Wat is aromatherapie

Wat is aromatherapie en wat doet essentiële olie met je?

Wat is aromatherapie en wat doet essentiële olie met je? Wij doken in de wereld van de geurende oliën, spraken een therapeut gespecialiseerd in aromatherapie en beleefde een persoonlijk afgestemd natuurgeneeskundig consult met gebruik van essentiële oliën.

Wat is aromatherapie en wat doet essentiële olie met je?

Je loopt ergens in de winkelstraat en iemand loopt langs met een bloemig ruikend parfum. Je gedachten dwalen meteen af naar die ene heerlijke tropische vakantie met palmbomen en prachtige stranden. Of je loopt door het dennenbos en ademt eens diep in en uit. De stilte van het bos en de subtiele geur van boomschors en dennennaalden lijken je instant rust te geven. Herken je dit? Welkom in de wereld van aromatherapie.

De kracht van geur en het gebruik van geurende olie als helend product is al eeuwenoud. In China wordt het als sinds 4000 voor Christus toegepast in de Chinese geneeskunde. Zelfs in de graftombes van Toetanchamon zijn er vele oude geurpotjes gevonden. Cleopatra bezat een groot assortiment aan geurende oliën en de oude Grieken en Romeinen hadden een uitgebreide badcultuur waarbij zij essentiële oliën gebruikten en deze rijkelijk besprenkelden over hun lichaam, kleding en in hun huizen.

Pas sinds de 19e eeuw worden essentiële oliën gebruikt onder de term aromatherapie en valt het onder de alternatieve geneeswijzen. In Nederland is er niet zoveel bekend over de positieve effecten van aromatherapie. Terwijl in andere Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk, het toepassen van aromatherapie zelfs ondersteund wordt door de reguliere gezondheidzorg.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest, YouTube en TikTok.

Gebruik essentiële olie voor positieve werking 

Hoe kan het dat essentiële oliën een positieve en ondersteunende werking kunnen hebben op lichaam en geest? Wanneer je ruikt aan essentiële oliën wordt de geur via de zintuigen in je neus opgenomen. Je hersenen registreren dat en koppelen daar direct een gevoel of herinnering aan. Op die manier heeft de geur een positieve invloed op je emoties en gevoel. Het is uiteraard wel belangrijk dat de geur als aangenaam ervaren moet worden.

Dat kan voor iedereen verschillend zijn. Zo vind ik de geur van hooi maar niks, terwijl een vriendin van mij het heerlijk vindt ruiken omdat dit haar doet denken aan de fijne momenten met haar paarden. Een ander voorbeeld is lavendel. Lavendel staat breed bekend om zijn ontspannende werking maar als iemand de geur van lavendel niet prettig vindt zal ook niet het maximale aan ontspanning in dat moment gehaald worden.

Gebruik essentiële olie

Het verschil tussen etherische olie en essentiële olie?

Etherische oliën komen voort uit diverse delen van een plant, zoals de bladeren, schil, schors, de vrucht, het zaad en de bloesem. Voor de duidelijkheid vermelden wij graag nog even dat etherische olie ook wel essentiële olie genoemd.  De term; ‘essentiële olie’, is een afgeleide van het Engelse woord; ‘essence’, dat extract betekend. Etherische olie en essentiële olie is dus hetzelfde.

Gebruik aromatherapie olie voor verlichting klachten

Wat is aromatherapie? Geur is niet het enige waar essentiële oliën goed voor zijn. Wanneer je druppels van de geconcentreerde olie vermengt met een neutrale massage olie of ander huidverzorgingsproduct, kan de werkzame stof via de huid worden opgenomen en zo de klacht ergens in het lichaam verzachten.

Rozemarijn kennen wij allemaal als kruid wat we lekker door onze gerechten heen roeren. Als je kijkt naar de geneeskrachtige werking van rozemarijn dan is dat activerend, stimulerend, verwarmend en afvoerend. Voel je je vermoeid, heb je spierpijn hoofdpijn en misschien ben je wel een beetje verkouden. Meng dan een paar druppels rozemarijn met een basisolie en masseer dat lekker in op de huid. De geur activeert je weer en je lichamelijke klachten worden verlicht.

Aromatherapie geuren, niet elke geurolie is hetzelfde

Wanneer je door de winkelstraat loopt zie je dat er ontzettend veel aan soorten essentiële oliën wordt aangeboden. Iedereen roept dat zijn product het beste is maar pas op. Er zijn heel veel producten in omloop die de essentiële oliën aanlengen met synthetische olie om op die manier het product goedkoper te verkopen. Dit kan juist allergische reacties opleveren.

Om veilig te kunnen werken met essentiële oliën en het juiste effect te bereiken is het belangrijk om oliën te gebruiken van zeer goede kwaliteit en biologisch teelt. Laat je goed informeren en blijf je gevoel en gezonde verstand gebruiken.

Essentiële oliën zijn niet zomaar een olie met een lekker geurtje…

Aromatherapie geuren

Persoonlijk aromatherapie consult

Tijdens mijn bezoek aan Fontana Resort Bad Nieuweschans heb ik ontdekt wat aromatherapie is tijdens een Aromatherapie Natuurgeneeskundig Consult. De aromatherapeute is een vriendelijke en zeer deskundige dame met de juiste kwalificaties van het IFA (International Federation of Aromatherapists). Ik heb aan vele flesjes mogen ruiken en daarbij aangegeven wat voor gevoel het bij mij opriep.

Daarnaast aangegeven waar ik op dat moment zowel fysiek als geestelijk behoefte aan zou hebben. Op die manier werd er een persoonlijke geurcompositie voor mij op maat gemaakt wat mij zou helpen ondersteunen in mijn gezondheid. Op dat moment was ik in mijn persoonlijk leven aan verschillende veranderingen onderhevig en had ik een sterke behoefte aan rust en ontspanning. In mijn compositie werd onder andere grove den en wierrook verwerkt voor hun rustgevende werking en pepermunt voor zijn pijnstillende werking op mijn verkrampte spieren en spanningshoofdpijn. De compositie wordt gemengd in biologische geraffineerde kokosolie en in een flesje gedaan om mee naar huis te nemen.

Aansluitend op het consult heb ik genoten van een reflexzonetherapie voor het gehele lichaam. Een zachte anti- stress lichaamsbehandeling waarbij essentiële oliën gebruikt wordt. Ik heb gekozen voor de Monoi Tiaré Polynesie. Toen ik de geurige olie rook had ik meteen het gevoel mezelf op het prachtig Bora Bora eiland te begeven. Instant vakantiegevoel! Yes, doe mij die maar. Niet zo gek dat deze prachtige gedachte bij mij opkwam want in de olie worden de blaadjes van de Tahitiaansa Gardenia ( Tiaré ) minimaal 15 dagen gedrenkt. Op die manier komt de olie aan zijn krachtige bloemige geur. Deze methode heet enfleurage.

Na de heerlijk ontspannen behandeling voelde mijn huid super zacht en gehydrateerd aan. De rest van de dag als op een roze wolk doorgebracht in de rustgevende omgeving van Fontana Resort Nieuweschans. Kortom, essentiële oliën zijn niet zomaar een olie met een lekker geurtje. Het kan daadwerkelijk iets voor je doen. Laat je goed informeren maar geniet vooral van de ontdekking wat geur met je kan doen en welke geur het beste bij je past.

Iedereen verdient een instant moment of happiness!

Wat is aromatherapie

Wat is aromatherapie en essentiële olie, weet jij het verschil nu?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de accommodatie dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je wellness dag/vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen