wat zijn thermale baden

Ontspannen in een thermaalbad! Maar wat zijn thermale baden?

Ontspannen in een thermaalbad. Maar wat zijn thermale baden nou eigenlijk? En wat heeft het te maken met warmwaterbaden en kan je dat vergelijken of gaat het puur om een natuurlijke bron?

Wat zijn thermale baden

Wat zijn thermale baden? Wikipedia zegt hierover; “Een thermaalbad is een badgelegenheid met natuurlijk mineraalwater en een minimale watertemperatuur van 20 graden Celsius van een warmwaterbron“. Thermale baden zijn er in verschillende soorten en maten. Wist jij dat wij in Nederland vier thermaalbaden hebben?

Het natuurlijke warme bronwater wordt opgepompt vanuit een bron ver onder de grond. Over het algemeen wordt het warme bronwater gemengd met zoet water omdat het anders te zout is om in te drijven. Na het mengen en het op temperatuur brengen ontstaan thermale baden die vol zitten met mineralen zoals zout, magnesium, bromide en jodium.

Deze mineralen kunnen een positieve werking hebben voor mensen die in de thermaalbaden baden. De meeste wellnessresorts in Nederland met thermale baden hebben in het bad een aantal extra wellness voorzieningen aangebracht zoals waterstraalmassage punten en whirlpools. Op deze manier kunnen spieren en gewrichten extra gestimuleerd worden voor een ontspannende werking.

Heilzaam bronwater!
Waarom een thermaal bad op zijn tijd zo goed voor je is…

De voordelen op een rij van baden in thermaal water

Baden in een warm thermaalbad is niet alleen ontspannend. Het is ook nog eens heel goed voor je lichaam. Niets voor niets zijn er tal van medische redenen waarom mensen wordt geadviseerd zo nu en dan of juist op reguliere basis te gaan baden in thermaal water. Denk hierbij aan huidziekten, ademhalings problemen en reumatische aandoeningen. De voordelen van baden in een thermaalbad zijn:

 1. Je lichaam warmt op en bloedvaten verwijden zich;
 2. Het bevordert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen;
 3. Je bloeddruk daalt en je hartslag versnelt iets;
 4. Je stofwisseling krijgt een impuls en het zuurstof in je bloed wordt beter opgenomen;
 5. Je ervaart gewichtloosheid en dat ontlast spieren en gewrichten en kan pijn verzachten;
 6. De bromide mineralen werken desinfecterend
 7. Magnesium zorgt voor een kalmerende en spierontspannende werking;
 8. Jodium zorgt ervoor dat het de schildklier activeert en het heeft een gunstig effect op ontstekingen in je lichaam;
 9. Massagestralen in thermale baden versterken de ontspannende werking.
Wat zijn thermale baden

Thermaalbaden cq. warmwaterbaden in Nederland

De een spreekt over warmwaterbaden en de ander spreekt over thermaalbaden. Thermaalbaden zijn altijd warm en bevatten mineralen die goed zijn voor je lichaam. In Nederland zijn er vier thermaalbaden die wij voor je op een rij zetten.

Vier daarvan mogen de naam ‘Bad’ dragen omdat zij het heilzame water uit een eigen bron pompen en het kuuroord in een schone en groene omgeving ligt. In de meeste thermaalbaden in Nederland kan je met badkleding erin.

 1. Ga naar de thermale baden bij Thermae 2000.
 2. Ontdek de opties bij Thermaalbad Arcen in Limburg 
 3. Relax in de thermale baden bij Sanadome in Nijmegen!
 4. Reis naar het noordelijk gelegen thermaalbad, Thermen Bad Nieuweschans.

Thermen Limburg – Thermae 2000 

Op de top van de Cauberg in Limburg vind je Thermae 2000. Thermae 2000 in Valkenburg staat al jaren in de wellnessresorts top 10 van Nederland en is al vier keer uitgeroepen tot winnaar van de World Travel Awards. Voor de thermale baden zijn drie thermale bronnen aangeboord. In Thermae 2000 zijn er zowel binnen als buiten thermale baden. In de thermaalbaden zijn diverse extra wellness faciliteiten aangebracht om zo meer te kunnen ontspannen. Denk hierbij aan; whirpools, whirlbanken en onderwaterstraalmassages die ontspanning aan nek, schouders en de rug kunnen geven.

Bij Thermae 2000 is het ook mogelijk om diverse programma’s te volgen met activiteiten gericht op ontspanningsoefeningen, actieve gymsessies en speciale drijfsessies. Meer info over Thermae 2000 lees je in ons uitgebreide artikel. Tip: Bekijk hier de badkledingdagen bij Thermae 2000.

Thermaalbaden Nederland

Thermaalbad Arcen – Limburg

Thermaalbad Arcen is net zoals Thermae 2000 gelegen in Limburg. Thermaalbad Arcen maakt deel uit van het 5-sterren vakantiepark (Résidence) Klein Vink en het in 2014 geopende Parkhotel Bad Arcen. Vanuit een diepte van maar liefst 892 meter komt wordt thermaal water naar boven gepompt met een temperatuur rond de 35-36 ºC.

De thermaalbaden van Thermen Arcen liggen zowel binnen als buiten en zijn alleen toegankelijk in badkleding. Een entreebewijs voor het Thermaalbad biedt ook toegang tot de diverse sauna’s, Kneippbaden en rustruimtes. Voor het gebruik van de stoomcabines, kruidenbaden, infraroodsauna en zonnestudio geldt een kleine toeslag.

♥ Bekijk deze aanbieding voor verblijf Parkhotel Bad Arcen en toegang.
♥ Ontdek ook de aanbiedingen bij Parkhotel Bad Arcen via voordeeluitjes.
Check de aanbiedingen voor een bezoek aan Thermaalbad Arcen met korting.

Aanbiedingen Thermaalbad Arcen

Kuuroord Sanadome – Nijmegen

Kuuroord Sanadome mag net zoals Fontana de term ‘Bad’ dragen. Het wellnessresort Sanadome in Nijmegen heeft de beschikking over een eigen bron en is gelegen in een schone en groene omgeving. In thermen Sanadome is een zoetwaterbron en een thermale zoutwaterbron op 70 en 700 meter diepte. De thermale zoutwaterbron is gekwalificeerd als een Jodide houdende thermaal sole (zeer zoute bron).

Sanadome Hotel & Spa Nijmegen is het ‘Beste Uitje van Gelderland 2017’ met een 8.77. *Let op: Sanadome is geen sauna. De thermen bieden dan ook geen saunafaciliteiten.Ook bij Sanadome heb je diverse faciliteiten in de thermaalbaden zoals:

 • Warmwaterbaden;
 • Thermaal binnenbad;
 • Zoet- en zoutwaterbad;
 • Meerdere whirpools met verschillende geuren en mineralen;
 • Mint- en stoomkamer aanwezig met kenmerken van een sauna.

*Lees meer over Sanadome hier.
**Lid van de ANWB? Ga met ANWB korting naar Sanadome!
***Bekijk ook de ANWB Sanadome Hotel Special!

Wellness Hotel Nederland

Thermen Groningen – Fontana Resort Bad Nieuweschans

Het thermaalbad van Fontana Resort Bad Nieuweschans is zo’n 36 graden warm en bevat vele mineralen zoals jodium, zout en magnesium. Door de hoge concentratie van mineralen is het badwater vermengd met zoetwater, zodat het geschikt is om langere tijd (maximaal 30 minuten) in te baden. Het water in het thermale bad wordt opgepompt uit een bron op ongeveer 600 meter diepte. Deze bron ligt onder Bad Nieuweschans. In het thermaalbad zijn twee ‘massagerondes’ te volgen met massagestralen die de spieren doen ontspannen. Daarnaast zijn er een aantal whirpools in het thermaalbad.

Het grote thermaalbad is toegankelijk voor mensen in badkleding. Ook minder validen gasten kunnen gebruik maken van het thermale water via een stoellift. Op het saunaplein is een thermaal panoramabad waar je juist zonder badkleding gebruik van kan maken. Fontana Nieuweschans is het enige wellnessresort in Noord-Nederland met natuurlijke warme baden.

*Sinds juli 2019 is Fontana Bad Nieuweschans onderdeel van Quality Wellness Resorts en is het wellnessresort omgedoopt tot: Thermen Bad Nieuweschans!

Ben jij wel eens in een thermaal bad in Nederland geweest?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliate linken vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de accommodatie dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Van:

dit bericht delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons