Beauty, Lifestyle

Wat is huidtherapie nou eigenlijk en wat kan je doen bij een huidtherapeut?

27 september 2023
Wat is huidtherapie

Wat is huidtherapie nou eigenlijk en wat kan je doen bij een huidtherapeut? Wij vroegen het Naomi, student huidtherapie die zich laat opleiden tot huidtherapeute in Den Haag.

 

Wat is huidtherapie?

 

Huidtherapie is een paramedisch beroep waarbij je werkt me de gezonde huid, maar ook vooral met de zieke huid. Ons beroep is aangesloten bij het KP-register en in de wet BIG onder artikel 34. Het is een heel breed beroep waarbij er vaak onderscheid wordt gemaakt in cosmetisch en medisch bij praktijken.

 

Het behandelaanbod is erg groot zo behandelen we oedeem, wonden, littekens, pigmentatieproblemen, vaataandoeningen, acne, overbeharing, het verwijderen van tatoeages, het screenen op huidkanker en het verwijderen van goedaardige huidaandoeningen. De huidtherapeut is vrij toegankelijk wat betekent dat je geen verwijzing nodig hebt, soms blijkt dit later wel nodig te zijn en dan zal de huidtherapeut contact leggen met de huisarts of vraagt de patiënt contact op te nemen met de huisarts.

 

♥ Ook wel eens van biodynamische therapie gehoord?

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

De meest voorkomende huidaandoeningen zijn:

 

  1. Acne
  2. Oedeem
  3. Overbeharing
  4. Pigmentatieproblemen, zoals melasma

 

Huidtips van Naomi voor beste huidproducten selecteren

 

  • Tip 1:
    Vermijd zoveel mogelijk parfum en geurstoffen, ook etherische oliën zijn meestal schadelijk, omdat ze vanuit dezelfde geurstoffen afkomstig zijn. Geurstoffen zijn nummer 1 in het veroorzaken van een huidallergie en huidirritatie.
  • Tip 2:
    Heb je een droge of vochtarme huid? Maak gebruik van hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, melkzuur en glycolzuur.
  • Tip 3:
    Heb je een vette huid? Maak ook gebruik van hydraterende ingrediënten, zoals hierboven beschreven. Maar het is ook van belang om gebruik te maken van een exfoliant met salicylzuur om de dode huidcellen en overtollig talg te verwijderen. Veel last van puistjes? Maak gebruik van niacinamide, dit kalmeert je huid en vermindert ontstekingen. Onze redacteur Marijke kan je ook van alles vertellen over haar ervaringen met exfoliant met salicylzuur.
  • Tip 4:
    Reinig je huid twee keer per dag met een milde reiniger zonder schadelijke reiniger zoals SLS en SLES.
  • Tip 5:
    Heb je een gevoelige huid of veel last van een geïrriteerde rode huid? Waarschijnlijk is je pH-waarde uit balans. Dit kun je herstellen door producten te gebruiken met een pH-waarde van minder dan 5.5 en met melkzuur of ureum.

 

Huidtips voor beste huidproducten selecteren

 

Waarom gekozen voor opleiding huidtherapie?

 

Mijn moeder kreeg de diagnose borstkanker, waarbij zij een volledige amputatie en verwijdering van de lymfklieren moest ondergaan met als gevolg lymfoedeem in het arm. Borstkanker patiënten zijn dan ook de meest bekende patiëntengroep in de huid therapeutische praktijk, omdat vrijwel altijd bij de diagnose borstkanker lymfklieren zijn aangetast. Bij aangetaste lymfklieren wordt de vochtafvoer belemmerd, waardoor het vocht gaat ophopen en er lymfoedeem kan ontstaan. De huidtherapeut kan dit verhelpen door onder andere manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie en het aanmeten van therapeutische elastische kousen.

 

Doordat mijn moeder de diagnose borstkanker kreeg en ook lymfoedeem ontwikkelde kwam zij terecht bij een huidtherapeut. Dit vond ik erg interessant en toen ben ik een paar dagen gaan meelopen. Vervolgens bezocht ik de open dag van de opleiding voor huidtherapie en toen wist ik het vrijwel zeker dat ik dit graag wilde gaan uitvoeren.

 

Dit leer je als huidtherapeute tijdens de opleiding huidtherapie:

 

  • Camouflagetherapie:, om bijvoorbeeld de huid egaal te maken voor iemand met pigmentatieproblemen of iemand die heel weinig haar heeft.
  • Acne therapie: Het uitvoeren van een inclusief het aanbrengen van chemische peelings en ingrediëntenleer
  • Het verwijderen van lichaams- en gezichtsharen: door middel van licht- en lasertherapie, maar ook elektrische ontharing.
  • Het screenen van de huid: op bijvoorbeeld huidkanker
  • Het behandelen van oedeem: door middel van manuele lymfedrainage (een soort massage waarbij je de lymfestroom activeert naar de werkende lymfeklieren waardoor het vocht afgevoerd kan worden), ambulante compressietherapie (zwachtelen) en therapeutische elastische kousen.

 

Daarnaast heb je nog psychologie, gesprekstechnieken, fysiologie & anatomie, pathologie en het doen van onderzoek. Ook volg je een minor van 30 studiepunten, specialisatievakken van 30 studiepunten en 2 stages van beide 15 studiepunten.

 

De stages kun je volgen bij huid therapeutische praktijken. Dit kunnen eenmanszaken zijn, maar ook grote klinieken. Ze kunnen zich richten op alleen cosmetische behandelingen, bijvoorbeeld vooral huidverbetering, maar ook medische behandelingen. Soms wordt er ook een combinatie uitgevoerd. Huidtherapeuten zijn vaak zelfstandig of zzp’er en vestigen zich ook vaak in een gezondheidscentrum, omdat wij vaak samenwerken met andere paramedici.

 

Opleiding huidtherapie

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots