Overnachten, Spa & Sauna

Do’s & Don’ts, dé onsen etiquette en Japanse badhuiscultuur!

2 oktober 2023
Japanse badhuiscultuur

Ga jij op reis naar Japan en wil je dat combineren met het ontdekken van de Japanse badhuiscultuur? Met deze onsen etiquette voor Japan weet jij precies wat de do’s en don’ts zijn tijdens een wellness vakantie in Japan!

 

De Japanse badhuiscultuur

 

Badhuizen typisch Turks of Grieks? Reis maar eens naar Japan en je ontdekt snel de eeuwenoude Japanse badhuiscultuur. Wij zijn er zelf nog niet geweest maar de ervaringen van gastauteur Ellen spreken voor zich. Wellness baden in Japan doe je niet eventjes, in Japan is het baden tot een badritueel verheven. Er zijn zelfs zoveel Japanse badrituelen dat als je met de Japanners wilt ontspannen in een onsen je beslist op de hoogte moet zijn van de onsen etiquette zodat je weet wat de Do’s maar vooral ook wat de Don’ts zijn.
50% van de Japanners neemt dagelijks een bad en bezoekt hiervoor een badhuis (Sento) en gaat dus ook naar onsen als ze in een hotel verblijven. Niet zozeer vanwege hygiëne maar omdat ze een bezoek aan de sauna goed vinden voor hun gezondheid en omdat het helpt tegen vermoeidheid.
Leuk om te weten is als eerste dat niet alleen de Japanners zelf gek zijn op wellness baden. In Jigokudani, een plaats op het Japanse eiland Honshu, kan je de bekende “badende makaken” bekijken met hun rode gezichten. De beste tijd om de makaken in Japan ze te zien is in januari en februari. Dan is het winter en vinden ze het heerlijk om lekker op te warmen in de warmwaterbronnen van Jigokudani.
 
♥ Hou je van Japan? Ontdek deze Japanse wellness tips in Nederland;
Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest, YouTube en TikTok.
Japanse badhuiscultuur

Wat is een onsen + onsen etiquette Japan

 

Wikipedia is ons behulpzaam geweest met de uitleg over wat onsen zijn. En handig, wij hebben gelijk maar even de Japanse tekens gekopieerd zo weet je waar je naar uit moet kijken als je op zoek bent naar een onsen in Japan, onsen = 温泉!

 

Een Japanse badgelegenheid met water uit een geiser wordt een onsen genoemd. Oftewel een onsen is een natuurlijke warmwaterbron zoals we dat ook op IJsland veel zien. Er zijn vele soorten onsen in Japan. Zo kan je in Japan hele mooie openlucht onsen bezoeken of onsen die zich binnenshuis bevinden.

 

Bij een openlucht onsen kan je denken aan een warmwaterbron in de buitenlucht en bij een onsen binnenshuis moet je denken aan een wellnessresort met diverse baden. De onsen die je kan bezoeken kunnen openbaar zijn, dat wil zeggen ze worden beheerd door een gemeente en je kan er gratis of tegen een kleine vergoeding in baden. Of er zijn onsen die onderdeel zijn van een hotel of van een ryokan (Japans woord voor familiehotel of pension).

 

De meeste westerse hotels in Japan hebben een bad ruimte in het hotel en sommige hebben zelfs een natuurlijke onsen in het hotel. Zoals het Prince Hotel in Hakodate in het noorden van Japan waar Ellen verbleef, waar je een prachtig panorama view erbij cadeau krijgt.

 

Een wellness vakantie naar Japan is niet compleet zonder zelf de Japanse badhuiscultuur te hebben beleefd. Vraag eens rond naar een ‘sento’. Zelfs in Tokyo zijn in de meeste wijken een sento te vinden waarvan sommige ook bubbelbaden én een sauna als faciliteit hebben.

 

Onsen etiquette Japan

 

Japanners zijn niet preuts, dus poedelnaakt badderen

 

Ja hier hoef je niet veel meer over te zeggen! In Japan badder je naakt, dus het is niet mogelijk om in badkleding naar een onsen te gaan.

 

Mannen en vrouwen bezoeken een onsen gescheiden

 

De baden in Japan zijn voor mannen en vrouwen gescheiden want het is niet de bedoeling dat je elkaar naakt ziet. Hou daar dus rekening mee als je samen tijdens je wellness vakantie in Japan naar een onsen gaat.

 

Baden zijn soms 42 graden Celsius!  

 

Er zijn diverse baden in Japan met diverse temperaturen. Sommige baden zijn echt heel heet dus pas op! Vooral de natuurlijke onsen kunnen door het warme water uit de geisers tot wel 42 graden heet worden. Daar blijf je dus ook maar een paar minuten inzitten als het je al lukt om erin te stappen.

 

Wellness Japan

 

Schoon en fris baden in Japan

 

Japanners zijn gestructureerd en schoon en de wellness baden in Japan zijn dat ook. Er worden regelmatig watermonsters genomen om de kwaliteit van het water te meten. Ook terwijl jij er zelf nog in zit.

 

Was jezelf goed voordat je in een bad gaat zitten. Was je haar ook goed en bind je haar in een staart als het lang is zodat er geen haren in het bad vallen. Er zijn plastic krukjes en je neemt zeg maar zittend een douche voordat je gaat baden. Er is altijd zeep en shampoo aanwezig. Goed om te weten is dat er in de meeste Japanse badhuizen gratis pompflesjes in de douches hangen met zeep en shampoo.

 

Tatoeages niet toegestaan!

 

Heb jij een of meerdere tatoeages? Dan is het goed om te weten dat Japanners tatoeages niet echt waarderen omdat ze nog altijd geassocieerd worden met de Japanse maffia: de Yakusa. Zij staan bekend om de vele tatoeages op hun lichaam. Wees je ervan bewust dat mocht je tatoeages hebben, dan zou het voor kunnen komen dat de toegang tot een badhuis wordt geweigerd.

 

Over het algemeen zijn de Japanners niet zo streng naar toeristen toe en ook de Japanse jeugd heeft steeds vaker zelf tatoeages. Maar het is belangrijk om te weten en respect te tonen voor de normen en waarden in een land.

 

Verblijf je in een hotel met een badruimte of onsen dan kan je op je hotelkamer een Yukuta (tenue) aantrekken waarmee je je binnen het hotel kunt verplaatsen. Of plak een pleister of rol verband om je tatoeage en je kan ook volop genieten van de wellness baden in Japan.

 

Staren is onbeleefd 

 

Tijdens het douchen en badderen ben je helemaal naakt. Nu vinden Japanners het onbeleefd om te staren, dus doe dat zelf vooral ook niet.

 

 

Onsen etiquette Japan

 

Baden in Japan, specials met kerst zoals baden met wijn 

 

Rondom speciale periodes, zoals kerst, kan het zijn dat de onsen wat bijzonders aanbieden, zoals een bad gevuld met wijn. In Japan is een warmwaterbron attractiepark waar je kan badderen in wijn! En niet alleen in wijn, je kan ook een sake-, koffie- en/of theebad nemen. Reis hiervoor naar het Hakone Kowakien Yunessun Spa.

 

*Hier lees je alles over de bijzondere baden in Japan van Yunessun.
**Bekijk hier alle locaties waar je kan badderen in wijn en hier kan je badderen in bier.

 

 

Onsen etiquette Japan baden

 

Ben jij al eens in een Onsen in Japan geweest en hoe vond jij de Japanse badhuiscultuur?

 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de accommodatie dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots