Wat is floaten en wat zijn de effecten en voordelen?
Het is alweer jaren geleden dat ik rond dreef in de Dode Zee en wat was dat een bijzondere ervaring. Het hoge zoutgehalte zorgt ervoor dat je blijft drijven en die belevenis zou ik iedereen aanraden. Maar je hoeft niet persé helemaal naar de Dode Zee af te reizen om te drijven in zout water. Je kan ook het drijven in zout water ervaren tijdens een float-sessie in een float cabine, in een thermaalbad of in een zoutwaterbad.
Het voordeel van floaten in een cabine is dat je volledig wordt afgesloten van prikkels waardoor je volledig kan ontspannen. Men noemt dit officieel de ‘Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique)’. Als je het wilt beleven zoals het bedoeld is dan raad ik je aan om te gaan floaten in een cabine of in een bad. Een uur floaten kan de ervaring geven en gelijk staan aan 5 uur slaap.
Er is jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van floaten. Hieruit blijkt dat het een effectieve methode is tegen onder andere stress, oververmoeidheid en overbelasting, zowel fysiek als mentaal. Op sport- en medisch gebied wordt floaten al langer ingezet om te werken aan de fysieke en mentale staat. Tegenwoordig wordt het ook steeds meer gezien als wellness beleving. Ik zet nog even de voordelen van floaten voor je op een rij:
- kan de bloedsomloop verbeteren;
- stimuleert je mentale gesteldheid;
- verbetert je concentratie en creativiteit;
- werkt preventief tegen stress en is stressverlagend;
- bevordert je herstel na een lichamelijke prestatie;
- staat gelijk aan 5 uur slaap en bestrijdt daarmee vermoeidheid;
- verlicht (chronische) pijn, zoals bijvoorbeeld bij reuma en migraine.
♥ Lees hier meer over drijf ervaringen van onze redacteuren.
Op de hoogte blijven van alle beauty en wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest en op YouTube.
Welke float ervaringen komen er regelmatig voor?
Voor iedereen is de float ervaring anders. Toen ik de eerste keer ging floaten wist ik niet hoe ik moest liggen. Liet ik eerst de deur open want met de deur dicht leek het mij zo benauwd. Vervolgens ging ik steeds het licht aan- en uit doen om te kijken wat het effect was. Toen begonnen mijn gedachten te malen en vroeg ik mijzelf af; ‘hoe lang lig ik hier al’, ‘hoe lang kan ik nog blijven drijven’, ‘ohja, dit en dat moet ik niet vergeten en straks ook nog doen’.
Eerst dreef ik als een zeester, maar dat lag toch niet lekker. Toen toch maar het drijfkussentje in mijn nek, nee, ook dat lag niet lekker. En toen ik eindelijk dacht nu heb ik mijn draai gevonden ging langzaam de muziek aan en was mijn float ervaring voorbij. De tweede keer was voor mij dan ook een stuk relaxter. Ik wist wat ik kon verwachten en ging er naar toe op een moment dat ik lekker in mijn vel zat. Uiteindelijk was de tijd nog zo om, maar kwam ik wel slaperig en super zen de float cabine uit. Iedereen ervaart het anders, zowel fysiek als mentaal. Onderstaand geef ik een opsomming van mogelijke fysieke en mentale effecten.
- Misselijkheid;
- Ervaren van tijdloosheid;
- Ondervinden van emoties;
- Gevoelens van duizeligheid;
- Totaal niet kunnen wennen;
- Ervaren van levendige herinneringen;
- Zenuwtrekjes of schokkende bewegingen;
- Ervaren van onsamenhangende gedachten;
- Rationeel en goed georganiseerde gedachten.
- Het verkrijgen van plotselinge inzichten en antwoorden;
- Korte momenten van rusteloosheid, ergernis of verveling.
Tips voor floaten
Ga je voor de eerste keer floaten? Lees dan onze onderstaande tips zodat je goed voorbereid aankomt en volledig kan gaan genieten van het drijven op zout water. Let hier op voordat je gaat:
- Ga naar het toilet;
- Drink geen koffie en alcohol voordat je gaat;
- Zorg dat je iets hebt gegeten maar niet teveel voordat je gaat;
- Scheer je lichaam niet voordat je gaat in verband met het zoute water;
- Heb je een wond(je)? Smeer de wond dan in met Vaseline om het een beetje te dichten.
Tips voor in de float cabine
- Denk niet aan de tijd, dat bevorderd de ontspanning niet;
- Last but not least; geef jezelf helemaal over aan de ervaring;
- Ervaar zelf wat voor jou persoonlijk de meest prettige “float houding” is;
- Probeer het nek-kussen en bepaal zelf of je het gebruik wel of niet prettig vind;
- Gebruik oordopjes als alleen het afsluiten van de float-tank niet voldoende rust geeft;
- Zorg dat je in de float-tank een handdoekje in de buurt hebt om je handen droog te maken.
Denk hieraan na je float ervaring
- Ga geen alcohol drinken erna;
- Smeer jezelf goed in met een vochtinbrengende lotion;
- Plan geen afspraken erna zodat je lekker kan blijven hangen in de zen modus.
Duo floaten, floaten voor 2 personen is niet goed
Duo floaten, het is een populaire zoekopdracht ontdekte ik. Hoewel het leuk lijkt om te floaten voor 2 personen is het niet aan te raden. Het effect gaat er juist om dat je tijd neemt voor jezelf.
Je moet het natuurlijk leuk vinden om te doen maar de hoofdreden moet zijn dat je wilt ontspannen. Dat gaat nou eenmaal makkelijker alleen dan met zijn tweeën. Wat wel mogelijk is, is om tegelijkertijd te floaten in aparte floatcabines.
Wanneer kan je niet gaan floaten
Er zijn ook een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je wilt gaan floaten. Ik benoemd hieronder een aantal redenen wanneer je beter niet kan gaan en/of wanneer het niet is toegestaan om te floaten.
- Het wordt afgeraden met een open wond;
- Het je last van incontinentie? Ook dan is het niet toegestaan;
- Je mag niet onder invloed zijn van alcohol, slaapmiddelen of drugs;
- Ben je langer dan acht maanden zwanger? Ook dan is het niet toegestaan;
- Tijdens je menstruatie kan je niet gaan floaten, néé ook niet met een tampon in;
- Let op bij bepaalde huidaandoeningen en overleg eerst met je arts als je bijvoorbeeld last hebt van eczeem.
Floaten in een cabine of in een zoutwaterbad
Floaten in een cabine, floaten in een thermaalbad of floaten in een zoutwaterbad, in alle gevallen drijf je op zout water. Het effect is alleen totaal anders. In een float cabine ben je afgesloten van licht, geluiden en andere omgevingsfactoren.
Het voordeel van floaten in een float cabine is dat je volledig wordt afgesloten van prikkels zoals zwaartekracht, geluid en licht en dat lijdt tot een diepgaande mogelijkheid van ontspanning. Officieel wordt dit Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) genoemd. Als je het floaten kan beleven zoals het bedoeld is dan kan de ervaring van 1 uur floaten gelijk staan aan 5 uur slaap.
In een zoutwaterbad of thermaalbad drijven over het algemeen meer mensen en hoewel je met je oren onder water ligt zijn er toch nog geluiden waar te nemen. Wil je de optimale beleving van floaten ervaren dan raad ik je aan om te gaan floaten in een cabine of in een bad.
Waar kun je floaten in Nederland?
Er zijn diverse plaatsen en wellnessresorts in Nederland waar je kan floaten. Zelf zijn wij eens gaan floaten tijdens een dagje wellness in Drenthe bij Loff. Ook een prachtige float locatie is bij het Vivood Landscape Hotel in Guadelest in Spanje. Op deze locaties kan je drijven in een cabine.
- Kijk via Treatwell waar je naar toe kan in Nederland;
- Geniet van dagje sauna in Drenthe bij Loff Wellness met floaten;
- Heerlijk, ga naar deze privésauna bij Reset Spa in Naaldwijk (ZH);
- Ga naar Brabant en stap bij Spa Parel in ’t Groen in het onderstaande bad.
Floaten in een groot zouwaterbad
Hierboven vertelde ik waar je kan gaan floaten in een cabine. Maar je kan natuurlijk ook gaan floaten in een zoutwaterbad. De ervaring is dan alleen anders omdat je over het algemeen met meerdere mensen tegelijkertijd in een zoutwaterbad drijft.
Je kan ook gaan drijven in thermaal water bij bijvoorbeeld Thermae 2000 in Valkenburg. Het floaten wordt gegeven in het oefenbad en het is één van de activiteiten bij Thermae 2000.
- Drijven in het zoutwaterbad bij Elysium;
- Blijf drijven in het thermale water bij Thermae 2000.
Waar kun je floaten in Zuid Holland?
Ben jij woonachtig in Zuid Holland en op zoek naar een locatie waar je kan gaan floaten? Bij de onderstaande locaties kan het! Mocht jij meer locaties weten in Zuid Holland waar je kan floaten, vertel het ons en wij delen het hier.
- Drijven in het zoutwaterbad bij Elysium.
- Kijk via Treatwell waar je naar toe kan in Nederland;
- Heerlijk, floaten en een privésauna bij Reset Spa in Naaldwijk (ZH).
*HELAAS: Floaten op De Pier in Scheveningen is niet meer mogelijk en FloatSpa Den Haag is ook gesloten door faillissement.
Waarin floaten, float cabine, float kamer of float bad
Heb jij ervoor gekozen om te gaan floaten? Leuk! Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Afhankelijk van de locatie die je kiest om te gaan floaten kan je in aanraking komen met diverse mogelijkheden qua hoe de ruimte is ingericht.
In principe ervaar je bij elke float hetzelfde. Alleen het interieur en het exterieur van de ruimte is anders. Zo kan je op de ene locatie in een luxueus bad stappen, ergens anders stap je in een cabine of in een kamer.
Ben je bang dat je claustrofobische ervaringen krijgt van het floaten? Dan kan je als je naar een locatie met een float cabine of een float kamer gaat ervoor kiezen om de deur een klein beetje open te laten. Meestal is er wel een sterrenhemel in de float kamer of float cabine zodat er een klein beetje licht schijnt.
Op de onderstaande foto zie je een mooi groot bad met een deksel die jezelf kan bewegen. Er zijn namelijk ook float baden met een elektrische deksel en daar zijn wij zelf minder fan omdat je de controle dan een beetje kwijt bent. In dit bad kan je zelf de deksel bedienen. Daarbij blijft de deksel van dit bad altijd een beetje open staan.
De nadelen van het verder open zetten van een deksel of deur is dat de temperatuur van het floatbad sneller daalt. Over het algemeen float je minimaal 60 minuten en als je dan de deksel of deur open laat staan dan scheelt dat al snel zo’n 1.5 graden °C.
Hier blijf je op zout water drijven
Wil je het drijven in zout water eens op reis ervaren? Ik ben twee keer gaan drijven in de Dode Zee, een keer aan de Jordaanse kant en een keer aan de Israëlische kant.
De Dode Zee is de bekendste plek ter wereld om te drijven op zout water. Maar je kan ook drijven in zout water op het eiland Sal, onderdeel van de Kaapverdische eilanden.
Bijzonder! Ga ijsfloaten in Finland
Floaten kennen wij vooral van floaten in een zoutwaterbad, in een floatcabine of drijven in de Dode Zee. Toen wij de eerste keer naar Fins Lapland reisde zijn wij gaan river floaten onder de sterren en dat was zo relaxed om te ervaren! Hier kan je alles lezen over deze bijzondere excursie in Fins Lapland.
Toen wij de kans hadden om naar het Finse merengebied te reizen in de winter wisten wij één ding zeker! Wij willen ontspannen ijsfloaten in het Saimaameer! Je glijdt dan in een warm waterdicht pak de rivier in. Zodra je het water in gaat blaast het warme pak op en drijf je als een michelin-mannetje in het water. Super leuk en tof om te doen! Geniet van de rust, het kabbelende water en tuur naar de hemel en ontspan in het water.
♥ Ontdek meer over drijven in Lake Saimaa in Finland.
♥ Je kan ook floaten op de Botnische Golf tijdens cruise met Icebreaker Sampo.
Wowww, bekijk deze bijzondere float ruimte in Spanje
Een wellness vakantie naar Spanje is altijd een goed idee, maar wij hebben nog een reden gevonden om snel naar Spanje te reizen. Om precies te zijn moet je naar Alicante vliegen, daar een huurauto huren en linea recta naar het Vivood Landscape Hotel & Spa rijden in Guadelest.
Zorg wel dat je voorafgaand al een reservering maakt voor het floaten in dit luxe wellness hotel. De beste aanrader is jezelf verwennen met de wellness belevenis; ‘The 5 Elements Ritual’. Dan is één van de 5 elemeneten die je gaat ervaren sowieso het floaten. Ik kan er van alles over vertellen, maar bekijk maar gewoon snel het artikel via de hyperlink hieronder zodat je alles erover kan lezen. Die foto triggert je genoeg denken wij!
♥ Ontdek meer over floaten bij het Vivood Landscape Hotel & Spa.
Wat zijn jouw ervaringen en welke effecten en voordelen heb jij ervaren?
Geef een reactie