Persoonlijke coaching met paarden in Elspeet, Gelderland

Persoonlijke coaching met paarden in Elspeet, Veluwe – Gelderland

Een midweek coaching met paarden  op de Veluwe en op dezelfde plek overnachten in een ‘Tiny House’. Intensief werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling met een persoonlijke coach in een andere omgeving heeft mij zo enorm goed gedaan.

Persoonlijke coaching, een midweek je persoonlijke coach

Op basis van de ‘struggles in het leven’, waar ik tegen aan loop, koos ik voor een midweek coaching met paarden op de Veluwe. Als jullie mij gevolgd hebben dan heb je vast mijn eerdere artikelen gelezen waarin ik eerst ‘The Story of my life’  uiteengezet heb en waarom ik vond dat het tijd was voor een persoonlijk coaching traject. Daarna volgde een artikel ‘Back on track met behulp van een persoonlijke coach’.  Heb je ze nog niet gelezen? Hieronder kan je ze teruglezen.

 1. Story of my life! Tijd voor een persoonlijk coaching traject
 2. Back on track met behulp van een persoonlijke coach

Inmiddels ben ik een week terug van een midweek coaching met paarden op de Veluwe en merk ik goed wat het met mij gebracht heeft. De persoonlijke coaching heeft er in mijn geval voor gezorgd dat een aantal inzichten die ik reeds had opgedaan bevestigd werden. Daarnaast heeft het mij nieuwe inzichten gegeven en impulsen waar ik nu verder aan kan werken. Maar bovenal heeft het mij rust gebracht. Rust in mijn lijf, rust in mijn hoofd en aandacht voor mijzelf.

Een midweek coaching met paarden op de Veluwe kan ik je zeker aanraden als je onder anderen vastloopt door gebeurtenissen in je omgeving. Als je weg bent uit jouw eigen  omgeving ben je beter in staat om beter te ‘helikopteren’. Daarbij is de vrijheid en openheid van de natuur  uitstekend voor je algehele gemoedstoestand.  Ik verbleef een midweek in Elspeet, Gelderland. Een heerlijke omgeving midden in de natuur en, wat ik super gezellig vond,  veel dieren om mij heen.

Onthoud altijd één ding; ‘je problemen worden niet opgelost, maar je wordt je er bewust van en dit kan helpen om je problemen op te lossen’. Mijn problemen waarin ik vastloop hebben allemaal te maken met gebeurtenissen waar ik niet voor heb gekozen maar waar ik mee moet dealen. Jarenlang heb ik ze willen oplossen en die ‘hoop op’ heeft mij kracht gegeven en mij sterk gemaakt. Ik had mijzelf verteld dat ik pas gelukkig kon zijn als dingen waren opgelost. Nu kom ik erachter dat hoop niets is, wat heb je aan hoop? Ik heb tijdens de paardentherapie zoveel geleerd over mijzelf, dat ik dit graag met jou deel om je te inspireren en uiteraard ook als een stukje verwerking voor mijzelf.

*Meer info? Neem contact op met Marijke van De Mailcoach.
**Ontdek ook deze wellness herfstarrangementen op de Veluwe

Persoonlijke coaching

Je psyche in met therapie met paarden in Elspeet, Gelderland

Ik denk wel eens dat het soms gemakkelijker zou zijn als je ergens in zou geloven (een geloof hebt), dan kan je daaruit steun en kracht putten. Opmerkingen als; ‘alles heeft/gebeurd met een reden’, vind ik persoonlijk grote onzin en veel te kort door de bocht. Maar het is zo fijn om daar met iemand over te praten. Mensen zijn vol goede wil, maar vaak is het onvermogen waarom dingen niet worden aangepakt. Dat is iets waar ik een hekel aan heb, oftewel dat is mijn allergie ten opzichte van mijn kernkwaliteiten.

Die kernkwaliteiten komen vaker terug in dit artikel. Het kernkwadrant is bedacht door Daniel Ofman. Oprichter van Core Quality International, een organisatieontwikkelingsbureau dat zich bezig houdt met zaken die de kern raken. Het toont je sterke en zwakke ontwikkelingspunten. Iedereen heeft kernkwaliteiten. Als je te ver doorschiet in een goede eigenschap kan het een valkuil (zwakte) worden.

De uitdaging is je ontwikkelingspunt en die is idealiter gezien in balans met je kernkwaliteit. Jouw irritatie bij anderen (je allergie) is gelijk aan de valkuil van je ontwikkelingspunt. Het is even een ietwat theoretische stof maar als je erover nadenkt is het een heel goed hulpmiddel om je eigen gedrag te analyseren. Deze gedragsanalyse is heel goed te realiseren met behulp van de paarden die jou spiegelen.

Coaching met paarden op de Veluwe

Coaching met paarden op de Veluwe

Af en toe vind ik mijzelf een vat vol tegenstrijdigheden. Toch is dit ook weer iets wat ik juist zo leuk vind aan mijzelf. Ik vind het heerlijk om zo dicht aan het strand en vlakbij de stad te wonen. Hier gaat alles 24/7 door. Maar ik heb ook lange tijd in Drenthe en Flevoland gewoond. Nu vond ik het wel weer heel fijn om weer een paar dagen midden in de natuur te verblijven en dagelijks bezig te zijn met dieren.

Grazende paarden in het weiland naast mijn Tiny House. Berner Sennen honden waarmee ik uren kon wandelen op de Veluwe en heerlijk kon ravotten in de tuin. Opgeschrikt worden door de tokkende kippen als ik in het gras lag te genieten van alles om mij heen en een kat met zulke, mooie, hypnotiserende ogen dat ik er in weg smolt…

Alle paarden die bij De Mailcoach, het bedrijf van paardencoach Marijke, staan zijn beleerd voor zowel onder het zadel als ingespannen voor de wagen. Omdat Marijke de paarden door en door kent zet zij de paarden ook in als spiegel tijdens coaching met paarden sessies.

Coaching met paarden op de Veluwe

Paardencoaching, hoe werkt dat?

Paarden zijn hoog sensitieve dieren. Als paardenmeisje heb ik dit al op jonge leeftijd ontdekt en daarnaast heb ik al een keer een mediation met paarden mogen ervaren. Paarden communiceren met hun gedrag, houding en uitstraling. Zij leven van nature in een kudde en hebben hierin ieder hun eigen rol. Eigenlijk goed te vergelijken met mensen dus.

Paarden zijn in staat je gedrag te spiegelen en de aanwezige coach zal het gedrag van jou en het paard direct analyseren om concrete vragen aan je voor te leggen. Die vragen zetten je aan tot denken en vooral voelen. Paarden leven in het ‘hier en nu’ en dit kan helpen om duidelijk te krijgen wat er speelt, wat belemmerend of juist ondersteunend kan zijn voor het leerproces.

Spiegelen met paarden

Ook als je helemaal niets met paarden hebt kan ik het je toch echt aanraden om het eens te proberen. Sta open voor nieuwe ,geweldige, ervaringen, stap uit je eigen comfort zone. Ik ben van mening dat je overal iets van kan leren en misschien juist van die dingen waar je het niet van zal verwachten. Blijkbaar zat ik hier goed en was mijn vader het hier ook mee eens. Sinds zijn overlijden heb ik iets met gele vlinders. Ik zal er niet verder over uitweiden maar tijdens het tweede gesprek in de tuin bij Marijke vloog er ineens een gele vlinder voorbij, dit gaf mij zo’n fijn en vertrouwd gevoel!

Tijdens coaching met paarden op de Veluwe leer je meer over je kernkwaliteiten. Je maakt ze concreet en aan de hand daarvan ontdek je ook je uitdagingen, valkuilen en allergieën. Allergieën in de zin van, waar kan jij slecht tegen. In de gesprekken die ontstaan naar aanleiding van je gekozen kaarten kun je metaforen gebruiken op basis van het gedrag van paarden. Wat is jouw plaats in de ‘kudde’ en is dat ook de plaats die jij wilt innemen? Op de foto zie je de kaarten van de paarden-psyché die ik heb gekozen.

Midweek coaching met paarden in Elspeet (Gelderland), wat ga je doen?

Tijdens een midweek coaching heb je op de eerste dag een intake gesprek en kan je je Tiny House inrichten voor de verblijfsperiode. Op de tweede en derde dag is er tijd om je gedachten en gevoelens te bespreken en ga je daadwerkelijk aan het werk met jezelf en, uiteraard, met de hulp van de paarden.

Op de een-na-laatste dag is er tijd voor een bezielingsspel. De midweek coaching met paarden op de Veluwe wordt afgesloten met een wandeling op de Veluwe en een eindgesprek. In de tussenliggende tijd kan je zelf doen en laten wat je wilt. Eerlijk is eerlijk, ik had mijn dagen eigenlijk al helemaal vol gepland. Aangezien ik in Elspeet zou verblijven, had ik, op voorhand, met alle vrienden afgesproken die daar in de buurt wonen. Op dag 1 kwam ik daar al snel van terug. Ik heb alle afspraken afgezegd. Dit was mijn week! Een week waarin ik tot rust wilde komen en wilde werken aan mijzelf en dat werkt dus niet in combinatie met allerlei afspraken die afleiden en onrust in je hoofd brengen.

In de vrije tijd die ik had ben ik gaan wandelen in de omgeving. Ik heb genoten van de dieren om mij heen en ik heb veel gelezen. Het ‘Handboek voor Talent’ was een goede impuls om tot mijn innerlijke kern te komen. Het boek ‘wegwijs met paarden’ spiegelde mijn kernkwaliteiten, uitdagingen en valkuilen. Ik kan mijzelf goed herkennen in het gedrag van paarden en de karaktereigenschappen die zij hebben. Het lezen daarover met herkenbare voorbeelden maakt mijn eigen gedrag en wie ik ben duidelijker.

Midweek coaching met paarden in Elspeet

Coachen met paarden, dat doet Marijke van de Mailcoach

Wat, wie, waar en hoe is De Mailcoach? Tja, het verhaal achter De Mailcoach is bijzonder en éigenlijk moet je dat  van Marijke zelf horen. Een tipje van de sluier, vertaal het maar eens en bedenk dan wat het zou kunnen betekenen…

Marijke is De MailCoach enkele jaren geleden gestart. Vroeger vervulde zij diverse leidinggevende functies bij de meest bekende werkgevers van Nederland. Na een aantal jaar merkte zij dat ze toe was aan wat anders en omdat zij ,helaas ook zelf,  de ervaring heeft gehad van een burn-out, komt in De Mailcoach alles terug waar zij voor staat. Werken aan je herstel, je ontwikkeling, je eigen pad volgen en doen waar jij je goed bij voelt. Marijke is een open iemand, die nooit zal veroordelen maar wel heel direct is, dit alles om iets in je los te maken. Ik voelde mij direct bij haar op mijn gemak en dat heeft zeker bijgedragen aan de coaching met paarden op de Veluwe.

Coachen met paarden

Wat heb ik ervaren tijdens deze paarden therapie?

Iedereen heeft een dubbelleven. Je bent plus en min en dat is helemaal niet erg zolang je dit zelf maar accepteert. Ik bedacht; ‘wat nou als ik eens zou glimlachen als mijn innerlijke draken de kop op steken en ik lach om mijn eigen kreukels’? Zou dat niet veel minder belemmerend zijn? Ik moet trots zijn op mijn eigen talenten en daarop focussen.

Tijdens de paarden coaching werd al snel duidelijk dat ik nog steeds te veel focus heb op het negatieve. Terwijl ik mijn focus moet hebben op wat het beste werkt voor mij. En zoals ik zelf ben, zo ben ik ook geneigd om anderen te zien en dat zorgt bij mij vaak voor teleurstellingen waarvan ik dan weer van slag raak.

Het is een mooie eigenschap dat ik veel aan anderen geef maar ik moet wel goed voor mijzelf zorgen en denken aan wat belangrijk is voor mij. De vraag; ‘wie vind jij belangrijker, jezelf of een ander’? maakte mij stil, emotioneel en sloeg in als een bom. Het gaat allemaal om balans in het leven. Ik was zo moe na deze eerste sessie dat ik mijzelf heb genesteld op een handdoek in het weiland en als een blok in slaap ben gevallen.

Paardencoaching

Wie vind jij belangrijker, jezelf of een ander?

Toen ik wakker werd heb ik uren gestaard naar de grazende paarden en ben ik daarna even gaan spelen met de honden. Kinderlijk genieten maar zo fijn. Dat is wat ik zo nu en dan nodig heb en waar ik naar op zoek moet gaan. De essentie is dat je af en toe tijd vrij moet maken om te genieten van je passie, dat je je vrij kan voelen en even volop geniet van het gevoel in de zevende hemel te zijn.

Jarenlang heb ik in de overlevingsmodus gestaan, om dat weer af te leren kost tijd. Ik moet uit een patroon stappen dat ik al zo’n 15 jaar lang gewend ben en dat is een tijdrovend proces.Toch ben ik trots op mijzelf dat ik het niet vermijd en verdoof maar dat ik er doorheen ga. Want alles wat opkomt, gaat ook weer voorbij en in die tussenliggende periode moet ik goed voor mijzelf zorgen.

Paarden spiegelen gedrag

Ik ben mij goed bewust geworden van mijn gedrag, mijn reactie op bepaalde gebeurtenissen en het gedrag van anderen. Nu stap ik regelmatig even in mijn denkbeeldige helikopter, vlieg in gedachten eens over het schouwspel heen en kijk ernaar alsof ik naar een film kijk. Je zou het ook eens moeten proberen, wat een inzichten geeft dit! Ik merk dat ik het heel fijn vind dat ik mijzelf steeds beter leer kennen omdat ik de kern ben en de enige ben die aan mijzelf zal denken. ‘Leef met je hart, lijdt met je hart en deel met heel je hart‘. Ik vind dat zo’n mooie tekst.

Wie ik ben? Ik ben een  lief, zacht persoon.  Ook kan ik heel druk zijn en beschik ik over een sterke eigen wil. Ik ben gevoelig en kwetsbaar, desondanks heb de moed en kracht om het allerbeste voor mijzelf te willen. Ik vind dat er buiten je comfort zone zo enorm veel leuks te beleven valt en ik duik daarom dan ook regelmatig in nieuwe avonturen. Ik wil geen deel zijn van andermans verhaal. Ik wil van mijn eigen leven een mooi verhaal maken. Zodat ik die verhalen met jou kan delen.

Paarden spiegelen gedrag

Hobbels, bobbels en kreukels…

Dat je niet altijd controle hebt over wat er gaat gebeuren, weet ik alles van. Ondanks dat weet ik wel dat ik er nu nog steeds sta, rechtop, schouders recht en borst vooruit! Met een open blik naar de wereld. Ik geniet van de fijne momenten. Hobbels, bobbels en kreukels, ik neem ze allemaal en strijk ze glad. Ik werk aan mijn geduld en ik ben trots dat mijn kracht ervoor zorgt dat ik elke keer weer op sta.

Het vertrouwen vast blijven houden vind ik moeilijk, geduld hebben vind ik super lastig en wantrouwen (in de zin van de goede wil van mensen maar toch het onvermogen van ze) is iets wat ik moet leren om los te laten.

Ik volg heel duidelijk mijn eigen pad, toch sta ik soms , door een gebeurtenis, net iets te lang op een zijspoor. Of een tussenstation moet ik eigenlijk zeggen, want in plaats van een spoor te volgen, heb ik meestal het gevoel alsof ik in de Hogesnelheidslijn zit die maar door dendert. Links en rechts stappen mensen in. Sommige blijven zitten tot het eindstation en een aantal stappen onderweg weer uit. Dat is prima, de tijd dat ze meereizen was/is fijn en soms is het ook goed om weer los te laten. Duidelijk is wel dat ik anderen nodig heb, het liefst een rots in de branding die blijft zitten en meegaat met alles.

Paardentherapie, wie ben jij in de kudde?

Ik heb geleerd dat ik onbreekbaar ben. Maar dat de scheurtjes geen teken van zwakte zijn maar dat ik te lang heb geprobeerd van alles te lijmen. Nu ik echt een paar dagen heb stil gestaan merk ik dat er vooruitgang zit in mijn proces. Ik heb mij even laten leiden om weer op het juiste pad te komen.

Loslaten is niet het einde maar het begin van iets nieuws. Maar er zit wel een duidelijk verschil in of jezelf de keuze maakt om los te laten of dat je geconfronteerd wordt met iets dat je overkomt. Alles heeft twee kanten en daar liep ik op een gegeven moment in vast. Want hoe ga je daarmee om als je het van beide kanten uit kan redeneren? Ik had hulp nodig om dat in te zien. En ik had hulp nodig om in te zien dat het heel meelevend is van mij om dingen van mensen te begrijpen maar dat een aantal van die zaken echt ‘not done’ zijn.

Het is een ongoing proces maar alles wat ik nu heb geleerd en hier heb geschreven helpt mij. En ik hoop dat het voor jou een inspiratiebron kan zijn. Zeg wat je voelt, neem iemand in vertrouwen, soms hebben anderen namelijk niet in de gaten hoe het voor jou voelt.

Over het algemeen vind ik het fijn om te weten waar ik aan toe ben. Dat geeft mij rust en daardoor kan ik de controle loslaten. Maar dat geldt lang niet voor alles, met de juiste personen om mij heen vind ik het juist heerlijk om niet te weten waar ik aan toe ben. Alle uitdagingen aangrijpen, zodat ik voluit kan leven.

Bepaalde omstandigheden kan je zelf creëren en daarbij moet mijn denken en gevoel in balans zijn. Ik heb van die momenten dat ik niet meer weet wat ik voel en daar ga ik dan over denken. Als ik goed voor mijzelf zorg en mijn eigen kwaliteiten en kreukels accepteer, raak je minder snel in onbalans. Ik weet nu eindelijk wat ik moet gaan doen om die omstandigheden te creëren en de bevestiging van een persoonlijke coach dat ik op de goede weg ben helpt daar zeer zeker bij.

Paardentherapie

Niet denken, maar doen!

Niet denken, maar doen! Je verstand is belangrijk maar soms is je gevoel nog belangrijker bij het inrichten van je leven. Ik ben wel eens jaloers op mensen die alles plannen in het leven. Maar nu bekijk ik het van mijn kant. Ik heb al ervaren dat je niet alles kan plannen en daar moeten anderen nog achter komen of het blijft ze bespaard.  Ik ga graag om met een verscheidenheid aan mensen omdat ik ervan kan leren, het een uitdaging is en iedereen iets anders kan bieden.

Ik wil niet meer vechten tegen mijn gedachten en ik begrijp mijn gedrag steeds beter. Ik heb tijdens deze midweek eigenlijk heel veel lol met mijzelf gehad en genoten. Dat pakt niemand mij meer af!

Slapen in het Tiny House op de Veluwe

Het Tiny House waar je deze midweek verblijft staat op zo’n fantastische plek. Achter het huis van de Mailcoach staat een klein houten huisje dat geheel duurzaam is gebouwd door de man van Marijke. In het dagelijks leven is hij leraar maar in zijn vrije tijd steekt hij graag  zijn handen uit zijn  mouwen en deinst niet terug voor een uitdaging. Binnen een jaar stond het Tiny House ermet het geweldige uitzicht over de weilanden. Een fijne en rustgevende plek die zeker bijdraagt aan je ervaringen.

Slapen in het Tiny House op de Veluwe

Wat kost een midweek paardencoaching op de Veluwe

Bij de midweek paardencoaching op de Veluwe kom je op maandagmiddag aan en vertrek je op vrijdagmiddag. Op alle dagen gaat Marijke persoonlijk met je aan de slag. Variërend van gesprekken tot coaching met de paarden. Ook het uitzoeken van je kwaliteiten en valkuilen komen aan bod.  Dan nog het spelen van een bezielingsspel en niet te vergeten; wandelen met de hond(en). Gemiddeld genomen neemt Marijke elke dag twee uur de tijd voor je. Dit is deels afhankelijk van hoe intensief de sessie is en hoe het verloopt.

Marijke zorgt ervoor dat de paardencoaching echt is afgestemd op jouw persoonlijke wensen en behoeften. Dit alles uiteraard binnen het kader waarin zij werkt. Ik adviseer je om contact op te nemen met Marijke en te vragen naar de mogelijkheden en kosten voor paardencoaching Gelderland op de Veluwe.

Wat te doen in Elspeet en omgeving

Wil je naast de paardencoaching  iets gaan doen tijdens je verblijf in het Tiny House?  Denk dan eens aan de onderstaande mogelijkheden:

Wat te doen in Elspeet en omgeving

Ik sluit af met deze wijze woorden van Nelson Mandela:

Loslaten betekent niet in het middelpunt staan en alles beheersen, maar anderen toestaan hun eigen weg te gaan.

Loslaten betekent niet treiteren, schelden en ruzie maken, maar zoeken naar eigen tekortkomingen en die verbeteren.

Loslaten betekent niet alles naar eigen hand zetten, maar elke dag nemen zoals hij komt.

Loslaten is niet spijt hebben van het verleden, maar erdoor groeien en leven in het hier en nu.

Loslaten betekent niet oordelen, maar de ander toestaan mens te zijn.

Loslaten betekent niet ontkennen maar accepteren.

Loslaten betekent niet zorgen voor, maar geven om.

Loslaten betekent minder vrezen en meer beminnen.

Zou jij ook wel eens een midweek paardencoaching op de Veluwe willen ervaren?

Van:

dit bericht delen:

2 reacties op “Persoonlijke coaching met paarden in Elspeet, Veluwe – Gelderland”

 1. Noor Tanger avatar
  Noor Tanger

  Goeiendag marijke,
  Graag wil ik wat meer info over de mogelijkheden en kosten voor paardencoaching bij jullie.

  M vr gr

  N.
  Weesp

  1. Redactie Wellness Spots avatar
   Redactie Wellness Spots

   Beste Noor,

   Leuk dat je interesse hebt in coaching met paarden.
   Ik heb je bericht doorgestuurd naar Marijke. Je kan haar ook zelf benaderen via:
   http://www.demailcoach.nl/marijke@demailcoach.nl.

   Ik wens je een mooie ervaring toe!

   Enthousiaste groeten,
   Henriëtte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons