Ontspannen met dieren voordelen

Ontspanning met dieren, voordelen emotionele, fysieke én mentale welzijn + 13 TIPS

Wat is er beter in het gejaagde bestaan dan ontspanning met dieren te ervaren? Vast wel iets, maar in de aanloop naar Dierendag staat bij ons de kracht van dieren centraal. Ontdek de voordelen van ontspanning met dieren voor je mentale, emotionele én fysieke welzijn.

Ontspanning met dieren, voordelen emotionele, fysieke én mentale welzijn

Interventies, mindfulness- én wandelen met ezels, beleef catfulness, reis naar Slovenië voor Api-Wellbeing, ga cavia’s kammen op een kinderboerderij, knuffel de buffel en ontdek dat varkens ook van knuffelen houden. Mindfulness met alpaca’s, geitenyoga, paardencoaching en mediation met paarden, ga “koemunniceren” en wandelen met rendieren in Finland. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor ontspanning met dieren en dier-ondersteunende therapieën. In aanloop naar Dierendag op 4 oktober delen wij graag allerlei tips met betrekking tot dit onderwerp.

De zorg dragen voor huisdieren geeft ons leven meer zin, het bevredigt ook de behoefte van mensen aan sociaal contact én mensen worden gelukkig van (huis) dieren, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek *1. Deels is het cultureel bepaald wat de positie is van dieren ten opzichte van mensen. Zo zijn dieren voor veel westerlingen een geliefd huisdier, terwijl andere culturen het een onrein dier vinden. Uiteraard is het wel zo, als je niet van dieren houdt, bang bent voor dieren of ze vies vindt, dan werkt ontspanning met dieren en/of het therapeutisch effect van dieren niet.

Alleen al het kijken naar dieren, in de omgeving zijn van dieren, lekker lummelen in het bijzijn van dieren, het aaien van dieren en de warme lichaamstemperatuur van dieren werkt ontspannend. Niet zo gek dus dat er veel oefeningen, diervriendelijke activiteiten en medische dier-ondersteunende interventies worden georganiseerd. Want als je ontspanning met dieren combineert, kan je een gevoel van totale ontspanning ervaren.

Ontspanning met dieren kan bepaalde zintuigen stimuleren en een prettig effect sorteren. Het ontspannen samenzitten met je kat op de bank en even een ademhalingsoefening doen, stimuleert bijvoorbeeld serotonine, het stofje dat je een prettig sociaal gevoel geeft. Ezels zijn bijzonder effectief, omdat ze erg aanhankelijk zijn naar de mens. Het spiegeleffect wat bij paarden vaak genoemd wordt is minder sterk bij ezels, zij reageren vooral op basis van hun temperament, zijn rustig en stoïcijns. Dat verzwakt vaak de sterkste emoties bij de mens en leidt tot een zekere ontspanning“, aldus Brigitte Wijnen, specialist in interventies met ezels en promovendus aan de Universiteit van Maastricht. Zij doet onderzoek naar de neuropsychologische effecten van mindfulness met ezels en naar dopaminefluctuaties en hersenactiviteit tijdens interacties met de ezels.

In de omgang met dieren kan het zijn dat je alles
om je heen vergeet en je je volledig op het dier richt.

Dat is precies de kracht van ontspanning met dieren, goed voor je mindfulness en het kan ook voor een lach op je gezicht zorgen. En lachen is gezond! Sylvia beaamt dit want zij weet alles over lachen en wat lachen met je doet. Sylvia van Swaaij is lachcoach en vertelt: “Je lach is de taal van je ziel en het leven is zoveel leuker wanneer je lacht, niet voor niets heb je de bekende uitspraak, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Wie lacht wordt vanzelf vrolijk en dat is goed voor je fysieke, emotionele én mentale welzijn”. Smile en ontdek ook de kracht van jouw lach, dat is wat je onder andere bij lachexpert Sylvia kan ervaren”. 

In een toestand van totale ontspanning kunnen mensen emoties los gaan laten. En niet alleen mensen, ook de dieren zelf gaan ontspannen, ze kunnen gaan gapen, zich uitrekken of schudden, veel gaan kauwen of gaan likken. Brigitte Wijnen vertelt: “Ezels vinden vooral de aanraakmeditaties (voelen) erg prettig, omdat ook bij hen oxytocine wordt aangemaakt door het stimuleren van de huidreceptoren. Omdat ze erg aanhankelijk zijn, blijven ze gemakkelijk bij de mens staan tijdens de meditatie“. “Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd” valt te lezen op Wikipedia.

In de zoektocht naar ontspanning komen steeds meer mensen erachter dat dieren kunnen bijdragen om in een fijne gemoedstoestand te raken. Voor mensen met stress, burn-out en depressies worden dier-ondersteunende therapieën en behandelingen ingezet als hulp. Ook worden er in diverse verzorgingshuizen in Nederland dieren gebruikt om bewoners een moment van ontspanning te geven. Dit zijn de 10 voordelen van ontspanning met dieren:

 1. Verhoogd geluk;
 2. Stressvermindering;
 3. Angstvermindering;
 4. Mindfulness en rust;
 5. Meer zelfvertrouwen;
 6. Emotionele expressie;
 7. Verbeterde sociale interactie;
 8. Versterkte empathie en medeleven;
 9. Verhoogde verbondenheid met de natuur;
 10. Verbeterde fysieke en mentale gezondheid.

♥ Ook leuk! Een verwenmoment voor huisdieren;
Leuk! Geef iemand koe knuffelen cadeau en/of hiken met husky’s cadeau tip!
Ontspannen vakantie met hond, bekijk wellness vakantiehuisjes waar honden welkom zijn;
↓ Hieronder zie je Bosbungalow Loft voor 6 personen op Vakantiepark Westerbergen in Drenthe.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.

Wellness huisjes met hond toegestaan, ontspannen wellness vakantie met hond!

Dier-ondersteunende therapieën en interventies

De integratie van dieren voor het emotionele, fysieke én mentale welzijn van mensen kan zeer eenvoudig zijn. Zo kan het maken van een wandeling met je hond je sociale contacten verbeteren, omdat je met andere wandelaars een praatje maakt. Een wandeling alléén heeft dat effect minder. Aan de andere kant worden dieren ook ingezet bij ernstige depressies, PTSS en trauma’s. Daar is een gespecialiseerde professional aanwezig om het dier een rol te geven in de therapie. Uit onderzoek is gebleken dat dit tot verbeterde resultaten kan leiden voor de patiënt“, aldus Brigitte Wijnen, specialist in interventies met ezels en promovendus aan de Universiteit van Maastricht.

Wij vinden het belangrijk om duidelijk te vermelden dat dieren ondersteuning kunnen bieden tijdens bepaalde medische therapieën en behandelingen. “Brigitte Wijnen vertelt: “woorden als paardentherapie, hondentherapie en ezeltherapie (asinotherapie) worden niet meer gebruikt omdat het suggereert dat het dier therapeutische activiteiten aanbiedt, dat het dier zelf de therapeut is en dat de mens die met het dier werkt ook altijd een therapeut is. Niets is minder waar. Alleen een mens kan therapeut zijn. Het dier speelt een rol in het verwerkingsproces van de mens, maar doet geen therapeutische kunstjes. En laten we wel wezen; voor mensen die niet van dieren houden, ze vies vinden, of bang zijn voor dieren werkt het therapeutisch effect niet.

Zo is er een internationale werkgroep, waar Brigitte Wijnen onderdeel van is, die zich gebogen heeft over de terminologie die in de dier-ondersteunde zorg gebruikt wordt. Het is dan ook belangrijk dat als jij een therapie wilt volgens waarbij dieren worden ingezet, je goed kijkt naar de aanbieder van de therapie, wat is zijn of haar kennis en achtergrond en hoe worden de dieren ingezet.

Dat wandelen met honden je sociale contacten kan verbeteren ervaart ook Henriëtte Bokslag, uitgever van Wellness Spots. Na jarenlang een eigen hond te hebben verzorgd heeft zij nu een Petbnb aan huis en past zij op locaties met dieren. “Sinds ik een Petbnb aan huis heb én op huizen en huisdieren pas, ontmoet ik zoveel mensen met honden. Ik hou er echt vrienden aan over en ontmoet meer mensen uit mijn omgeving. Daarnaast vind ik het zelf ook erg leuk om dingen te ondernemen met honden en paarden, zo schreef ik onder andere een artikel over leuke dingen doen met je hond en een artikel gericht op Wellness reizen & Paardrijden op reis“. 

Ontdek ook deze praktische tips voor écht bewust wandelen in de natuur

Verschil tussen dier-ondersteunende therapie met paarden en ezels

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ezels sterk afwijken van paarden in temperament en gedrag. Hun stoïcijnse, kalme natuur maakt hun zeer geschikt om te assisteren in therapie. Ze gaan daarin soms zelf over hun eigen grenzen heen blijkt uit Engels onderzoek. Helaas is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek dat beschrijft waarom therapie met ezels werkt en wat de neuropsychologische effecten zijn. Daar doe ik verder onderzoek naar“.

Ezels zijn bijzonder effectief, omdat ze erg aanhankelijk zijn naar de mens. De ezels waarmee gewerkt wordt zijn goed opgevoed, maar niet getraind zoals paarden en honden. Ze gaan niet op commando liggen of zitten en worden niet gelongeerd of bereden zoals paarden. Het spiegeleffect wat bij paarden vaak genoemd wordt is minder sterk bij ezels, zij reageren vooral op basis van hun temperament, rustig en stoïcijns. Dat verzwakt vaak de sterkste emoties bij de mens en leidt tot een zekere ontspanning”, aldus Brigitte Wijnen.

Dier-ondersteunende therapieën en interventies

Ga in de ezelmodus, ontdek de kracht van ezels 

Een ezel is een koppig beest, dat zou ik helemaal niet rustgevend vinden“, het is één van de reacties die wij wel eens hebben gehoord nadat wij op bezoek zijn geweest bij Brigitte Wijnen van Ezelstal Hans en Grietje in Limburg. Brigitte is zich jaren na haar studie Gezondheidswetenschappen gaan verdiepen in de kracht van ezels.

Na jarenlang een zorgboerderij met ezels te hebben geleid en veel volwassenen en kinderen te hebben opgevangen met diverse hulpvragen heeft zij besloten zich aan wetenschappelijk onderzoek te wijden. Zij is specialist in interventies met ezels en promovendus aan de Universiteit van Maastricht waarbij zij onderzoek doet naar de neuropsychologische effecten van Mindfulness met ezels. Zij doet onderzoek naar dopaminefluctuaties en hersenactiviteit tijdens interacties met de ezels.

De kracht van ezels ten opzichte van andere dieren zit in hun temperament en hun aanhankelijkheid naar de mens. Hun temperament is rustig en kalm, niet speels en/of nerveus. Dat maakt hun gedrag erg overzichtelijk en betrouwbaar. Tegelijkertijd zoeken ze contact met de mensen en worden graag aangehaald. De invloed van ezels in een meditatiesessie is wederom gebaseerd op hun aanhankelijkheid. Tijdens de diverse meditaties doen we oefeningen die de zintuigen stimuleren, zoals voelen, horen, zien, en ruiken. De ezels vinden vooral de aanraakmeditaties (voelen) erg prettig, omdat ook bij hen oxytocine wordt aangemaakt door het stimuleren van de huidreceptoren. Omdat ze erg aanhankelijk zijn, blijven ze gemakkelijk bij de mens staan tijdens de meditatie“, aldus Brigitte Wijnen.

Deze uitspraak van haar is ons altijd bijgebleven; “Wat je leuk vind, doe je graag en wil je vaker doen. Iets wat je vaak doet, ga je steeds beter kunnen en dat geeft zelfvertrouwen”. Ervaar het zelf, raak in de ezelmodus en voel wat mindfulness met ezels met je doet.

Wij bezochten Ezelstal Hans en Grietje en gingen wandelen met ezels in Limburg.

Ontspanning met dieren

Paardencoaching en mediation met paarden, een liefdevolle spiegel

Een mediation sessie met paarden en een paardencoaching traject, Henriëtte Bokslag, uitgever van Wellness Spots, heeft het allebei gedaan. Van jongs af aan groeide zij op tussen de paarden en ontdekte al snel de kracht van deze edele dieren. Niet zo gek dat zij dan ook voor een traject koos waarbij paarden centraal stonden.

Een goede kennis van Henriëtte, Tessa aan de Stegge heeft van het werken met paarden haar werk gemaakt. Zij organiseert paardencoaching, familieopstellingen met paarden en ceremonies met paarden. Tessa aan de Stegge van Paardenzacht zegt hierover: “Paarden zijn als kuddedieren enorm sensitief en weten mensen daardoor een liefdevolle spiegel te geven. Paarden helpen ons ook om te voelen, ze halen je uit je hoofd terug naar je lijf en hart. In een coaching of familieopstelling geven ze inzicht in wat we onbewust uitstralen én laten ons ervaren wie we werkelijk zijn als we onszelf zijn.

Hier kan je alles lezen over haar ervaringen met paardencoaching en mediation met paarden.

Voordelen ontspannen met dieren

Knuffel de buffel, bezoek De Stoerderij

Bezoek De Stoerderij, de waterbuffelboerderij van Arjan Swinkels in Son en Breugel. Tour de Stoer is een excursie die een paar keer per week wordt georganiseerd door De Stoerderij waarbij je de groep vrouwelijke waterbuffels gaat bewonderen. Naast de groepsexcursies worden er ook privé-tours georganiseerd en dat is precies wat je moet reserveren als je ‘knuffel de buffel’ wil ervaren. Arjan of Lieke neemt je mee het weiland in waar de waterbuffels wachten op een vriendelijke aai. Dichtbij de waterbuffels komen kan dus alleen als je een privétour organiseert, voor minimaal 2 personen en maximaal 4 personen.

Wij vroegen aan Arjan Swinkels hoe mensen reageren als ze bij de waterbuffels zijn en hoe de buffels er zelf op reageren? Arjan zegt hierover:

Jonge kinderen vinden de buffels vaak erg imposant. En terecht, want dat zijn ze ook. Ze zijn zwart en hebben grote hoorns, dus dat is best spannend. Volwassenen reageren vaak wat rustiger op de buffels, de meeste mensen durven ze te aaien, maar dat hangt ook een beetje van de persoon af. De ene waterbuffel wil écht graag geaaid worden, andere buffels lopen liever door of kijken van een afstand toe. Er loopt altijd een dekstier tussen de waterbuffelkudde, dus het is altijd een kwestie van opletten.


Buffels houden van rust en ruimte, dus als mensen wat luidruchtig zijn, dan vertrekken ze meestal weer. Ben je stil en geef je de buffel de ruimte dan is het mogelijk om ‘innig’ te worden met een aantal van de waterbuffels. We werken hier in en met de natuur en daar hoort ook een beest bij, zoals onze waterbuffels die natuurlijk gedrag vertonen. De dieren en de veiligheid van de bezoekers staat altijd voorop
“.

De onderstaande foto is gemaakt door Irene van Nunen, op de foto zie je haar man Rob Vonk de waterbuffel een aai geven. Voor ons laat deze foto precies zien wat wij bedoelen met, dat je door dieren ontspanning kan ervaren. De glimlach op het gezicht van Rob spreekt voor zich.

Hier kan je alles lezen over het bezoeken van De Stoerderij.

Leuke dingen doen met dieren

Hiken met husky’s op de Veluwe in Nederland + andere husky workshops

Hou jij van honden en in het bijzonder van husky’s? Reis dan naar de Veluwe! Hoe leuk is het om samen te gaan wandelen met een husky op de Veluwe? Leer het gedrag van deze mooie honden kennen terwijl je geniet van de natuur. Door te wandelen zal onder andere de productie van het stresshormonen cortisol verminderen wat zal leiden tot een gevoel van kalmte en ontspanning.

Wij vroegen Danny Bekker: “Waarom vinden husky’s het werken met mensen leuk en uitdagend en wat doet het met mensen om met husky’s op de Veluwe te wandelen”? Danny Bekker vertelt: “Husky’s staan bij aankomst van de gasten al te springen van ongeduld, onze husky’s zijn dol op mensen, aandacht en helemaal gek van knuffelen. Knuffelen met honden werkt stress verlagend en zorgt voor een rustgevend en gelukzalig gevoel. Zodra de tuigjes tevoorschijn komen is het tijd om aan het werk te gaan. Husky’s zijn sledehonden, het zit in het DNA van de dieren om mensen ‘over de Veluwe te trekken’. Voortgetrokken door de husky’s ervaar je een heerlijke manier van bewegen. Het plezier, in combinatie met de rust, de ruimte en de husky’s brengt mensen in een ontspanningsmodus”.

Uit persoonlijke ervaring kunnen wij zeggen dat dit klopt. Husky’s werken graag, zoeken uitdaging en willen iets te doen hebben. Daarnaast hebben husky’s ook veel beweging nodig. Zo zijn wij zelf al eens een ‘Dog Trekking met Husky’s’ in Thüringen Duitsland mogen beleven. Hier hebben wij ook meegeholpen met het trainen van de sledehonden voor een kar met wielen. En Lapland is natuurlijk de place to be voor het complete wintergevoel, een sledetocht met husky’s zou iedereen eens moeten beleven.

Dutch Husky Experience is het bedrijf dat outdoor activiteiten en workshops met husky’s op de Veluwe organiseert. Zo brengen zij de beroemde sledehonden en de opwindende energie van het noordpoolgebied wel héél dicht naar je toe. Het leuke is dat er veel verschillende mogelijkheden zijn voor activiteiten met husky’s. Van een wandeling met een husky op de Veluwe van een paar uur tot meerdaagse outdoor avonturen met husky’s. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit:

 1. Suppen met husky’s;
 2. High Tea met husky’s;
 3. Hike / wandelen met husky’s;
 4. Sledehonden tocht op de Veluwe;
 5. Into the wild met husky’s (2-daags arrangement).

Leuk om te weten is dat er binnenkort een nieuw programma wordt gelanceerd, een 3-daagse ‘Reload Experience’. Danny Bekker vertelt hierover: “Het snelle leven in de moderne prestatiemaatschappij maakt dat veel mensen vergeten zijn wat zinvol is in het leven. Weet jij nog wat echt belangrijk is? Wat jou oprecht gelukkig maakt? Tevens weerhouden belemmerende gedachten je ervan om echt te doen wat je hart je ingeeft. Je bent niet meer de regisseur van je eigen leven. Wij besloten een reload programma te ontwikkelen waarin wij onze expertise uit ons oude leven hebben gecombineerd met onze nieuwe way of life. Samen met onze husky’s gaan we jou op onze locatie midden in de Veluwse bossen inspireren en aan het werk zetten. De husky’s lopen als een rode draad door het programma. Door prikkels te minimaliseren, te ontspannen, te bewegen en goede voeding tot je te nemen, geef je je lichaam en geest tijd om te herladen en ruimte te creëren voor nieuwe ideeën en inzichten”.

Leuk! Geef iemand hiken met husky’s cadeau of beleef het zelf!
Je kan ook een Husky Dog Trekking in Thüringen in Duitsland beleven;
En een must voor honden liefhebbers, ga een keer op husky safari in Lapland

Ontspannen met dieren

Wandelen met husky's op de Veluwe

Mindfulness met alpaca’s of catfulness met katten

Ben jij into de mindfulness en wil je eens een sessie met dieren ervaren? Offline mindfulness met alpaca’s en met katten kan je ervaren onder leiding van Pascal in Sassenheim. Voor kattenliefhebbers organiseert hij speciaal “Catfulness workshops”. Wij hebben zelf alleen ervaring met mindfulness met alpaca’s in een stal, vanwege het weer, dus niet buiten in een weiland. Volgens Pascal is er weinig verschil tussen de twee workshops: “Het idee van beide workshops met dieren is hetzelfde. De ene persoon heeft van nature meer met katten en de ander wil graag in contact komen met alpaca’s”.

Hoewel wij het zeker kunnen aanraden om een paar uur door te brengen in een stal vol alpaca’s is een sessie van Offline Mindfulness absoluut geen ‘knuffelen met alpaca’s’ activiteit. Je hebt zeker kans dat een alpaca zich uit zichzelf naar je toe beweegt en je voor zijn of haar doen een knuffel geeft. Als de alpaca op zijn of haar gemak is dan zal die het ook zeker toelaten dat je hem kan aaien aan de zijkant van zijn lijf. Maar uiteindelijk kies je hiervoor omdat je een moment voor jezelf wilt tussen de alpaca’s en is een knuffel van ze mooi meegenomen.

Wij ervaarden offline mindfulness met alpaca’s Sassenheim;
Ook ontspannen, ga wandelen met alpaca’s of lama’s in het hoogste bergdorp van Liechtenstein, in Malbun.

Mindfulness met alpaca's

Voordelen ontspannen met dieren.

Ontspannen met katten

Varkens knuffelen op Landgoed de Peerdegaerdt

Ontmoet de drie roze diva’s Mary, Appa en Spikkel op Landgoed de Peerdegaerdt in Strijen. Je kan zelfs de bekendste knuffelvarkens van Nederland ontmoeten, Ginger en Knor. Hier gaat het niet om selfies, maar om #pigsies, waarbij het respect voor de dieren altijd bovenaan staat.

Knuffelen met varkens is een initiatief van Stichting Beleef de Peerdegaerdt, zij vangen onder andere dieren op uit nare omstandigheden. Tijdens de workshop leer je van alles over varkens en zal je ontdekken dat ze heel sociaal zijn en van aandacht houden.

♥ Ontdek meer over knuffelen met varkens op de website van de Peerdegaerdt;
♥ Dit moet je lezen, het verhaal van Dafne, de Stichting Familie Bofkont en Het Beloofde Varkensland.

‘Koemunniceren’, ervaar koeknuffelen

Tik ‘koeknuffelen’ in op Google en je zal vele locaties in Nederland ontdekken waar je kan gaan ‘koeknuffelen’. Een van de locaties waar je deze bijzondere ervaring kan ervaren is in Voorst, op de karakteristieke boerderij Noord Empe van Marien en Linda Boekesteijn. Er zijn natuurlijk nog véél meer locaties in Nederland waar je naar toe, tik het in op Google met een locatie, regio of provincie erbij en je ziet gelijk waar het bij jou in de buurt kan.

Bij aankomst trek je een overall en laarzen aan en dan stap je het weiland met koeien, of met regen de koeienstal, in. Tijdens de workshop koeknuffelen ga je leren ‘koemunniceren’. Ben je er al klaar voor?

Leuk! Geef iemand koe knuffelen cadeau in Voorst!
Neem contact op met de familie Boekesteijn voor koeknuffelen;
Nog een optie! Je kan ook knuffelen met een koe in Poppel, dat grenst aan Nederland!

Geitenyoga, beleef yoga tussen de geitjes in Amsterdamse Bos

Volgens Brenda Bood is geitenyoga een ontspannen, gezellige en grappige activiteit. Brenda biedt yoga tussen de geitjes aan op de geitenboerderij van haar tante en oom in het Amsterdamse bos. Ze heeft hier zowel nationaal als internationaal de media mee gehaald. Zou jij het ook wel eens willen ervaren?

Neem contact op met Brenda Bood voor geitenyoga.

Geitenyoga Amsterdam

Knuffelen met allerlei boerderijdieren in Uddel

Janny en Richard nodigen je uit voor een bezoek aan de knuffelboerderij in Uddel. Hier kan je knuffelen met allerlei boerderijdieren, van het aaien van koeien tot het op schoot hebben van een paar wollige konijnen tot een eend die op je rug springt. Met respect voor de dieren kan je ze aaien, voorbij zien vliegen of lopen, soms vasthouden en als het goed voelt een knuffel geven.

Bekijk hier de mogelijkheden op de knuffelboerderij in Uddel.

Ontspanning met dieren in het buitenland

Ook in het buitenland worden er diervriendelijke activiteiten aangeboden en dieren ingezet om het welzijn van mensen te verbeteren. Zo kan je naar Slovenië reizen om alles te ontdekken over Api-Wellebing en Api-Therapie.

In Noorwegen, Zweden en Finland kan je ‘knuffelen met husky’s’, in Duitsland kan je een ‘Dog Trekking met husky’s’ beleven en in Finland kan je wandelen met rendieren. Wandelen met alpaca’s en/of lama’s kan bijvoorbeeld in het hoogste bergdorp van Liechtenstein.

Ga wandelen met rendieren in Finland;
Je kan ook een Husky Dog Trekking in Thüringen in Duitsland beleven;
En een must voor honden liefhebbers, ga een keer op husky safari in Lapland;
Ook ontspannen, ga wandelen met alpaca’s of lama’s in het hoogste bergdorp van Liechtenstein, in Malbun.

Api-Wellbeing en Api-Therapie, het therapeutische geluid van bijen en voordelen van honing

De een schrikt bij het geluid van een bij, omdat men bang is geprikt te worden, een ander komt tot rust van het geluid van zoemende bijen. Dat honing gezond is om te eten dat weten de meeste mensen. Daarnaast zijn er ook veel beauty- en wellness producten verkrijgbaar waar honing in zit en kan je op steeds meer plekken een massage met honing ervaren.

Als je alles wilt weten over het gebruik en de heilzame effecten van bijenproducten die volledig natuurlijk zijn moet je naar Slovenië reizen in de periode van mei tot oktober. Dat is de tijd dat de bijen actief zijn. “In Slovenië kan je ontdekken waarom en wanneer het goed is voor je om honing, stuifmeel, bijenbrood, koninginnengelei te nemen, ontstress therapie in een bijenhuis te ervaren, in een honingbad te stappen, een ontgiftende honingmassage te voelen en/of tot rust te komen tijdens het schilderen van bijenkorven” vertelt Tanja Arih Korošec. Tanja is directeur van Aritours en Api-Routes en coördinator van Apimondia en Api-Tourism.

Met Api-Therapie en Api-Wellbeing worden behandelingen met bijenproducten bedoeld waarmee het mentale en fysieke welzijn kan worden verbeterd. Dat kan de orale inname van bijenproducten zijn, het ervaren van een honingmassage (in bijvoorbeeld een bijenhuis in Slovenië), inhalaties in een bijenkorf en/of geluids- en vibratietherapie in een bijenhuis zijn.

Bee hive air therapy”, “bijenkorfluchttherapie” is een van de wellness behandelingen die worden aangeboden. Dit betekent dat men een tijdje in een bijenhuis verblijft en zonder óf juist met behulp van een masker de geur ruikt en intensief de lucht, die vol zit met honing en stuifmeel, inademt.

Bekijk ook al deze wellness vakantie tips in Slovenië;
Bee our guest, ontdek al deze Api-Routes in Slovenië, samengesteld door Tanja Arih Korošec.

Api-Wellbeing - Massage met honing

Massage met honing - Bijentherapie

Api-Toerisme in Slovenië

Wat ons betreft is Api-Toerisme een uniek, innovatief, milieuvriendelijk, duurzaam en gezond concept dat een bijzondere welzijns- én reiservaring biedt. Het vergroot het bewustzijn over het belang van bijen voor de mensheid, te profiteren door de verbinding met de natuur, tradities te behouden, de kennis over het gebruik en de effecten van bijenproducten te ontdekken en met behulp van de kracht van bijen het welzijn van mensen te verbeteren en te revitaliseren.

Slovenië is het eerste en momenteel het enige land, (voor zover wij weten en wat Tanja Arih Korošec ons vertelde) dat certificering invoert voor aanbieders van Api-Toerisme, Api-Therapie en Api-Wellbeing. Het beoordeelt de specialisatie en focus van de activiteiten van verschillende aanbieders of ze voldoen aan de door hen gestelde criteria.

Een zijn met de natuur, authentieke reizen die het leven verrijken, cultuur en samenleving en de kracht van bijen. De mogelijkheden van bijenteelt en reizen zijn ze in Slovenië Api-Toerisme gaan noemen. Apimondia is de ‘International Federation of Beekeepers Associations’ en andere organisaties die werken in of met de Api-Cultuur sinds 1895.

In eerste instantie staat natuurlijk de bijenteelttraditie centraal, zo is onder andere het doel om mensen de gelegenheid te geven het bewustzijn te vergroten over het belang van bijen voor de mensheid. Daarnaast zetten zij zich in om de kennis over het gebruik en de effecten van bijenproducten te verrijken en met Api-Therapie en Api-Wellbeing het welzijn van mensen te verbeteren.

Voor een op maat gemaakt bijentherapie programma kan je contact opnemen met Tanja Arih Korošec van Aritours. Een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen op maat met de nadruk op bijen, natuur en welzijn dat reizigers een authentieke ervaring in Slovenië en in het buitenland biedt. Zij ontwikkelt sinds 2007 Api-Routes in samenwerking met de Sloveense Imkersvereniging imkertoerisme, ook wel bijenteelttoerisme genoemd. Api-Routes programma’s kunnen op maat worden gemaakt voor individuen en/of groepen.

Tanja Arih Korošec is de coördinator van de Sloveense samenwerking (werkgroep) van Apimondia en Apitourism. Zij promoot de bijenteelt als schakel tussen gezondheids- en welzijnsambassadeurs en mensen die streven naar een gezonde levensstijl in termen van gezond eten, genezen en een levensfilosofie gebaseerd op respect voor de natuur en in overeenstemming met de natuurwetten.

Zij moedigt imkers, Api-Therapeuten en toeristische aanbieders aan om een ​​actieve rol te spelen bij het voorstellen en implementeren van bijenteeltinitiatieven en om een ​​internationaal certificeringssysteem op het gebied van de bijenteelt te creëren, waardoor normen in de sector worden vastgesteld. Een van haar concepten is de ApiRoutes reisorganisatie.

Ontdek hier nog meer over Api-Toerisme;
Leuk om te zien! Bekijk hier de reportage van de BBC;
Mocht je hier meer over willen weten dan kan je contact met ons opnemen via het contactformulier.

Apitoerisme in Slovenië

Wandelen met rendieren in Fins Lapland

Wandelen met rendieren? Dat doe je natuurlijk in Lapland! Ik doorkruiste het mooie Riisitunturi National Park in Fins Lapland samen met twee rendieren en een groep hikers.

Dus als je mij vraagt; ‘wat te doen in Lapland‘? Dan zeg ik, ga wandelen met rendieren in Riisitunturi National Park. Dit Nationale Park ligt in Koillismaa, in het zuiden van Fins Lapland nabij Posio. Dit Nationale Park is vooral beroemd vanwege de bijzondere bomen die kilo’s sneeuw op hun takken hebben rusten in de wintermaanden. ‘Tykky’ is het Finse woord voor de ophoping van sneeuw en vorst op de bomen. Google het maar eens om te zien hoe dat eruit ziet in de winter.

Ga wandelen met rendieren in Finland;
Ook ontspannen, ga wandelen met alpaca’s of lama’s in het hoogste bergdorp van Liechtenstein, in Malbun.

wandelen met rendieren

Ontdek de wellness huisjes waar honden welkom zijn

Heb jij thuis een trouwe viervoeter die maar al te graag mee wil op wellness vakantie? Geen zorgen! Neem je hond mee op vakantie naar een wellness vakantiehuisje waar honden ook zijn toegestaan. Wij hebben zoveel tips, bekijk ons complete artikel met een selectie van ideeën waar je uit kan kiezen.

 Bekijk al deze wellness huisjes waar een hond ook welkom is;
Inspirerend! Ontdek ook al deze tips voor leuke dingen doen met honden.

↓ Foto 1: De Bosbungalow Loft voor 6 personen op Vakantiepark Westerbergen in Drenthe;
↓ Foto 2: Wellness vakantiehuisjes op Vakantiepark Berkenrhode op de Veluwe.

Wellness bungalow met Jacuzzi buiten Drenthe

Verwenmoment voor huisdieren tips

Belangrijk! Het welzijn van dieren heeft hoogste prioriteit

Wij vinden het belangrijk dat als je iets met dieren gaat ondernemen, je altijd het welzijn van de dieren als prioriteit voor ogen houdt. Dieren zijn dieren en het kan voorkomen dat de dieren helemaal geen zin hebben in aandacht, in geaaid worden of in knuffelen. Respecteer dat!

 1. Benader dieren altijd respectvol en op een rustige manier;
  *Laat dieren eerst aan je hand ruiken bijvoorbeeld.
 2. Laat kinderen niet alleen met dieren, zorg dat er altijd iemand bij is;
 3. Dieren laten zich niet dwingen, dieren komen vaak vanzelf naar iemand toe, wees geduldig.
Ontspanning met dieren

Méér tips voor ontspanning met dieren op een rij

Op de redactie van Wellness Spots zijn wij allemaal dierenliefhebbers! De een gaat graag paardrijden en is dol op honden, de ander is een echt kattenmens en wij houden er allemaal van om tijdens onze reizen iets te ondernemen in combinatie met dieren.

Van het spotten van vogels op reis wordt je al zen, het geluid van krekels maakt ons rustig, een loeiende koe brengt ons naar het hier en nu, van een hinnikend paard worden wij blij en door te wandelen met dieren geef je je over aan de snelheid van het dier, oftewel vertraging. Een paar tips voor ontspanning op reis met dieren in Nederland, Europa en wereldwijd.

 1. Offline mindfulness met alpaca’s;
 2. Leuk! Wandelen met ezels in Limburg;
 3. Ga wandelen met rendieren in Finland;
 4. Paardencoaching en mediation met paarden;
 5. Ontdek al deze leuke dingen die je kan doen met je hond;
 6. Bekijk al deze wellness huisjes waar een hond ook welkom is;
 7. Lachen en ontspannen is gezond, bestel deze dieren sheet maskers online.
Persoonlijke coaching met paarden in Elspeet, Gelderland

Ken jij nog meer inspirerende tips voor ontspanning met dieren?

*Bron 1: waarom wij van honden houden en zij van ons.
**Copyright foto’s paarden in weiland: 2021 By Hanna Sophia Bakels.
***Copyright foto geitenyoga: Metropolitan: Nick van Tiem.
****In dit artikel staan zogenoemde affiliatie linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de accommodatie dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons