Lifestyle, Overnachten, Privé sauna, Spa & Sauna, Wellness Vakantiehuizen Nederland

Wat is het verschil tussen een infrarood sauna en een Finse sauna? Dit!

12 oktober 2023
Verschil tussen een infrarood sauna, Finse sauna en stoomcabine en Turks stoombad

Wat is het verschil tussen een infrarood sauna en Finse sauna en stoomcabine en Turks stoombad? Wij hebben precies opgeschreven wat het verschil is zodat jij weet wat je kan verwachten als je naar een wellness vakantiehuis gaat of naar een wellnessresort of sauna.

 

Verschil infrarood sauna, Finse sauna en stoomcabine en Turks stoombad?

 

Je bent op zoek naar een leuk wellness vakantiehuisje of benieuwd naar het aanbod aan wellness vakantiehuizen in Nederland, Europa of daarbuiten. Je wil graag een sauna in je vakantiehuis om van te genieten. Maar bij aankomst is het niet wat je dacht, het blijkt een infrarood sauna te zijn en geen Finse sauna.

 

Of het is een stoomcabine  of een Turks stoombad. In het Turks Ottomaanse Rijk waren stoombaden heel populair en werden vroeger vooral gebruikt als onderdeel van de Turkse Hamam. Hierdoor worden stoombaden ook wel eens een stoomcabine, Turkse Hamam, Turkse sauna of Turks stoombad genoemd of als een ‘Turks bad’ nemen aangeduid. Een Turkse Hamam is een verzameling van Turkse wellness faciliteiten. Zo vind je in een Turkse Hamam een Turks bad en een Turks stoombad.

 

Of je gaat naar een wellnessresort in Nederland en je ziet de mogelijkheden om plaats te nemen in een infraroodsauna of een Finse sauna. Maar je ziet ook een biosauna, Himalaya zoutgrot sauna, een Turkse stoomcabine, een stoombad en een opgiet sauna etc. Voor de laatste opsomming verwijs ik je binnenkort naar ons grote Wellness ABC.

 

Voor nu leggen wij het verschil uit tussen een infrarood sauna, een Finse sauna, een stoomcabine en een Turks stoombad. Als men praat over een infrarood cabine of een stoomcabine, dan gaat het om hetzelfde principe als een infraroodsauna of een Turks stoombad, het betreft alleen een cabine, meestal een klein(er) ruimte of  ‘hok(je)’. Ontdek hier het verschil tussen een Jacuzzi, hottub, whirlpool en een spabad.

 

*Foto: infrarood sauna Blue Wellness in Zeeland.
**Wist je dat er zelfsinfrarood warmte posters bestaan?

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

Verschil in soorten sauna

 

Verschil in temperatuur

 

Een traditionele Finse sauna heeft een hoge temperatuur, meestal tussen de 75°C en 120°C graden. Het is een warme droge lucht waar je erg van gaan zweten. Een Finse sauna is goed voor je gezondheid. De voordelen van een Finse sauna lees je hier.

 

Bij een infrarood sauna kan je een temperatuur verwachten tussen de 35 °C á 60°C graden. Dat is dus een stuk koeler dan een Finse sauna.

 

In een stoomcabine of een Turks stoombad kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 45°C. Een fijne temperatuur die tussen de infrarood sauna warmte en de Finse sauna warmte in zit.

 

*Foto stoomcabine bij Quinta da Comporta Hotel in Carvalhal – Alentejo – Portugal.

 

Verschil tussen een infrarood sauna, Finse sauna en stoomcabine

 

De manier van opwarmen

 

Een Finse sauna en een infrarood sauna verschillen dus van elkaar op basis van de temperatuur. Daardoor heb je ook automatisch een verschil in de manier van het opwarmen van de sauna.

 

Een Finse sauna wordt door middel van stoom opgewarmd. Buiten de sauna liggen bijvoorbeeld een groot aantal houtblokken die in brand worden gestoken waardoor de sauna opwarmt. Het opwarmen van een Finse sauna duurt dan ook een tijd. Door de stoom wordt de lucht heel warm en daardoor begint je lichaam te zweten.

 

Zoals de naam eigenlijk al zegt, een infrarood sauna wordt opgewarmd door infraroodstralen. De infraroodstralen zorgen niet zo zeker voor de luchtopwarming maar echt voor de lichaamsopwarming. In de meeste infrarood sauna’s en infraroodcabines zitten een rechthoek met de lengte van een gemiddelde rug. Hier kan je voor gaan zitten zodat je rug opwarmt wat goed is voor je spieren en tegen rugpijn kan werken.

 

In een stoomcabine of een Turks stoombad verblijf je in een afgesloten ruimte met een stoomgenerator en een luchtafvoer. De stoomgenerator verspreidt warme stoom in de cabine of Hamam ruimte tot de luchtvochtigheid zo’n 95% heeft bereikt er er een temperatuur is van ongeveer 45°C.

 

*Foto: Sauna opgieten bij Kallbadhus Pålsjöbaden in Zweden.
Bekijk hier reistips voor Zweden incl. sauna bezoek aan zee. 

 

Sauna opgieten

 

Tijd van opwarmen

 

Om temperaturen tussen de 75°C en 120°C te halen duurt het een tijd voordat een Finse sauna warm is. In een wellnessresort staat alles aan als je komt en kan je er direct gebruik van maken. Maar hou er rekening mee dat als je een vakantiehuis met een sauna boekt je die sauna we; een paar uur voor gebruik moet aanzetten. Het kan in het meest gunstige geval 45 minuten duren en hoe groter de oppervlakte van de sauna, hoe langer het duurt. Een Finse sauna voor 20 personen opwarmen kan wel 5 uur duren.

 

Een Infraroodsauna kan bij veel lagere temperaturen al gebruikt worden. Je zet de infrarood sauna aan en binnen 5 á 10 minuten kan een cabine al een temperatuur van rond de 30°C hebben. Je kan dan alvast plaats nemen en genieten van de warmte en wachten tot de infraroodstralen een warmte hebben bereikt tussen de 35 °C á 60°C graden.

 

Het opwarmen van een stoomcabine duurt ongeveer even langs als het opwarmen van een infraroodsauna. Hoe kleiner de ruimte hoe minder lang het opwarmen van een stoomcabine duurt. Er zijn veel mensen die thuis een stoomcabine hebben geïntegreerd in de douche. Zodat je zowel kan douchen als kan stomen in dezelfde ruimte. Een Turks stoombad in een Turkse Hamam opwarmen duurt een stuk langer gezien de grootte.

 

*Foto: infrarood sauna A Thermen in Zeeland.

 

Verschil tussen stoomcabine en Turks stoombad

 

Effect op lichaam van sauna en infraroodstralen en stoomcabine

Het doel van naar de sauna gaan is voor iedereen anders. Voor de een is een sauna bezoek ontspanning, voor de ander is het gezelligheid en een dagje uit en voor de ander is het noodzaak om af en toe naar de sauna te gaan in het belang van de spieren. Het belangrijkste effect van een sauna, stoomcabine of Turkse Hamam (Turks Stoombad) is dat je door het zweten veel afvalstoffen afvoert. Een infraroodsauna is fijn voor spierpijn en soepele spieren.

 

In welke van de vier opties je ook plaatsneemt, voor alle vier de wellness mogelijkheden geldt dat de wellness rituelen ook een ontspannende uitwerking hebben op de menselijke psyché.

 

In een Finse sauna kan je door de hoge temperaturen goed ontspannen, je bouwt een betere weerstand op tegen ziektes en je ontgift je lichaam ermee. Een Finse sauna kan je ook zelf opgieten of je kan meedoen aan een opgieting om te ervaren wat dat is. Wist je dat er elk jaar zelfs een WK Aufguss, WK opgietingen is? In 2019 werd het WK Opgieten georganiseerd bij Thermen Berendonck. Door het opgieten kan je in een Finse sauna ook aromatherapie toepassen. Degene die de Finse sauna ‘opgiet’ kan bepaalde oliën over de hete stenen gooien. Dat kan een ontspannende geur zijn, een sterke dennengeur of wat dan ook maar bij het thema van de opgieting past. Ben je benieuwd naar het echte Finse sauna ritueel? Lees er hier dan alles over, een tipje van de sluier? Jezelf met berkentakken in de sauna slaan is heel normaal!

 

Bij een infraroodsauna is het effect op je lichaam heel anders. De warmte van de infraroodstralen werkt vooral op het lichaam. Dit kan heel prettig en goed zijn voor mensen die last hebben van spier- en/of gewrichtspijn. De infraroodstralen verbeteren de bloeddoorstroming en kunnen ervoor zorgen dat de spieren soepeler worden. Het gebruik van een infraroodsauna wordt ook vaak aangeraden aan sporters die veel last hebben van spierpijn en aan oudere mensen.

 

In een stoomcabine of in een Turks stoombad kan je je lichaam reinigen. Door de hoge luchtvochtigheid gaan je huid poriën open staan waardoor vuil van onder andere zweten naar buiten gedreven wordt. Hierdoor wordt de huid zacht en soepel door een goede stimulering van de doorbloeding in het lichaam.

 

*Foto: WK Aufguss in Thermen Berendonck.

 

Sauna opgieting Thermen Berendonck

 

Verschil in sauna ronde

 

Ga je bijvoorbeeld naar een wellnessresort dan kan je meerdere keren op een dag genieten van een bezoek aan de Finse sauna. In Nederland zijn wij gewend dat er een tijdindicator in de sauna hangt. Meestal is dat een zandlopen die je omdraait bij binnenkomst. Als de zandloper dan leeg is ga je de sauna uit om af te koelen. Meestal blijven sauna bezoekers tussen de 10 á 15 minuten in een Finse sauna. Na een uur kan je weer een Finse sauna ronde doen. In Finland is de tijd van de sauna sessie heel anders, Finnen zeggen dat je zolang in een sauna kan zitten als je het zelf volhoudt. Of dat nou 5 minuten is of een half uur dat bepaal jij of je lichaam zelf.

 

Een bezoek aan een infraroodcabine kan bijvoorbeeld al fijn zijn voor een duur van 15 minuten. Een sessie kan ook 30 minuten duren. In principe kan je het meerdere keren doen maar aanbevolen wordt om niet meer dan 1 sessie op een dag te doen. Een infraroodsauna is vergelijkbaar met het nemen van een warm bad qua tijdsduur. Tenzij je iemand bent die úren ligt te weken.

 

Voor het bezoek aan een stoomcabine of een Turks stoombad geldt hetzelfde als een Finse sauna. Je kan meerdere keren op een dag gebruik maken van de warmte in een stoomcabine, Turks stoombad of Turks bad. Een Finse sauna heeft droge lucht en een Turkse sauna oftewel een Turks stoombad heeft een vochtige lucht.

 

*Foto: panoramasauna in luxe wellness hotel Schwarz in Osstenrijk.

 

Verschil tussen een infrarood sauna, Finse sauna

 

Liggen in een sauna, zitten in een infraroodsauna
Zitten en liggen in een Turks stoombad

 

In een Finse sauna zijn meestal meerdere banken in lagen. Heb je het snel heet? Dan neem je plaats op de onderste bank en wil je meer warmte dan kan je op de tweede of soms zelfs 3e bank gaan zitten. Is er genoeg ruimte en vind je het prettiger om te liggen dan kan dat ook. In de meeste sauna’s zijn fijne hoofdsteunen van hout waarop je je hoofd kan neerleggen.

 

Bij een infraroodsauna is het de bedoeling dat je met je rug plaatsneemt voor de infrarood plaat. Je zit dus standaard in een infraroodcabine. Er zijn ook infrarood sauna’s waarbij de infraroodstralen geplaatst zijn in de rugleuning van een relaxstoel. Dan kan je toch een beetje liggen terwijl de infraroodstralen je rug opwarmen. De opname in je lichaam van infrarood warmte is het beste bij je rug. stralen

 

De meeste mensen zitten in een stoomcabine of in een Turks stoombad of Turkse sauna. Is er voldoende ruimte dan kan je uiteraard ook gaan liggen op de banken. Een Turks stoombad kan heel verschillen zijn qua wellness interieur.

 

*Foto: sauna bij Spa Parel in ‘t Groen – Het Boshuis in Moergestel.

 

Liggen of zitten in een sauna

 

Wat vind jij van het verschil tussen een infrarood sauna en Finse sauna en stoomcabine en Turks stoombad?
Heb jij een voorkeur voor een bepaalde sauna?

 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliate linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de accommodatie dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots