Handige tips voor écht bewust wandelen in natuur voordelen
Of je nou gezond bent of klachten hebt zoals een burn-out, depressie en/of stress. Wandelen in de natuur is altijd een goed idee. Door te wandelen zal onder andere de productie van het stresshormonen cortisol verminderen wat zal leiden tot een gevoel van kalmte en ontspanning. Uit onderzoek blijkt ook dat verblijf in een natuurlijke omgeving een positieve invloed op de geest heeft.
Iedereen weet dat beweging gezond is, maar het is soms lastig om je er toe te zetten. Door met deze tips écht bewust te gaan wandelen in de natuur heb je een doel en kan je onderweg bepaalde dingen doen die de wandeling een extraatje geven.
Wij kijken wel eens om ons heen, horen een vogel fluiten en ademen frisse zeelucht in. Maar er is nog veel meer wat je kan doen tijdens een wandeling. Dat ontdekte wij tijdens een wandeling in de natuur in de omgeving van L’etang de Moliets, nabij de Atlantische Kust in Zuidwest Frankrijk. Je kan zelf een wandeling doen zoals wij aan de hand van onze tips voor bewust wandelen in de natuur. Wil je daarna tot rust komen? Laat een picknick verzorgen in het bos. Ontdek deze mooie picknickplek aan het water aan de Atlantische Kust.
Wij hebben daar kennis gemaakt met Elisabeth Condom (zie foto’s), zij is na een driejarige studie in Toulouse gecertificeerd door Institut de Sophrologie du Sud-Ouest in de leer van ‘sofrologie’. Tijdens een bewuste wandeling door de natuur liet zij ons ervaren hoe heilzaam het effect van de natuur is op lichaam en geest en deelde zij tips met ons hoe je écht bewust kan wandelen door de natuur.
Zo vertelt Elisabeth: “bewust wandelen stelt mensen in staat een diepere verbinding met de natuur op te bouwen, waardoor ze meer waardering krijgen voor de schoonheid en het belang ervan. Zo doet de geur van hars mij aan mijn jeugd denken. Het ruiken aan bloemen, planten en dode bladeren, het op diverse manieren luisteren naar de geluiden van de natuur en het voelen van verschillende texturen die je tijdens een wandeling tegenkomt kan de zintuigen stimuleren en het algemene welzijn bevorderen”.
♥ Lees hier meer over mindful wandelen in de natuur;
♥ Met deze tips kan je ontspannen wandelen in de sneeuw;
♥ Ontdek ook deze Shinrin-Yoku wandeling en oefeningen in Nederland;
♥ Ook fijn, check deze tips voor wandelen over blote voeten paden en dit overzicht met blotevoetenpaden in Nederland. En voor wie van sauna’s houdt, dit zijn sauna’s met een blote voeten pad.
Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.
Wat is sophrologie / sofrologie en welke 6 stelsels zijn er?
Sofrologie is een methode dat gebaseerd is op bepaalde ademhalingsoefeningen, visualisatie van de omgeving, beweging en ontspanning dat gecombineerd wordt met meditatie oefeningen en ontspanningstechnieken. Het doel van sofrologie is het bereiken van ontspanning en welzijn door middel van een combinatie van fysieke en mentale oefeningen.
Het woord “sofrologie” is afgeleid van het Griekse woord “sos,” dat balans betekent en “phren,” wat geest betekent. Vrij vertaald, zou je sofrologie als “de studie van de harmonie van de geest kunnen vertalen”. In de leer van sofrologie worden zes stelsels, ook wel niveaus genoemd, onderscheiden om het welzijn te bevorderen en te verbeteren. Door met deze zes stelsels aan de slag te gaan is het mogelijk je algehele welzijn te verbeteren, stress te verminderen en meer in balans en harmonie met jezelf komen. Het betreft een holistische benadering van gezondheid en welzijn die zowel het lichaam als de geest omvat.
- Het Musculaire Stelsel > dit stelsel heeft betrekking op het ontspannen en bewust worden van de spieren in je lichaam. Heb jij bijvoorbeeld last van spierspanning dan kan dat verminderen.
- Het Respiratoire Stelsel > belangrijk hierbij zijn de diverse soorten ademhalingstechnieken. Als je écht bewust adem haalt kan je je ademhaling optimaliseren en leren om dieper en rustiger te ademen.
- Het Fysieke Stelsel > oefeningen gericht op het ontspannen en versterken van het lichaam. Zoals: ademhalingsoefeningen, lichamelijke ontspanningsoefeningen en bewustwording van spierspanning.
- Het Mentale Stelsel > hierbij gaat het erom dat je bepaalde technieken gebruikt om je geest te kalmeren en te trainen. Je kan denken aan visualisatie van de omgeving, concentratieoefeningen en positieve affirmaties.
- Het Energetische Stelsel > de circulatie van energie in je lichaam en hoe deze energie kan worden geoptimaliseerd voor een beter energetisch stelsel. Hierbij kan je denken aan technieken zoals visualisatie van energiestromen en chakra-meditatie.
- Het Sensorische Stelsel > hiermee wordt het waarnemen en het bewustzijn van de zintuigen bedoeld. Zo kan je leren om je bewust te worden van zintuiglijke ervaringen en die te gebruiken om ontspanning te bereiken waardoor je je beter kan voelen.
Het kan, luisteren naar het geluid van een boom, ga boomknuffelen!
Knuffelen met bomen, oftewel boomknuffelen! Vertel het een willekeurig iemand en ze zullen je wellicht verbaasd aankijken. Negeer het, zoek een rustig plekje op, waar desnoods niemand je ziet en ervaar het zelf of het wel of niet iets is voor je.
Wist je dat artsen in Japan boomknuffelen zelfs wel een voorschrijven als ‘medicijn’ omdat het goed kan zijn voor je gezondheid? Van knuffelen met bomen wordt je rustig, het effect van groen op je zintuigen kan kalmerend werken en door fysiek te voelen en te luisteren ben je even in het hier en nu. Je kan het gewoon eens proberen, is het niets voor je, dan is dat zo.
Elisabeth Condom vertelt ons: “Door het omarmen van bijvoorbeeld een berk en je gezicht tegen de stam te leggen is het mogelijk om het geluid van water dat door een berk stroomt te horen. Voor het beste resultaat kan je het met een stethoscoop beluisteren en kies een berk die in de nabijheid van water staat. Sluit je ogen, concentreer je op het geluid en wees geduldig om op deze manier zacht borrelend geluid waar te nemen. Het is een van de creatieve zintuigelijke manieren om een diepere verbinding met de natuur te ervaren. Normaal gesproken ontsnappen subtiele geluiden vaak aan onze aandacht“.
Wij vonden dit onderwerp zo interessant dat wij hopen dat wij jullie met dit artikel hebben kunnen inspireren met tips voor écht bewust wandelen in de natuur. Eerlijk is eerlijk, ook wij dachten eerst; “hmmm wat apart en bijzonder, is dit wel iets voor ons. Maar deze holistische benadering van bewust wandelen heeft ons geïnspireerd om vaker de tijd te nemen in het hier en nu zijn tijdens een wandeling. Toen wij eenmaal meer research deden naar dit onderwerp ontdekten wij nog veel meer, dat is ook wat wellness reizen zo bijzonder maakt. Je blijft nieuwe dingen ontdekken”.
Wist jij dat er daadwerkelijk een naam is voor iemand die naar het geluid van bomen luistert en dit bestudeert? Men noemt dat een “bioakoestiekonderzoeker” of een “bioakoestiekexpert.” Bioakoestiek is een wetenschappelijke studie van de geluiden geproduceerd door levende organismen, waaronder bomen en planten.
De 10 voordelen wat bewust wandelen in de natuur met je kan doen
- Stressvermindering;
- Betere slaapkwaliteit;
- Verbeterde stemming;
- Verhoogde creativiteit;
- Verhoogde concentratie;
- Stimulatie van zintuigen;
- Mindfulness en meditatie;
- Verbinding met de natuur;
- Verbeterde fysieke gezondheid;
- Versterking van het immuunsysteem.
Ga jij wel eens écht bewust wandelen in de natuur en ken je de voordelen?
Geef een reactie