Wat is een kuuroord

Alles wat je wilt weten incl. uitleg en tips voor kuuroorden in Europa

Wat is een kuuroord en wat doe je in een kuuroord? Het is een vraag die wij vaak gesteld krijgen en waar wij graag antwoord op geven. Daarnaast geven wij je graag een aantal tips voor kuuroorden in Europa.

Wat is een kuuroord?

Een kuuroord is van oudsher een oord dat zich richt op ontspanning. Vroeger gingen gasten er voornamelijk naar toe om hun gezondheid te verbeteren. Natuurlijke geneeskrachtige bronnen en gezonde lucht zijn de basis voor kuuroorden. Over het algemeen zijn kuuroorden vandaag de dag te bezoeken voor ontspanning en/of voor medische doeleinden. Vaak heeft een kuuroord ook hotel faciliteiten zodat gasten van een kuurvakantie kunnen genieten of vanwege medische redenen in een kuuroord verblijven. Ontdek hier alle achtergrondinformatie op Wikipedia.

Tegenwoordig kan een kuuroord ook een toeristisch oord zijn dat  zich richt op ontspanning en recreatie, maar waar ook nog altijd medische kuur behandelingen aangeboden worden. Bij een aantal locaties zie je ook dat het meer een toeristisch kuuroord is dan een medisch kuuroord. Zo is bijvoorbeeld Therme Olimia meer een toeristisch kuuroord en Terme Rogaška Slatina meer een medisch kuuroord.

Een thermen is een locatie waar je kan baden in thermaal water. Dat thermale water in thermale baden kan gevestigd zijn in een kuuroord. Thermen, in het Latijn bekend als ‘thermae’ is de naam voor een grote badinrichting in de Romeinse wereld. Het woord is afgeleid van het Griekse bijvoeglijk naamwoord thermós (=warm). Wat zijn Thermale baden? Daar kan je via de link alles over lezen in ons aparte artikel over dat onderwerp.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.

Camping met wellness in Duitsland, Beieren

Kuuroorden in Duitsland

Duitsland is een wellness walhalla met meer dan 350 kuuroorden! In Duitsland betekent een kuuroord veel meer. In het Duits is een ‘kurort’ een officieel ‘predicaat’ voor plaatsen waar wellness faciliteiten zijn die onder andere geneeskundige behandelingen aanbieden die over het algemeen gericht zijn op een langer verblijf. Vroeger zat een jaarlijkse kuurbehandeling standaard in het ziekenfonds. Tegenwoordig worden de kuurprogramma’s in Duitsland maar voor een deel vergoed door de zorgverzekeraar.

Daarnaast maken ze in Duitsland onderscheid tussen kuuroorden en “Bad” plaatsen. In Duitsland worden kuuroorden vaak aangeduid met “Bad” in de naam van de plaats. In Duitsland mogen kuuroorden pas de naam Bad dragen als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een Bad beschikken over minimaal de onderstaande 3 vereisten. Vervolgens benoemen we een aantal andere Duitse benamingen en voorbeelden van kuuroorden en wat het betekent.

 1. de “Bad” plaats moet schone lucht bevatten;
 2. natuurlijk bronwater bevatten dat ter plekke gewonnen wordt;
 3. het kuuroord moet in een groene en natuurlijke omgeving liggen.
 • Heilbad: Een Heilbad zijn plaatsen waar medische instituten aanwezig zijn die kuurprogramma’s aanbieden. Alleen erkende Heilbäder mogen de toevoeging ‘Bad’ in de plaatsnaam voeren. Zoals Bad Bentheim, Bad Essen, Bad Staffelstein etc.
 • Seebad: Een Seebad is zoals de naam al zegt een plaats die aan zee ligt, waar medische instituten aanwezig zijn die kuurprogramma’s aanbieden. Bij Seeheilbaden gaat het om kuren met een combinatie van het gebruik van het zeeklimaat, zeewater, wind en licht.
 • Kneipp kurort: In een Kneipp kuuroord kan men kuren volgens de principes van Sebastian Kneipp. Hier kan je alles lezen over wie Sebastian Kneipp was en over de natuurlijke Kneipp producten.
 • Luftkurort: In een luchtkuuroord draait het om de kwaliteit van gezonde buitenlucht. In een luchtkuuroord zijn over het algemeen geen medische instituten.

♥ Check deze oorden in Beieren.
♥ Ontdek alles over kuuroord Bad Bentheim.
♥ Bekijk al deze ontspannen activiteiten in Bad Essen.
♥ Zie hier al onze tips voor een wellness vakantie in Duitsland

Wellness vakantie in Duitsland

Kuuroord en ‘Bad’ plaatsen in Nederland

Ook in Nederland zijn er een aantal kuuroorden en plaatsen die de naam “Bad” mogen dragen. Thermen Bad Nieuweschans in de provincie Groningen is hiervan het beste voorbeeld. In ons artikel; “Wat zijn thermale baden“, kan je meer lezen over thermale baden en warmwaterbronnen in Nederland.

In Nederland zijn er vier thermaalbaden die de naam ‘Bad’ dragen omdat zij het heilzame natuurlijke bronwater uit een eigen bron pompen en het kuuroord in een schone en groene omgeving ligt.

 1. Ga naar de thermale baden bij Thermae 2000.
 2. Ontdek de opties bij Thermaalbad Arcen in Limburg 
 3. Relax in de thermale baden bij Sanadome in Nijmegen!
 4. Reis naar het noordelijk gelegen thermaalbad, Thermen Bad Nieuweschans.

Daarnaast zijn er in Nederland 3 plaatsen die sinds 2014 het officiële predicaat ‘badstatus’ van de European Spas Association hebben ontvangen. Dat zijn:

Sanadome thermen

Grootste kuuroord in Zuid-Europa, reis naar Andorra

In Andorra vind je een van de grootste kuuroorden van Zuid-Europa. Kuuroord Caldea is de grootste spa in Zuid-Europa en heeft een oppervlakte van, je geloofd het niet, maar liefst 44.849 m2. Verdeeld in vier ruimtes is er voor elke wellness liefhebber wel een fijne plek te vinden die de ideale ontspanning biedt.

♥ Bekijk de mogelijkheden voor een wellness vakantie in Andorra.

vakantie-met-wellness-in-andorra

Ontdek de UNESCO kuuroorden in Tsjechië

Onlangs zijn er 3 kuuroorden in Tsjechië toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat betekent dat ze de naam; ‘The Great Spas of Europe’ mogen gebruiken.

♥ Ontdek hier de beste oorden in Tsjechië.

Beste kuuroorden in Tsjechië

Kuurstad Merano en meer kuuroorden in Zuid-Tirol

Een mild klimaat en mediterrane vegetatie maken de kuurstad Merano in Zuid-Tirol een ideale stad voor een ontspannen wellness stedentrip. Bij Therme Meran worden behandelingen gegeven met mineraalwater. Het kuuroord is midden in de stad gevestigd in een stijlvolle kubus van glas en staal. Vijfentwintig zwembaden (binnen en buiten), diverse sauna’s, een thermenpark, spa en vitaal, een medische spa, een fitnesscentrum en een bistro maken van Therme Meran een beleveniswereld.

♥ Ontdek hier alles over kuurstad Merano in Zuid-Tirol

Kuurstad Merano - Thermen Merano

Ontspan in kuuroorden in Griekenland

Ook in Griekenland zijn er vele mogelijkheden voor kuuroorden. Een van de kuuroorden die wij hebben bezocht in Griekenland ligt op het eiland Evia. Leuk om te weten is dat Edipsos bekend staat als het grootste en oudste kuuroord van Griekenland en dat het ook het grootste kuuroord van Europa is! Het thermale bronwater stroomt op 80 verschillende plaatsen in de stad via rotsen richting de zee en dit water heeft een geneeskrachtige werking.

♥ Bekijk hier de wellness vakantie mogelijkheden op Evia.
♥ Reserveer een overnachting bij Thermae Sylla Spa Wellness Hotel in Edipsos.

Wellness vakantie Evia Griekenland

Ontdek deze oorden in Slovenië

Ook in Slovenië zijn er een aantal kuuroorden. Bij een aantal locaties kan je duidelijk verschil zien tussen toeristische kuuroorden en medische kuuroorden. Zo is Therme Olimia meer een toeristisch kuuroord en Terme Rogaška Slatina meer een medisch kuuroord.

♥ Bekijk hier onze tips voor Slovenië.

Kuuroorden Slovenië

Ga jij wel eens kuren?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen