Lifestyle

Shank prakshalana – het natuurlijk reinigen van je lichaam

11 July 2017
Shank prakshalana - het natuurlijk reinigen van je lichaam

Toen ik een aantal weken geleden de vraag kreeg van mijn yoga-instructrice Olga of ik interesse had in het meedoen met een Shank Prakshalana, een soort detox, voor het reinigen van mijn lichaam was ik meteen enthousiast. Door middel van het drinken van zout water en het doen van yoga-houdingen werden onze darmen gespoeld waarna we met een dieet van 2 weken onze darmflora weer opnieuw gingen opbouwen. Aangezien ik graag een uitdaging aanga en wel wat zag in het reinigen en het opruimen van negatieve energie heb ik me bij Olga opgegeven voor een workshop waarbij ze alles heeft uitgelegd over de Shank Prakshalana wat letterlijk het reinigen van je romp betekent. Het is een eeuwenoude yogi praktijk die in het Westen nog weinig naamsbekendheid heeft.

 

Het natuurlijk reinigen van je lichaam

 

Belangrijk is bij deze praktijk dat je je Detox dag plant bij een afnemende maan, zodat je darmflora gereinigd is en opnieuw wordt opgebouwd als de nieuwe maan verschijnt. Het voelt ook letterlijk als een nieuw begin. Weg met het oude en fris aan de slag. De beste tijd om dit te doen is in de lente, maar het wordt ook vaak 2x per jaar gedaan voor de zomer en de winter.

 

Wellness Spots - Shank prakshalana

 

Persoonlijke ervaring met Shank prakshalana

 

Op 22 mei ben ik om 6.00 uur ’s ochtends opgestaan om aan mijn “reinigingsdag” te beginnen. De dag ervoor heb ik alle voorbereidingen gedaan; water met zout preppen, eten koken voor de eerste 2 dagen en spullen klaarleggen voor de practice. Na een meditatie met daarbij de visualisatie van mijn buik was ik klaar om de eerste 2 glazen zout water te drinken. Aangezien ik Himalaya zout had gekocht vond ik het niet eens vies. Vervolgens de serie van 5 asana’s (yoga-houdingen) gedaan, gevolgd door weer twee glazen en asana’s. Hierna even rust genomen op het toilet en met de klok mee mijn buik gemasseerd om deze zacht te laten worden wat de stoelgang bevordert. De asana’s zijn ervoor om het water door je darmen te begeleiden. Hetzelfde ritueel dien je te herhalen totdat je ontlasting bestaat uit het water dat je hebt ingenomen.

 

Aangezien ik zoiets nooit eerder heb gedaan kostte het mij 16 glazen water (4 liter) en even zoveel series houdingen voordat mijn darmen zich ontdeden van het water en mijn darmen gereinigd waren. Hierna moest ik een kotsreflex opwekken zodat het “darmkanaal” zich weer zou sluiten.

 

Shank prakshalana, natuurlijk reinigen

 

Na een douche met zoutscrub en een ontspanning van 45 minuten mocht ik mijn eerste maaltijd eten. Het was ondertussen bijna 18.00 uur dus ik was al 12 uur hiermee in de weer. De eerste maaltijd bestond uit rijst met linzen, Mungbonen en geklaarde boter en dit is ook het enige dat ik die dag mocht eten aangevuld met een Probiotica tablet, water en kruidenthee. Veel meer wil je ook niet, want het is best vermoeiend zo’n dag.

 

De volgende 14 dagen stonden in het teken van het dieet. Elke dag waren er meer dingen van de voedingslijst die we hadden gekregen die we mochten nemen. Na 2 ochtenden ontbijten met rijst en bonen was een banaan met kokosmelk erg lekker. Het dieet was haast Vegan, het enige dierlijke dat ik mocht was harde kaas en met veel plezier schoof ik elke dag meerdere stukjes oude kaas mijn mond in. Verder genoot ik enorm van alle verse producten, het creatief omgaan met de ingrediëntenlijst en het lekker en gezond voor mezelf koken.

 

Na 2 weken voel ik me super; enorm energiek en een stuk lichter! Ook letterlijk, want ik ben 4 kilo afgevallen. Heerlijk zo net voor de zomer! Ik heb geen behoefte meer aan frisdranken, de Mac of een zak chips, maar zie dit als een startpunt voor een nog gezondere levensstijl.

 

Meer info en lespakket over Shank Prakshalana

 

Heeft dit artikel je nieuwsgierig gemaakt en wil je dit zelf ook doen? In samenwerking met Olga Frolova www.yogaoriga.nl ga ik in de herfst een lespakket samenstellen waarin we alles over de Shank Prakshalana uit de doeken doen. Hierin vind je een compleet overzicht met achtergrondinformatie, een stap-voor-stap uitleg van de asana’s , de ingrediëntenlijst en bijbehorende recepten. Voor € 29,95 kun je jezelf dit cadeau doen. Stuur een mailtje naar redactie@wellnessspots.com, dan zetten wij je op de wachtlijst. Ben je mooi op tijd om te detoxen voor de winter en voel jij je net als ik en mijn yoga maatjes nog dit jaar als herboren.

0

Leave a comment

  • A wish come true: to swim at Gellért Spa Budapest. It is one of the most famous bath houses in the world!
It was openend in 1918 and when you have a dip in the pool you realise that there is a lot of history overhere and that it's a very special place to visit... Photo by: @sigrid_huisman
  • Life is perfect in a pool like this! 😀
#wellness #wellnesscoach #eatwell #wellneeded #wellnessday #ubud #bali #indonesia #thebaliguru #explore #visitindonesia #chillen #pools #bucketlist #explorebali #dametravel #sheisnotlost #wearetravelgirls✈️ #goodlifeent #perfect #wellnessfitness #wellnessdrink #wellnesspark
  • Enjoy your weekend! What are you doing this weekend?
.
.
.
#wellnessspots #wellness #wellnesscoach #wellnesswarrior #wellnessjourney #wellnesstips #wellnesstravel #wellnesstribe #wellnesslife #wellnesslifestyle #wellnessguru #wellnessfitness #barcelona #barcelonagram #barcelonasc
  • Monday, new week, new goals ☺ Hope you all have a great week!
.
.
.
#wellnessspots #wellness
#wellnesscoach #wellnessjourney #wellnesstips #wellnesstravel #wellnesswarrior #yoga #yogachallenge #yogaeverydamnday #yogainspiration #yogalove #yogalife #yogalifestyle #wellnessretreat
Follow Wellness Spots

Wellness Scheveningen – Kurhaus Spa & Beauty

___________________________

Last van winterdip? Check deze lamp

___________________________

Verwen jezelf met Scholl Nail Care

___________________________

Top 10 Wellness in Nederland

___________________________