Rolstoelvriendelijke sauna’s België

Overzicht van alle rolstoelvriendelijke sauna’s België

Wellnesscentrum Nederland heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van sauna’s in België voor mensen die in een rolstoel zitten en kwam daarbij tot een compleet overzicht rolstoelvriendelijke sauna’s België.

De meeste rolstoelgebruikers hebben meer aanpassingen nodig en het blijkt een uitdaging te zijn als mindervalide mensen willen genieten van een ontspannen dagje uit.  Zorgeloos genieten is er bijna niet bij want om optimaal te kunnen ontspannen moeten er eerst de nodige aanpassingen aanwezig zijn in de sauna en dan nog is het een uitdaging.

Ontspannen in sauna? Topsport voor rolstoelgebruikers

Iedere rolstoelgebruiker wil natuurlijk net als ieder ander een dag zorgeloos kunnen ontspannen in de sauna. Echt zorgeloos ontspannen kan pas wanneer de sauna en de saunafaciliteiten goed begaanbaar zijn. De deur van de sauna moet breed genoeg zijn voor een rolstoel, de tijdsmeter moet op een bepaalde hoogte hangen, er moet een lift zijn naar het zwembad en het gehele wellnesscentrum moet drempel vrij zijn. Helaas blijkt uit het onderzoek dat ontspannen in een sauna voor sommigen mindervaliden topsport blijkt.

TIP: Wij raden aan om altijd zelf een persoonlijke begeleider mee te nemen. Daarnaast raden wij je aan om vóór aankomst contact op te nemen met de locatie om enerzijds door te geven dat je graag gebruik wenst te maken van de minder valide wellness faciliteiten. Op deze manier kan je ook gelijk verifiëren of alles naar behoren werkt. 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.

rolstoelvriendelijke sauna’s België

Rolstoelvriendelijke sauna’s België, het complete overzicht

Uit het onderzoek is gebleken dat meer dan 60% van de sauna’s in België niet of beperkt rolstoelvriendelijk zijn. Slechts 37% van de sauna’s is wel toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Deze sauna’s beschikken over aanpassingen die het gemakkelijker maken voor bezoekers om gebruik te maken van de sauna’s en de overige wellness faciliteiten zoals een lift, oprijdbaan in het zwembad en mindervalide toiletten. Enkele sauna’s in België die goed toegankelijk zijn voor mensen in de rolstoel zijn Thermen Mineraal, Thermen Spa en Aqua Heaven Brussel. Van de overige 19 sauna’s zijn er 9 beperkt toegankelijk en zijn er maar liefst 10 sauna’s niet toegankelijk.

Bij de sauna’s die beperkt toegankelijk zijn, zijn er slechts een aantal faciliteiten om gebruik van te maken of is het erg moeilijk om gebruik te maken van de spa faciliteiten. Zo beschikt Saunate in Nazareth bijvoorbeeld over enkele treden en trappen en zijn er geen aangepaste toiletten. Met een aantal obstakels is er wel gebruik te maken van de faciliteiten, maar dit vereist enige inspanning. Tot slot wordt een bezoek aan de overige 10 sauna’s afgeraden gezien deze over dusdanig veel hindernissen beschikken, zoals veel trappen, geen lift, geen aangepaste toiletten of te smalle deuren.

Naar aanleiding van het onderzoek van Wellnesscentrum Nederland publiceren wij het onderstaande overzicht met rolstoelvriendelijke en beperkt rolstoelvriendelijke sauna’s. Wij raden aan of altijd even de betreffende sauna te bellen zodat je zeker weet wat de huidige rolstoel toegankelijkheid is. Je kan het zo gek niet bedenken maar er zijn ook nog sauna’s die de regel hanteren dat er maar één rolstoelgebruiker per dag mag genieten van een sauna-dag in verband met de faciliteit mogelijkheden. Je zal maar met een aantal mindervalide naar de sauna willen en het kan niet.

Aqua Heaven Brussel (Vilvoorde)

Aqua Heaven Brussel in Vilvoorde is relatief makkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. U kunt hier gebruik maken van het zwembad, de sauna en de jacuzzi. Verder is het mogelijk om gebruik te maken van de hamam behandelingen.

Sauna Espace (Kalmthout)

Alle saunafaciliteiten bevinden zich gelijkvloers, waardoor alles toegankelijk is met de rolstoel. Enkel de cafetaria is te vinden op de eerste verdieping die niet te bereiken is met de rolstoel. Wel kan er eten en drinken uit de cafetaria naar beneden worden gebracht. Buiten op het terras zijn ook tafels en stoelen te vinden.

Sauna Gidwi (Grobbendonk)

Sauna Gidwi in Grobbendonk is voor het grootste gedeelte toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het verwarmde binnenbad en het koude buitenbad zijn toegankelijk met de rolstoel. Verder kunnen bezoekers in de rolstoel de grote kelo sauna, de droge sauna en de panorama sauna betreden. Daarnaast is er een invalidentoilet en is er beneden een kleine omkleedruimte. Er zijn alleen drie treden om bij de jacuzzi, het Turks stoombad of de infraroodsauna te komen.

Souks en Sauna (Meerbeke)

Alle faciliteiten zijn te bereiken met de rolstoel. Het is echter wel de vraag of de rolstoel de sauna’s in past. Dit is afhankelijk van de afmetingen van de rolstoel en in hoeverre het metaal tegen hitte kan. Onder begeleiding kan iemand wel plaatsnemen op de banken in de sauna. Er zijn al meerdere saunagasten in de rolstoel geweest die tevreden waren over hun bezoek bij Souks en Sauna in Meerbeke.

Sauna de Dijk (Dendermonde)

Bij de bouw van het complex is niet altijd rekening gehouden met rolstoelgebruikers. Echter doen ze bij Sauna de Dijk hun best om het mogelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De kleedkamer en één sauna zijn niet toegankelijk. Omkleden kan in het saunagedeelte en het personeel helpt om spullen in de locker te stoppen. Ook helpt het personeel u graag bij enkele treden bij het binnenkomen van het gebouw. Het gebruik van alle faciliteiten is afhankelijk van de mate waarin de rolstoel tegen water, hitte etc. kan.

Wat zijn jouw ervaringen met niet of beperkte rolstoelvriendelijke sauna’s?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

dit bericht delen:

6 reacties op “Overzicht van alle rolstoelvriendelijke sauna’s België”

 1. Kris avatar
  Kris

  Beste,

  Ik ben bezig met het opstarten van 2 wellness units waarvan ik 1 voor rolstoelgebruikers zou willen inrichten.
  Echter vind ik nauwelijks informatie over wat dat nu concreet inhoudt. Ik begrijp dat deuren 90 cm breed moeten zijn en dat ik een rolstoellift moet voorzien voor jacuzzi & dompelbad, alsook vermijden van trappen. Maar er zal waarschijnlijk veel meer komen bij kijken….. kunnen jullie me verder adviseren ?

  Mvg, Kris PAELMAN

  1. Henriette avatar
   Henriette

   Beste Kris,
   Leuk dat je mijn artikel hebt gevonden en ter inspiratie gebruikt. Dit artikel is ter informatie voor minder valide mensen waar zij terecht kunnen qua faciliteiten. De regels en mogelijkheden die er verder zijn daarin zijn wij niet gespecialiseerd. Ik zou contact opnemen met een van de sauna’s die dit reeds gedaan hebben om te informeren hoe zij dit hebben aangepakt. Succes met het opzetten van het bedrijf. Groeten Henriette

  2. Sarah De Schryver avatar
   Sarah De Schryver

   Beste,
   Heb je al een welness die aangepast is voor rolstoelgebruikers? Ik ben op zoek naar één waar ik met een lift de faciliteiten kan gebruiken.

   1. Redactie Wellness Spots avatar
    Redactie Wellness Spots

    Beste Sarah, in dit artikel staan de sauna’s in België die (deels) rolstoelvriendelijk zijn. Ik raad je aan om altijd van te voren contact op te nemen met de sauna locatie om alles nog even te checken. En neem een begeleider mee, dat is meestal wel gewenst.

 2. Kris avatar
  Kris

  Bedankt Henriette voor je antwoord.

  Nog even een vraagje richting invaliden. Als die naar een sauna gaan, is dat met eigen rolstoel of moeten er een douche / zwembad rolstoel voorzien worden, eventueel een zwembadlift voor de jacuzzi ?

  Groeten, Kris

  1. Henriette avatar
   Henriette

   Hi Kris,

   Ik heb alleen een informatief artikel geschreven over de wellness faciliteiten voor minder valide mensen omdat ik zag dat mensen daar informatie over wensen.
   In sommige sauna’s is het gebruik van een eigen rolstoel toegestaan en is andere sauna’s zijn er rolstoelen te leen of te huur. Een stoellift om in het zwembad te komen is handig voor mensen met een beperking die niet ter been zijn. Ik adviseer je om contact op te nemen met andere sauna’s in België of in Nederland om te informeren wat zij hebben gedaan of om contact op te nemen met een organisatie die zicht richt op het faciliteren van wellness mogelijkheden voor minder valide gasten. Succes! Groeten Henriette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons