Shinrin Yoku wandeling en oefeningen

Wat is Shinrin Yoku? Ontdek alles over Shinrin Yoku wandeling en oefeningen!

Wat is Shinrin Yoku? Alexandra verteld je hier alles over de Shinrin Yoku wandeling en oefeningen die ze deed tijdens een meditatieve wandeling op de Veluwe.

Wat is Shinrin Yoku?

Letterlijk vertaald betekenen de woorden Shinrin Yoku: ‘Bos baden’. Het is een vorm van natuurtherapie waarvan de oorsprong in Japan ligt. Je probeert samen met het bos te zijn, in de atmosfeer dompelt je jezelf onder en beleeft alles aandachtig met al je zintuigen.

*Leuk om te lezen, bosbaden in Zuid-Tirol!

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor de Wellness Spots Nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagramPinterest & YouTube.

Hoe kwam je op het idee voor een Workshop Shinrin Yoku?

Een vriendin (Karima) volgde de opleiding tot wandelcoach en een van haar medestudenten gaf als tip om de Shinrin Yoku workshop te volgen in Park de Hoge Veluwe. Als wandelcoach kan je hier natuurlijk elementen uithalen die je aanspreken en zelf ervaren hoe het is om aan de andere kant te staan, dus niet als trainer. Karima stuurde mij informatie over een workshop Shinrin Yoku op de Veluwe met de vraag of ik zin had om mee te gaan.

De uitleg die hier wordt gegeven is naar mijn idee vrij summier maar de woorden die ik las spraken mij aan.  Bos baden, proberen samen met het bos te zijn, meditatieve oefeningen, verbinden en stress verminderen, door het lezen van oa. deze woorden werd ik nieuwsgierig en wilde ik graag de Shinrin Yoku wandeling ervaren.

Hoe ging de Shinrin Yoku wandeling? 

Aan het begin werd er gevraagd aan de groep om deze Shinrin Yoku wandeling in stilte door te brengen tenzij er iets aan je werd gevraagd door degene die de workshop leidde. We zouden een aantal oefeningen krijgen en na de oefening samen komen in een cirkel om onze ervaringen te delen.

We begonnen met in stilte te wandelen en kregen de opdracht om ons op het zintuig ‘zien’ te focussen. Niet in de zin van ‘ik zie een boom’ en ‘ik zie bladeren op de grond’. Maar specifieker. Wat voor kleuren zie je? Welke vormen van bladeren kom je tegen? Hoe valt het licht door de bomen? Kijk naar de verschillende soorten basten van de bomen enz. Na enige tijd zo rond te hebben gelopen door het bos kwamen we samen in een cirkel. We kregen een oefening om te aarden, voeten op heupbreedte, ogen dicht en je focussen op je ademhaling. Hierna opende we onze ogen langzaam en deelde we één voor één onze ervaring over wat we hebben gezien in het bos.

Shinrin Yoku oefeningen

Shinrin Yoku oefeningen

Vanuit dit vertrekpunt kregen we de nieuwe opdracht om ons te focussen op een ander zintuig namelijk ‘voelen’. We werden uitgenodigd om planten, bomen, bladeren, bloemen, gras, heide enz. te voelen en begonnen weer te lopen. Ik liet mijn handen glijden langs de verschillende basten van bomen, de één voelt heel glad waar de ander ruw en hobbelig voelt. De hoge grassprieten kriebelen op mijn hand en het mos is heerlijk zacht, zo zacht dat de gedachte bij mij op komt dat ik er eigenlijk in wil gaan liggen. Na een tijdje komen we weer samen in een cirkel en doen we dezelfde oefening om te aarden. Er wordt gevraagd wie zijn ervaring wil delen over het voelen en zo komt iedereen weer aan het woord.

Na ‘zien’ en ‘voelen’ kwam het zintuig ‘ruiken’ aan de beurt. Wat ruik je eigenlijk allemaal in het bos? Het bos ruikt naar bos, toch? Maar nee, je kan zoveel verschillende dingen ruiken. De geur van lavendelplanten, de regen, de verschillende bomen, bladeren, planten en zelfs de overgang van een gebied waar veel bebossing is naar een dunner bebost gebied. Ook hierna kwamen we samen in een cirkel, deden we de oefening om te landen en deelde de mensen die het wilde hun ervaring.

Baden in bos, goed voor rust en ontspanning!

Het volgende stuk gingen we ons richten op het zintuig ‘horen’. Niet alleen op wat we hoorde maar of het geluid ver of dichtbij was, was het hard of zacht, hoog of laag? Zo hoorde ik het gras zachtjes ritselen als de wind erdoorheen blies en het brommende geluid van een auto wat eerst sterker werd en wat vervolgens weer afvlakte gezien de auto verder en verder weg reed. We kwamen weer samen, deden de oefening om te aarden en deelde onze mening als we zit wilde.

Als laatste blijft het zintuig ‘proeven’ over. Zelf ben ik niet zo’n fan van dingen in mijn mond stoppen in het bos en heb daarom niet meegedaan met dit onderdeel. Dit was oké, voelde je je er niet prettig bij dan hoefde dit ook niet. Sommige mede wandelaars die proefde verschillende soorten blaadjes, bloemen of gras.

Aan het eind kwamen we samen bij een ontzettend mooie, sterke en grote boom. Hier werd een verhaal voorgelezen en verteld dat we weer mochten praten. We zouden met z’n allen verder lopen naar het eindpunt. Op het eindpunt aangekomen stond er een mandje met thee en koekjes waar we van mochten pakken. Dit vond ik ontzettend leuk gedaan. We hadden hier de ruimte om na te praten, al onze ervaringen te delen, om Shinrin Yoku boeken in te kijken en de zelfgeschreven boeken van degene die de Shinrin Yoku workshop begeleidde.

Mindful wandelen op de Veluwe

Wat heeft de Workshop Shinrin Yoku jou gebracht?

De Shinrin Yoku wandeling was zo’n ontspannen workshop al was ik ook behoorlijk moe na de wandeling. Het heeft mij geleerd dat ik het best moeilijk vind om mij volledig op details te richten en niet gelijk het grotere geheel te zien, om bewust met één ding bezig te zijn in plaats van 100 dingen tegelijk. Wat ik fijn vond is dat door het te focussen op de details en het één zijn met het bos dat er helemaal geen ruimte was voor andere gedachtes. Het was stil in mijn hoofd, ik hoefde helemaal niets.

Niet denken aan wat ik ‘s middags moest doen, wat ik morgen zou eten of dat mijn badkamer wel een poetsbeurt kon gebruiken. Nee totale ontspanning was er in mijn koppie, het enige waar ik aan dacht was het bos. Het is dat de Veluwe voor mij niet om te hoek is maar anders zou ik deze workshop veel vaker volgen. Gelukkig kan ik zelf de Shinrin Yoku oefeningen toepassen als ik hier in Randstad de stilte van de natuur ga opzoeken.

Shinrin Yoku wandeling

Waar heb je de Shinrin Yoku wandeling gedaan?

Deze Shinrin Yoku wandeling werd gehouden in Park de Hoge Veluwe bij de ingang van Schaarsbergen. Denk er wel aan dat je zowel een kaartje moet kopen voor de Shinrin Yoku workshop als voor Park de Hoge Veluwe. Wij waren namelijk zo handig geweest om alleen een kaartje voor het park te kopen. Gelukkig was het geen probleem en konden we gewoon de workshop volgen.

*Bekijk hier de mogelijkheden voor workshop Shinrin Yoku op de Veluwe!

Meer over mindful wandelen in natuur

  1. Alles over mindful wandelen in de natuur.
  2. Bekijk het overzicht aan blote voeten paden in Nederland
  3. Meer info over wellness wandelen en wandel en wellness vakanties
Mindful wandelen in de natuur

Heb jij wel eens een Shinrin Yoku wandeling en oefeningen gedaan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen