Voordelen zout voor gezondheid en welzijn

Kracht van zout voor welzijn- en gezondheid! Zout eten, baden in zout & zout inademen

Gezondheid en wellness met zout? Waarom is zout goed voor je, ontdek de kracht van zout in de welzijn- en gezondheidsindustrie! Met een vleugje zout eten, baden in zout & zout inademen, er zijn zoveel voordelen van zout voor je gezondheid en well-being.

Voordelen zout voor gezondheid en welzijn

Zout en zoutwater biedt talrijke mogelijkheden voor toepassingen in de wellness en gezondheidsindustrie. De kracht van zout is namelijk dat het meerdere well-being voordelen heeft. Wij laten je graag kennismaken met de wijze hoe mensen van over de hele wereld het gebruik van zout in hun welzijnsroutine integreren.

Belangrijk hierbij is wel dat zoals met alles, dat zout vele voordelen biedt, maar dat je nooit overmatig zout moet gaan gebruiken. Het is essentieel om het gebruik van zout in balans te gebruiken, zowel in je voeding, bij inname als bij gebruik op je huid. Als wij praten over de kracht van zout, dan kan je onder andere aan de onderstaande wellness mogelijkheden denken:

 1. Drijven in de Dode Zee;
 2. Zoutgrotten en halotherapie;
 3. Zoutbaden voor ontspanning;
 4. Zout als exfoliant voor de huid;
 5. Floatruimtes en zoutwaterbaden;
 6. Voordelen van zout voor het lichaam;
 7. Zoutproeverij, gezond eten met zout en meer.

♥ Ontdek ook deze ‘gezonde steden‘.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en TikTok.

SoleArena in Solepark in Bad Essen

De voordelen van floaten in zout water

Er is jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van floaten. Hieruit blijkt dat het een effectieve methode is tegen onder andere stress, oververmoeidheid en overbelasting, zowel fysiek als mentaal. Op sport- en medisch gebied wordt floaten al langer ingezet om te werken aan de fysieke en mentale staat.

Floatruimtes, ook wel bekend als ‘sensory deprivation tanks’, zijn ontworpen om een gevoel van gewichtloosheid te creëren door gebruik te maken van zoutwater. Het hoge zoutgehalte in het water zorgt ervoor dat je blijft drijven, wat leidt tot diepe ontspanning en stressvermindering. Dit kan ook helpen bij het verbeteren van de mentale helderheid en creativiteit.

Floaten in een cabine, floaten in een thermaalbad of floaten in een zoutwaterbad, in alle gevallen drijf je op zout water. Het effect is alleen totaal anders. In een float cabine ben je afgesloten van licht, geluiden en andere omgevingsfactoren.

Kijk via Treatwell waar je kan floaten in Nederland;
♥ Ontdek hier meer over floaten in zout water  en onze float ervaringen.

Waarin floaten, float cabine, float kamer of float bad

Ga naar een zoutsauna, dit zijn de voordelen van een zoutsauna

 1. Een zoutsauna is doordrenkt met zoutmineralen uit de Himalaya;
 2. In de warme omgeving worden je luchtwegen op een heilzame manier beïnvloedt;
 3. Een zoutsauna kan je luchtwegen zuiveren, je longen reinigen en je bloedcirculatie stimuleren.

Zout als exfoliant voor de huid, een zoutscrub of zoutmassage

Zout werkt als een natuurlijke exfoliant voor je huid. Door zout te gebruiken in een scrub of tijdens een wellness behandeling kan je onder andere dode huidcellen verwijderen waardoor je je huid zal verzachten.

♥ Ontdek hier allerlei soorten zoutscrubs

Longevity Health & Wellness Resort

Wat is zouttherapie en halotherapie?

Wat is halotherapie en wat doe je tijdens een zouttherapie“? Zouttherapie wordt ook wel Halotherapie genoemd. Tijdens deze therapie wordt zout ingezet om diverse gezondheidsproblemen te behandelen en het algemene welzijn te bevorderen. Tijdens zouttherapie adem je zoutdeeltjes en negatieve ionen, die afkomstig zijn van zoutmuren of zoutkamers in. Zouttherapie wordt en Halotherapie wordt regelmatig door artsen ingezet bij mensen die last hebben van:

 1. Astma;
 2. Bronchitis;
 3. Luchtweg allergieën;
 4. COPD (chronische obstructieve longziekte).

Inhalatie van zoutdeeltjes: Tijdens een halotherapiesessie wordt droog, geïoniseerd zout in de lucht verspreid. Je ademt de zoutdeeltjes in die vervolgens in je luchtwegen terechtkomen. Dit kan helpen bij het oplossen van slijm en het verminderen van ontstekingen.

Huidproblemen behandelen: Naast ademhalingsproblemen wordt halotherapie soms ook ingezet voor huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acne. Het zout in de lucht kan de huid hydrateren en ontstekingen verminderen, wat kan bijdragen aan een gezondere huid.

Stressvermindering en ontspanning: De ontspannende omgeving van een zoutkamer of zoutgrot, samen met de negatieve ionen, kan bijdragen aan stressvermindering en algemene ontspanning. Dit kan gunstig zijn voor mensen die last hebben van stressgerelateerde aandoeningen.

Verbetering van het immuunsysteem: Er zijn mensen die beweren dat zout de immuniteit kan versterken door het lichaam te helpen bij het bestrijden van infecties en ontstekingen. Er zijn positieve ervaringen, maar een goede wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

BELANGRIJK:

Wij vinden het belangrijk dat als je overweegt om ergens een zouttherapie of halotherapie te volgen je dit altijd overlegt met je eigen arts. Over het algemeen wordt halotherapie beschouwd als een aanvullende en complementaire therapie om het algemene welzijn te verbeteren en specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken.

Wat is zouttherapie en halotherapie

(Dode Zee) zout producten voor thuis in je badkamer

Even jezelf lekker scrubben onder de douche één keer per week. Een zachte gezichtsscrub op basis van zout of paar uur badderen met Dode Zee zout. Je kan thuis ook een zoutbad nemen voor ontspanning.

Vul een warm bad met Epsomzout (magnesiumsulfaat) voor ontspanning, spierpijnverlichting en het verminderen van stress. Het magnesium in het zout kan de spieren ontspannen en de algehele ontspanning bevorderen. Hieronder zie je een aantal producten die je thuis kan gebruiken.

Longevity Health & Wellness Resort

Gezond eten met zeezout

Zoals bij alles draait het ook bij het gebruik van zout om de balans. Het gebruik van zout in je eten heeft voordelen voor je lichaam omdat het balans houdt van de elektrolyten in je lichaam en het reguleren van je bloeddruk. Natrium en chloride zijn de twee belangrijkste mineralen van zout die goed zijn voor het lichaam. Te veel zout is echter ongezond, dus denk aan de balans in je zoutinname.

Gezond eten met zeezout

Zoutige bestemmingen, gebruik zout overal ter wereld

Op deze reisbestemmingen kan je drijven op zoutwater

Wil je het drijven in zout water eens op reis ervaren? Ik ben twee keer gaan drijven in de Dode Zee, een keer aan de Jordaanse kant en een keer aan de Israëlische kant. De Dode Zee is de bekendste plek ter wereld om te drijven op zout water. Dit kan vanwege de hoge zoutconcentratie. Het zoutgehalte in dit zoutmeer is zo hoog dat mensen er vanzelf op het oppervlak blijven drijven.

Maar je kan ook drijven in zout water op het eiland Sal, onderdeel van de Kaapverdische eilanden. Het drijven op zoutwater heeft therapeutische voordelen, zoals het verzachten van de huid, het verlichten van gewrichtspijn en het verminderen van stress. Vandaar dat er ook vele kuurreizen worden aangeboden naar de Dode Zee.

 1. Drijven in de Dode Zee;
 2. Drijven in zout water bij Salinas Pedra de Lume op Sal, Kaapverdië.
Drijven op zout water

Drijven zout water Kaapverdië

Zoutpan bezoeken, zoutproeverij en culinair proeven in Algarve Portugal

De Romeinen gebruikten de zoutpannen in de Algarve al door zeezout in de zoutpannen te ‘zuigen’, waardoor het water kan verdampen. Het grootste deel van het zeewater zakt naar de bodem van de zoutpannen waardoor het zeezout wordt.

In 2007 nam Jorge Filipe Raiado de zouthandel Salmarim over in de omgeving van Castro Marim, een natuurgebied in de Algarve in Portugal. Jorge deelt graag zijn kennis over zout om het bewustzijn van de kracht van zout te bevorderen.

Op aanvraag kan je zijn zoutpannen Salmarim bezoeken en een zoutproeverij doen. Die zoutproeverij is precies wat wij je zouden willen aanraden. Want zelfs de beste Michelin-sterrenchefs in Portugal koken met het Fleur de Sel, zout van Salmarim. Salmarim noemt zijn producten zelf ‘Flor de Sal’. Hoe leuk is het om eerst zelf de zoutpan Salmarim te bezoeken en een zoutproeverij te doen. En daarna te gaan dineren in het twee sterren Michelinsterrenrestaurant Ocean dat is gevestigd in hotel Vila Vita Parc in Porches.

♥ Ontdek hier alles over de zoutpannen Salmarim;
♥ Bekijk hier alle reizen van TUI naar Vila Vita Parc in Porches in de Algarve;
Ontdek hier de prijzen en beschikbaarheid bij het Vila Vita Parc Resort & Spa.

Hand geoogst zeezout Portugal

Kuren bij de buren, mogelijkheden zout in Duitsland

Reis naar het zoutwater kuuroord Bad Essen

Bad Essen, een zoutwater kuuroord en vakwerkstadje in het Teutoburgerwoud in het Osnabruckerland. In het zoutwater kuuroord draait alles om 6 meter hoge SoleArena met een omtrek van 45 meter. Hier worden regelmatig ademtherapie sessies aangeboden waarbij je leert hoe je de kracht van zout het beste tot je kan nemen.

Even diep ademhalen door de neus en goed uitademen door de mond, dat is wat je doet in de ronde SoleArena in Bad Essen. De SoleArena is een gradeerwerk waar zout water langs sleedoorntakken naar beneden druipt. Wat een gradeerwerk is kan je hier lezen. Onder invloed van de warmte van de zon en/of van de wind verdampt het mineraalrijke zoute water. Het zoute water heeft een zoutgehalte van maar liefst 31.8%, dat is nog hoger dan de Dode Zee. Het vernevelde zout wordt geconcentreerd tot 2 tot 4%. De bron van het mineraalrijke zoute water bevind zich op een diepte van ongeveer 800 meter.

Wil je meer weten hierover en nog meer wellness ervaringen met zout opdoen? Dan kan je in Bad Essen ook naar de zoutgrot, de Salzgrotte aan de Lindenstrasse 53. Of neem contact op met het Gesundheitszentrum AKTIVITA waar de SoleSpa onderdeel van is.

♥ Ontdek deze ontspannen activiteiten in Bad Essen;
♥ Lees hier meer over de ademsessie met zout in de SoleArena.

Ontspannen activiteiten Bad Essen

Gradeerwerken in Duitsland, zout inademen in Kürparken

Eerder in dit artikel kon je al lezen over het zoutwater kuuroord Bad Essen in Duitsland. In het Duitse Bad Staffelstein Kürpark vind je een van de meest relaxte bezienswaardigheden. Het Kürpark is eigenlijk één grote recreatietuin waar je kan wandelen en ontspannen.

In het midden van het kuurpark Bad Staffelstein staan 2 gradeerwerken (in het Duits: gradierwerken) van 11 meter hoog en 55 meter lang. Het is een zogenaamd “openlucht-inhalatorium”. Door de verneveling van de geneeskrachtige pekel ontstaat er een gezondheid bevorderend klimaat rondom de gradeerwerken. De aerosol bevat de mineralen van de pekel, die gebruikt kunnen worden voor preventieve of therapeutische behandelingen. “Hoe werkt een gradeerwerk“?

 1. De pekel loopt over de fijne vertakkingen van de twijgen en wordt zo verneveld;
 2. Hierdoor ontstaan ​er ​kleine druppeltjes in de lucht, die de aerosolen vormen;
 3. Het water verdampt en het zout blijft achter op de sleedoorntakken;
 4. Op een gegeven moment wordt er een zoutgehalte van 25% behaald wat goed is om in te ademen.

♥ Ontdek hier alle bezienswaardigheden in Bad Staffelstein;
♥ Lees hier alles over de zoute verneveling inademen bij het gradeerwerk in het Kürpark.

Kurpark Bad Staffelstein

Zoveel verschillende soorten zout

Er zijn zoveel verschillende soorten zout die je voor diverse toepassingen kan gebruiken. Keukenzout, ook wel tafelzout genoemd is het meest bekende en meest gebruikte zout. Maar kende je de onderstaande zoutsoorten ook al?

 1. Zeezout;
 2. Kosher zout;
 3. Himalayazout;
 4. Hawaiiaans zout;
 5. Keltisch zeezout, wordt gewonnen uit zeewater aan de kusten van Bretagne in Frankrijk
 6. Fleur de Sel, ‘bloem van het zout’. Fleur de Sel wordt met de hand geoogst en wordt gewonnen in kustgebieden rond de Middellandse Zee, zoals in Frankrijk, Spanje en Portugal.

Welk zout is het meest gezond“?, is een veelgestelde vraag. Keltisch zeezout bevat veel natuurlijke mineralen en het is onbewerkt. In Himalaya zout zit iets meer natrium, hiervan zou je kunnen zeggen dat het op Keltisch zeezout na, het meest gezonde zout is.

Goed om te weten is dat er geen verschil is tussen “Fleur de Sel” en “Fleur de Sal.” “Fleur de Sel” is de Franse term voor deze zoutsoort. De bloem van het zout verwijst naar de bovenste laag van met de hand geoogst zeezout dat zich vormt op de oppervlakte van de zoutpannen. Je kan dus Fleur de Sel verkopen, maar het zelf een naam geven die past bij je product. Zo verkoopt Jorge van Salmarim zijn producten onder de naam ‘Flor de Sal’, het Portugese woord voor met de hand geoogst zeezout uit Portugal.

Flor de Sal zeezout Portugal

WARM HUG Kitchen Shave Salt

‘We salt you’, alle zoutige tips op een rij

 1. Drijven in de Dode Zee;
 2. Ontdek deze ontspannen activiteiten in Bad Essen;
 3. Kijk via Treatwell waar je kan floaten in Nederland;
 4. Drijven in zout water bij Salinas Pedra de Lume op Sal, Kaapverdië.
 5. Ontdek hier meer over floaten in zout water  en onze float ervaringen.
Panorama Royal hotel Bad Häring

Waarom is zout goed voor je

Krijg jij al zin om op vakantie te gaan naar dit romantisch wellness hotel in Zurs am Arlberg?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen