Ontspannen in warmwaterbronnen van Saturnia, Toscane

Ontspannen in warmwaterbronnen Saturnia, Toscane

Warmwaterbronnen in Toscane? Jazeker, er zijn zelfs 4 natuurlijke warmwaterbronnen. De warmwaterbronnen in Saturnia liggen in Toscane en zijn gratis toegankelijk.

Ontspannen in warmwaterbronnen Saturnia, Toscane

Veel mensen weten het niet maar in het Italiaanse Toscane vind je een viertal natuurlijke warmwaterbronnen. Eén daarvan, de warmwaterbronnen Saturnia, zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Het water van de thermale baden heeft een constante temperatuur van 37 graden Celsius. De temperatuur heeft een therapeutische en ontspannende werking op het lichaam.

De thermale baden van Saturnia zijn ontstaan in de tweede eeuw voor Christus. Volgens een oude legende zouden de warmwaterbronnen zijn ontstaan als straf van de god Saturnus. Een komende stroom water zou volgens hem mensen wel eens op andere gedachten kunnen brengen. Het warme water is afkomstig uit diverse bronnen die zich uitstrekken van de berg Amiata tot de heuvels van Albenga en Fiora tot aan Roselle en Talamone.

De natuurlijke warmwaterbron Saturnia (Le Cascatelle di Saturnia) ligt op twee kilometer afstand van het gelijknamige dorpje Saturnia. Navigeer naar Saturnia en je kan de warmwaterbronnen niet missen. In het mooie Toscaanse landschap vallen de zwavelhoudende watervallen erg op. In navolging op de Etrusken en de Romeinen kan ook jij hier genieten van de natuurlijke warme baden. Welness midden in de ongerepte natuur van Toscane.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest, YouTube en TikTok.

Andere warmwaterbronnen in Toscane

In totaal zijn er zes natuurlijke warmwaterbronnen in Toscane. Naast de thermen van Saturnia kan je ook de onderstaande zes locaties bezoeken:

 1. Bagni di San Filippo
 2. Bagni al Petriolo
 3. Bagno Vignoni
 4. Terme di Venturina
 5. Terme di Sassetta
 6. Bagnone in Sasso Pisano

Wat moet je meenemen naar de warmwaterbronnen?

De warmwaterbronnen van Saturnia zijn gratis toegankelijk en liggen midden in de Toscaanse vallei nabij Saturnia. Er is op de hoek een klein café aanwezig waar je iets te drinken kan bestellen en een kleine snack kan kopen. Er zijn verder geen faciliteiten of sanitaire voorzieningen bij de bronnen zelf. Bij het café is uiteraard wel een toilet aanwezig. Hou er dus rekening mee dat je je bikini of zwembroek alvast aantrekt voordat je naar Saturnia reist. Vergeet verder ook niet:

 • Vergeet je handdoek niet en droge kleding;
 • Badslippers, de stenen kunnen anders best pijnlijk zijn aan je voeten;
 • Neem een tas mee waar je bikini of zwembroek in kan zodat niet je hele (huur)auto naar zwavel ruikt.

Reizen naar de warmwaterbronnen

Zoals ik al schreef, de warmwaterbronnen zijn niet te missen. Als je eenmaal Saturnia hebt bereikt dan volg je vanaf daar de ‘Strada Provinciale Follonata’ richting Montemerano. Op een gegeven moment zal je aan de linkerkant van de weg midden in de vallei de watervallen van de warmwaterbron zien.

Als je je autoramen open hebt dan ruik je ook wel dat je in de buurt van de warme baden komt. Het zwavelhoudende water heeft een enorme sterke geur. Je kan langs de weg gratis parkeren of iets verder doorrijden en daar je auto parkeren. Vanaf de parkeerplek is het enkele tientallen meters lopen. Misschien overbodig maar laat geen waardevolle spullen achter in de auto, want het is een makkelijke prooi voor dieven.

Saturnia ligt op ongeveer 120 kilometer van Rome en 180 kilometer van Florence. Reis je met het openbaar vervoer? De dichtstbijzijnde treinstations zijn Albinia en Orbetello. Vanaf daar kan je met buslijnen 10 en 17 verder reizen naar Saturnia.

Overnachten bij de warmwaterbronnen

Hotel Terme di Saturnia is een Spa & Golf Resort nabij de warmwaterbronnen van Saturnia. Als je wilt genieten van de rust en aan ontspanning toe bent dan is deze hotel locatie perfect en dichtbij gelegen.

*Bekijk de prijzen en beschikbaarheid van Hotel Terme di Saturnia

Overnachten bij de warmwaterbronnen

Zou jij de warmwaterbronnen Saturnia ook wel eens willen bezoeken?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de accommodatie dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

17 reacties op “Ontspannen in warmwaterbronnen Saturnia, Toscane”

 1. Helena avatar

  Ik ben tot nu toe alleen maar naar warmwaterbronnen geweest waar je entree moest betalen. Dat deze gratis zijn, is een mooie bijkomstigheid. Zo heerlijk om even te ontspannen

  1. Henriette avatar
   Henriette

   Het gave van deze plek is dat ik het nog zo natuurlijk vind en dat je er gewoon zo in kan!

 2. Sanne avatar

  Dat ziet er fijn uit zeg! Typisch geur he, die zwavellucht. Ik had nooit verwacht dat ze in Toscane ook warmwaterbronnen hebben. Weer een plus erbij. 🙂

  1. Henriette avatar
   Henriette

   Ja die zwavellucht is zo sterk, bah! Ja, echt heerlijk en een fijne plek zo midden in de natuur. Aanrader hoor als je daarnaar toe gaat.

 3. Marcella Molenaar avatar

  Wat leuk, dit kende ik niet in Toscane! Niet dat ik er ooit geweest ben hoor, maar wat ik erover lees gaat vooral over de stadjes. Ik ben in Nieuw-Zeeland en IJsland bij een natuurlijke warmwaterbron geweest en vond het er heel fijn. Ik ga deze bron in Toscane dus zeker onthouden als ik die kant op ga!

  1. Henriette avatar
   Henriette

   Leuk dat je dat zegt Marcella, ik lees ook altijd alleen maar over de alle leuke plaatsen in Toscane, maar dit is zo bijzonder en verwacht bijna niemand in Italië.

 4. Britte avatar

  Grappig, ik wist inderdaad niet dat er warmwaterbronnen in Toscane waren. Op de foto’s ziet het er jammer genoeg wel behoorlijk druk uit 🙁

  1. Henriette avatar
   Henriette

   Dat hoor ik van meer mensen inderdaad. Ik heb 5 maanden in Toscane gewoond en was hier in augustus, dus ja dat was behoorlijk druk. Ik zou zeker eens gaan in het laagseizoen.

 5. Diana avatar

  Laatst kwam ik deze spot tegen op Facebook, gelijk opgeslagen. Wat lijkt het mij heerlijk om daar rond te dobbelen. En nog gratis ook!

  1. Henriette avatar
   Henriette

   Leuk dat je het ook tegen kwam op Facebook! Ook van Wellness Spots hoop ik? Moet je zeker een keer naar toe;)

 6. […] Ook bijzonder: zwemmen in natuurlijke warmwaterbronnen! Dit kan bij Saturnia in het zuiden van Toscane. Hoe dat is kun je lezen in een blog van een collegablogger die de warmwaterbronnen zelf bezocht: een bezoek aan de natuurlijke warmwaterbronnen van Saturnia. […]

 7. […] hebben? Ik kwam er helaas te laat achter. Maar ben jij dol op dit soort wellness spots? Bezoek dan zeker eentje als je in Toscane […]

  1. Henriette avatar
   Henriette

   Dank voor het delen van mijn Wellness tip, Daphne!

 8. […] niemand weet het, maar in het zuiden van Toscane kan je genieten van warmwaterbronnen. In de groene heuvels nabij het plaatsje Saturnia vind je gratis toegankelijke thermale baden. Let […]

 9. […] Op 2 kilometer afstand van het Toscaanse plaatsje Saturnia vind je verscholen tussen de heuvels de warmwaterbronnen van Saturnia. De temperatuur is constant rond de 37 graden en dat zorgt ervoor dat de thermale baden een therapeutische en ontspannende werking hebben op het lichaam. De natuurlijke warmwaterbronnen zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Het thermale water is afkomstig uit diverse bronnen die zich uitstrekken van de berg Amiata tot de heuvels van Albenga en Fiora tot aan … […]

 10. […] zijn verschillende warmwaterbronnen in Toscane te vinden, Wellnessspots schreef er een artikel over. Voor ons helaas net iets te ver […]

 11. […] was een seizoen lang manager op een camping in Toscane en vond het heerlijk om te genieten van de Italiaanse levensstijl en er buiten werktijd op uit te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen