Spa & Sauna

Dé sauna rituelen op rij, dit is de juiste sauna volgorde

20 juli 2023
Tips voor thuis je sauna opgieten
Ga je voor de eerste keer naar de sauna en ben je benieuwd naar de sauna rituelen? Of wil je weer even je sauna kennis opfrissen en het even voor jezelf op een rij voor je zien wat de juiste sauna volgorde is? Wat de reden ook is, hier kan je precies zien en lezen wat de juiste stappen zijn tijdens een dagje sauna.

Sauna rituelen op rij, de juiste sauna volgorde

 

Je hebt je sauna tas gepakt en bent klaar voor je sauna bezoek. Eenmaal aangekomen in de sauna of het wellnessresort kleed je je eerst om. Tijdens een badkledingdag trek je je bikini, zwembroek of badpak aan en als het een naaktsauna is hoef je niks anders dan je badjas aan te trekken en je voeten in je slippers te schuiven.

 

Eerst richting de douches om jezelf even op te frissen en te wassen. Wel zo schoon als iedereen dat doet vóór het gebruik van een sauna. Daarna ga je als eerste richting het voeten bad. Zorg dat je helemaal droog bent voordat je de eerste sauna in stapt. Neem een handdoek mee in de infrarood of Finse sauna, enerzijds vanwege de hygiëne en anderzijds omdat het ook aangenamer ligt.

 

Na een sauna bezoek is het belangrijk om altijd goed af te koelen! Trek aan een touw voor een verfrissende stortemmer douche, stap in een dompelbad of ga naar een ijsruimte. Het is ook maar net afhankelijk van de spa en wellness faciliteiten die er zijn.

 

Las na de sauna sessie altijd even een rustpauze in, dit geldt ook voor een hammam sessie. Pak je rust minstens even lang als de tijd die je doorbracht in de sauna, zodat je hartslag wat afneemt. Door het zweten verlies je vocht, het is dus ook belangrijk om voldoende (water) te drinken. Vind je een stortemmer of een dompelbad te heftig tijdens de sauna volgorde ronde? De douche is een evengoed alternatief en dan heb je de mogelijkheid om de temperatuur van het water zelf te regelen.
♥ Handig! Deze eerste keer naar sauna tips!

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

 

Day Spa in Bad Häring bij Panorama Royal hotel

 

1 Ga eerst even douchen vanwege hygiënische redenen

 

Het belangrijkste is dus dat je eerst even gaat douchen. Wellicht heb jij je in de ochtend ingesmeerd met body lotion of zonnebrand. Dat moet er eerst af voordat je kan genieten van een dagje sauna.

 

Tover je douche om tot spa - Skinjay Paris

 

2 Afdrogen na het douchen voordat je de sauna volgorde gaat volgen

 

Het lijkt zo logisch, na het douchen je lichaam eerst afdrogen. Maar niet iedereen doet dat! Sommige sauna liefhebbers stappen na het douchen direct in een sauna.

 

Afdrogen na douchen

 

3 Even acclimatiseren en met je voeten in het voetenbad

 

Geef je voeten ook even wat aandacht en stap eerst in het voetenbad. Er zijn sauna’s en wellnessresorts in Nederland waar je het voetenbaden kan afwisselen tussen koude en warme voetenbaden.

 

Detox voetenbad - Wat is frequentie therapie

 

3 Zorg dat je helemaal droog in een sauna stapt met je handdoek

 

Begin jij met een bezoek aan een infraroodsauna of stap je gelijk een Finse sauna in? Welke sauna je ook kiest, je gaat er droog in en neemt een handdoek mee om op te zitten.

 

Sauna rituelen - Sauna volgorde

 

4 Een van de belangrijkste sauna rituelen is goed afkoelen

 

Na een sauna bezoek is het heel belangrijk om altijd goed af te koelen! Stap in een dompelbad, smeer crushed ijs over je lichaam in een ijsgrot of fris je lichaam op met een verfrissende stortemmer douche.

 

Dagje sauna in Drenthe

 

5 Neem een rustpauze voordat je verder gaat met alle sauna rituelen  

 

Na een sauna bezoek klopt je hart altijd sneller. Omdat je in een sauna ook veel vocht verlies is het belangrijk om even tot rust te komen en goed te drinken. Het beste kan je water drinken. Pak je rust minstens even lang als de tijd die je doorbracht in de sauna of zolang als je wilt.

 

Hotel Alpina Wellness & Spa Resort Kössen in Oostenrijk

 

Heb jij nog meer sauna rituelen tijdens een dagje wellness?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots