Overnachten, Spa & Sauna

Ontspannen in warmwaterbronnen Saturnia, Toscane

20 oktober 2020
Ontspannen in warmwaterbronnen van Saturnia, Toscane

Warmwaterbronnen in Toscane? Jazeker, er zijn zelfs 4 natuurlijke warmwaterbronnen. De warmwaterbronnen in Saturnia liggen in Toscane en zijn gratis toegankelijk.

 

Ontspannen in warmwaterbronnen Saturnia, Toscane

 

Veel mensen weten het niet maar in het Italiaanse Toscane vind je een viertal natuurlijke warmwaterbronnen. Eén daarvan, de warmwaterbronnen Saturnia, zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Het water van de thermale baden heeft een constante temperatuur van 37 graden Celsius. De temperatuur heeft een therapeutische en ontspannende werking op het lichaam.

 

De thermale baden van Saturnia zijn ontstaan in de tweede eeuw voor Christus. Volgens een oude legende zouden de warmwaterbronnen zijn ontstaan als straf van de god Saturnus. Een komende stroom water zou volgens hem mensen wel eens op andere gedachten kunnen brengen. Het warme water is afkomstig uit diverse bronnen die zich uitstrekken van de berg Amiata tot de heuvels van Albenga en Fiora tot aan Roselle en Talamone.

 

De natuurlijke warmwaterbron Saturnia (Le Cascatelle di Saturnia) ligt op twee kilometer afstand van het gelijknamige dorpje Saturnia. Navigeer naar Saturnia en je kan de warmwaterbronnen niet missen. In het mooie Toscaanse landschap vallen de zwavelhoudende watervallen erg op. In navolging op de Etrusken en de Romeinen kan ook jij hier genieten van de natuurlijke warme baden. Welness midden in de ongerepte natuur van Toscane.

 

Ontspannen in warmwaterbronnen van Saturnia, Toscan

 

warmwaterbronnen van Saturnia

 

Andere warmwaterbronnen in Toscane

 

In totaal zijn er zes natuurlijke warmwaterbronnen in Toscane. Naast de thermen van Saturnia kan je ook de onderstaande zes locaties bezoeken:

 

 1. Bagni di San Filippo
 2. Bagni al Petriolo
 3. Bagno Vignoni
 4. Terme di Venturina
 5. Terme di Sassetta
 6. Bagnone in Sasso Pisano

 

Wat moet je meenemen naar de warmwaterbronnen?

 

De warmwaterbronnen van Saturnia zijn gratis toegankelijk en liggen midden in de Toscaanse vallei nabij Saturnia. Er is op de hoek een klein café aanwezig waar je iets te drinken kan bestellen en een kleine snack kan kopen. Er zijn verder geen faciliteiten of sanitaire voorzieningen bij de bronnen zelf. Bij het café is uiteraard wel een toilet aanwezig. Hou er dus rekening mee dat je je bikini of zwembroek alvast aantrekt voordat je naar Saturnia reist. Vergeet verder ook niet:

 

 • Badslippers, de stenen kunnen anders best pijnlijk zijn aan je voeten
 • Vergeet je handdoek niet en droge kleding
 • Neem een tas mee waar je bikini of zwembroek in kan zodat niet je hele (huur)auto naar zwavel ruikt)

 

Wat moet je meenemen naar de warmwaterbronnen?

 

Saturnia - warmwaterbronnen

 

Reizen naar de warmwaterbronnen

 

Zoals ik al schreef, de warmwaterbronnen zijn niet te missen. Als je eenmaal Saturnia hebt bereikt dan volg je vanaf daar de ‘Strada Provinciale Follonata’ richting Montemerano. Op een gegeven moment zal je aan de linkerkant van de weg midden in de vallei de watervallen van de warmwaterbron zien.

 

Als je je autoramen open hebt dan ruik je ook wel dat je in de buurt van de warme baden komt. Het zwavelhoudende water heeft een enorme sterke geur. Je kan langs de weg gratis parkeren of iets verder doorrijden en daar je auto parkeren. Vanaf de parkeerplek is het enkele tientallen meters lopen. Misschien overbodig maar laat geen waardevolle spullen achter in de auto, want het is een makkelijke prooi voor dieven.

 

Saturnia ligt op ongeveer 120 kilometer van Rome en 180 kilometer van Florence. Reis je met het openbaar vervoer? De dichtstbijzijnde treinstations zijn Albinia en Orbetello. Vanaf daar kan je met buslijnen 10 en 17 verder reizen naar Saturnia.

 

Reizen naar de warmwaterbronnen

 

Saturnia - warmwaterbron

 

Overnachten bij de warmwaterbronnen

 

Hotel Terme di Saturnia is een Spa & Golf Resort nabij de warmwaterbronnen van Saturnia. Als je wilt genieten van de rust en aan ontspanning toe bent dan is deze hotel locatie perfect en dichtbij gelegen.

 

*Bekijk de prijzen en beschikbaarheid van Hotel Terme di Saturnia

 

Overnachten bij de warmwaterbronnen

 

Zou jij de warmwaterbronnen Saturnia ook wel eens willen bezoeken?

Print Friendly, PDF & Email

Comments

 1. Helena

  18 november 2017 at 14:32 Beantwoorden

  Ik ben tot nu toe alleen maar naar warmwaterbronnen geweest waar je entree moest betalen. Dat deze gratis zijn, is een mooie bijkomstigheid. Zo heerlijk om even te ontspannen

  1. Henriette

   20 november 2017 at 00:08 Beantwoorden

   Het gave van deze plek is dat ik het nog zo natuurlijk vind en dat je er gewoon zo in kan!

 2. Sanne

  20 november 2017 at 18:19 Beantwoorden

  Dat ziet er fijn uit zeg! Typisch geur he, die zwavellucht. Ik had nooit verwacht dat ze in Toscane ook warmwaterbronnen hebben. Weer een plus erbij. 🙂

  1. Henriette

   20 november 2017 at 22:23 Beantwoorden

   Ja die zwavellucht is zo sterk, bah! Ja, echt heerlijk en een fijne plek zo midden in de natuur. Aanrader hoor als je daarnaar toe gaat.

 3. Marcella Molenaar

  24 november 2017 at 10:51 Beantwoorden

  Wat leuk, dit kende ik niet in Toscane! Niet dat ik er ooit geweest ben hoor, maar wat ik erover lees gaat vooral over de stadjes. Ik ben in Nieuw-Zeeland en IJsland bij een natuurlijke warmwaterbron geweest en vond het er heel fijn. Ik ga deze bron in Toscane dus zeker onthouden als ik die kant op ga!

  1. Henriette

   24 november 2017 at 23:43 Beantwoorden

   Leuk dat je dat zegt Marcella, ik lees ook altijd alleen maar over de alle leuke plaatsen in Toscane, maar dit is zo bijzonder en verwacht bijna niemand in Italië.

 4. Britte

  24 november 2017 at 20:37 Beantwoorden

  Grappig, ik wist inderdaad niet dat er warmwaterbronnen in Toscane waren. Op de foto’s ziet het er jammer genoeg wel behoorlijk druk uit 🙁

  1. Henriette

   24 november 2017 at 23:49 Beantwoorden

   Dat hoor ik van meer mensen inderdaad. Ik heb 5 maanden in Toscane gewoond en was hier in augustus, dus ja dat was behoorlijk druk. Ik zou zeker eens gaan in het laagseizoen.

 5. Diana

  24 november 2017 at 21:41 Beantwoorden

  Laatst kwam ik deze spot tegen op Facebook, gelijk opgeslagen. Wat lijkt het mij heerlijk om daar rond te dobbelen. En nog gratis ook!

  1. Henriette

   24 november 2017 at 23:47 Beantwoorden

   Leuk dat je het ook tegen kwam op Facebook! Ook van Wellness Spots hoop ik? Moet je zeker een keer naar toe;)

 6. Toscane met kinderen: 37 dingen om te doen - Follow My Footprints

  27 november 2017 at 13:52 Beantwoorden

  […] Ook bijzonder: zwemmen in natuurlijke warmwaterbronnen! Dit kan bij Saturnia in het zuiden van Toscane. Hoe dat is kun je lezen in een blog van een collegablogger die de warmwaterbronnen zelf bezocht: een bezoek aan de natuurlijke warmwaterbronnen van Saturnia. […]

 7. 9x verrassend genieten in Toscane - Daphne de Vries

  2 februari 2018 at 12:33 Beantwoorden

  […] hebben? Ik kwam er helaas te laat achter. Maar ben jij dol op dit soort wellness spots? Bezoek dan zeker eentje als je in Toscane […]

  1. Henriette

   2 februari 2018 at 15:59 Beantwoorden

   Dank voor het delen van mijn Wellness tip, Daphne!

 8. Van warmwaterbronnen in Toscane tot de Kastanjeroute: De reistips van Henriëtte Bokslag - Italië Uitgelicht

  28 juli 2018 at 20:37 Beantwoorden

  […] niemand weet het, maar in het zuiden van Toscane kan je genieten van warmwaterbronnen. In de groene heuvels nabij het plaatsje Saturnia vind je gratis toegankelijke thermale baden. Let […]

 9. De mooiste bestemmingen in Italië in 2018 volgens reisbloggers - Italië Uitgelicht

  28 juli 2018 at 20:44 Beantwoorden

  […] Op 2 kilometer afstand van het Toscaanse plaatsje Saturnia vind je verscholen tussen de heuvels de warmwaterbronnen van Saturnia. De temperatuur is constant rond de 37 graden en dat zorgt ervoor dat de thermale baden een therapeutische en ontspannende werking hebben op het lichaam. De natuurlijke warmwaterbronnen zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Het thermale water is afkomstig uit diverse bronnen die zich uitstrekken van de berg Amiata tot de heuvels van Albenga en Fiora tot aan … […]

 10. Toscane, de voorbereidingen van een Foodie - FoodQuotes

  9 mei 2019 at 10:23 Beantwoorden

  […] zijn verschillende warmwaterbronnen in Toscane te vinden, Wellnessspots schreef er een artikel over. Voor ons helaas net iets te ver […]

 11. Wat is jouw favoriete vakantie bestemming? Deel 53 – ElsaRblog

  29 oktober 2019 at 18:30 Beantwoorden

  […] was een seizoen lang manager op een camping in Toscane en vond het heerlijk om te genieten van de Italiaanse levensstijl en er buiten werktijd op uit te […]

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots