Overnachten, Spa & Sauna

Tien(duizend) jaar Baden in Bath in natuurlijk bronwater

14 augustus 2023
Thermae Bath Spa in Bath

Plannen voor een stedentrip Bath? Bezoek dan zeker de Romeinse baden in Bath en ga badderen in het natuurlijke bronwater van de Thermae Bath Spa met uitzicht op Bath.

 

Romeinse baden in Bath & Thermae Bath Spa

 

In de Engelse stad Bath kun je sinds tien jaar modern badderen in Thermae Bath Spa, op de plek waar al 10.000 jaar heet bronwater naar boven komt. Michiel van Straten ging baden in Bath om te ervaren hoe het bronwater door de haarvaten van deze historische Engelse stad stroomt.

 

Bad of Bath: wie was er het eerst? Het antwoord op deze vragen hoop ik te vinden in de enige Britse stad die als werelderfgoed van UNESCO is aangemerkt. Wanneer ik vanaf het plaatselijke treinstation de stad in loop, krijg ik al direct een aanwijzing voor het waarom van deze aparte status. Alle gebouwen in deze oude plaats zijn gebouwd van zandkleurig kalksteen. Het geeft de stad direct een warme en gemoedelijke uitstraling.

 

*Bekijk de prijzen voor een auto huren vanaf Bristol Airport.
**Vergelijk de prijzen voor vliegtickets naar Bristol via Skyscanner.
***Droom alvast weg bij het zien van de Thermae Bath Spa in Bath in Engeland.

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

Thermae Bath Spa

De geschiedenis van Bath

 

Bath is vol historie, zo wordt direct duidelijk. Zo siert de middeleeuwse Bath Abbey het centrum van de oude stad. Eigenlijk is alles sfeervol oud aan Bath. In elk geval sfeervol, want zelfs dat wat er recent is bijgebouwd, zoals winkelcentrum The Podium, is gebouwd met een 18de eeuwse uitstraling.

 

Maar ik ga op weg naar de plek waar het allemaal begon voor Bath. De plek van het heilige bronwater. Tenminste, dat was het voor de Romeinen, die hier zo’n tweeduizend jaar geleden vanuit hun hele mediterrane rijk naar toe kwamen voor dit uniek natuurverschijnsel. Voor hen was het zelfs meer dan dat. Heet water borrelde hier vanuit het binnenste van de aarde naar de oppervlakte: dat moest wel het werk van de goden zijn. Van Sulis Minerva, om precies te zijn, de godin die zorgde voor dit wonderlijke fenomeen. De Romeinen bouwden naast de bron een tempel en boven de bron een badhuis.

 

Lopend langs de statige Bath Abbey kom ik op een voetgangerspleintje, waar de geluiden van het verkeer door de eeuwenoude gebouwen worden buitengesloten. Hier hoor je het geroezemoes van de toeristen die op een bankje even willen bijkomen van de opgedane indrukken van de stad. Aan de overkant van het pleintje zie ik een verhoogde stenen balustrade. Aan de binnenkant staan Romeinse beelden, met hun rug naar de buitenkant, net zoals de bezoekers die er rondlopen. Op een van de muren staat: ‘Onder uw voeten bevinden zich de overblijfselen van een van de mooiste religieuze Spa’s van de oude wereld’. Dit is het oude Romeinse bad, waar later de hele stad omheen gebouwd is. Tweeduizend jaar geleden trok het badhuis veel bezoek. Nu weer. Ik sluit me aan bij de rij wachtenden.

 

– ‘Een van de mooiste Spa’s van de oude wereld’ –

 

Romeinse baden in Bath

 

Natuurlijk bronwater in Bath

 

Na een paar minuten bevind ik me binnen de balustrade, op het onoverdekte terras. Het terras omsluit een bad met ogenschijnlijk groen water, een kleur die het krijgt door de ondergrond. Het is water uit de natuurlijke bron die hier al duizenden jaren zijn hete water vanaf drie kilometer diep aan de mensheid prijsgeeft. Meer dan een miljoen liter water van 46º C stroomt hier elke dag naar de oppervlakte, vult de baden en eindigt in de rivier Avon. Nog steeds. Dat komt ongeveer overeen met het dagelijks nemen van een zitbad gedurende enkele honderden jaren.

 

Het is zondagochtend, en het enthousiaste gebeier van de klokken van Bath Abbey schalt over de stad en het terras. Ik ruik geroosterde sausages, van de verkoper beneden op het plein. Zo komen de geuren, kleuren en geluiden van vele duizenden jaren op deze historische plek bij elkaar. Dat gaat zelfs verder terug dan de twee millennia naar de oude Romeinen. Geologen hebben berekend dat het water dat vandaag de dag de Roman Bath vult zo’n tienduizend jaar geleden hier als regen de grond in is gesijpeld. Reisschrijver Bill Bryson geeft via een audiotour zijn treffend commentaar: ‘Het water doet zelfs de Romeinen recente bezoekers lijken.’ De 21ste eeuw is hier slechts bescheiden aanwezig.

 

Romeinse baden in Bath

 

Romeinse Baden in Bath, een Heilige plek 

 

Om nader kennis te maken met het hart van Bath in de Romeinse tijd daal ik de trap af. ‘Twenty steps for man, 2.000 years for mankind’, zoiets. Het moderne museum, want dat is The Roman Bath tegenwoordig, geeft stapsgewijs en op een boeiende manier inzicht in de betekenis van de Romeinse baden. Onderdeel van het oorspronkelijke complex was een tempel, waar mensen uit alle lagen van de bevolking naar toe kwamen om Sulis Minerva te aanbidden en te consulteren. Nu brengen opgravingen, projecties, maquettes en zelfs rondlopende Romeinen tweeduizend jaar geschiedenis tot leven. Een deel van het oorspronkelijke altaar is zichtbaar, waar dieren werden geofferd en daarna geroosterd. Zo is hier zelfs de 21ste eeuwse geur van gegrilde sausages nog op zijn plaats.

 

The Roman Bath is een plek waar je de geboorte van Bath en baden niet alleen kunt zien en horen; je mag het ook aanraken. Het ligt, hangt en staat vol met opgegraven stenen, beelden, gevels en fragmenten daarvan, uit de tijd van het grote Romeinse rijk dat hier zijn meest westelijke uitloper had. De fragmenten zijn onderdeel van een geheel geworden, zodat je een goede indruk krijgt van het vroegere leven in en rond deze heilige plek. Wat het Romeinse leven misschien wel het dichtstbij brengt zijn de gevonden en tentoongestelde vervloekingen, gericht aan Sulis Minerva, gegraveerd in stukken lood. Zo schreef ene Docimedes: ‘Ik verzoek dat de persoon die mijn handschoenen heeft gestolen zijn ogen en geestelijke gezondheid verliest.’

 

– ‘Sulis Per Aqua’, heette het: gezond door water –

 

Thermae Bath Spa, baden in Natural Thermal Water

 

Maar hoe zit dat nou met die naam? De oorsprong van Bath blijkt nog verder terug te gaan dan de Romeinse tijd. Hun voorgangers hier, de Saxen, maakten ook al gebruik van de hete baden, of Hat Bathu, zoals zij ze noemden. De stad is dus genoemd naar het bad, en niet andersom.

 

Tegenwoordig kan je in de romeinse baden in Bath alleen een duik in het verleden nemen, niet in het water zelf. Het tegenovergestelde is het geval in de moderne Thermae Bath Spa. Dat ligt hier 2000 centimeter en 2000 jaar verderop. Ook daarvan geeft de historische grond de oorsprong van de naam prijs. Het water had hier eeuwenlang een vermeende helende werking op tal van ziekten. ‘Sulis Per Aqua’, heette het: gezond door water. De afkorting van die term heeft zich genesteld in de vele Spa’s die de wereld kent.

 

De historische plek en de moderne faciliteiten bieden alle reden om hier van de geneugten van het moderne leven te proeven en je tegelijkertijd even één te voelen met de vroegere bezoekers van de Roman Bath. Al snel laat ik me meevoeren in het warme water van het Minerva bad, genoemd naar de godin die hier waakte over de tempel. Het is een spectaculair idee dat al het water hier op natuurlijke wijze verwarmd is geworden. Zwemmen doet niemand, men drijft wat. De warmte en de vele mineralen zouden je snel vermoeien.

 

Een etage hoger ga ik één van de vier stoomkamers binnen. Er wordt veel gekletst. De scene lijkt op die in de Romeinse baden tweeduizend jaar geleden. Door de overdekking en het hete water was er van nature stoom in de ruimten waar de bezoekers met elkaar socialiseerden en zakendeden. Nu laat een grote douche de regen die 10.000 hier de grond in liep nog een keer naar beneden komen. Water, stoom en steen vormen zo nog steeds de belangrijkste ingrediënten voor een publiek badhuis.

 

Thermae Bath Spa, baden in Natural Thermal Water

 

Hoogtepunten, the rooftop pool met uitzicht!

 

Het hoogtepunt van het complex bestaat voor de meeste mensen uit het zwembad op het dak. Vanaf de derde etage overzie je een groot deel van de stad, met niets meer dan je zwemkleding aan. (Die verplichte zwemkleding is een Brits ding. Ook in de sauna’s is naakt niet toegestaan. Dat was ooit anders, maar de middeleeuwse bezoekers van de baden werden daar nogal eens opgewonden van. Ter plekke werd in 1449 door Bisschop Beckington naakt baden verboden. De Britten lijken er nog steeds niet overheen.) Het is inderdaad een bijzonder gezicht vanaf een unieke plek, midden in de stad. Af en toe komt zelfs het zonnetje door.

 

Alleen het hier en nu bestaat. Engeland en Rome zijn er even niet meer. Het is een totaalervaring, voor lichaam en geest. Zo moet het de Romeinen die zich lieten masseren ook vergaan zijn. Bill Bryson benoemde in The Roman Bath zijn spijt dat de oude badrituelen vandaag verdwenen zijn, dat het socialiseren en ontspannen in het water er niet meer is. Maar het kan dus nog steeds, concludeer ik, hier in Bath.

 

Baden in warmwaterbron Bath

 

Wat te doen in Bath

 

Bath is zeer ruim voorzien in heerlijke eet- en drinkgelegenheden. Meer dan eten alleen kan in Komedia Canteen, bijvoorbeeld voorafgaand aan een voorstelling, en in Gascoyne Place, waar u tijdens het eten vaak kunt genieten van live muziek. Fantastisch eten met uitzicht is er in The Circus Restaurant. Goed en sfeervol lokaal eten kan in het vriendelijke The Hole in the Wall.

 

Energie gekregen van het badderen en wil je een avondje uit in Bath? Aanraders zijn Komedia en Bizarre Bath. Let ook op de vele festivals. En sowieso is het Britse Bath ook nog eens heel fotogeniek, wandel nu alvast mee met Judith tijdens deze online fotowandeling door Bath, dan weet je waar je moet zijn zodra je in Bath arriveert.

 

Overnachten in Bath kan vanaf goedkope maar goed verzorgde Bed & Breakfast tot en met vijfsterrenhotels. Twee prima voorbeelden hiervan zijn Brooks Guesthouse en het Royal Crescent Hotel. Laatstgenoemde heeft ook een spa en dat is natuurlijk wel zo fijn om nog even in na te genieten tijdens je wellness vakantie in Bath.

 

Wat te doen in Bath

 

Reizen naar Bath, zo kom je er!

 

Bath ligt niet ver van Bristol Airport. De shuttlebus brengt je vanaf daar naar treinstation Bristol Meads, van waaruit een trein naar Bath vertrekt. De totale transfertijd is ongeveer een uur. Met een taxi doe je er, als het verkeer mee zit, 45 minuten over. Ga je een rondreis maken? Vanaf Bristol Airport kan je ook gemakkelijk een auto huren.

 

*Bekijk de prijzen voor een auto huren vanaf Bristol Airport.
**Vergelijk de prijzen voor vliegtickets naar Bristol via Skyscanner.
***Meer informatie over Bath, bezoek de website www.visitbath.co.uk.

 

Reizen naar Bath Citytrip

 

Zou jij ook wel eens naar de Romeinse Baden in Bath willen en badderen in Thermae Bath Spa?

 

*Tekst: Michiel van Straten
**Beeld: Michiel van Straten, Colin Hawkins (Bath Tourism Plus) en Thermae Bath Spa.
***In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots