Hotspots

Overzicht van natuurlijke geothermische baden en warmwaterbronnen in IJsland

7 February 2019
Overzicht van natuurlijke geothermische baden en warmwaterbronnen in IJsland

Je kan niet naar huis zonder in natuurlijke geothermische baden en warmwaterbronnen in IJsland te hebben gebadderd. Tezamen met andere warme bronnen liefhebbers en reizigers maakte wij een compleet overzicht van de meest bezochte warme bronnen in IJsland.

Overzicht natuurlijke geothermische baden & warmwaterbronnen in IJsland

 

Niet naar een warmwaterbron gaan in IJsland kan wat ons betreft echt niet. De redactieleden die naar IJsland op vakantie zijn geweest hebben allemaal meerdere warmwaterbronnen bezocht. Zo ging Sigrid badderen bij de Reykjadalur Hot Spring Thermal River en Henriëtte dompelde haar voeten in het Kvika footbath op het schiereiland bij Reykjavik, bezocht tijdens haar eerste reis naar IJsland de Blue Lagoon in Grindavik en ging de laatste keer badderen bij de Secret Lagoon in Fludir dat op de route van de Golden Circle ligt. Een aantal collega bloggers zijn ook IJsland fan en alle tips voor warmwaterbronnen en natuurlijke geothermische baden hebben wij verzameld in dit artikel.

 

Omdat het voor ons ook even zoeken was naar waar je warmwaterbronnen en natuurlijke baden op IJsland kan vinden besloten we een handig overzicht te maken. Daarbij hebben wij gelijk op een Google Maps kaart alle warme bronnen gemarkeerd die het vaakst worden bezocht. Ben jij je rondreis IJsland aan het plannen dan kan je op deze plattegrond eenvoudig zien welke warme baden bij jouw route in de buurt liggen. De vetgedrukte namen van warmwaterbronnen hieronder linken naar een apart artikel daarover.

 

  1. De Blue Lagoon in Grindavik – nabij vliegveld en Reykjavik;
  2. Het Kvika footbath op het schiereiland bij Reykjavik;
  3. Laugardalslaug, (zwembad en bron) – in Reykjavik;
  4. Reykjadalur Hot Spring Thermal River – nabij Reykjavik;
  5. Nauthólsvík Beach – in de buurt van Reykjavik;\
  6. De Secret Lagoon Hot Spring in Fludir – nabij Golden Circle;
  7. Fontana Spa in Laugervatn – nabij Golden Circle;
  8. Landbrotaloug Hot Pot – westen van IJsland
  9. Seljavallalaug pool – zuiden van IJsland;
  10. Landmannalaugar, een warme stroom – zuiden van IJsland;
  11. Myvatn Nature Baths in Mývatn – noorden van IJsland;
  12. Zoek naar Hot Pot in Iceland en laat je verrassen.

 

 

1. Blue Lagoon in Grindavik – nabij vliegveld & Reykjavik

 

De Blue Lagoon, je moet er een keer geweest zijn want het is de beroemdste warmwaterbron van IJsland. Al moet ik wel zeggen dat ik de Blue Lagoon behoorlijk ‘gehyped’ vind en de toegangsprijs behoorlijk duur vind. IJslanders zie je hier dan ook niet, die vinden het ook te duur en te toeristisch. Maar ik ben misschien ook verwend dat je in Nederland voor €20,- een dag naar een wellnessresort kan. Het is wel een mooie bron met het lichtblauwe melkachtige water dat is omgeven door een lavaveld met rosten. Het warm bronwater komt uit een diepte van 1800 meter, bevat 12,5% zout en komt met 70 graden naar boven via de Svartsengi warmwater- en krachtcentrale.

 

Als je een comfort pakket koopt kan je zo lang blijven als je wilt bij de Blue Lagoon en er is ook een sauna en stoombad aanwezig. Faciliteiten die bij de meeste andere warmwaterbronnen in IJsland niet aanwezig zijn. Voor €71,- per persoon kan je een Premium ticket kopen voor de Blue Lagoon. Leuk is wel de in-water bar, waar je je entree voucher kan inwisselen voor een drankje naar keuze. Wil je jezelf verwennen met een luxe spa treatment dan kan dat ook met een spa retreat, voor enkele honderden Euro’s kan je genieten van alle faciliteiten bij de Blue Lagoon. De Blue Lagoon kan je ideaal combineren bij aankomst op IJsland of voor vertrek.

 

Adres: Norðurljósavegur 9, 240 Grindavík.
Openingstijden: 
Dagelijks van 08.00 uur tot 21.00 uur. Reserveren wordt aangeraden.
Toegangsprijs: €50,- p.p. inclusief: entree, Silica modder masker, gebruik van handdoek en 1 drankje naar keuze.
Excursies IJsland i.c.m. Blue Lagoon: GetYourGuide excursies i.c.m. een bezoek aan Blue Lagoon.

 

Blue Lagoon in Grindavik

2. Het Kvika footbath op het schiereiland bij Reykjavik

 

Ben je een paar dagen in Reykjavik? Rij dan met je huurauto naar schiereiland Grottá ten westen van de stad. Navigeer je auto naar het ‘Kvika footbath‘ en je vind het natuurlijke voetenbad bij een stenen huisje een paar honderd meter voor je de parkeerplaats bereikt.

 

In deze kleine ronde warmwaterbron kan je lekker je voeten onderdompelen en bij helder weer genieten van een sterrenhemel waar je U tegen zegt. Is er genoeg noorderlicht activiteit in IJsland dan is deze spot ook een aanrader omdat het hier erg donker is.

 

 

Dompel je voeten onder in het Kvika footbath warmwaterbron…

 

Kvika foothbad - Reykjavik

3. Laugardalslaug, (zwembad en bron) – in Reykjavik

 

Hou je van zwemmen en/of reis je met kinderen naar IJsland? Dan een bezoek aan het Laugardalslaug zwembad in Reykjavik een aanrader. Collega blogger Saskia van Kidseropuit is er geweest en zegt dit erover; ‘In het gemeentelijke zwembad Laugardalslaug in Reykjavik kun je voordelig terecht om te genieten van de warme baden. Naast het grote wedstrijdbad staan verschillende baden, variërend in temperatuur van 38 tot 44 graden. Ook is er een stoombad en een zoutwaterbad. De baden zijn niet groot, maar geven wel het echte IJslandse badgevoel. Sportievelingen combineren de baden met baantjes trekken. Wij bezochten het zwembad ’s ochtends vroeg en zagen de zon hier opkomen. Heerlijk relaxed, vooral omdat het dan niet druk is.

 

Laugardaslaug is gratis toegankelijk met de Reykjavik City Card. Zonder deze kaart betalen volwassenen ongeveer 8 euro entree, dat is erg goedkoop voor IJslandse begrippen. Het zwembad is goed bereikbaar met de auto en heeft een gratis parkeerplaats voor de deur’. 

 

Openingstijden: Dagelijks van 12.00 uur tot 22.00 uur in de winter en van 09.00 tot 00.00 in de zomer.
Toegangsprijs: Gratis toegankelijk met de Reykjavik City Card. Volwassenen betalen €8,- entree p.p.

 

Zwembad Laugardalslaug in Reykjavik

 

4. Reykjadalur Hot Spring Thermal River – nabij Reykjavik

Op ongeveer een uur rijden van Reykjavik vind je het plaatsje Hveragerði. Je kan het niet missen want in dit geothermische gebied zie je overal stoom uit de grond komen. Redacteur Sigrid wandelde hier naar de warmwaterbronnen in de vallei Reykjadalur. Tijdens je wandeling, (zo’n 3 kilometer) loop je langs grote en kleine geisers en het is even wennen om de sterkte zwavellucht te ruiken. Zorg dat je goede wandelschoenen aan hebt met een goed profiel.

 

Eerst loop je langs een paar kleine warme bronnen maar mijn advies is; loop vooral verder door naar boven. Als je de lange beek ziet dan weet je dat je er bent. Vergeet niet eerst even met je handen te voelen aan het warme water voordat je je uitkleed en erin springt. De watertemperatuur kan echt per meter verschillen. Ik vond het vooral bijzonder om midden in de natuur te badderen in totale stilte. 

 

Reykjadalur Hot Spring Thermal River

 

5. Nauthólsvík Beach – in de buurt van Reykjavik

 

Ten zuiden van de hoofdstad Reykjavik is een geothermisch strand. Het bijzondere aan Nauthólsvík Beach is dat het zeewater hier lokaal warmer wordt. In de lagoon kan het zeewater tussen de 15 en 20 graden worden, dat klinkt niet heel warm maar voor de Noordelijke Atlantische Oceaan is dat een prima temperatuur.

 

De speciaal afgescherme hottubs in de lagoon kunnen temperaturen hebben tussen de 30 en 40 graden. Spring er dus niet gelijk in, maar voel eerst even aan het water. Nauthólsvík Beach is gratis toegankelijk en je kan ook je huurauto gratis in de buurt parkeren.

 

Toegangsprijs: Nauthólsvík Beach is gratis toegankelijk en je kan ook je huurauto gratis in de buurt parkeren.

 

Nauthólsvík Beach

6. Secret Lagoon Hot Spring in Fludir – nabij Golden Circle

 

Ga jij een rondreis door IJsland maken en wil je een warmwaterbron langs de Golden Circle route bezoeken? Dan tip ik je graag de Secret Lagoon Hot Spring in Fludir. Ik ben hier in januari 2019 zelf geweest en kan het je zeker aanraden. Ik heb een uitgebreide review over de Secret Lagoon geschreven die je hier kan teruglezen.

 

 

Openingstijden: Dagelijks van 12.00 uur tot 22.00 uur in de winter en van 09.00 tot 00.00 in de zomer.
Toegangsprijs: ISK 3000 voor volwassenen – €23,- per persoon.

 

Secret Lagoon Hot Spring in Fludir

7. Fontana Spa in Laugervatn – nabij Golden Circle

 

Helaas was ik te kort in IJsland om de Fontana Spa in Laugervatn te bezoeken. Vertrek je vanuit Reykjavik voor de Golden Circle route dan kom je op de heenweg deze warmwaterbron tegen, gelegen aan het meer Laugarvatn. De afstand vanaf Reykjavik is ongeveer 50 minuten rijden. Wil je in één dag Fontana Spa bezoeken en een deel van de Golden Circle rijden hou dan rekening met zo’n 9 uur aan reistijd.

 

De stoomruimtes zijn gebouwd boven de natuurlijke hete bron en de IJslanders weten deze plek al te vinden sinds 1929. Bijzonder is dat je via de roosters in de vloer de hete bron eronder kan horen en ruiken. De drie stoombaden samen worden GUFAN genoemd. Naast de stoomkamer vind je een Finse sauna, YLUR genaamd.

 

De drie openluchtbaden baden vol mineralen zijn met elkaar verbonden en worden LAUGA, SÆLA en VISKA genoemd. De warme baden variëren in diepte, grootte en temperatuur. Volgens Fontana Spa zelf is het het drukste vóór 15.00 uur en na 19.00 uur. Tip: proef van het gebakken brood dat is klaargemaakt op de geothermische warmte, in het hete zwarte zand bij het meer. Hou je van vis? Proef dan de forel die in het Laugarvatn meer wordt gevangen en in een nabijgelegen boerderij wordt gerookt. Als je de website van Fontana Spa bekijkt dan weet je genoeg, daar wil je zeker weten wel een middag ontspannen. Een bezoek aan de Fontana Spa staat dan ook zeker op mijn verlanglijst voor mijn volgende reis naar IJsland.

 

Openingstijden: Dagelijks geopend van 11.00 uur tot 22.00 uur in de winter en van 10.00 tot 23.00 in de zomer.
Toegangsprijs: ISK 3800 voor volwassenen – €28,- per persoon. Reserveren wordt aangeraden.
Adres: Hverabraut 1, Laugarbraut, 840 Laugarvatn, IJsland.

 

Fontana Spa in Laugervatn

 

8. Landbrotaloug Hot Pot – westen van IJsland

 

Collega blogger Nathalie van MapofJoy heeft tijdens haar reis naar IJsland een ‘Hot Pot’ bezocht in het westen van IJsland. Bij Landbrotalaug (op het schiereiland Snaefellsnes) kun je middenin het glooiende, IJslandse landschap badderen. Via een weggetje dat is aangelegd met zand en stenen (maar goed te doen met een gewone auto) kom je op een kleine parkeerplaats.

 

Vanaf hier loop je naar een veldje met meerdere plekken waar je het 40 graden hete water in kunt. Niet zo bekend nog, dus grote kans dat je het rijk alleen deelt met enkele schaapjes die voorbij lopen.

 

Adres: Landbrotalaug Google Maps

Landbrotaloug Hot Pot - westen van IJsland

9. Seljavallalaug pool – zuiden van IJsland

 

Reis je rond in het zuiden van IJsland? Dan is volgens Antonette van We12Travel de Seljavallalaug pool een aanrader vanwege het fenomenale uitzicht. Deze warme bron is lastig te vinden omdat er geen informatie naar toe verwijst, maar je vindt hem aan de IJslandse zuidkust, net iets voor Skogar, aan weg 242.

 

De weg er naartoe is onverhard en met potholes, dus pas extra goed op als je niet in een 4WD / 4X4 rijdt. Maar het is de moeite waard als je er eenmaal bent en heerlijk vertoeven. Vanaf het einde van de weg is het nog ongeveer 15 minuten lopen de vallei in richting de rivierbedding. Het natuurbad oogt in eerste instantie niet enorm aantrekkelijk, maar de uitzichten maken alles goed.

Seljavallalaug warmwaterbron

 

10. Landmannalaugar stroom – zuiden van IJsland

Landmannalaugar is één van de meest bijzondere plekken op IJsland volgens Antonette die je ook een tip gaf voor de Seljavallalaug pool. Dit gebied ligt midden in de IJslandse hooglanden en je kunt er alleen met een 4WD / 4X4 auto komen. Ook is het gebied alleen in de zomer bereikbaar omdat de wegen in de winter onbegaanbaar zijn.

 

De warme bron die zich hier bevindt is heerlijk en een prima manier om op te warmen na een lange hike door de riolietbergen waar Landmannalaugar bekend om staat. Vanuit Reykjavik kun je er ook voor kiezen om mee te gaan met een dagexcursie. Overnachten in Landmannalaugar is alleen mogelijk in een berghut of op de camping. Extra leuk is het om hier midden in de nacht in de hete stroom te badderen, je hebt de warme bron dan nagenoeg voor jezelf alleen.

 

Landmannalaugar warmwaterbron

11. Myvatn Nature Baths in Mývatn – noorden van IJsland

 

Maak je een rondreis door het noorden van IJsland? Dan moet je beslist een stop maken bij de Myvatn Nature Baths in Mývatn. Ik ben nog nooit in het noordoosten van IJsland geweest maar ik zou zeker een stop maken bij deze warmwaterbron die midden in de natuur is gelegen.

 

Heb je trek gekregen dan kan je in het Kvika restaurant lunchen en dineren. Vanaf Reykjavik is het ongeveer 489 kilometer rijden naar deze warme bron.

 

Openingstijden: Dagelijks van 12.00 uur tot 22.00 uur in de winter en van 09.00 tot 00.00 in de zomer.
Toegangsprijs: ISK 4500 voor volwassenen – €33,- per persoon.
Adres: Jarðbaðshólar, 660 Mývatn, IJsland.

 

Warmwaterbronnen in IJsland

 

12. Hot Pot in Iceland, zoek naar kleine warme baden 

 

Een ‘Hot Pot’, zo noemen de IJslanders kleine warme natuurlijke baden in IJsland. Er was eens een complete Google Maps kaart met daarop een overzicht van alle zwembaden en Hot Pot in Iceland locaties. Maar helaas die kaart die werkt niet meer.

 

Als je gewoon via Google zoekt naar ‘Hot Pot’ of specifieker naar bijvoorbeeld ‘Guðlaug hot potLandmannalaugar hot pot of Hvraborg hot pot dan zal je zien dat er nog veel meer warme baden in IJsland zijn dan dat ik hier benoem.

 

Etiquette voor bezoek aan warmwaterbronnen in IJsland

 

Net zoals dat je in Nederland een etiquette hebt voor een bezoek aan een wellnessresort, zo heb je dat in Finland als je naar de sauna gaat. Als je tijdens je rondreis gaat genieten van natuurlijke geothermische baden en warmwaterbronnen in IJsland dan is het handig als je weet wat de warme bronnen etiquette in IJsland inhoud.

 

 1. Naakt douchen is een must voordat je een warmwaterbron in gaat;
 2. Naakt een hot spring in is daarentegen not done! Draag dus altijd zwemkleding;
 3. Douchen bij warmwaterbronnen is gescheiden voor mannen en vrouwen;
 4. Zorg dat je altijd je bikini, handdoek en slippers bij je hebt, je weet maar nooit onderweg;
 5. Voel altijd eerst aan het water voordat je erin gaat, de temperaturen kunnen verschillen per dag;
 6. Zorg dat je voldoende hebt gegeten en gedronken, de warmte van het water kan je duizelig maken;
 7. Is het water erg zout? Was je haar daarna goed met conditioner zodat het niet uitdroogt.

 

 Myvatn Nature Baths

 

Ben jij ook wel eens bij een van deze natuurlijke geothermische baden
en warmwaterbronnen in IJsland geweest of heb je nog andere tips?

Print Friendly, PDF & Email
2

Comments

 1. Doen in IJsland: Seljavallalaug zwembad - Map of Joy

  9 February 2019 at 10:52 Reply

  […] meer tips over natuurlijke geothermische baden in IJsland? Zie dit artikel van Wellness […]

Leave a comment

float center korting
Follow Wellness Spots

Wellness vakantie ideeën

___________________________

Wellness cadeaubonnen overzicht

___________________________

Wellness Scheveningen – Kurhaus Spa & Beauty

___________________________

Wellness Hotels Zuid-Limburg

___________________________

Top 10 Wellness in Nederland

___________________________

Schrijf je nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

Ontvang de leukste wellness tips
Meld je aan voor wellness inspiratie en de beste sauna aanbiedingen
Laat je inspireren op www.wellnessspots.com.
Dankjewel voor je inschrijving op de nieuwsbrief!