Lifestyle, Spa & Sauna

Naar de sauna in Finland, boek een Sauna Tour door Fins-Lapland

11 December 2018
Naar de sauna in Finland

Naar de sauna in Finland is een combinatie van een sociale- en ontspanning activitreit. Tijdens een Sauna Tour in Fins Lapland ontdek jij wat de Finse sauna rituelen zijn.

Naar de sauna in Finland

 

Ga je naar Finland op vakantie dan ga je op reis naar het land van de sauna. Finland is het land waar oorspronkelijk de sauna vandaan komt. Naar de sauna gaan in Finland is zo geïntegreerd in het dagelijks leven dat er een hele Finse saunacultuur is inclusief Finse sauna rituelen. Enerzijds is ‘naar de Finse sauna gaan’, een vorm van ontspanning en daarnaast is het ook een sociale activiteit. Ga wij een bakkie koffie drinken of een drankje, in Finland spreek je af in de sauna om bij te praten.

 

Wil je meer weten over de oorsprong van de Finse sauna, het gebruik en hoe je je hoort te gedragen als je in Finland naar de sauna gaat? Lees dan ook ons artikel over de Finse sauna voordelen met 10 tips voor als je naar de sauna gaat in Finland. Ik zet in elk geval hier alvast de 10 dingen die je echt moet weten over de Finse sauna op een rij en check ook direct de voordelen van een bezoek aan een Finse sauna:

 

 1. Duur van een sauna ronde kan verschillen;
 2. Finnen vergeten de ruimte in de sauna;
 3. Het contrast tussen warm en koud;
 4. Geboorte tot dood, in de sauna gebeurde ooit alles;
 5. Saunajälkeinen, oftewel ‘post-sauna’;
 6. Niet aan elkaar zitten in de sauna;
 7. Uitgenodigd worden is een eer;
 8. Mannen en vrouwen vaak apart naar de sauna;
 9. Niet alleen goed hydrateren;
 10. Regels? Die zijn er niet echt in de Finse sauna cultuur.

 

Naar de sauna in Finland

 

Een Sauna Tour door Fins-Lapland

 

Waar je ook naar toe gaat in Finland, je kan er bijna van op aan dat elke locatie wel een sauna heeft. Of je nu in een hotel, appartement, zomerhuisje of blokhut verblijft, grote kans dat er een sauna in zit. Zelfs op het vliegveld in Helsinki is een sauna. De Finse sauna maakt een groot deel uit van de Finse cultuur. Een aanbod om naar de sauna te gaan mag je dan ook niet zomaar afslaan. Een dagje sauna staat voor verbintenis, ontspannen en praten over echte problemen.

 

De Finse sauna is een manier van leven die je wat mij betreft moet ontdekken als je in Finland bent. Leuk om te weten is dat er in Finland genoeg sauna’s zijn om alle 5,4 miljoen inwoners tegelijkertijd te laten ontspannen in de sauna. Of je nu een wellness liefhebber bent of niet. Je moet minstens één keer gebruik maken van de Finse sauna en daarna in het meer springen. Al is het maar om de Finse saunacultuur te ervaren en te begrijpen. Ga je op vakantie naar Fins Lapland dan zijn er vele sauna’s waar je uit kan kiezen om naar toe te gaan. Maar het leukste is wel om dé Sauna Tour excursie in Fins Lapland te beleven.

 

Sauna Tour, the Ultimate Arctic Wellbeing Experience!

 

Tijdens de Sauna Tour ga je een dag op pad waarbij je in 8 á 10 uur de Finse sauna rituelen ontdekt bij vijf verschillende sauna’s in Fins Lapland. Tijdens de Sauna Tour in Fins Lapland mag je in badkleding de sauna in. Tijdens de Sauna Tour ontdek je onder andere de ‘standaard’ Finse sauna, de Smoke Sauna en de ijssauna. Tijdens de Sauna Tour kun je naast de sauna’s genieten van lokale hapjes, drankjes en een Finse maaltijd. De sauna’s die je bezoekt tijdens de Finse Sauna Tour zijn:

 

 1. Lisakki’s Lakeside sauna;
 2. Rukan Salonki Ice Sauna;
 3. Pyhápiilo Sauna & Spa;
 4. The ‘Sauna of old time stories’;
 5. Seven Star Smoke Sauna.

 

Een Sauna Tour door Fins-Lapland

Saunabussi, wellness & karaoke

 

Hou je van wellness en gekkigheid? Dan is Saunabussi iets voor jou! De naam zegt het al, Saunabussi is een bus met een sauna. Je kan je met 16 andere sauna liefhebbers laten vervoeren van sauna naar sauna en onderweg dus ook in de sauna zitten. Als klap op de vuurpijl is er ook muziek aan boord en kan je karaoken. Een wellness trip met Saunabussi duurt drie uur en vervoert je door de regio Kuusamo in Fins Lapland. Saunabussi is dertien meter lang en heeft in totaal zeventien zitplaatsen. De met hout beklede saunaruimte in de bus biedt plaats aan tien mensen om al rijdend te zweten.

 

Terwijl jij je rot zweet kan de rest karaokeparty bouwen. Aan boord van Saunabussi is een toilet en een douche met warm water. Zijn de tien saunagasten uitgezweet dan stopt de chauffeur van Saunabussi ergens zodat je in een nabijgelegen meer kan zwemmen of zodat je even kan afkoelen terwijl je door de sneeuw rent.

 

Zo gaat het Finse sauna ritueel

 

Als je naar de Finse sauna gaat wil je natuurlijk goed voor de dag komen bij de Finnen. Dus denk aan de onderstaande tips zodat je geen flater slaat en onthoud altijd je gaat naar en in de sauna zolang jij je daar fijn bij voelt. Leuk hoor, hier in Nederland al die sauna meters in de sauna, in Finland zie je dat niet je blijft gewoon in de sauna zolang als je wilt.

 

Trek in een biertje? Ook dat kan je gewoon drinken in de sauna. Finnen zijn geen praatgraag volk maar man man, als je met ze in de sauna zit dan weten ze niet van ophouden en blijven ze maar praten. Stijgt de hitte naar je hoofd in de sauna? Geen probleem, je hoeft niet direct naar buiten te rennen. In de sauna zit gewoon een watertap om jezelf tussendoor even af te koelen met water. Oh en elke Finse sauna heeft een ‘Sauna Elf‘. Deze ‘Tonttu’ zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt en houdt een oogje in het zeil. Lichtsauna’s, aromatische sauna’s en muziek sauna’s? De Finnen hebben dat niet nodig, een sauna is een sauna en die is goed genoeg.

 

 1. Je gaat de sauna in zolang jij je daar fijn voelt;
 2. Ondertussen was je je met zeep en spoel je jezelf af in de sauna;
 3. Pak een bosje bij elkaar gebonden takken en ‘sla’ je jezelf waar en hoe jij het prettig vind of laat het doen;
 4. Daarna smeer je jezelf in met een klei masker;
 5. Je spoelt het af in de sauna en duikt het meer in;
 6. Daarna koel je af in je badjas op een rendiervel;
 7. En relax je met hapjes en drankjes uit de natuur;
 8. Tijd voor sauna ronde 2.

 

Finse sauna ritueel

 

Oorsprong Finse sauna

 

Vroeger woonde men in Finland deels in onder de grond gebouwde hutten. Om de hutten te verwarmen werden stenen opgewarmd op een kampvuur en daarna in de hutten gelegd om zo de temperatuur te doen stijgen. Op deze manier werd de warmte gelijkmatig de gehele nacht afgegeven. Zo kwam men er ook achter dat als er water over die hete stenen werd gegoten, de ruimte ineens veel warmer werd en de aanwezigen begonnen te zweten. De sauna is dus ontstaan uit de noodzaak om ruimtes te verwarmen.

 

De temperatuur in een Finse sauna is hoog, meestal tussen de 70 en 120°C. Het zweten in een sauna is een reiniging van je lichaam. Daarom wordt het naar de sauna gaan ook wel als een ‘saunabad’ aangeduid. Een saunabad is een vorm van persoonlijke verzorging. De traditionele Finse sauna’s worden op hout gestookt en hebben 6 tot 8 uur nodig om goed op te warmen. In de ‘smoke sauna’s’ blijft de rook in de sauna totdat de sauna heet genoeg is en klaar voor gebruik.

 

Als je naar de sauna gaat in Finland is zwemkleding ondenkbaar en als je Finnen verteld over onze ‘badkledingdagen’ dan zijn ze verbaasd. Maar ze accepteren je wel, dus als jij het fijner vind om in zwemkleding naar de sauna te gaan dan is dat prima. De meeste openbare sauna’s in Finland zijn trouwens gescheiden voor mannen en vrouwen.

 

Met je kinderen naar de sauna gaan is in Finland heel normaal. Ik merk dat er in Nederland een beetje een taboe op zit als ouders met kinderen naar de sauna willen gaan. Veel mensen denken dat het niet kan omdat men elkaar dan naakt ziet. Echter zien die mensen naar de sauna gaan als iets ‘seksueels’ terwijl het eigenlijk gewoon een vorm van persoonlijke reiniging is en in Finland dus ook vooral een sociaal gebeuren. In Finland gedraag je je in de sauna zoals je zou doen als je naar de kerk gaat. Baby’s gaan nooit mee in de sauna in Finland omdat baby’s niet in staat zijn hun lichaamstemperatuur zelfstandig te reguleren. Wil jij in Nederland met je kinderen naar de sauna, bekijk het onderstaande artikel voor een overzicht van kindvriendelijke sauna’s in Nederland.

 

 

Oorsprong Finse sauna

Reistips Fins Lapland

Als je helemaal tot rust bent gekomen in een Finse sauna dan is het tijd om Fins Lapland te gaan ontdekken. Check al mijn reistips die ik heb geschreven na een roadtrip van een week in het noorden van Finland.

 

 

Naar de sauna in Finland, heb jij dat wel eens gedaan? 

Print Friendly, PDF & Email
2

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief:

Wellness vakantie ideeën

___________________________

Wellness cadeaubonnen overzicht

___________________________

Wellness Scheveningen – Kurhaus Spa & Beauty

___________________________

Wellness Hotels Zuid-Limburg

___________________________

Top 10 Wellness in Nederland

___________________________

Ontvang de leukste wellness tips
Meld je aan voor wellness inspiratie en de beste sauna aanbiedingen
Laat je inspireren op www.wellnessspots.com.
Dankjewel voor je inschrijving op de nieuwsbrief!