Lifestyle, Spa & Sauna

Wat is een opgieting en hoe gaat het er aan toe bij Spa Sense

5 september 2020
Wat is een opgieting

Wat is een opgieting en hoe gaat een opgieting bij sauna Spa Sense in Brabant eraan toe? Opgieter René heeft een saunameester opleiding afgerond en geeft ons alle tips voor een opgieting bijwonen, ook als het de eerste keer is.

 

Kan je iets over jezelf vertellen?

 

Mijn naam is René Gibbels, ik ben getrouwd, heb vier kinderen en woon in het prachtige Sint-Oedenrode. Ik werk als receptionist op een schadeafdeling van een autobedrijf en parttime als saunameester bij SpaSense in Geldrop. Opgieten is voor mij een hobby, of beter gezegd opgieten is voor mij een passie!

 

Hoe ben jij met wellness/ sauna bezoek in contact gekomen?

 

Mijn partner en ik gingen al regelmatig naar de sauna en ik bezocht dan ook altijd wel minimaal één opgieting. Ik zag die personen altijd met zoveel plezier en passie deze sessies verzorgen. Na een paar jaar had ik zoiets van; dat wil ik ook kunnen. Dus op een gegeven moment ben ik gaan zoeken naar de mogelijkheden qua opleidingen voor een saunameester.

 

Ik heb diverse aanbieders gevonden van saunameester opleidingen en uiteindelijk gekozen voor de cursus saunameester via het Wellness Instituut (onderdeel van het IWR*) omdat deze cursus op zaterdagen werd gegeven en men ook nog diverse stagedagen had. Dit vond ik een groot voordeel ten opzichte van een 1- of 2-daagse saunameester cursus. De saunameester opleiding die ik heb gevolgd gaat ook in op de  verschillende zwaaitechnieken (basis-slagen), veiligheid en gezondheid.

 

*IWR is een overkoepelende organisatie van diverse wellnessresorts in Nederland en België, te weten: andere bekende wellnessresorts in Nederland, zoals: SpaWeesp – Veluwse Bron – Thermen Holiday – Zwaluwhoeve – Elysium  SpaPuur – SpaSense – SpaWell en Hezemeer in België.

 

Wat doe jij voor werk bij Spa Sense?

 

Bij Spa Sense ben je als saunameester niet alleen verantwoordelijk voor het verzorgen van de opgietsessies in de sauna, maar ook voor klankschaalsessies en de diverse belevingen die er zijn. Zoals een Rasul behandeling. Tussen de sessies door hou je als saunameester toezicht en verricht je ook de nodige facilitaire werkzaamheden.

 

Zo doe je in de avond bijvoorbeeld ook de watermetingen, die behoren tot de verantwoordelijkheid van ons. Kortom, het is een heel veelzijdige baan en er is altijd wel iemand op de “vloer” aanwezig om eventuele vragen van de gasten te beantwoorden. Ik vind het ook altijd leuk als mensen dingen vragen. Op ons rooster staat dan ook: Gastvrijheid!

 

*Lees meer over Spa Sense in Brabant!
**Ontdek hier meer over de opgietingen en sauna rituelen bij Spa Sense

 

 

Wat is een opgieting bij sauna Spa Sense

 

 

Wat is een opgieting? Een opgieting is een saunaritueel en vindt bij Spa Sense plaats in de Kelo sauna van 80 graden. Tijdens een opgieting wordt er water met etherische oliën op een gloeiendhete saunakachel gegoten. De hete damp die ontstaat wordt bijvoorbeeld met een handdoek, waaier of vaandel door de ruimte gewapperd, hierdoor wordt de gevoelstemperatuur en de luchtvochtigheid omhoog gebracht en gaat men extra zweten. In combinatie met de geur van de etherische olie is dit een heerlijke beleving met een zeer ontspannend effect.

 

Tijdens een opgieting bij sauna Spa Sense in Brabant zal de saunameester meerdere keren langskomen om te wapperen. Meestal duurt een opgieting zo’n 10-15 minuten. Na afloop van de opgieting is er vaak fruit of een drankje. Afhankelijk van de sauna en de saunameester wordt een opgieting verrijkt met bijvoorbeeld muziek, een verhaal, klankschalen, ijs en/of licht.

 

*Lees hier meer over wat aromatherapie is en wat essentiële olie is en met je kan doen. 

 

Opgieting sauna Spa Sense Brabant

 

Eerste keer opgieting beleven? Dé tips op een rij:

 

Je allereerste opgieting zal misschien even spannend zijn, omdat je niet weet wat je kunt verwachten. Het belangrijkst is dat je luistert naar je lichaam, het is geen wedstrijd en dus niet verplicht om de opgieting uit te zitten. Ga op het laagste bankje zitten. Als het te heet wordt kun je altijd makkelijk de saunacabine verlaten. Dat mag en is geen probleem!

 

Het onderste bankje in de sauna is het koelste plekje. Zorg voor een geleidelijke afkoeling en vermijd een te grote overgang van hitte naar kou. Spring dus niet meteen in een dompelbad, maar ga eerst even naar buiten en doe geen badjas of handdoek om zodat je de warmte goed kwijt kunt, daarna koelen zoals na elke andere saunagang. Ga voor een rustmoment na een opgieting, bijvoorbeeld op een bedje liggen of rustig dobberen in het zwembad, eerst natuurlijk koud of lauwwarm afdouchen voor de hygiëne (geen hete douche).

 

Ga niet meteen in een whirlpool, de temperatuur van een whirlpool is meestal ongeveer gelijk aan de lichaamstemperatuur waardoor je de warmte niet goed kwijt kunt. Drink veel (water, thee of vruchtensap) om het vochtgehalte van je lichaam weer aan te vullen en vergeet zeker niet af en toe iets te eten.

 

Heb jij een favoriete opgieting?

 

Ik heb niet echt een favoriete opgieting, voor mij moet een opgieting een goede opbouw hebben. Een opgieting die ik ’s-morgens om half twaalf verzorg is meestal rustiger en milder dan bijvoorbeeld de opgieting van half negen ’s-avonds, omdat dit de laatste opgieting van de dag is wil ik deze meestal lekker warm eindigen. Mijn opbouw van de opgietingen zit dus niet alleen in de opgietsessie zelf maar ook in het verloop van de dag.

 

Heb jij een favoriet opgiet thema?

 

Ik heb geen favoriet thema, ik ben ook niet van de verkleedpartijtjes, attributen en allerlei randzaken, Ik vind het belangrijk dat als de opgieting is afgelopen de gasten zeggen dat het heerlijk was.

 

Wel doe ik wekelijks een poging om andere muziek te hebben, dit bepaal ik meestal in de week voorafgaande aan de opgieting, ik kijk dan bijvoorbeeld naar actualiteiten, extreem weer, verjaardagen artiesten, overlijdensdata artiesten enz. Wikipedia is een leuk hulpmiddel. Het belangrijkste vind ik dat iedere saunameester zijn eigen ding doet zodat het voor de gasten afwisselend is.

 

*Foto is van de redactie, sauna opgieting in Finland met berkentakken. 

 

Sauna opgiet thema

 

Heb jij wel eens meegedaan aan het NK/WK opgieten?

 

Ik heb nog nooit aan een kampioenschap meegedaan en hier ligt ook niet mijn ambitie. Zoals ik al eerder heb geschreven ben ik meer van de basis “slagen” en niet van de verkleedpartijen. Ik ken wel een paar show “slagen” maar ben daar niet erg in bedreven, dit zou ik wel kunnen leren want dat is een kwestie van zeer veel oefenen.

 

Ik bezoek zelf wel eens als gast een wedstrijd, ik vind het wel leuk om te zien, en altijd leerzaam. Een opgieting tijdens deze wedstrijden vind ik leuk om te zien, maar de wappers komen een stuk minder aan.

 

*Lees meer over het WK Aufguss.
Foto is van WK Aufguss bij Thermen Berendonck

 

WK Aufguss

 

Zelf een sauna opgieten? De tips van René

 

Denk goed na waar je mee bezig bent als je zelf zou willen opgieten bij een kleine sauna of thuis. Je hebt verschillende soorten saunakachels, een elektrische saunakachel zou je zelfs kapot kunnen maken. Ook moet je heel goed nadenken hoe je water over de kachel verspreid, als het water op de hete stenen komt verdampt het meteen, deze waterdamp/stoom is zeer heet, zorg dus dat je hier niet met je lichaamsdelen midden inkomt, want dan heb je kans op brandwonden, dus zorg ervoor dat je nooit door de waterdamp hoeft met je arm, of ga niet te ver voorover hangen zodat je hoofd in de waterdamp komt, gebruik dus een lepel met een lange steel.

 

Als je niet met alleen water werkt maar ook nog met etherische oliën moet je goed letten op de mengverhouding anders zou het zomaar heel onaangenaam kunnen worden in de saunacabine. Als je überhaupt nog nooit een opgieting hebt beleefd zou ik eerst eens een opgieting bij sauna Spa Sense in Brabant bijwonen bijvoorbeeld.

 

Mijn advies is: als je niet weet  wat je moet doen of je twijfelt, doe het dan niet, zo voorkom je lichamelijke of materiële schade. Als je toch graag eens wilt opgieten, ga een cursus volgen zodat je weet waar je mee bezig bent.

 

*Foto is van de redactie, zelf een privé sauna opgieten. Locatie: Privé sauna in Brabant, Moergestel. 

 

Zelf sauna opgieten

 

Wat is een klankschaalsessie en heb je tips?

 

Als je nog nooit een klankschaalcessie hebt meegemaakt is mijn advies: geef je over! Ga bij voorkeur liggen, ontspan, sluit je ogen en laat je meevoeren door de klanken en de trillingen zodat je in een diepe rust komt. Vaak tref je mensen die voor de eerste keer een klankschaalcessie gaan beleven erg nieuwsgierig zijn en dus willen zien wat er gebeurt, hierdoor raken ze niet in een diepe rust en ervaren ze niet de ontspanning die het zou moeten geven.

 

Heb jij een favoriete klankschaalsessie?

 

Een echt favoriete klankschaalcessie heb ik niet, maar probeer wel te variëren. Toen ik in december 2017 bij Spa Sense begon vroegen ze mij of ik ook klankschalen wilde leren, ik stond daar best negatief tegenover, ook omdat ik ooit een klankschaalcessie heb bijgewoond in een verkeerde setting.

 

Toch maar tijdens mijn inwerkperiode een klankschaalcessie meegedaan bij Spa Sense en daadwerkelijk als heel prettig ervaren, de week daarop weer meegedaan, alleen nu met de ogen open en gekeken en geluisterd naar wat er allemaal gebeurde. De derde week samen met mijn leermeester René zelf een cessie gedaan en dit ging goed.

 

De vervolgcessies heb ik alleen uitgevoerd en ben het steeds leuker gaan vinden. Ik wilde me er verder in verdiepen dus heb ik de basiscursus werken met klankschalen en de cursus klankschaalcessie gevolgd bij Happynings Soundhealing. Misschien dat ik nog verder ga met klankschaalmassage.

 

Heb jij wel eens een opgieting bij sauna Spa Sense in Brabant bijgewoond?  

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots