Lifestyle

Shank prakshalana – het natuurlijk reinigen van je darmen en lichaam

11 september 2023
Shank prakshalana - het natuurlijk reinigen van je lichaam

Ken jij de methode Shank Prakshalana om je dikke darm te reinigen? Het is eigenlijk een yogi zuiveringsmethode om op natuurlijke wijze je hele spijsverteringsstelsel te reinigen.

 

Het natuurlijk reinigen van je lichaam

 

Toen ik een aantal weken geleden de vraag kreeg van mijn yoga-instructrice Olga of ik interesse had in het meedoen met een Shank Prakshalana, een soort detox, voor het reinigen van mijn lichaam was ik meteen enthousiast. Door middel van het drinken van zout water en het doen van yoga-houdingen werden onze darmen gespoeld waarna we met een dieet van 2 weken onze darmflora weer opnieuw gingen opbouwen.

 

Aangezien ik graag een uitdaging aanga en wel wat zag in het reinigen en het opruimen van negatieve energie heb ik me bij Olga opgegeven voor een workshop waarbij ze alles heeft uitgelegd over de Shank Prakshalana wat letterlijk het reinigen van je romp betekent. Het is een eeuwenoude yogi praktijk die in het Westen nog weinig naamsbekendheid heeft.

 

Belangrijk is bij deze praktijk dat je je Detox dag plant bij een afnemende maan, zodat je darmflora gereinigd is en opnieuw wordt opgebouwd als de nieuwe maan verschijnt. Het voelt ook letterlijk als een nieuw begin. Weg met het oude en fris aan de slag. De beste tijd om dit te doen is in de lente, maar het wordt ook vaak 2x per jaar gedaan voor de zomer en de winter.

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, PinterestYouTube en TikTok.

 

Wellness Spots - Shank prakshalana

 

Persoonlijke ervaring met Shank Prakshalana

 

Op 22 mei ben ik om 6.00 uur ’s ochtends opgestaan om aan mijn “reinigingsdag” te beginnen. De dag ervoor heb ik alle voorbereidingen gedaan; water met zout preppen, eten koken voor de eerste 2 dagen en spullen klaarleggen voor de practice. Na een meditatie met daarbij de visualisatie van mijn buik was ik klaar om de eerste 2 glazen zout water te drinken. Aangezien ik Himalaya zout had gekocht vond ik het niet eens vies. Vervolgens de serie van 5 asana’s (yoga-houdingen) gedaan, gevolgd door weer twee glazen en asana’s.

 

Hierna even rust genomen op het toilet en met de klok mee mijn buik gemasseerd om deze zacht te laten worden wat de stoelgang bevordert. De asana’s zijn ervoor om het water door je darmen te begeleiden. Hetzelfde ritueel dien je te herhalen totdat je ontlasting bestaat uit het water dat je hebt ingenomen.

 

Aangezien ik zoiets nooit eerder heb gedaan kostte het mij 16 glazen water (4 liter) en even zoveel series houdingen voordat mijn darmen zich ontdeden van het water en mijn darmen gereinigd waren. Hierna moest ik een kotsreflex opwekken zodat het “darmkanaal” zich weer zou sluiten.

 

Shank prakshalana, natuurlijk reinigen

 

Na een douche met zoutscrub en een ontspanning van 45 minuten mocht ik mijn eerste maaltijd eten. Het was ondertussen bijna 18.00 uur dus ik was al 12 uur hiermee in de weer. De eerste maaltijd bestond uit rijst met linzen, Mungbonen en geklaarde boter en dit is ook het enige dat ik die dag mocht eten aangevuld met een Probiotica tablet, water en kruidenthee. Veel meer wil je ook niet, want het is best vermoeiend zo’n dag.

 

De volgende 14 dagen stonden in het teken van het dieet. Elke dag waren er meer dingen van de voedingslijst die we hadden gekregen die we mochten nemen. Na 2 ochtenden ontbijten met rijst en bonen was een banaan met kokosmelk erg lekker. Het dieet was haast Vegan, het enige dierlijke dat ik mocht was harde kaas en met veel plezier schoof ik elke dag meerdere stukjes oude kaas mijn mond in. Verder genoot ik enorm van alle verse producten, het creatief omgaan met de ingrediëntenlijst en het lekker en gezond voor mezelf koken.

 

Na 2 weken voel ik me super; enorm energiek en een stuk lichter! Ook letterlijk, want ik ben 4 kilo afgevallen. Heerlijk zo net voor de zomer! Ik heb geen behoefte meer aan frisdranken, de Mac of een zak chips, maar zie dit als een startpunt voor een nog gezondere levensstijl.

 

Zou jij ook wel eens de methode Shank Prakshalana willen toepassen en ervaren?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots