waar je ook gratis gebruik van kan maken als niet VGZ-verzekerde.

 • Download de VGZ Mindfulness app voor iPhone of Android.
  Gratis oefeningen – Voor beginners én gevorderden – Mindfulness programma van 5 weken bevat 25 oefeningen – keuze uit meer dan 40 mindfulness oefeningen.

Mindful wandelen boeken tips

Heb jij het gevoel dat je graag een boek wilt lezen over minful wandelen? Bekijk onze selectie aan boeken over mindful wandelen.

 1. Mindful wandelen door Celine Touati, te koop bij Bol.com.
 2. Mindful wandelen door Clare Gogerty, te koop bij Bol.com.
 3. Wandelen, mindfulness voor elke stap, te koop bij Bol.com.
Mindful wandelen boek

Mindfulness oefeningen voor wandelaars

Tip 1: let op je ademhaling
Het enige wat je hoeft te doen is je bewust worden van je eigen ademhaling en je daarop richten. Observeer hoe je ademt. Doe je dat rustig of adem je snel? Adem je vanuit je borst of vanuit je buik? Haal eens heel diep adem via je neus en blaas uit door je mond. Je hoeft niets te doen, het ademen gaat gelukkig vanzelf. Dwaal je af met je gedachten? Dat is prima, begin vervolgens weer opnieuw.

Tip 2: de bodyscan
Tijdens het wandelen heb je alle tijd om je aandacht ergens op te focussen. Mindful wandelen heet niet voor niets wandelen met aandacht. Vestig tijdens het wandelen je aandacht op een bepaald deel of delen van je lichaam. Start bijvoorbeeld met het denken aan je voeten en ga zo in gedachten je lichaam bij langs tot het puntje van je hoofd.

Tip 3: denk bij elke stap aan één woord
Zit je hoofd vol met gedachten en lukt het niet om die te stoppen? Probeer bij elke stap die je zet te denken aan en woord dat erbij past. Bijvoorbeeld ‘links’, ‘rechts’. Of ga het aantal passen dat je zet tellen. Kan je daarna via je stappenteller kijken of je de gemaakte stappen goed hebt geteld.

Tip 4: versnel je pas of doe het rustig aan tijdens het wandelen
Merk je dat je gedachten afdwalen naar dingen waar je niet aan wilt denken? Of voel je je rusteloos of juist slaperig? Verander je manier van wandelen. Versnel als je merkt dat je indut en ga rustiger wandelen als je je overprikkeld voelt.

Tip 5: kijk naar wat je ziet
Focus je op wat je ziet. Staat er in een koe in de wei, zie je bloemetjes tussen de planten, zijn het allemaal dezelfde bomen in het bos of staat er ook wat anders. Ga eens dichter naar het onderwerp toe naar waar je kijkt. Wat is het, wat voor kleur heeft het, kan je precies aan iemand uitleggen wat je hebt gezien?

Tip 6: wat hoor je?
Waar je ook gaat wandelen, er zijn altijd geluiden. Wat hoor je, je voetstappen op de bladeren, de wind, vogeltjes die fluiten, een auto in de verte, het gesprek van andere wandelaars? Focus je op wat je ziet. Staat er in een koe in de wei, zie je bloemetjes tussen de planten, zijn het allemaal dezelfde bomen in het bos of staat er ook wat anders. Ga eens dichter naar het onderwerp toe naar waar je kijkt. Wat is het, wat voor kleur heeft het, kan je precies aan iemand uitleggen wat je hebt gezien?

Tip 7: richt je neus in de lucht en ruik
Adem in door je neus en door je mond weer uit. Wat ruik je? Is het boslucht na een regenbui of is het net gemaaid gras? Ruik je een fijne bloemengeur of ruik je vies stilstaan water? Wat je ook ruikt, het maakt niet uit wat het is. Je hebt het geroken en dat is prima.

Tips voor mindful wandelen in de natuur

Wandelen met aandacht in de natuur is heerlijk! Even ontsnappen aan het dagelijks leven. Zonder haast voet voor voet zetten en je eigen pad kiezen of een bestaande wandelroute volgen. Mindful wandelen is goed voor je lichaam, zowel mentaal als geestelijk.

Ben jij enthousiast geworden van dit artikel maar wil je graag onder begeleiding of met een andere groep gaan wellness wandelen? Er zijn door heel Nederland diverse mogelijkheden voor mindful wandelingen. Tijdens een van de ‘Mind-Walks’ ga je rustig wandelen met aandacht voor de natuur.

Bij een aantal mindful wandelingen die wij hier als tip benoemen bestaat de mogelijkheid om onderweg ook ontspanningstechnieken toe te passen, zoals yoga, tai chi en mindfulness oefeningen.

*Wellness wandeling bij Thermae 2000 in Valkenburg.

Tips voor mindful wandelen in de natuur

Mindfulness wandeling door de duinen

Je hoeft niet na te denken waar je naar toe moet gaan en de route is al voor je uitgestippeld. En niet alleen dat, er zijn zelfs mindful oefeningen bedacht die je onderweg kan doen. Je hoeft dus nergens aan te denken, behalve dan op de onderstaande link te klikken en naar het startpunt te gaan voor je mindfulness wandeling door de duinen.

Zet je blik op oneindig, laat je voeten over de paden leiden, geniet van de wind door je haren, snuif de frisse lucht op en geniet van waar je op dit moment mee bezig bent.

*Ontdek de mindfulness wandeling door de duinen in Den Haag.

Mindfulness wandeling door de duinen

Wandelen over blote voeten paden

Trap die schoenen uit, doe je sokken uit en ga wandelen over blote voeten paden! Je hoeft niet na te denken waar je naar toe moet gaan en de route is al voor je uitgestippeld. En niet alleen dat, er zijn zelfs mindful oefeningen bedacht die je onderweg kan doen. Je hoeft dus nergens aan te denken, behalve dan op de onderstaande link te klikken en naar het startpunt te gaan voor je mindfulness wandeling door de duinen.

Zet je blik op oneindig, laat je voeten over de paden leiden, geniet van de wind door je haren, snuif de frisse lucht op en geniet van waar je op dit moment mee bezig bent.

*Trek je schoenen uit en ga wandelen op blote voeten in Nederland.

Wandelen over blote voeten paden

Stiltewandelingen van Natuurmonumenten

Echte stilte bestaat nog in Nederland, gelukkig maar! Ben jij benieuwd wat de stilste natuurgebieden in Nederland zijn? Natuurmonumenten maakt een selectie van de stilste gebieden in Nederland waar je kan genieten van een stilte wandeling. Zoe je rust, ruimte en stilte? Bekijk dan nu waar je ontspannen en ‘mindful’ kan wandelen in de natuur.

Cursus mindful wandelen

Wil je ervaren wat het is om een cursus mindful wandelen in de natuur te ervaren? Bekijk dan de tips hieronder die wij hebben uitgelicht voor jullie.

Mindful wandelen in Oldenzaal – Twente

Wil jij in de omgeving van Oldenzaal genieten van een mindful walk? Ga dan mee wandelen met hypnotherapeut en yoga-docent Marguérite Bosselaar. Een cursus Mind-Walk bestaat uit tien wekelijkse wandelingen van 3 tot 5 kilometer met elke week een ander thema. Tijdens het wandelen is er ook tijd voor mindful oefeningen, yoga, tai chi en meditatie. De Mind-Walk in de Oldenzaalse natuur heeft elke week een ander thema. De wandelingen hebben als doel het creëren van ontspanning, bewustwording, vrijheid en balans.

Meer informatie en deelname: mail naar maggiebosselaar@gmail.com.

Vergoeding van zorgverzekering voor mindful wandelen

Heb jij om wat voor reden dan ook behoefte aan het bezig zijn met een mindful leven? Ben je benieuwd wat er voor mogelijkheden zijn qua vergoedingen voor mindfulness vanuit de zorgverzekering? Bekijk dan deze link van de Zorgwijzer waarop je in één overzicht alle mindfulness vergoedingen per zorgverzekering kan zien. Als voorbeeld hebben wij er hieronder twee uitgelicht:

 1. Verzekerd bij Iza.nl? Bekijk de mogelijke vergoedingen voor mindfulness bij Iza.
  Heb je last van burn-outklachten? Dan kun je met de aanvullende verzekering een vergoeding krijgen voor een 8-weekse groepstraining:
  • Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)
  • Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)
 2. Verzekerd bij VGZ.nl? Bekijk de mogelijke vergoedingen voor mindfulness bij VGZ.

Wat is jouw ervaring met mindful wandelen in de natuur?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen