Lifestyle, Spa & Sauna

Overzicht van alle rolstoelvriendelijke sauna’s België

23 februari 2020
Rolstoelvriendelijke sauna’s België

De meeste rolstoelgebruikers hebben meer aanpassingen nodig en het blijkt een uitdaging te zijn als mindervalide mensen willen genieten van een ontspannen dagje uit.  Zorgeloos genieten is er bijna niet bij want om optimaal te kunnen ontspannen moeten er eerst de nodige aanpassingen aanwezig zijn in de sauna en dan nog is het een uitdaging.  Wellnesscentrum Nederland heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van sauna’s in België voor mensen die in een rolstoel zitten en kwam daarbij tot een compleet overzicht rolstoelvriendelijke sauna’s België.

 

Ontspannen in sauna? Topsport voor rolstoelgebruikers

 

Iedere rolstoelgebruiker wil natuurlijk net als ieder ander een dag zorgeloos kunnen ontspannen in de sauna. Echt zorgeloos ontspannen kan pas wanneer de sauna en de saunafaciliteiten goed begaanbaar zijn. De deur van de sauna moet breed genoeg zijn voor een rolstoel, de tijdsmeter moet op een bepaalde hoogte hangen, er moet een lift zijn naar het zwembad en het gehele wellnesscentrum moet drempel vrij zijn. Helaas blijkt uit het onderzoek dat ontspannen in een sauna voor sommigen mindervaliden topsport blijkt.

Rolstoelvriendelijke sauna’s België, het complete overzicht

 

rolstoelvriendelijke sauna’s België

 

Uit het onderzoek is gebleken dat meer dan 60% van de sauna’s in België niet of beperkt rolstoelvriendelijk zijn. Slechts 37% van de sauna’s is wel toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Deze sauna’s beschikken over aanpassingen die het gemakkelijker maken voor bezoekers om gebruik te maken van de sauna’s en de overige wellness faciliteiten zoals een lift, oprijdbaan in het zwembad en mindervalide toiletten. Enkele sauna’s in België die goed toegankelijk zijn voor mensen in de rolstoel zijn Thermen Mineraal, Thermen Spa, Aqua Heaven Brussel en Fitopia. Van de overige 19 sauna’s zijn er 9 beperkt toegankelijk en zijn er maar liefst 10 sauna’s niet toegankelijk.

 

Bij de sauna’s die beperkt toegankelijk zijn, zijn er slechts een aantal faciliteiten om gebruik van te maken of is het erg moeilijk om gebruik te maken van de spa faciliteiten. Zo beschikt Saunate in Nazareth bijvoorbeeld over enkele treden en trappen en zijn er geen aangepaste toiletten. Met een aantal obstakels is er wel gebruik te maken van de faciliteiten, maar dit vereist enige inspanning. Tot slot wordt een bezoek aan de overige 10 sauna’s afgeraden gezien deze over dusdanig veel hindernissen beschikken, zoals veel trappen, geen lift, geen aangepaste toiletten of te smalle deuren.

 

Naar aanleiding van het onderzoek van Wellnesscentrum Nederland publiceren wij het onderstaande overzicht met rolstoelvriendelijke en beperkt rolstoelvriendelijke sauna’s. Wij raden aan of altijd even de betreffende sauna te bellen want je kan het zo gek niet bedenken maar er zijn ook nog sauna’s die de regel hanteren dat er maar één rolstoelgebruiker per dag mag genieten van een sauna-dag in verband met de faciliteit mogelijkheden. Je zal maar met een aantal mindervalide naar de sauna willen en het kan niet.

 

Rolstoelvriendelijke sauna’s België

Aqua Heaven Brussel (Vilvoorde)

Aqua Heaven Brussel in Vilvoorde is relatief makkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. U kunt hier gebruik maken van het zwembad, de sauna en de jacuzzi. Verder is het mogelijk om gebruik te maken van de hamam behandelingen.

Fitopia (Edegem)

Bij Fitopia in Edegem kunt u met de rolstoel vrijwel overal terecht behalve op het dakterras.

Sauna Espace (Kalmthout)

Alle saunafaciliteiten bevinden zich gelijkvloers, waardoor alles toegankelijk is met de rolstoel. Enkel de cafetaria is te vinden op de eerste verdieping die niet te bereiken is met de rolstoel. Wel kan er eten en drinken uit de cafetaria naar beneden worden gebracht. Buiten op het terras zijn ook tafels en stoelen te vinden.

Thermen Mineraal (Rijmenam)

Alle sauna’s van Thermen Mineraal in Rijmenam zijn toegankelijk voor mensen in de rolstoel.

Sauna Gidwi (Grobbendonk)

Sauna Gidwi in Grobbendonk is voor het grootste gedeelte toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het verwarmde binnenbad en het koude buitenbad zijn toegankelijk met de rolstoel. Verder kunnen bezoekers in de rolstoel de grote kelo sauna, de droge sauna en de panorama sauna betreden. Daarnaast is er een invalidentoilet en is er beneden een kleine omkleedruimte. Er zijn alleen drie treden om bij de jacuzzi, het Turks stoombad of de infraroodsauna te komen.

Souks en Sauna (Meerbeke)

Alle faciliteiten zijn te bereiken met de rolstoel. Het is echter wel de vraag of de rolstoel de sauna’s in past. Dit is afhankelijk van de afmetingen van de rolstoel en in hoeverre het metaal tegen hitte kan. Onder begeleiding kan iemand wel plaatsnemen op de banken in de sauna. Er zijn al meerdere saunagasten in de rolstoel geweest die tevreden waren over hun bezoek bij Souks en Sauna in Meerbeke.

Thermen Katara (Belsele)

Bij Thermen Katara is er een trede bij het betreden van het gebouw. Ook in de tuin is een trede. Verder heeft de Thaise buitensauna meerdere treden. Alle overige faciliteiten zijn ook toegankelijk voor mensen in de rolstoel. Door het personeel wordt hulp aangeboden indien nodig.

Body Lounge het Godshuis (Sint-Laureins)

Bij Body Lounge het Godshuis in Sint-Laureins is er een stoombad en een bios sauna waar gebruik van kan worden gemaakt. Massages zijn ook mogelijk en indien gewenst helpt het personeel u met plezier.

Sauna de Dijk (Dendermonde)

Bij de bouw van het complex is niet altijd rekening gehouden met rolstoelgebruikers. Echter doen ze bij Sauna de Dijk hun best om het mogelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De kleedkamer en één sauna zijn niet toegankelijk. Omkleden kan in het saunagedeelte en het personeel helpt om spullen in de locker te stoppen. Ook helpt het personeel u graag bij enkele treden bij het binnenkomen van het gebouw. Het gebruik van alle faciliteiten is afhankelijk van de mate waarin de rolstoel tegen water, hitte etc. kan.

L’eau De Lo (Lochristi)

Gelijkvloers zijn er twee sauna’s te vinden, de dompelbaden en het zwembad. Buiten zijn de whirlpools en de zweethut te vinden. Ook de bad en resto zijn gelijkvloers goed toegankelijk. Hulp wordt aangeboden door het personeel indien dit nodig is.

Thermen Spa (Spa)

De sauna’s en de hamam zijn toegankelijk met de rolstoel. De zwembaden zijn ook te bereiken, maar er is geen aparte baan om met de rolstoel het zwembad in te rijden.

9 Beperkt rolstoelvriendelijke sauna’s

Badhuis Carpe Diem (Meulebeke)

Het complex van Badhuis Carpe Diem in Meulebeke is te betreden aan de zijkant van het gebouw. De rolstoel kan echter niet in de sauna’s of het stoombad komen.

Saunate (Nazareth)

Bij Saunate in Nazareth zijn geen aanpassingen gemaakt voor rolstoelgebruikers. Kleedruimten zijn op de eerste verdieping, maar omkleden kan achter de receptie. Het complex zelf heeft enkele trappen en de toiletten zijn niet aangepast voor rolstoelgebruikers. Een stoeltje voor onder de douche kan zelf worden meegenomen.

Carbon Sense (Gent)

De saunafaciliteiten zijn beperkt toegankelijk. Het badhuis is niet ruim en daardoor kan het krap worden met de rolstoel. Het is mogelijk, maar dit is afhankelijk van de eigen rolstoel, de mate waarin men op eigen kracht kan bewegen en de drukte bij de sauna. De behandelingen zijn wel mogelijk voor mensen in de rolstoel.

Thermen Londerzeel (Londerzeel)

De jacuzzi’s en zwembaden zijn niet toegankelijk met de rolstoel. Verder is er één sauna die niet toegankelijk is. De rest van de sauna’s en de hamam zijn wel toegankelijk.

Sauna Molenhoeve (Ranst)

Het complex van Sauna Molenhoeve beschikt over enkele treden en opstapjes. Daarnaast passen de rolstoelen niet door de deuren van de sauna’s zelf aangezien deze erg smal zijn. Indien men goed ter been is kunnen de sauna’s wel worden betreden.

Yolande Buekers (Wellen)

Op verschillende plekken zijn er trappen en voetenbaden te vinden. Hierdoor is het niet eenvoudig om de sauna’s en de overige faciliteiten te betreden, maar het is wel mogelijk. Van de buitensauna’s is wel gebruik te maken. Indien er (met hulp) drie trappen omhoog kan worden geklommen dan kunnen de sauna’s binnen en het Turks stoombad ook worden betreden. De jacuzzi’s en het relaxbad kunnen alleen worden betreden indien u kunt worden gedragen.

Aquadroom (Maaseik)

Er is een dakterras, een zwembad en een sauna die niet bereikt kunnen worden, doordat er geen lift aanwezig is naar deze faciliteiten. Ook is er geen aangepaste toilet. Overige faciliteiten kunnen wel worden gebruikt en daarom is Aquadroom in Maaseik deels toegankelijk.

Hezemeer (Laakdal)

Hezemeer is in 1995 tegen een lichte helling aan gebouwd. Hierdoor zijn er verschillende hoogteverschillen en dat kan hinder geven in het complex. Toch zijn er bij 80% van de trappen hellingen waarmee de rolstoel omhoog of omlaag kan komen. Daarnaast is er een invalidentoilet. In 3 sauna’s en het stoombad kunt u met de rolstoel komen. Deze sauna’s beschikken over brede deuren (85 bij 90 centimeter breed). Er zijn 5 sauna’s met een breedte van 60 bij 70 centimeter. Waar nodig helpt het personeel u graag. Hezemeer in Laakdal is dus niet altijd rolstoeltoegankelijk, maar wel rolstoelvriendelijk!

Thermen Dilbeek (Dilbeek)

Het complex is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De sauna’s en hamam zijn wel mogelijk om te gebruiken, maar de zwembaden en de jacuzzi zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarnaast is er geen aangepaste toilet.

10Niet rolstoelvriendelijke sauna’s

Saun’Art (Pecq)

Saun’Art in Pecq zit in een oud herenhuis, waardoor er veel trappen aanwezig zijn en geen lift. Hiervoor is het voor rolstoelgebruikers niet mogelijk om gebruik te maken van de faciliteiten

Thermae Boetfort (Melsbroek)

Doordat Thermae Boetfort in Melsbroek in een kasteel uit 1610 te vinden is zijn er veel trappen en drempels in het complex. Hierdoor is het voor mensen in de rolstoel niet goed toegankelijk.

Caldare (Torhout)

Caldare in Torhout is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Escale Wellness (Quevaucamps)

Escale Wellness in Quavaucamps is niet toegankelijk voor mensen in de rolstoel.

Het Vijfde Seizoen (Westerlo)

Het Vijfde Seizoen in Westerlo is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn namelijk veel niveauverschillen te vinden in het complex. Alleen de sauna’s in de tuin zijn toegankelijk voor mensen in de rolstoel.

La Nostra (Diest)

La Nostra in Diest is niet rolstoelvriendelijk gezien de vele trappen en geen lift.

Sauna Aquarein (Grobbendonk)

Het complex van Sauna Aquarein in Grobbendonk is verdeeld over drie verdiepingen. Om op de verschillende verdiepingen te komen is er geen lift en zijn er alleen trappen. Daarnaast zijn er geen aangepaste toiletten voor mindervaliden.

Saunacenter Elzenhof (Meensel Kiezegem)

Saunacenter Elzenhof in Meensel Kiezegem is niet rolstoelvriendelijk.

Sauna Aqua Azul (Gent)

Sauna Aqua Azul in Gent is niet rolstoelvriendelijk. Het gebouw is gebouwd in 1911 en er zijn veel lange trappen in het gebouw.

Thermen Asanti (Destelbergen)

In het complex van Thermen Asanti zijn veel trappen te vinden zonder lift, waardoor het niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

 

Wat zijn jouw ervaringen met niet of beperkte rolstoelvriendelijke sauna’s?

Print Friendly, PDF & Email

Comments

 1. Kris

  17 september 2018 at 00:44 Beantwoorden

  Beste,

  Ik ben bezig met het opstarten van 2 wellness units waarvan ik 1 voor rolstoelgebruikers zou willen inrichten.
  Echter vind ik nauwelijks informatie over wat dat nu concreet inhoudt. Ik begrijp dat deuren 90 cm breed moeten zijn en dat ik een rolstoellift moet voorzien voor jacuzzi & dompelbad, alsook vermijden van trappen. Maar er zal waarschijnlijk veel meer komen bij kijken….. kunnen jullie me verder adviseren ?

  Mvg, Kris PAELMAN

  1. Henriette

   17 september 2018 at 09:11 Beantwoorden

   Beste Kris,
   Leuk dat je mijn artikel hebt gevonden en ter inspiratie gebruikt. Dit artikel is ter informatie voor minder valide mensen waar zij terecht kunnen qua faciliteiten. De regels en mogelijkheden die er verder zijn daarin zijn wij niet gespecialiseerd. Ik zou contact opnemen met een van de sauna’s die dit reeds gedaan hebben om te informeren hoe zij dit hebben aangepakt. Succes met het opzetten van het bedrijf. Groeten Henriette

 2. Kris

  17 september 2018 at 20:20 Beantwoorden

  Bedankt Henriette voor je antwoord.

  Nog even een vraagje richting invaliden. Als die naar een sauna gaan, is dat met eigen rolstoel of moeten er een douche / zwembad rolstoel voorzien worden, eventueel een zwembadlift voor de jacuzzi ?

  Groeten, Kris

  1. Henriette

   17 september 2018 at 20:23 Beantwoorden

   Hi Kris,

   Ik heb alleen een informatief artikel geschreven over de wellness faciliteiten voor minder valide mensen omdat ik zag dat mensen daar informatie over wensen.
   In sommige sauna’s is het gebruik van een eigen rolstoel toegestaan en is andere sauna’s zijn er rolstoelen te leen of te huur. Een stoellift om in het zwembad te komen is handig voor mensen met een beperking die niet ter been zijn. Ik adviseer je om contact op te nemen met andere sauna’s in België of in Nederland om te informeren wat zij hebben gedaan of om contact op te nemen met een organisatie die zicht richt op het faciliteren van wellness mogelijkheden voor minder valide gasten. Succes! Groeten Henriette

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

Goede Voornemens 2020Goede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots