Lifestyle

DE BOEDDHA, van levensverhaal tot inspiratiebron

9 februari 2016

De BOEDDHA, van levensverhaal tot inspiratiebron. Aanstaande vrijdag gaan de deuren open voor het grote publiek over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis. De grote tentoonstelling over Boeddha in het Museum Volkenkunde in Leiden is te zien tot en met 14 augustus 2016. Na de tentoonstelling in Museum Volkenkunde in Leiden zal vanaf september de tentoonstelling te zien zijn in het Tropenmuseum in Amsterdam.

DE BOEDDHA, te zien in Museum Volkenkunde

 

Steeds meer mensen mediteren, Yoga is razend populair, we mediteren massaal, en je kunt zelfs spreken van een Mindfulness-industrie in het Westen. Wist je dat Nederland alleen al zo’n 500 boeddhistische centra telt? Voor veel Nederlanders roept het Boeddhabeeld herinneringen op aan reizen door Azië, waar Boeddhabeelden en tempelcomplexen de culturele hoogtepunten vormen. Voor sommigen is de Boeddha misschien vooral een symbool van rust en vormt het een tegenwicht tegen de gehaaste en soms complexe samenleving.

 

DE BOEDDHA, van levensverhaal tot inspiratiebron

 

Tentoonstelling DE BOEDDHA – Van levensverhaal tot inspiratiebron

 

Aan de hand van reportages, indrukwekkende foto’s en interviews maken bezoekers in DE BOEDDHA een reis langs belangrijke boeddhistische gebieden op aarde waar het boeddhisme lang geleden betekenisvol was of waar het nu nog volop leeft. Er is aandacht voor pelgrimsplaatsen en belangrijke feestdagen die van land tot land verschillen. De tocht voert onder andere langs Thailand, India, Indonesië, China, Myanmar, Japan en Tibet. Van de eeuwenoude Chinese kloosters en de geboorteplaats van de Boeddha in Nepal tot de Indonesische Borobudur. Naast de wereldreis die je kan maken reist de tentoonstelling ook door eigen land. Vier gloednieuwe documentaires geven een actuele blik op boeddhisten en het boeddhisme in Nederland.

Unieke voorwerpen en Boeddhabeelden

 

Dat Boeddhabeelden zó van elkaar verschillen en wat daar de reden van is kan je nu ontdekken. Voor het eerst worden er namelijk zoveel Boeddhabeelden tegelijk uit de eigen museumcollectie gepresenteerd. Uniek is ook dat er een zeldzaam, meer dan 35 meter lang Vessantaradoek, te zien zal zijn met scènes uit een vorig leven van de Boeddha. Daarnaast kan je eeuwenoude stenen Gandara reliëfs uit Pakistan bewonderen en een indrukwekkende contactreliek met de voetafdruk van de Boeddha uit Thailand van dichtbij zien. Vele belangrijke en internationale voorwerpen die tentoongesteld zij komen voort uit een samenwerking met onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen, het Musée Guimet uit Parijs, het Berlijnse Museum für Asiatische Kunst en het Asian Civilisations Museum in Singapore.

 

Wat maakt het levensverhaal van deze spirituele leider zo intrigerend? Hoe wordt anno nu het boeddhisme wereldwijd beleefd? Deze en andere vragen staan centraal in deze grote tentoonstelling. Reis mee langs belangrijke boeddhistische plaatsen, kom van alles te weten en ervaar de verbindende kracht van deze wereldgodsdienst.

 

Locatie:
Museum Volkenkunde
Steenstraat 1, Leiden

Dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

 

Heb jij plannen om de tentoonstelling te gaan bezoeken?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots