Lifestyle

Ontdek de voordelen van alpaca wol en bekijk mooie lifestyle producten

11 november 2021
Voordelen van alpaca wol producten

Wat is alpaca wol eigenlijk, wat zijn de voordelen van alpaca wol ten opzichte van andere wol soorten en welke mooie en fijne lifestyle producten van alpaca wol zijn er allemaal? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over alpaca wol!

 

Wat is alpaca wol eigenlijk?

 

Als het aankomt op wol zijn er talloze opties om voor te kiezen. Veel mensen kennen wel de zachte merino wol van schapen maar één van de meest populaire wol soorten van dit moment is wel alapaca wol dat bekend staat om de extreem hoge kwaliteit. Van alpaca sokken tot aan alpaca sjaals, met de wol die wordt geweven van de vacht van een alpaca kun je echt van alles maken.

 

Wij zien dat er veel vragen zijn van lezers over alpaca wol. Zo weten veel mensen niet wat de belangrijkste alpaca wol eigenschappen zijn, of alpaca wol wel diervriendelijk is en men vraagt zich af of alpaca wol meer of minder kriebelt dan wol van een schaap bijvoorbeeld. Wij laten je in dit artikel alles zien wat je maar wilt weten omtrent dit fijne zachte en vooral ook warme natuurlijke materiaal.

 

Laten we op de eerste plaats eens kijken naar wat alpaca wol eigenlijk is. In feite kun je al aan de naam zien om wat voor soort wol het precies gaat. Alpaca wol is een speciaal soort wol die afkomstig is van de haarvezels van de vacht van de alpaca. Deze dieren zijn familie van de kameelachtigen en komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Er zijn twee rassen alpaca te vinden: de Huacaya alpaca en de Suri alpaca. De wol van elk van deze alpacatypen wordt om verschillende redenen gewaardeerd.

 

*Ook leuk, beleef een sessie offline mindfulness met alpaca’s in Sassenheim!

 

Wat is alpaca wol?

 

Hoe wordt alpaca wol gemaakt?

 

Het productieproces van alpacawol begint met het scheren van een alpaca. In de meeste gevallen scheren de boeren de dieren het hele jaar door omdat de alpaca’s vaak in grote getallen op de boerderij te vinden zijn. Een alpaca is klaar om te worden geschoren wanneer zijn haar een bepaalde lengte heeft bereikt. De scheertijd kan tussen de Huacaya en Suri alpaca’s verschillen, al maakt het niet veel uit.

 

Het is een beetje afhankelijk van de locatie waar de alpaca’s worden geschoren maar in principe hoeft het maar één keer per jaar en dan wordt het meestal gedaan in het seizoen richting de zomer zodat de alpaca’s het grootste deel van de vacht kwijt zijn voordat het warmer weer wordt. En dan heb je gelijk ook genoeg wol want één alpaca kan tot 3 kilogram wol leveren. Dat is 20 keer zoveel als bij een schaap die gemiddeld 150 gram wol produceert voor een scheurbeurt!

 

De wol van een alpaca wordt gewoonlijk met een schaar geschoren. Dit proces wordt met de hand gedaan om ervoor te zorgen dat het dier geen pijn heeft. Dit is dan ook meteen de reden dat alpaca wol diervriendelijker is ten opzichte van andere soorten wol.

 

Er zijn gewoonlijk 2 tot 3 mensen nodig om een alpaca te scheren omdat de dieren het scheren niet het leukste vinden wat er is. Zodra de ruwe wol is verkregen wordt alle wol gekamd. Vervolgens worden er kleine draden van gemaakt die strak worden gespannen. Na het kammen is de wol klaar om tot garen te worden gesponnen.

 

Voordelen van alpaca wol, belangrijkste wol eigenschappen

 

Nu je wat meer weet over alpaca wol in het algemeen is het tijd om in te gaan op de voordelen van alpaca wol ten opzichte van andere soorten wol. Je moet namelijk wel weten waarom je voor alpaca wol in plaats van schapen wol zou moeten kiezen.

 

Om het overzichtelijk te houden hebben we de belangrijkste eigenschappen van alpaca wol voor je onder elkaar op een rijtje gezet.

 

Belangrijkste alpaca wol eigenschappen

 

Alpaca wol kan voor alles gebruikt worden

 

De wol van alpaca’s kan zwaar of licht zijn, afhankelijk van hoe de wol gesponnen wordt. Dit betekent dat alpaca wol ideaal is voor verschillende soorten kledingstukken. In vergelijking met schapenwol is alpaca wol veel zachter en ook duurzamer omdat het langer mee gaat.

 

Dit maakt een heerlijk paar alpaca wol sokken de ideale aanwinst voor in de winter. Ook zijn de alpaca sjaals en mooie truien van alpaca wol erg populair door het feit dat deze je altijd warm houden.

 

Alpaca wol ademt en isoleert beter dan normale wol

 

De vezels die gebruikt worden om dit type wol te maken zijn voorzien van minuscule luchtzakjes. Deze speciale ruimtes in de wol zorgen voor een beter ademend vermogen. Tegelijkertijd zijn deze vezels zeer isolerend, uit onderzoek is gebleken dat de alpacavezel een thermisch isolerend vermogen heeft dat gemiddeld 7 keer groter is dan die van schapenwol. Ook fijn, alpaca wol geeft geen geur af als het nat is. Dit zorgt ervoor dat alpaca wol wordt beschouwd als een van de warmste soorten dierlijke vezels.

 

Daarom is een warme sjaal van alpaca wol zo fijn, of een mooi plaid op de bank van alpaca wol waar je onder kan kruipen of lekkere huis sokken voor warme voeten thuis.

 

Alpaca wol is aan te merken als hypoallergeen

 

De wol die wordt gemaakt van alpacavezels heeft geen chemische behandeling nodig en bevat geen lanoline. Andere wol soorten, zoals van een schaap bijvoorbeeld, bevat wel lanoline, dat is namelijk de vettige substantie die je voelt als je een schaap aait. Om die vettige substantie te verwijderen worden er producten gebruikt die de huid van sommige mensen kunnen irriteren.

 

Omdat alpacawol geen lanoline bevat kan je zeggen dat alpaca wol hypoallergeen is. De gladde vezel van alpacawol kriebelt en prikt niet als het in contact komt met de huid. Mensen die allergisch zijn voor schapenwol, zijn dit hoogstwaarschijnlijk niet voor alpacawol.

 

Dit houdt in dat je geen last zult hebben van allergieën, dit in tegenstelling tot andere soorten wol. Ook is het zo dat stof minder snel blijft hangen in de vezels nu de vezels dichter op elkaar liggen dan bijvoorbeeld bij schapenwol.

 

Een alpaca is een milieuvriendelijk dier

 

Boeren die alpaca’s houden hebben een van de meest duurzame dieren die er zijn! Een alpacakudde op het land waarop ze grazen bevorderen een duurzame leefomgeving. Een alpaca heeft namelijk geen zware hoeven zoals een koe of een paard maar een soort van wattering onder hun poten. Het lijkt een beetje op een de kussentjes die onder een hondenpoot zitten, hierdoor vertrappen alpaca’s het land niet.

 

Als een paard of een schaap gras eet dan eten ze dat vaak met wortel en al. Het voordeel van een alpaca is dat die het gras afsnijdt waardoor het gras sneller terug groeit.

 

Een alpaca is een milieuvriendelijk dier

 

Mooie lifestyle producten van alpaca wol

 

Ohhh die alpaca’s zijn zo schattig! En dat vachtje, zó heerlijk zacht. Je mag er niet mee knuffelen tijdens een sessie mindfulness met alpaca’s, maar je kan wel genieten van het zachte alpaca vachtje met deze mooie producten.

 

Alpaca wollen sokken voor in bed of in huis

 

Wat dacht je van mooie en warme bedsokken zodat je geen koude voeten hebt in de winter in bed. Of trek je warme wollen sokken aan onder je badjas als je net úren hebt gebadderd. Kruip in het hoekje van de bank en sla een warm plaid van alpaca wol om je heen voor een me-time wellness moment.

 

De onderstaande sokken zijn van Arbon Socks – British Made Luxury. De Alpaca bed sokken bestaan voor 70% uit alpaca wol en voor 30% uit merino wol van de schapen op de Falklandeilanden, voor de kust van Argentinië.

 

*Ontdek deze heerlijke warme en zachte sokken van alpacawol bij Yumeko.
**Hou je van wandelen? Bekijk dan ook de alpaca wandelsokken van Arbon Socks.

 

Alpaca wollen sokken voor in bed of in huis

 

Kruip onder een warm alpaca plaid

 

Hmmm lekker in het hoekje van de bank kruipen met een warm plaid over je heen. Een goed boek op schoot en een lekkere wellness thee bij de hand. Wij zien onszelf al genieten!

 

*Verstop jezelf onder dit warme alpaca plaid van Yumeko.

 

lifestyle producten van alpaca wol

 

Tips voor het wassen van alpaca wol

 

Wil je zolang mogelijk plezier hebben dan zou je het altijd met de hand moeten wassen. Het wassen in warm water met een milde zeep is het beste voor je kleding. Zorg ervoor dat je jouw kleding van alpaca wol niet wringt, dit kan de stof namelijk beschadigen.

 

Druk voorzichtig het overtollige water uit het kledingstuk en leg het te drogen. Zodra je alpaca wol kledingstuk droog is vouw je het voorzichtig op. Hang een alpacatrui nooit op, dit kan de stof namelijk uit laten rekken.

 

Goed om te weten is dat de alpacavezel vanwege zijn sterkte en fijnheid de enige wol is die ondanks het wassen niet pilt of pluist. Wat ons betreft een van de grote voordelen van alpaca wol.

 

Tips voor het wassen van alpaca wol

 

Heb jij nog meer voordelen ervaren met alpaca wol?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

Goede Voornemens 2020Goede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots