Weekend weg over de grens Bad Essen

Ontspannen activiteiten in zoutwater kuuroord en vakwerk dorp Bad Essen

Zin in een weekend weg vlak over de grens in Duitsland waar je actief kan zijn en ontspanning in de natuur vind? Ontdek deze ontspannen activiteiten in Bad Essen, een zoutwater kuuroord en vakwerkstadje in het Teutoburgerwoud in het Osnabruckerland.

Bad Essen, kuuroord en vakwerkstadje in Teutoburgerwoud

Vanaf Utrecht rij je in iets meer dan 2,5 uur naar het Duitse kuuroord en vakwerkdorp Bad Essen in het Teutoburgerwoud. Zodra je de grens voorbij Enschede passeert, rij je het Duitse Osnabrücker Land in, de regio waar Bad Essen onder valt.

Wil jij niet al te ver rijden en genieten van een actief weekend met voldoende ontspanning in de natuur? Dan is een weekend Bad Essen dat gelegen is in het natuurpark TERRA.vita een aanrader. TERRA.vita is een UNESCO Global Geopark. Een weekend weg in het Osnabrücker Land word ook wel het ‘Geheim over de Grens’ genoemd. Binnen een paar uur rijden waan je je in een andere wereld en heb je echt even het gevoel dat je er helemaal uit bent.

Bad Essen ligt in een heuvelachtige en bosrijke omgeving waar je een Slow Living weekend kan ervaren. Een stuk mindful wandelen door het bos, een paar yoga oefeningen en ‘waldbaden’, fietsen langs kastelen op een e-bike en daarna ontspannen in de pas geopende Waldsauna, onderdeel van Hotel Müllers im Waldquartier. Bijzonder in het vakwerkstadje Bad Essen is de zoutwater-arena, de ‘Sole Arena’ dat sinds de opening dé attractie van Bad Essen is geworden.

♥ Bekijk hier al onze tips voor een wellness vakantie in Duitsland.
♥ Wil jij bepaalde activiteiten reserveren? Neem contact op: touristik@badessen.de.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.

Bad Essen, kuuroord en vakwerkstadje in Teutoburgerwoud

Ontspannen activiteiten in Bad Essen, dit wil je zien en doen

Urenlang wandelen door het Teutoburgerwoud in het Osnabrucker Land, hiken door het TERRA.vita UNESCO Geopark, struinen over de DiVa Walk (Dinosaur vita track) langs dinosaurussporen, fietsen door de bossen, langs weidevelden en kastelen. En na een actieve dag in de buitenlucht ontspannen in de SoleArena in het Solepark of in de Waldsauna. Hou er rekening mee dat als je in Duitsland naar de sauna gaat, je er bijna van uit kan gaan dat dat zonder badkleding is.

Een Slow Living weekend weg in Bad Essen, een vakwerkdorp dat onderdeel is van het internationale netwerk ‘Cittaslow’ sinds 2016. Dorpen en steden die lid zijn van het internationale keurmerk kenmerken zich door een goede leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit voor zowel inwoners als bezoekers. Cittaslow betekent letterlijk een langzame stad. Ook in Nederland zijn er diverse Cittaslow steden en dorpen. Hier kan je meer lezen over de filosofie van Cittaslow in het Nederlands.

♥ Tip! Zorg dat je altijd iets van cash geld bij je hebt. Je kan niet overal met je Nederlandse bankkaart betalen en parkeergeld voor je auto is vaak nog met muntgeld. En vergeet je blauwe parkeerschijf niet.

Ontspannen activiteiten Bad Essen

Volg ademtherapie sessie in SoleArena in Solepark in Bad Essen

In 2010 werd de SoleArena in het Solepark aangelegd ter gelegenheid van het Landesgartenschau, het tuinfestival in Bad Essen. De SoleArena heeft een omtrek van 45 meter en een hoogte van 6 meter, niet te missen dus. Elk jaar tijdens het tweede weekend van juli is er een groot yogafestival in Bad Essen in het Solepark. Yogi Wiebke Müller organiseert elke dinsdagmiddag een ademtherapie sessie in de SoleArena, maar op afspraak kan dit ook op andere dagen.

Als je als toerist de SoleArena zou zien, dan zou je naar binnen lopen, even kijken, je wellicht afvragen wat het is en vervolgens even relaxen op een bankje in het park. Kies je voor deze wellness belevenis dan ontdek je in 25 minuten waarom Bad Essen een zoutwater kuuroord is en hoe je de kracht van zout het beste tot je kan nemen. Als je het ‘Gesundheidspfade Weg der Sinne’ volgt leidt die je hierheen.

Even diep ademhalen door de neus en goed uitademen door de mond, dat is wat je doet in de ronde SoleArena in Bad Essen. De SoleArena is een gradeerwerk waar zout water langs sleedoorntakken naar beneden druipt. Wat een gradeerwerk is kan je hier lezen. Onder invloed van de warmte van de zon en/of van de wind verdampt het mineraalrijke zoute water. Het zoute water heeft een zoutgehalte van maar liefst 31.8%, dat is nog hoger dan de Dode Zee. Het vernevelde zout wordt geconcentreerd tot 2 tot 4%. De bron van het mineraalrijke zoute water bevind zich op een diepte van ongeveer 800 meter.

Je kan plaats nemen op een van de bankjes en eens goed het vernevelde zoute water door je neus naar binnen snuiven. Of je volgt onder leiding van Wiebke eenvoudige ademhalings- en bewegingsoefeningen waarbij je leert hoe het beste kan in- en uitademen. Die wellness ervaring zorgt voor meer ontspanning en energie en het is een van de meest ontspannen activiteiten in Bad Essen.

Wil je nog langer wellness ervaringen met zout opdoen? Dan kan je in Bad Essen ook naar de zoutgrot, de Salzgrotte aan de Lindenstrasse 53. Of neem contact op met het Gesundheitszentrum AKTIVITA waar de SoleSpa onderdeel van is. Hier kan je ook naar de mogelijkheden vragen voor een kuurreis naar kuuroord Bad Essen. In kuuroord Bad Essen kan je terecht als je last hebt van ademhalingsproblemen, huidproblemen zoals psoriasis en/of reumaklachten ervaart. In de zomermaanden kan je baden in het zoute water van Das Sole-Freibad.

Waldbaden met yoga oefeningen in het bos

Waldbaden is de Duitse benaming voor bosbaden zoals wij dat kennen. Bosbaden is een populaire activiteit die uit Japan is overgewaaid, daar heet het Shinrin Yoku. Via de Tourist-Information Bad Essen in het centrum van Bad Essen kan je een privé tour reserveren om onder leiding van yoga lerares Cecilia Korte te gaan Waldbaden met yoga oefeningen in het bos.

Cecilia zal je meenemen op een wandeling over de ‘Gesundheidspfade’ (Gezondheidswandelpaden) door het Teutoburgerwoud aan de rand van Bad Essen. De Gezondheidswandel paden worden beschreven als; “bewegung in der natur das erlebnis fur kkörper und sinne“, beweging in de natuur, goed voor je lichaam en zintuigen.

De wandeling is op dit moment aangepast wegens de stormschade die ook flink door Duitsland heeft geraasd. Het is een ontspannen activiteit in Bad Essen en laat je gelijk kennismaken met de omgeving. Mooi is dat je onderweg langs de Goethe hut komt waar je even stil kan staan bij de ‘Lebenstraum’, een bord vol met spreuken van bekende kunstenaars en filosofen die je aan het denken doen zetten. De top van de wandeling bevindt zich op een hoogte van 190 meter. Je moet dus wel goed ter been zijn om deze wandeling te volbrengen.

Meer weten over Shinrin Yoku? Je leest het hier!

Stap op de e-bike en fiets de Schlösser Rundweg

Even buiten Bad Essen bevinden zich twee mooie kastelen, Schloss Ippenburg uit 1390 en Schloss Hünnefeld uit 1146. Bij de Tourist-Information Bad Essen kan je een gratis fietsroute ophalen die start in het oude centrum van Bad Essen. Op de fiets volg je de herkenbare witte paaltjes met rode punthoek die je naar het achterland van Bad Essen leiden.

Schloss Ippenburg is vooral een bezoek waard in de periode van 1 mei tot 14 augustus en dan op zondagen en op feestdagen. Dan zijn namelijk de kasteeltuinen opengesteld en kan je over het landgoed wandelen. Beide kastelen zijn niet van binnen te bewonderen. Zorg dat je op de fiets na 11.00 uur aankomt bij Schloss Hünnefeld zodat je in de tuin van Café Alte Rentei kan genieten van een koffie met küche, oftewel een koffie met gebak. Wil je op een bijzondere locatie overnachten? In Schloss Hünnefeld is een Bed & Breakfast gevestigd.

Heb je geen eigen fietsen meegenomen? Kies er dan voor om e-bikes te huren bij de Tourist-Infomation in Bad Essen. De e-bike zorgt ervoor dat het een van de ontspannen activiteiten in Bad Essen is, want anders is het aardig trappen door het achterland met wind tegen of door de heuvelachtige omgeving.

Verwen jezelf inwendig daar waar de locals dat doen

Das Kleine Haus is een leuk café restaurant met terras op het dorpsplein (Kirchplatz) van Bad Essen. Het restaurant is gevestigd in een mooi oud vakwerkhuis. Op het terras kan je volop genieten van de lente zon die hier het langste schijnt. Zorg er wel voor dat je contant geld bij je hebt, want je kan hier niet pinnen met je Nederlandse betaalkaart. In het dorp Bad Essen is uiteraard wel een pinautomaat.

Schuin tegenover Das Kleine Haus is Kaffeemühle op de Kirchplatz gevestigd. Het is een populair restaurant waar de locals graag gaan eten. Het restaurant zit dan ook compleet vol op het moment dat wij er zijn. Er is een uitgebreide kaart waarbij de vleeshebber iets meer keuze heeft, maar er voor vegetariërs genoeg opties zijn. De menukaart is zeer betaalbaar en over het dessert hoef je niet lang na te denken, want er is maar één keuze, ijskoud vanille-ijs met warme Toblerone chocoladesaus.

Trek je wandelschoenen aan en volg de TERRA.tracks

De TERRA. tracks zijn populaire wandelpaden in het Osnabrücker Land die speciaal zijn ontworpen, zodat je rondwandelingen kan doen en goed de diversiteit van de omgeving merkt. Je start op brede wandelpaden die steeds smaller worden, ze leiden je over houten bruggetjes door dennenbossen, langs weiden of heidegebieden.

Wij volgden vanuit Bad Essen de TERRA. track Wildstein, een mooie route van zo’n 4 kilometer door de natuur. Er zijn veel wild observatiehutten onderweg en als je geluk hebt spot je misschien wel een dier. Overal staan bewegwijzeringsborden en ook de bomen zijn goed gemarkeerd qua routes. Je kan ook een dag hike plannen en bijvoorbeeld de TERRA.track Megalosaurus van 19 kilometer volgen. Dan kom je automatisch langs de dinosaurus sporen waarover je meer kan lezen onderaan dit artikel.

Ontspannen in de Waldsauna aan de rand van het Teutoburgerwoud

De Waldsauna in Bad Essen is onderdeel van het boshotel Müllers im Waldquatier. Wil jij een weekend ontspannen genieten in Bad Essen, dan kan je kiezen voor het hotel wellness arrangement inclusief toegang tot de Waldsauna. Verblijf jij ergens anders, dan kan je ook als dag gast naar de Waldsauna.

In de Waldsauna kan je een paar uur ontspannen aan de rand van het bos. Er is een Bio Sauna van 65°C, een Finse sauna buiten in de tuin van 85°C en een Finse sauna van 100°C binnen met uitzicht op het bos. In laatst genoemde sauna worden ook opgietingen gegeven. Er zijn twee afgesloten rustruimtes met ligbedden waar je onder warme dekens kan kruipen en er staan 2 ligbedden in de algemene saunaruimte.

Naast de douches is binnen een koudwater dompelbad en buiten in de tuin is een koudwater zwembad om af te koelen. Naast de Finse sauna buiten is er ook een buitendouche. Op het moment dat wij er waren waren er buiten nog geen ligbedden en stoelen. Zowel als hotelgast en als daggast moet je er wel aan denken zelf je slippers, doucheschuim, shampoo en conditioner mee te nemen. Er zijn geen wasproducten aanwezig in de douches van de Waldsauna.

Waldsauna Bad Essen

Slapen in boshotel Müllers im Waldquartier met Waldsauna

In 1906 werd er een prachtig hotel gebouwd aan de doorgaande weg naar Bad Essen. De afgelopen jaren stond het gebouw leeg, maar drie ondernemers sloegen de handen ineen en transformeerden het complete gebouw tot een hotel, sauna en een steakhouse op nog geen kilometer van het centrum van Bad Essen. Via een stenen pad door het bos wandel je de weg naar beneden naar het dorp. Eerst kom je langs een Wassertretstelle, hier kan je volgens de Kneipp filosofie een voetbad nemen. Hier kan je meer lezen over wat Kneipp is. Vanaf de watermolen (Alte Wassermühle) is het nog maar een paar minuten lopen naar het dorpsplein. Let goed op als je in de avond terugloopt, wie weet zie je net als wij een paar herten door het bos springen.

Voor alle ondernemers is het een nieuwe uitdaging die zij zijn aangegaan en wij merken tijdens ons verblijf dat de puntjes nog even op de I gezet moeten worden de komende tijd. Als ze dat bewerkstelligen dan kunnen toeristen geheel onbezorgd genieten van een ontspannen weekend in Bad Essen.

De hotelkamers zijn zeer ruim en ook de badkamer heeft meer dan genoeg ruimte voor een verblijf. Denk eraan dat je wel je eigen slippers meeneemt voor je bezoek aan de Waldsauna en dat je zelf doucheschuim, shampoo en conditioner meeneemt, want dat is niet aanwezig. Op de begane grond is een ontbijtruimte waar ’s ochtends een uitgebreid ontbijt wordt geserveerd. Heb je trek in gebakken eieren met bacon zodat je goed gevuld de bossen in kan? Vraag ernaar en de keuken maakt het voor je klaar.

Vanuit je hotelkamer kan je binnendoor naar de Waldsauna die wij al eerder beschreven. Het is fijn om in je badjas naar de spa te kunnen gaan in plaats van je om te kleden in de Waldsauna zelf. Detail, die badjassen moeten ze vanaf nu dan wel standaard in de hotelkamer leggen voor mensen die kiezen voor het hotel wellness arrangement.

Het Steakhouse is modern ingericht met vooral achterin een sfeervolle hoek. Het steakhouse is qua inrichting verdeeld met hippe groene stoelen en banken aan de zijkanten en aan het raam simpele houten stoelen die voor lang tafelen niet zo geschikt zijn. Het restaurant biedt de vleesliefhebbers een ruime keuze qua gerechten zoals wild, gevogelte, een Men’s Cut Steak of lamsvlees. Voor de vegetariërs is er weinig keuze.

Het eten is goed bereid en de grote vleesgerechten worden aan tafel voor je gesneden. Wij vonden de menukaart wel relatief prijzig, zeker omdat voor bijgerechten en sauzen ook nog een extra toeslag wordt gevraagd. De bediening moet qua service nog een tandje bijzetten. Wij vinden het belangrijk om kritisch te zijn in wat wij aanraden, maar vergeten niet dat het restaurant net een maand open is en zien overal dat het moeilijk is om echt goed horeca personeel te vinden.

Hotel Bad Essen - boshotel Müllers im Waldquartier

De hoogte in, de uitkijkpunten van Bad Essen

Er zijn twee uitkijkpunten voor een wijds uitzicht op Bad Essen. Het ene uitkijkpunt vind je als je de trap omhoog neemt bij de watermolen, je staat dan aan de rand van Bad Essen op het ‘Himmelsterasse’ en het wandelpad leid je automatisch naar de SoleArena in het Solepark.

Een ander uitkijkpunt is de uitzichttoren op de heuvel op zo’n kwartier wandelen van boshotel Müllers im Waldquartier. De Aussichsturm heeft zijn beste tijd gehad en ziet er verlaten uit en is vol beklad met graffiti, maar vanaf de top die je bereikt met de trap heb je wel het hoogste uitzicht over Bad Essen te pakken.

Ontspannen activiteiten Bad Essen

Bijzonder, spot de gevonden dinosaurussporen

In 1921 deden ze een bijzondere ontdekking op ongeveer een kwartier rijden van Bad Essen in het dorp Barkhausen. In de steile wanden werden miljoenen jaren oude dinosaurussporen gevonden. Volg de bordjes met ‘Saurierfährten’ en je kan je auto gratis parkeren tegenover het wandelpad dat je naar de gevonden sporen brengt.

Je kan de plek vanaf de parkeerplaats niet missen, want een grote dinosaurus kijkt je door de boomtakken al aan. De sporen zijn 153 miljoen jaar geleden achter gelaten door waarschijnlijk de vleesetende Megalosaurus en de plantetende Camarasaurus.

Dinosaurussporen Bad Essen

Nagenieten van alle belevenissen aan de Dümmer See

Wat doen de locals van Bad Essen op een warme lente of zomerse dag? Ze reizen naar de Dümmer See op zo’n twintig minuten rijden van Bad Essen. Wij waren eind maart 2022 in de regio en kunnen ons zo voorstellen dat het hier in de zomermaanden een drukte van belang is.

Politie navigeert ons naar een parkeerplaats aan de rand van het dorp Hüde waar je tegen betaling van een paar Euro een parkeerkaart voor een dag kan kopen. De rand van het dorp blijkt even later een enorme grote camping te zijn dat aardig vol staat met vaste gasten in caravans en campers. Ga je als gezin naar deze regio toe, dan kunnen de kids zich vermaken in het speelpark of op de midgetgolfbaan als ze wat ouder zijn.

Wij ploffen neer in een strandstoel bij de eerste de beste beach bar die we tegenkomen, Bar dü Mar. Precies zoals de naam zegt, hier kan je met je voeten in het zand direct aan het meer nagenieten van alle ontspannen activiteiten in Bad Essen die je hebt beleefd!

Ontspannen activiteiten Bad Essen en omgeving

Welke ontspannen activiteiten in Bad Essen zie jij ook wel zitten?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliate linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de accommodatie dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons