Spa & Sauna

Volop vakantie tips voor een sauna bezoek in Finland

20 september 2023
Vakantie tips sauna bezoek in Finland

Een vakantie naar Finland is niet compleet zonder een sauna bezoek. Hier deel ik al mijn vakantie tips voor sauna bezoek in Finland, hoe moet je je gedragen en waar vind je bijzondere sauna’s in Finland.

Naar de sauna in Finland, dé tips

 

Ga je naar Finland op vakantie dan ga je op reis naar het land van de sauna. Finland is het land waar oorspronkelijk de sauna vandaan komt. Naar de sauna gaan in Finland is zo geïntegreerd in het dagelijks leven dat er een hele Finse saunacultuur is inclusief Finse sauna rituelen. Enerzijds is ‘naar de Finse sauna gaan’, een vorm van ontspanning en daarnaast is het ook een sociale activiteit. Ga wij een bakkie koffie drinken of een drankje, in Finland spreek je af in de sauna om bij te praten.

 

Wil je meer weten over de oorsprong van de Finse sauna, het gebruik en hoe je je hoort te gedragen als je in Finland naar de sauna gaat? Lees dan ook ons artikel over de Finse sauna voordelen met 10 tips voor als je naar de sauna gaat in Finland. Leuk om te weten is dat de Finse saunacultuur in 2020 is toegevoegd aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Ik zet in elk geval hier alvast de 10 dingen die je echt moet weten over de Finse sauna op een rij en check ook direct de voordelen van een bezoek aan een Finse sauna:

 

 1. Niet alleen goed hydrateren;
 2. Uitgenodigd worden is een eer;
 3. Niet aan elkaar zitten in de sauna;
 4. Het contrast tussen warm en koud;
 5. Saunajälkeinen, oftewel ‘post-sauna’;
 6. Finnen vergeten de ruimte in de sauna;
 7. Duur van een sauna ronde kan verschillen;
 8. Mannen en vrouwen vaak apart naar de sauna;
 9. Geboorte tot dood, in de sauna gebeurde ooit alles;
 10. Regels? Die zijn er niet echt in de Finse sauna cultuur.

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

Naar de sauna in Finland

Vakantie tips sauna bezoek in Finland

 

Ha je op vakantie naar Finland en weet je nog niet precies waarheen? Maak er dan een ‘Sauna Vakantie in Finland’ van. Ik deel graag uit persoonlijke ervaring een aantal bijzondere sauna’s in Finland met je en daarnaast een aantal tips voor sauna bezoek in Finland die ik tegen kwam tijdens mijn research. Laat je verrassen, ga op ontdekking en ontspan in Finland terwijl je geniet van de Finse sauna voordelen.

 

In de winter kan je het beleven, stap in een ijssauna

 

Een sauna in een ijshut? Het kan echt! Kijk maar eens naar video hieronder van de Artic Sauna Experience bij het Apukka Resort in Rovaniemi. Bij het Apukka Resort in Finland kan je diverse Finse sauna’s uitproberen maar de coolste sauna is natuurlijk de ijssauna, oftewel de Apukka Ice Sauna. Afkoelen van de sauna doe je door daarna in de verse sneeuw te springen. In totaal zijn er 6 sauna’s, waaronder een iglo sauna en een verplaatsbare sauna.

 

Uiteraard zijn er nog veel meer ijssauna’s in Finland te vinden. Zo is er ook een ijssauna op het bevroren meer Lake Salonkijärvi. De ijssauna is onderdeel van het Rukan Salonki resort, gelegen in het noorden van Finland, (Fins Lapland) niet ver van de grens met Rusland. Je kan je het misschien niet voorstellen, maar in een ijssauna, dat volledig is gebouwd met ijsblokken kan het binnenin wel 60°C worden. Na je bezoek aan de ijssauna in Fins Lapland kan je afkoelen in een wak in het meer.

 

*Bekijk de beschikbaarheid bij Rukan Salonki Chalets in Ruka;
**Ontdek onze ervaringen bij het Apukka Resort in Rovaniemi.
***Let op: een ijs sauna kan er ieder jaar anders uitzien!

 

 

IJssauna Rukan Salonki Resort

 

Sauna carriage, mobiele sauna op ski’s – Apukka Resort Rovaniemi

 

Wat ons betreft is het een must! Ga je naar Finland op vakantie dan wil je gewoon overnachten in een huisje met een sauna als wellness liefhebber. Wij kunnen iedereen aanbevelen om te kiezen voor een vakantie bij het Apukka Resort in Fins Lapland. Bij het Apukka Resort kan je bijzonder overnachten, het enige nadeel is dat geen enkele accommodatie een privé sauna heeft.

 

Daar heeft het Apukka Resort in Fins Lapland gelukkig wat op gevonden. Je kan een sauna carriage huren! Dat betekent dat er op de afgesproken tijd een busje komt met daarachter een mobiele Finse sauna op ski’s. De mobiele sauna komt er rokend aan en is al warm gestookt voor jouw Finse sauna belevenis. Je krijgt er een bos berkentakken bij en het is tijd om voor je deur te ontspannen. Afkoelen kan door lekker in de sneeuw te rollen.

 

*Bekijk hier al onze ervaringen bij het Apukka Resort in Rovaniemi.

 

Sauna carriage

Drijvende sauna op het meer – Apukka Resort Rovaniemi

 

Wat ons betreft een écht wellness bucketlist moment! Bij het Apukka Resort in Rovaniemi in Fins Lapland kan je zweten in een drijvende sauna op het meer dat grenst aan het resort. Wij waren er in de winter en dan kan je over het ijs lopen naar de sauna. Maar in de nazomer en in de herfst, vooral eind september heb je de kans het  noorderlicht te zien, hoe gaaf zou het zijn als je dan net in deze sauna op het meer zit?!

 


♥ Ontdek hier alles over het Apukka Resort in Rovaniemi in Fins Lapland;
♥ Ook bijzonder zijn deze wellness tips voor badderen onder het noorderlicht.

 

Drijvende sauna op het meer

 

Sauna Lake Experience met ijswak – Apukka Resort Rovaniemi

 

Ben jij diegene die altijd afkoelt in het dompelbad? Dan moet je na een Fins sauna bezoek eens ervaren wat het is om af te koelen in een ijswak. Loop de sauna uit en wandel even rustig een halve minuut door de sneeuw op je sauna slippers.

 

Zo koelt je lichaam al een klein beetje af. Laat je lichaam daarna rustig in het ijskoude water glijden. Adem diep in- en uit en laat je rustig zakken. Geniet ervan!

 

*Bekijk hier al onze ervaringen bij het Apukka Resort in Rovaniemi.

 

Finnish Sauna Lake

 

Sauna Boat Experience – Posio

 

Reis je in de zomer naar Fins Lapland dan moet je de ‘Sauna Boat Experience’ gaan beleven. Droom even weg bij het idee dat je over een verlaten strand loopt richting de sauna boot. Je kleed je om in het bos, of gewoon op de boot zelf en legt je kleren op de picknicktafel.

 

Je wandelt de sauna in met een drankje en als het te heet wordt spring je voor afkoeling in het meer. Het is zo bijzonder dat ik een uitgebreid artikel schreef over deze bijzondere sauna in Finland.

 

Sauna Boat Experience

Artic Sauna Experience, sauna op een bevroren zee in Oulu

 

De Finse stad Oulu ligt iets ten noordwesten van het midden van Finland, aan de Botnische Baai. Vanaf Helsinki kan je ernaar toe vliegen, je reist er met de (nacht) trein naar toe of met je huurauto.

 

Als de weer- en ijscondities goed zijn, oftewel als het ijs dik genoeg is, dan kan je een Artic Sauna Experience beleven in Oulu. Deze Pop-Up sauna, in het Fins een Kota genoemd, ofwel bekend bij ons als tipi tent, wordt op de bevroren Botnische baai geplaatst zodat maximaal 8 personen van een Finse sauna op zee kunnen genieten.

 

*Meer info over de Artic Sauna Experience;
**Ook leuk, ga fatbiken in Oulu, op een bevroren zee;

***Dit wil je doen en deze bezienswaardigheden in Oulu kan je zien. 

Bijzondere sauna in Finland, Oulu

Sauna Tour Fins-Lapland

 

Wil je een dag genieten van de Finse sauna voordelen en zoveel mogelijk sauna’s in Finland bezoeken tijdens je reis? Dan is een ticket voor de Sauna Tour echt iets voor jou. De Finse sauna is voor de Finnen een ‘way of life’. Wist je dat er in Finland genoeg sauna’s zijn om alle inwoners tegelijkertijd te laten relaxen? Er zijn maar liefst 3 miljoen sauna’s in Finland! Wil je een goed beeld krijgen van de Finse sauna rituelen kies dan voor dé Sauna Tour excursie in Fins Lapland.

 

*Ontdek alles over de Sauna Tour.

 

Finse sauna ritueel

Artic Sauna Experience

 

Een sauna in een ijshut? Het kan echt! Kijk maar eens naar onderstaande video van de Artic Sauna Experience. Bij het Apukka Resort in Finland kan je diverse Finse sauna’s uitproberen maar de coolste sauna is natuurlijk de ijssauna, oftewel de Apukka Ice Sauna. Afkoelen van de sauna doe je door daarna in de verse sneeuw te springen. In totaal zijn er 6 sauna’s, waaronder een iglo sauna en een verplaatsbare sauna.

 

Het gebruik van de ijssauna is altijd op aanvraag en duurt maximaal 1,5 uur. Voor het gebruik van de sauna door 2 personen betaal je €170,-. Een mooi begin van je rondreis door Fins Lapland in de winter. Check deze link voor meer info over de ijssauna bij Apukka Resort.

 

*Reserveer nu een overnachting in het Apukka Resort in Rovaniemi.

 

Stap in de Sauna Gondel in Ylläs

 

Een sauna is er om te ontspannen maar hoe gaaf is het om eens naar een bijzondere sauna in Finland te gaan? In de Finse plaatse Ylläs kan je aan boord stappen van de sauna gondel. De ‘zweetrit’ duurt 20 minuten en je bevind je op een hoogte van 718 meter. Verblijf jij in een vakantiehuis in de buurt van Ylläs, dan mag je deze bijzondere Wellness Spots niet overslaan. Onder andere TUI biedt hier vakantiehuizen aan en ook de Vakantiediscounter heeft vakantiehuizen in Äkäslompolo, nabij Ylläs.

 

*Check alle info over de sauna gondel hier. 

 

Sauna Gondola in Ylläs, Finland

Aurora wellness, Arctic Sauna World

 

Op één uur rijden ten noorden van Ylläs vind je een hele nieuwe sauna wereld. Arctic Sauna World is het nieuwste idee van het Finse toeristenbedrijf Harriniva Hotels & Safaris. Het is een ecologisch wellnesscentrum gebaseerd op Finse mythologie en volksverhalen. Het wellnessresort bevind zich direct aan het Jerisjärvi meer, naast het nationale park Pallas-Ylläs in Muonio. Volgens onderzoeken is hier de schoonste lucht in een bewoond gebied.

 

In totaal zijn er vijf verschillende sauna’s en uiteraard een diversiteit aan fijne wellness baden, douches met bronwater en ontspanningsruimtes. Op aanvraag kan je kiezen voor diverse massages en beauty behandelingen.

 

Private Northern Light Sauna – Repo

 

De meest bijzondere sauna is de Noorderlicht sauna, Repo. De naam komt van de mystieke vos uit de Lapse mythologie, die over de besneeuwde heuvels loopt. De Reposauna heeft twee verdiepingen en is speciaal ontworpen voor het bekijken van het noorderlicht. Je hebt hier  180 graden uitzicht over het Jerisjärvi meer vanuit de saunastoomruimte en vanuit de ontspanningsruimte, die volledig uit glas gebouwd is, op de tweede verdieping heb je een 360 graden panorama uitzicht. Duimen dat het noorderlicht voor je gaat dansen in de lucht als je hier bent.

 

*Bekijk de prijzen bij Hotel Harriniva en bij Hotel Jerris. Wil je verblijven in een vakantiehuisje met eigen sauna? En wil je bijzonder overnachten in Finland? Kies dan voor de Aurora Dome.

 

Slapen Dome Finland

 

Stap met een groep in de Sauna Bus

 

Reis jij met een hele groep naar Finland? Doe eens gek en huur de sauna bus af! In de regio Kuusamo in Fins Lapland hebben ze weer wat bijzonders bedacht. Deze touringcar is volledig omgebouwd tot sauna waar je met 16 man tegelijkertijd kan socializen en kan ontspannen. In dit artikel lees je alles over de sauna bus.

 

Sauna Bus Finland

Mobile Sauna Festival 

 

Er zijn genoeg redenen om naar Finland te reizen maar als je dan toch plannen hebt reis dan eind juli. Want als je dan in de buurt van Teuva bent is het leuk om te gaan kijken of misschien wel deel te nemen aan het ‘Mobile Sauna Festival‘. Iedereen die een mobiele sauna heeft kan er aan meedoen, in 15 jaar tijd is het festival uitgegroeid tot een van de gekste festivals in Finland.

 

Mobile Sauna Festival Finland

Naar de sauna in Finland

 

 1. Saunatour in Lapland;
 2. Sauna Boat Experience;
 3. Alle voordelen van een Finse sauna.

 

Oorsprong Finse sauna

Vakantie tips Finland

 

 1. Excursies in Fins Lapland;
 2. Noorderlicht zien in Fins Lapland;
 3. Tips voor een auto huren in Finland;
 4. Bruine beren fotograferen in Finland;
 5. Bijzonder overnachten in Fins Lapland;
 6. Wandelen met rendieren in Riistunturi National Park.
Sauna Finland

 

Welke van deze vakantie tips voor een sauna bezoek in Finland zou jij willen proberen?

 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots