Wat is Wellness

Wat betekent ‘wellness’ en well-being? Het wellness ABC & Wellness Woordenboek

Wat is Wellness? Het grote Wellness ABC en een Wellness woordenboek, er zijn zoveel mogelijkheden in de wondere wellness wereld dat wij hier graag uitleggen wat wellness is en wat diverse benamingen nou eigenlijk betekenen.

Wat is wellness?

Well” (being) en fitness, dat is waar Wellness voor stond. “Wellness is vooral het zoeken naar een balans, zowel geestelijk als lichamelijk, in een hectische maatschappij aldus”; de Amerikaanse arts, Halbert L. Dunn. Inmiddels is het een zeer breed begrip dat voor iedereen iets anders betekent. Zo kan het worden beschouwd als een brede maatschappelijke verandering die er wereldwijd voor zorgt dat steeds meer mensen zelf verantwoordelijkheid nemen, ten aanzien van hun gezondheid en welbevinden.

Vraag een willekeurig iemand naar wat wellness voor hem of haar betekent en je zal verschillende antwoorden krijgen. De een zal zeggen dat het om een gezonde levensstijl gaat, de ander zal aan ontspanning of inspanning linken. Het mooie van wellness is eigenlijk dat het een alles omvattend iets kan zijn maar ook iets specifieks en dat iedereen dat op zijn of haar eigen manier kan interpreteren. Toch kan je de vormen van wellness op een aantal punten onderscheiden.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in Wellness Spots Nieuwsbrief en volg ons via Facebook, Instagram, Pinterest & YouTube.

Wat voor wellness vormen zijn er?

Emotionele wellness
Stressmanagement, persoonlijke groei en optimistisch in het leven staan zijn vormen van emotionele wellness. Ontdek bijvoorbeeld onze ervaringen met persoonlijke coaching met paarden.

Fysieke wellness
Fitness, een gezonde voeding en duidelijk bewustzijn van de eigen gezondheid valt onder fysieke wellness. Lees bijvoorbeeld onze tips voor gezonde pakketten met wellness food.

Intellectuele wellness
Wil jij je leven lang leren, jezelf ontwikkelen en buiten de veilige kaders denken? Volg bijvoorbeeld een yoga opleiding in India.

Maatschappelijke wellness
Deelnemen aan de maatschappij en daarin ook betrokken zijn en het opkomen voor het natuurschoon is een vorm van maatschappelijke wellness.

Preventieve wellness
De overheid en zelfs zorgverzekeraars stimuleren de Nederlandse consument om leefstijlprogramma’s te volgen die gericht zijn op gezond leven en blijven. Preventieve wellness kan ervoor zorgen dat men op een gezondere manier in het leven staat. Ga bijvoorbeeld kuren bij Badheim in Duitsland of bezoek thermale baden in Nederland.

Sociale wellness
Bij sociale wellness gaat het erom dat mensen gezonde en zinvolle relaties willen opbouwen en daarin een actieve rol willen spelen. In Finland is naar de sauna gaan bijvoorbeeld echt een eer als je wordt meegevraagd en een sauna bezoek in Finland is een sociaal gebeuren. Ook in Nederland is een wellness dagje met vriendinnen iets dat vaak wordt georganiseerd, je hebt tegenwoordig niet voor niets een ‘Praatsauna of Goed Gesprek sauna’ bij sommige wellnessresorts.

Spirituele wellness
Spirituele wellness is de manier waarop je richting en een doel aan je leven geeft. Ook qua wellness producten zijn er spirituele mogelijkheden. Zoals zepen met edelstenen.

Financiële wellness
Ben jij financieel gezond? Lees hier meer over financieel welzijn

Ontspanning en inspanning
Wellness wordt vaak geassocieerd met ontspanning en ‘ontstressen’. Wereldwijd zijn er talloze manieren om te ontspannen en is er een grote diversiteit aan mogelijkheden. Je kan diverse behandelingen ondergaan, uitgebreide spa kuren volgen en zelfs therapieën die speciaal op jouw zijn afgestemd ervaren. Veel van de mogelijkheden die we nu kennen vinden zijn oorsprong in het verleden. Van oudsher hadden thermen al een belangrijke maatschappelijke en gezondheidsfunctie.

Ontspannen is dus belangrijk maar dat kan ook met inspanning. Een lange boswandeling kan een vorm van wellness zijn maar ook het beoefenen van yoga of andere bewegingskunsten.

Wellness ABC & Wellness woordenboek

Ons Wellness ABC en Wellness woordenboek word constant verder aangevuld. Is er in de tussentijd iets dat je wilt weten? Mail ons via redactie@wellnessspots.com.

Wellness ABC & Wellness woordenboek

A

Aromatherapie
Geur is niet het enige waar essentiële oliën goed voor zijn. Wanneer je druppels van de geconcentreerde olie vermengt met een neutrale massage olie of ander huidverzorgingsproduct, kan de werkzame stof via de huid worden opgenomen en zo de klacht ergens in het lichaam verzachten. Lees hier alles over aromatherapie en essentiële olie.

B

Biofiele principes
Biofilie betekent ‘houden van het leven en liefde voor de natuur‘ en de term is bedacht door de Duits-Amerikaanse sociaal psycholoog Eric Fromm en werd daarna gebruikt door Edward O Wilson, een Amerikaanse bioloog, in de jaren tachtig.

E

Etherische olie / essentiële olie
Etherische oliën komen voort uit diverse delen van een plant, zoals de bladeren, schil, schors, de vrucht, het zaad en de bloesem. Voor de duidelijkheid vermelden wij graag nog even dat etherische olie ook wel essentiële olie genoemd.  De term; ‘essentiële olie’, is een afgeleide van het Engelse woord; ‘essence’, dat extract betekend. Etherische olie en essentiële olie is dus hetzelfde. Lees hier alles over aromatherapie en essentiële olie.

H

Herbologie
Wat herbologie is kan je hier lezen.

Hottub
Hottubs zijn er in allerlei soorten en maten. Meestal bedoeld men bij een hottub, een rond bad (ronde ton) gemaakt van hout. Er zijn nog steeds houten hottubs waarin je kan badderen die je moet opstoken met hout. De wondere wellness staat niet stil, inmiddels zijn er ook houten hottubs die elektrisch verwarmd kunnen worden en hoten hottubs met inspuiters waardoor het lijkt op een bubbelbad, of een jacuzzi zoals men het vaak noemt. Lees dan hier meer over het verschil tussen een jacuzzi, hottub, whirlpool en een spabad

J

 Jacuzzi ®
Jacuzzi is de achternaam van de broers die de ‘ Jacuzzi ®’ bedachten. Wil je weten hoe een  Jacuzzi ®, wat dus gewoon een bubbelbad is werkt? Lees dan hier meer over het verschil tussen een jacuzzi, hottub, whirlpool en een spabad.

S

Sauna
Een sauna is van oorsprong een Finse benaming. Het staat voor een ruimte waarin een droog heteluchtbad kan worden genomen. De temperatuur van een Finse sauna is hoog, meestal tussen de 80-120°C. Hierdoor gaat de saunaganger zweten. Het zweten in een sauna wordt als reinigend ervaren.

Finse sauna & Infrarood sauna
Het verschil tussen een Finse sauna en een infrarood sauna zit in de manier van opwarmen, er is een verschil in temperatuur, de benodigde tijd om op te warmen is anders, een Infraroodsauan is over het algemeen kleiner, de aansluiting is anders en ook de werking op het lichaam is anders. Lees hier alles over het verschil tussen een infraroodsauna en een Finse sauna.

Spabad
Het woord Spa betekent: ‘Sanus Per Aquam’ of ‘Sanitas Per Aqua’. Letterlijk vertaald betekent dit “gezond door water”. Er zijn een heleboel soorten spabaden, zoals whirlpools, hottubs en Jacuzzi’s. Lees hier meer over het verschil tussen een jacuzzi, hottub, whirlpool en een spabad

Sufi
Wat Sufi is kan je hier lezen.

T

Thermale baden
Wikipedia zegt hierover; “Een thermaalbad is een badgelegenheid met natuurlijk mineraalwater en een minimale watertemperatuur van 20 graden Celsius van een warmwaterbron“. Thermale baden zijn er in verschillende soorten en maten. Wist jij dat wij in Nederland vier thermaalbaden hebben? Lees hier meer over thermale baden.

W

Wellbeing
Wellbeing is het Engelse woord voor voor welzijn.

Wellness
Wat is wellness? “Well” (being) en fitness, dat is waar Wellness voor stond. “Wellness is vooral het zoeken naar een balans, zowel geestelijk als lichamelijk, in een hectische maatschappij aldus”; de Amerikaanse arts, Halbert L. Dunn. Inmiddels is het een zeer breed begrip dat voor iedereen iets anders betekent. Zo kan het worden beschouwd als een brede maatschappelijke verandering die er wereldwijd voor zorgt dat steeds meer mensen zelf verantwoordelijkheid nemen, ten aanzien van hun gezondheid en welbevinden. Lees er hier nog meer over!

Wellness tuin
Een wellness tuin kan zowel een tuin zin in een wellnessresort of een tuin zijn bij een particulier. Een wellness tuin is altijd ingericht met wellness faciliteiten. Dit kan een sauna zijn, een buitendouche, een bubbelbad of Jacuzzi in de tuin, relaxbedden, een hangmat om in weg te dromen.

Whirlpool
Met een whirlpool of een bubbelbad bedoelt men dat er krachtige waterpompen en massagestralen aanwezig zijn in het warmwaterbad. Door het pompen van het water ontstaat er een soort waterkolk en dat is goed voor je lichaam. Ontdek hier meer over het verschil tussen een jacuzzi, hottub, whirlpool en een spabad

Verschil tussen Jacuzzi, hottub, whirlpool en een spabad

Wat betekent wellness voor jou?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen