Beauty, Lifestyle, Overnachten, Spa & Sauna

Wat is Wellness?

23 January, 2016
Wat is Wellness?

Well” (being) en fitness, dat is waar Wellness voor stond. “Wellness is vooral het zoeken naar een balans, zowel geestelijk als lichamelijk, in een hectische maatschappij aldus”; de Amerikaanse arts, Halbert L. Dunn. Inmiddels is het een zeer breed begrip dat voor iedereen iets anders betekent. Zo kan het worden beschouwd als een brede maatschappelijke verandering die er wereldwijd voor zorgt dat steeds meer mensen zelf verantwoordelijkheid nemen, ten aanzien van hun gezondheid en welbevinden.

Wat is wellness en wat voor vormen zijn er?

Vraag een willekeurig iemand naar wat wellness voor hem of haar betekent en je zal verschillende antwoorden krijgen. De een zal zeggen dat het om een gezonde levensstijl gaat, de ander zal aan ontspanning of inspanning linken. Het mooie van wellness is eigenlijk dat het een alles omvattend iets kan zijn maar ook iets specifieks en dat iedereen dat op zijn of haar eigen manier kan interpreteren. Toch kan je de vormen van wellness op een aantal punten onderscheiden.

 

Emotionele
Stressmanagement, persoonlijke groei en optimistisch in het leven staan zijn vormen van emotionele wellness.

 

Fysieke
Fitness, een gezonde voeding en duidelijk bewustzijn van de eigen gezondheid valt onder fysieke wellness.

 

Intellectuele 
Wil jij je leven lang leren, jezelf ontwikkelen en buiten de veilige kaders denken?

 

Maatschappelijke 
Deelnemen aan de maatschappij en daarin ook betrokken zijn en het opkomen voor het natuurschoon is een vorm van maatschappelijke wellness.

 

Preventieve 
De overheid en zelfs zorgverzekeraars stimuleren de Nederlandse consument om leefstijlprogramma’s te volgen die gericht zijn op gezond leven en blijven. Preventieve wellness kan ervoor zorgen dat men op een gezondere manier in het leven staat.

 

Sociale 
Bij sociale wellness gaat het erom dat mensen gezonde en zinvolle relaties willen opbouwen en daarin een actieve rol willen spelen.

 

Spirituele 
Spirituele wellness is de manier waarop je richting en een doel aan je leven geeft.

 

Ontspanning en inspanning
Wellness wordt vaak geassocieerd met ontspanning en ‘ontstressen’. Wereldwijd zijn er talloze manieren om te ontspannen en is er een grote diversiteit aan mogelijkheden. Je kan diverse behandelingen ondergaan, uitgebreide spa kuren volgen en zelfs therapieën die speciaal op jouw zijn afgestemd ervaren. Veel van de mogelijkheden die we nu kennen vinden zijn oorsprong in het verleden. Van oudsher hadden thermen al een belangrijke maatschappelijke en gezondheidsfunctie.

 

Ontspannen is dus belangrijk maar dat kan ook met inspanning. Een lange boswandeling kan een vorm van wellness zijn maar ook het beoefenen van yoga of andere bewegingskunsten.

 

Wat betekent wellness voor jou?

Print Friendly, PDF & Email
2

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Volg Wellness Spots

Ontvang alle wellness tips:

Wellness vakantie ideeën

___________________________

Wellness cadeaubonnen overzicht

___________________________

Wellness Scheveningen – Kurhaus Spa & Beauty

___________________________

Wellness Hotels Zuid-Limburg

___________________________

Top 10 Wellness in Nederland

___________________________

Wellness Spots