Mentaal goed voor jezelf zorgen

Zorg goed voor jezelf! Tips voor je mentale gezondheid verbeteren

Je mentaal goed voelen is zo belangrijk! Wij delen graag onze tips voor je mentale gezondheid verbeteren in de hoop dat jij mentaal beter voor jezelf gaat zorgen en kan je ontspannen op de momenten dat jij dat nodig hebt.

Tips mentale gezondheid verbeteren

Het leven bestaat uit Ups & Down’s, soms heb je meer dalen dan pieken in je leven en dat maat het lastig om je mentaal goed te voelen. Als je in een dip zit is het ook moeilijker om mentaal beter voor jezelf te zorgen. Wees je bewust dat Self Care belangrijk is en probeer met deze tips je mentale gezondheid te verbeteren. Je kan er hulp bij zoeken om te kijken waar jou knelpunten zitten, of je kiest voor hulp zodat je een richtlijn krijgt of een stok achter de deur. Gelukkig kan je ook heel veel zelf doen en elk begin is een begin.

Bedenk ook goed dat je echt niet de enige bent die problemen met een goede mentale gezondheid ervaren. Wereldwijd blijkt uit de statistieken van de geestelijke gezondheidszorg dat er 450 miljoen mensen zijn die worden getroffen door een psychische aandoening. De maand mei werd niet voor niets uitgeroepen tot de Mental Health Awareness Month om het  bewustzijn te vergroten over het belang van mentale gezondheid en de positieve veranderingen die kunnen bijdragen aan een gezonde en tevreden geest. Uit onderzoek blijkt ook dat de meeste mensen mentale gezondheidsproblemen ervaren door geldzorgen.

Onze tips voor je mentale gezondheid verbeteren zijn een stapje in de richting van mentaal beter voor jezelf zorgen. Grotendeels moet je daar namelijk zelf voor zorgen en dat kan met deze tips. Maar schroom niet om daarnaast meer hulp te zoeken. De eerste stap is erkennen dat je hulp kan gebruiken en dat dat prima is, de tweede stap is hulp aanvaarden en werken aan het verbeteren van je mentale gezondheid.

Hoe je dat doet is voor iedereen anders en werkt ook voor iedereen anders. Het is niet zo dat een stilte retreat of een yoga vakantie de oplossing is, het is ook niet zo dat accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn de oplossing is en een bezoek aan een psycholoog heeft ook niet altijd doorslaggevend succes. Jij bepaalt het succes door te denken aan je eigen Self Care en zorg te dragen iets te vinden wat bij je past. Daarom geven wij graag een diversiteit aan tips om je mentale gezondheid te verbeteren zodat jij mogelijk een keuze kan maken wat het beste bij je past. En van doen leer je, past het niet, dan is dat ook oké en probeer je gewoon weer iets anders.

 1. Lachen is goed voor je gezondheid, wat dacht je van een lachworkshop?
 2. Lees hier meer over persoonlijke nei therapie ervaringen;
 3. Ontspan in de natuur, kies je eigen pad, lees hier al onze tips voor mindful wandelen.
 4. Een stilte meditatie van 10 dagen in België, lees de ervaringen van Urvashi.
 5. Volg een persoonlijk coachingstraject om te kijken waar je aan kan werken.
  *Hou je van dieren? Wat dacht je van een persoonlijk coachingstraject met paarden op de Veluwe?
  *Of een combinatie van mediation en coaching met paarden in Limburg?
 6. Ontdek reizen en kuren tegen een burn out en depresse van Spa Dreams.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in Wellness Spots Nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest & YouTube.

Persoonlijk coachingstraject met paarden

Neem (vaker) een pauze


Stop soms even waar je mee bezig bent. Ga even iets anders doen of ga rustig zitten, sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Let op je ademhaling, probeer je gedachten te laten zijn wat ze zijn, puur gedachten.

Oordeel minder


Bekijk de situatie eens van bovenaf, de helikopter view. Wat gebeurd er nou echt? Ook hier weer, laat je gedachten voor wat ze zijn. Gedachten komen en gaan. Probeer eens lief te zijn voor jezelf. Wat zou je een vriendin aanraden als zij zou vertellen wat jij nu denkt? Probeer dat op jezelf toe te passen.

Wees actief


Ben je onrustig? Ga iets actiefs doen. Als je beweegt ben je ook even met iets anders bezig en dat kan je mentale gezondheid verbeteren op dat moment. Hou je van sporten, probeer jezelf er toe te bewegen te gaan sporten. Hou je niet van sporten? Ga wandelen of fietsen, adem diep in tijdens het wandelen, ga rustig op een bankje zitten onderweg en laat al je gedachten voorbij komen en laat ze ook weer gaan.  

Zoek de verbinding op


Betrek mensen bij je proces om je
mentale gezondheid te verbeteren. Vertel mensen erover die dicht bij je staan. Bel een vriendin als je het even moeilijk hebt, vraag iemand om mee te gaan wandelen om samen je gedachten op orde te krijgen. 

Kies voor voldoende nachtrust


Tijdens je slaap heeft je lichaam de tijd om te herstellen. Zorg voor een goede voorbereiding zodat je daarna lekker kan slapen. Maak een wandeling voordat je naar bed gaat. Frisse lucht is goed.

Of ga eens naar een sauna in de avonduren, ook dat kan heel ontspannend werken voor een goede nachtrust. Probeer geen televisie te kijken of nog uren op je mobiel te kijken voor het slapen gaan. Om goed te kunnen gaan slapen moet ook je geest tot rust komen. 

Tips mentale gezondheid verbeteren

World Mental Health Day, 10 oktober

De World Mental Health Day, het bestaat al sinds 1992. De eerste Nederlandse versie daarvan, de Landelijke Dag Psychische Gezondheid is sinds 1997 een feit. Op 10 oktober 2021 is het de dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan psychische gezondheid. Ook wij vinden het belangrijk om het taboe op psychische problemen te doorbreken. Een goede voorlichting over psychische problemen is belangrijk en erover praten is van groot belang. Hierbij willen wij ook ons steentje bijdragen aan:

 1. psychische problematiek meer bekendheid geven
 2. de kennis over psychische problemen vergroten en vooroordelen bestrijden
 3. mensen stimuleren informatie te zoeken en ze de weg wijzen naar hulp.

Heb jij nog meer tips voor je tips voor je mentale gezondheid verbeteren?

Van:

dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons